AMD představilo nové APU procesory RICHLAND alias "TRINITY 2.0" - Co je nového? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 13 March 2013
altStále 32nm výroba, stále parametrově TRINITY ale se znatelně vylepšenou efektivitou.

 

 

 

 

Právě v těchto dnech oficiálně vychází RICHLAND platforma procesorů AMD. Zatím byly představeny jen mobilní verze, desktopové budou následovat snad brzy. Sluší se říci, že Richland, který nahrazuje TRINITY, není novou generací. Více méně by se místo názvu Richland více hodilo označení TRINITY 2.0.

Parametrově se totiž vlastně neliší, je to stejný čip s až 4 jádry PileDriver a integrovanou grafikou starší architektury WLIW 4 (známou z HD 6900). Změna je v názvu procesorů i grafiky. U procesorů je to série A-5000 a grafika dostává název řady HD 8000. Ano nejsou to GCN grafiky, přesto jim AMD opět dalo název "nové" GCN řady, což ukazuje na to, že skutečně nová generace grafik GCN 2.0 se HD 8000 opravdu jmenovat nebude. Jinak Richland procesory jsou pořád 32nm a pořád pro FM2 patici a odpovídající mobilní patici FS1r2.

Co je tedy vlastně nového?

  • AMD optimalizuje 32nm výrobu a efektivitu

Bez toho, aby vlastně vydalo zbrusu nový HW, AMD poměrně výrazně, až mezigeneračně zlepšilo efektivitu celého APU procesoru. Nejen díky optimalizovanější 32nm výrobě, která v době startu předchůdce Llana byla v horším než katastrofálním stavu, a při uvedení Trinity ve stavu jen o něco málo lepším, ale také díky implementaci několika nových technologií. Ty budou v mnohem větší míře uvedeny v nové generaci procesorů AMD, ale už nyní si je AMD testuje a zdá se, že úspěšně.

AMD se soustředí hlavně na efektivní spotřebu a využívání výkonu, včetně dynamických systémů, které tohle všechno přizpůsobují dané situaci a potřebám.

Výsledek je mnohem lepší, než bychom vlastně od stejného produktu vyráběným na stejném procesu čekali. Nejen, že Richland je o něco výkonnější při stejné spotřebě, on je i úspornější a to ne o málo:

V naprosto stejných situacích je vlastně parametrově stejný 32nm procesor nové verze Richland úspornější než starší TRINITY. Čím náročnější činnosti, tím je rozdíl větší a asi se shodneme, že je rozdíl když PC vydrží něco přes 4 hodiny proti bezmála 6 hodinám dokonce při lepším výkonu. Slušný pokrok, který není úplně samozřejmý ani při přechodu na nový proces v rámci celé nové generace.

AMD logicky představilo zatím jen mobilní čipy, kde je podobné zlepšení efektivity velmi vítáno. Pořád samozřejmě tyto procesory nabízí zdaleka nejvyšší grafický výkon ve srovnání i s mnohem dražšími (a procesorově výkonnějšími) čipy konkurence. Jenže procesorového mobilního výkonu je obecně pro běžné uživatele dost, takže jde hlavně o ten grafický výkon a použitelnost a o efektivitu, tedy výdrž na baterie a tam AMD pozoruhodně s 32nm procesory i proti už 22nm modelům konkurence vlastně nijak nezaostává.

 Jestli se ptáte, kdy dorazí desktopové verze, tak asi takhle. Představení klidně může proběhnout, v tom problém není. Problém je současná celková situace na PC trhu. Prodeje váznou, zejména v nižších segmentech, kam jsou APU čipy výhradně směřovány. Tudíž je poměrně hodně zásob starších TRINITY procesorů, což samozřejmě není dobrá situace pro uvedení "nových" čipů s lepšími vlastnostmi. Nemyslím si ani, že by to řešila třeba vyšší cena nových modelů než se prodají ty stávající "TRINITY 1.0". V situaci, kde celý prodej PC komponent teď je, určitě ne. Takže uvedení na trhu je jedna věc, dostupnost na trhu a v obchodech věc druhá a třetí.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
peli [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-13 14:00:05

Řečnická otázka, má cenu si na něj počkat (kdy že ho uvidíme v obchodech?), nebo jít nyní do Trinity a splakat nad neochotou počkat si na něj :-)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-13 14:55:30
avatar
na desktopu? Záleží jam moc řešíš těch pár Watů rozdílu
peli [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-13 18:28:53

JJ Do deskopu, díky. Na nic nečekám :-)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 713x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1401x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1071x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1159x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3747x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1452x
Komentářů: 0