AMD představuje HBM paměti a láká na nový TOP Radeon - ten může mít název "TITAN" Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 20 May 2015
altHBM paměti jsou výraznou novinkou a revolucí pokud jde o grafické karty.

 

 

 

Už zhruba za 2 týdny uvidíme nový Radeon s novým velkým FIJI jádrem, který bude vybavený přelomovou první generací HBM pamětí. Co to přesně znamená, AMD polopatě vysvětluje na přehledných slidech:

Jak jistě víte, vrstvené paměťové moduly jsou výraznou inovací a bez přehánění technologickou revolucí a budoucností nejbližších let. První běžně nasazené čipy s více vrstvami, vyrábí a nasadil do svých SSD disků společnost Samsung. Nikdo jiný zatím 3D NAND čipy nemá. Stojí proto za pozornost, že AMD ve spolupráci SK HYNIX dokázaly vytvořit a začít vyrábět "3D" GDDR5 paměti, nazvané HBM. Jejich výroba běží již od začátku roku a je tedy na čase představit první produkt, který je ponese.

Připomeňme, co vícevrstvé paměti obecně a zjednodušeně řečeno přinášejí. Zásadním přínosem je zejména to, že zatímco dosud jste třeba na 2GB paměti potřebovali 4 velké čipy, tak s HBM můžete mít vše v jednom čipu, navíc mnohem menším. To výrazně mění i konstrukci osazení pamětí ke GPU na PCB grafiky. Vícevrstvé paměti mají také lepší komunikaci mezi sebou, přinášející vyšší výkon (nepoměrně větší propustnost) a mnohem lepší energetickou efektivitu. Pokud jde právě o fyzické atributy nasazení HBM na grafiku proti GDDR5, AMD to demonstruje velmi názorně:

Rozměrová změna je opravdu zásadní. AMD také ukázalo první částečnou fotografii GPU a jeden ten paměťový čip má pouhých 5x7mm, což proti standardně 14x12mm velkým GDDR5 je výrazná změna, navíc když ten malý čip už má 1GB, zatímco na 1GB GDDR5 jste potřebovali čipy 4!

Plocha, kterou tak jeden 1GB čip HBM zabere je o 94% menší než 1GB GDDR5 doposud! To bude mít extrémní vliv na konstrukci PCB karty samotné a úvahy o tom, že nový TOP Radeon s výkonem na úrovni GTX TITAN X a možná R9 295X2 může mít fyzicky třeba jen 17cm na délku, nejsou skutečně výplody fantazie. Osobně si myslím, že referenční karta bude mít konzervativních 24cm na délku, alespoň podle toho, co jsem viděl.

Výkonově pro samotnou kartu a GPU znamená použití HBM pamětí i novou konstrukci řadiče, který by měl zabírat podstatně méně místa na čipu než doposud. Sběrnice by měla mít extrémních 4096-bit, ale rychlost HBM je nízká, jen kolem 1GHz, což se také odráží v nízké spotřebě. Jenže kombinace těchto dvou věcí znamená naprosto monstrózní propustnost. Na HBM čip je to 100GB/s proti 28GB/s se 7GHz GDDR5. Nový AMD Radeon by tak měl mít celkovou propustnost údajně někde kolem 640GB/s, což je zhruba dvojnásobek toho, co mají ty nejsilnější grafiky s nejrychlejšími GDDR5 v současnosti. AMD pravděpodobně výrazně zapracovala na řadiči pamětí, takže v tuto chvíli nelze říci, jak velký bude výkonový dopad proti současným grafikám. Zatím to vypadá, že nová grafika by měla mít 4GB paměti celkem, později ale i 8GB.

Nasazení HBM pamětí má pro AMD i dvě nevýhody. První je, že se jedná o první generaci HBM, omezenu právě kapacitou toho modulu a nová grafika tak pravděpodobně bude mít jen 4GB, což by mohlo být problém (může - nemusí, neznáme řešení paměťového systému nové grafiky). U druhé generace HBM však bude základní kapacita dvojnásobná a FIJI jádro by je mělo umět využít, takže není vyloučeno, že se na přelomu roku dočkáme uvedení 8GB FIJI modelů s HBM2 paměťmi, které se mají začít brzy vyrábět a nahradit tak HBM1. Potencionálně nevýhodou  může být pravděpodobně cena. Cena za HBM čip bude rozhodně mnohem vyšší než za GDDR5, na druhou stranu, AMD potřebuje jen 4 čipy na 1 kartu, navíc může mít jednodušší PCB a celkově by tak možná neměly být výrobní náklady nijak extrémní proti současné konstrukci například R9 290X.

(možná podoba karty ... pravděpodobně bude trochu jiná, o malinko delší a s vnitřním uložením vodního chlazení s hadicemi vystupujícími přímo od jádra, ala R9 295 X2)

Pochopitelně samotná karta bude drahá, protože kromě HBM nese i největší (500mm2) jádro v historii AMD (i ATI) a vůbec první high end GPU, které kdy AMD navrhlo a vyrobilo. Referenční verze také bude mít v základu All-in-one vodní chlazení (samo o sobě třeba o 100+ dolarů dražší, než běžný vzduchový referenční chladič jaký známe z R9 290X nebo TITAN X). Stále nemáme přesný náhled na výkon karty, ale osobně bych se hodně divil, kdyby výkonem nebyl minimálně na úrovni GTX TITAN X. Přes mnoho zvěstí nebyla cena karty dosud stanovena, ale bude se téměř se 100% jistotou pohybovat někde od 599 - 849 dolarů, bude určitě podstatně levnější a výhodnější než TITAN X.

Co je zajímavé, že nová grafika nemusí mít vůbec číselné označení jako třeba R9 390X případně R9 490X, ale může nést nějaké konkrétní jméno ala "TITAN X" konkurence. Něco jako " LawnMower" (sekačka na zelenou trávu ;) ), nebo "King of the Hill". Jsem moc zvědav, jak to dopadne. Dozvíme se už velmi brzy.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 753x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1409x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1080x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1163x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3750x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1454x
Komentářů: 0