Jak se daří AMD a Intelu? I přes pokles prodejů PC stále dobře - změnami proti poklesu Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 23 červenec 2013
altTradiční výrobci CPU se s poklesem prodejů PC vyrovnávají zatím dobře. Výsledky za Q2 jsou zde.

 

 

 

 

Samozřejmě lépe je na tom větší Intel, který jako suverénně největší výrobce mikročipů na světě si i přes pokles klasických PC udržuje více než slušný náskok před kýmkoli dalším. Navíc dokáže vyvážit pokles běžných klientských PC nárůstem prodejů v profesionálních segmentech a hlavně rostoucích datacentrech.

  • Intelu se stále daří

Intel za Q2 2013 oznámil příjmy 12,8 miliardy dolarů a čistý zisk pak 2 miliardy dolarů. Marže byla 58,3%. Stále tedy velmi slušné výsledky, i když o něco zaostaly za předpoklady. Jednotlivé segmenty pak potvrzují trendy.

Divize osobních PC vykázala meziroční pokles, ale čtvrtletní nárůst a tvoří drtivou většinu příjmů společnosti s aktuálně 8,1 miliardami v Q2 2013. Divize profesionálních řešení datacenter pak roste a vytvořila příjmy 2,7 miliardy v Q2 2013. A ostatní divize vykazují také pokles a podílí se na příjmech Intelu necelou 1 miliardou. Intel v dalším období čeká přinejmenším setrvalý stav, či dokonce mírné zlepšení a oživení trhu.  

  • AMD se dává do pořádku

Pokračující restrukturalizace AMD spěje k úspěšnému konci. Aktuálně AMD doplácí pravidelnými částkami za ukončení smlouvy s GF, podle které musela platit i za čipy, které by neprodala. Tyto platby zatěžují rozpočet AMD, ale v průběhu příštího roku budou doplaceny a firmě se začnou peníze vracet.

A právě tyto poplatky jsou opět důvodem, proč AMD skončilo ve ztrátě. Ta činila 74 milionů dolarů při celkových příjmech 1,16 miliardy dolarů a průměrné marži 40%. Samozřejmě je to kvůli klesajícímu PC trhu horší než před rokem, ale AMD i tak překonalo odhady, protože ztráta není způsobena vlastními produkty AMD. Těm se totiž jinak docela daří. Samozřejmě s poklesem prodejů PC jsou na tom prodeje CPU hůře, ale AMD se v některých dílčích segmentech daří prodeje i zvyšovat. Lépe jsou na tom mobilní řešení. Daří se i grafickým kartám AMD a nově si připsala rekord i profesionální divize AMD, která se začíná prosazovat.

AMD věří i trh a investoři. Už v probíhajícím Q3 se projeví vítězství AMD v konzolích, kdy dodává GPU a CPU jak pro nový Xbox One, tak pro nový PlayStation 4. Vedle toho dodává GPU i pro WiiU konzoli a nadále i Xbox 360. V počítačích se AMD celkem daří v mobilních platformách s jeho malými i většími APU čipy, které pronikají do stále většího počtu modelů a dokonce i tabletů. Daří se i s grafickými kartami, kde mnozí výrobci grafik hlásí rekordní prodeje díky programům her zdarma "Never Settle". AMD se také daří v profesionálním segmentu, kde rostoucí zájem o datacentra, ale také rostoucí zájem o OpenCL a GPGPU svědčí nárůstům profesionálních grafik FirePro, které navíc nově do očekávaného zbrusu nového počítače Mac PRO, zařadil i Apple. A to dokonce rovnou dvě AMD FirePro profesionální grafiky. To všechno má přispět k tomu, že příjmy AMD mají vzrůst proti současnosti o více než 20% v Q3, což by se firmě nepochybně hodně hodilo.

  • Závěr

PC trh mění, Intel s AMD na to ale reagují. Každý samozřejmě po svém, ale vypadá to, že našly recept. Už se asi nikdy nevrátí zlatá léta PC platformy a prodeje domácích PC se nikdy nedostanou tak vysoko, jako v uplynulých letech. Nicméně AMD s Intelem to vyvažují dodávkami svých CPU (Intelu se celkem daří s jeho výpočetními kartami XEON PHI) a v případě AMD i GPU do datových center, která jsou nutná pro stále náročnější CLOUD systémy. Ani jedna z firem to ale nehodlá zabalit na klasickém PC ani nehodlá nechat jen tak prostor ARM procesorům. Intel i AMD dnes už nabízí velmi slušná a úsporná x86 mobilní řešení vhodná i pro telefony a tablety, která skutečně mohou konkurovat ARM řešením. AMD navíc nehodlá nechat ARM úplně bez povšimnutí a chystá kombinované x86 a ARM procesory.

Samozřejmě nezáleží jen na nich. Své k tomu musí dodat i zatím nedílná součást x86 platformy Microsoft, který však s OS Windows 8 příliš radosti nikomu zatím neudělal.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Drewitz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 17:38:01

Teda čtvrtletí za čtvrtletím čtu jak AMD stále na něco doplácí a je ve ztrátě. Doufám, že už se to otočí a začne vydělávat. Jen asi bude ještě dlouho trvat než se investoři zahojí... Každopádně ztráta 74 milionu už v porovnání dřívějších ztrát je relativně malá. Ale je fakt že z vlastní kapsy bych to platit nechtěl.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 869x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1098x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1179x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3760x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1457x
Komentářů: 0