AMD Radeon R9 FURY X nové info - podívejte se jak vypadá nový high end od AMD s jádrem FIJI! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 15 červen 2015
altNová grafická karta AMD, kterou oficiálně firma představí už za pár hodin v plných detailech.

 

 

 

Nejkratší, nejtišší a nejlépe chlazená referenční high-end grafická karta, kterou kdy kdo vydal. A těch zajímavostí bude mít nový AMD Radeon R9 FURY X více. Jak už jistě dobře víte, je to první grafická karta, která používá nový druh pamětí HBM, které jsou vrstvené a jsou integrované na zvláštní podložce přímo se samotným GPU, což poskytuje mnoho výhod.

Jednou z nich je právě možnost, udělat PCB hodně krátké. Na high endovou grafiku s největším jádrem, které kdy AMD vyrobilo (cca 550mm2), má nový Radeon R9 FURY X fyzickou délku pouze 19cm! Grafika jako taková je navíc bez ventilátoru a tedy kompletně bezhlučná. Grafika má i pěkné červené podsvícení nápisu RADEON.  

Nejlepší referenční verze používá all-in-one vodní chladič. Od grafiky tak vedou opletené hadice ke 120mm výměníku, na kterém je pořádný 120mm ventilátor. Vzhledem k tomu, že už většina z nás zná možnosti a provozní vlastnosti podobného chlazení, asi nebudeme daleko od pravdy, když předpovídáme, že nový Radeon R9 Fury X bude nejtišší a nejchladnější referenční jedno-jádrová high end grafická karta v historii.

A pořádné chlazení bude zapotřebí, protože karta má v základu dva 8-pin napájecí konektory a očekává se tak reálně základní TDP kolem 300W + zajímavé možnosti taktování. Vzhledem k použitému chlazení to ale nebude žádný problém ani z hlediska teplot ani hlučnosti. Tedy v případě vodního chlazení. Proslýchá se ovšem, že AMD kromě této vodou chlazení verze chystá i nové klasické chlazení (mělo by mít 3 ventilátory). To bude mít výhodu v poměrně znatelně nižší ceně (cca 50 - 70 dolarů). Kromě toho bude sloužit i jako základ pro tvorbu nereferenčních edic jednotlivých výrobců grafik.

V základu nemá tahle grafika žádný zastaralý DVI port, pouze 3x DisplayPort a 1x HDMI, jak se na moderní grafickou kartu sluší a patří. Pokud jde o její parametry, stále nebylo vše potvrzeno a dozvíme se to pravděpodobně velmi brzy. Nicméně jádro by mělo mít 4096 výpočetních jednotek, je přes 550mm2 velké a běhat by mělo na minimálně 1,0 - 1,05GHz. V první verzi bude mít grafika 4GB paměti, jenže se jedná o HBM a ačkoliv mají jen 1GHz díky svému vrstvení a 4096-bit sběrnici nabízejí propustnost ohromných 512GB/s. Celkový výkon grafiky má být kolem 8,6TFLOPS, což ji bezpečně katapultuje na první místo, pokud jde o výkon GPU, stejně jako do čela efektivity, kdy sice má 300W TDP, ale také tento fenomenální výkon, takže je vlastně velmi efektivní (o téměř 50% lepší než R9 290X!). Jak velký bude ale herní výkon, je stále otázkou. Neexistuje jediný věrohodný benchmark a má to důvod!

AMD se daří utajit výkon karty do posledního okamžiku! V podstatě žádné kusy Radeon R9 FURY X neposkytlo zatím nikomu, od koho by mohly uniknout informace o výkonu. Hlavně však potřebné ovladače vydá až v nejbližších hodinách, takže zatím vůbec není možné přesný výkon karty zjistit, a to ani pokud ji už teď náhodou máte. Nicméně to se velmi brzy změní. Podle odhadů je její výkon stejný nebo spíše lepší než má GTX TITAN X a excelovat bude hlavně ve vysokých rozlišeních (díky silovým parametrům). Pokud se ptáte na cenu, i toto se AMD daří velmi úspěšně tajit.

Jinak se objevila před pár dny dosti absurdní informace, že AMD údajně omezilo počet kusů FURY X grafik na nějakých 30 tisíc kusů. Mohu vás ujistit, že je to naprostá hloupost. AMD už před časem objednalo pro svůj referenční model přes milion kusů all-in-one chladičů, z čehož je jasné, že rozhodně neplánuje FIJI v nějaké omezené edici. Druhou věcí je fakt, že vývoj tohoto technologicky nejpokročilejšího GPU na světě (včetně konkurenčních MAXWELL GPU), stál AMD pěkných pár milionů dolarů (odhaduje se přes 200 milionů) a ty chce pochopitelně zpět. AMD tedy rozhodně nehodlá dostupnost FURY grafik omezovat a spíše naopak se odhaduje, že ji chce hodně agresivně prosazovat. A to je i důvod, proč konkurenční NVIDIA uvedla GTX 980Ti tak narychlo (kdy ji ani neměla fyzicky v obchodech), jen dva měsíce po GTX TITAN X a za podstatně nižší cenu, než měla původně stát. NV nemá dostatek jader pro výrobce GTX 980Ti, ale ta prostě musela na trh dříve než Radeon R9 FURY X. Proč, to se za pár hodin snad dozvíte a i ta cena 649 dolarů pro 980Ti, která měla být původně 849 dolarů, má svůj důvod.

AMD stanovila cenu "staronového" Radeon R9 390X 8GB na pouhých 389 dolarů, za které se opravdu některé edice prodávat budou. Prostor pro agresivní ceny vyšších R9 FURY/FURY X modelů je tak zcela otevřený. Vůbec bych se nedivil, kdyby klasicky chlazení edice R9 FURY (bez X) stály kolem 499 dolarů (cca 15 tisíc) a Radeon R9 FURY X byl za 599 dolarů (18 tisíc). Vodou chlazená verze by mohla stát třeba 669 dolarů (20 tisíc). A kdo ví, třeba bude AMD v cenách ještě agresivnější ... v podstatě nic nezíská tím, když bude držet ceny grafik nahoře a nedostupné. Ale to už spekulujeme. AMD se na E3 ve velkém stylu (Fury stylu) bude prezentovat za pár hodin a to veřejně 16.6. v 18 hodin CEST a bude to přenášeno na Twitch.tv/amd. Oficiální recenze Radeon R9 FURY/FURY X grafik však budou ale až příští týden, kdy by grafiky měly snad být i dostupné v obchodech. Tento týden bude patřit recenzím nových modelů Radeon R300 série, kdy někteří výrobci si dali záležet a R9 300 grafiky tak opravdu v mnoha případech nejsou jen R9 200 s novou nálepkou a kromě nových taktů, více paměti a pár dalších věcí mají i nový design, nová PCB a nová chlazení. Takže nás sledujte dál ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 526x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1367x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1053x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1150x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3732x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1447x
Komentářů: 0