Prodeje high end grafik trhaly v roce 2015 rekordy - dvojnásobný nárůst díky skvělým hrám? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 02 březen 2016
altHned několik skvělých her pro PC znamenalo, že hráči rekordně utráceli za výkonný HW.

 

 

 

Zatímco PC jako celek v roce 2015 v prodejích oslabily, jedna kategorie PC naopak rostla. Herní PC opět zaznamenaly růst. Prodeje výkonného HW, ale i her a příslušenství zůstávají vysoké a rostou. Radost z toho mají i výrobci grafik. Podle JPR dokonce prodeje high end grafik zaznamenaly v roce 2015 rekord, když se drahých high end modelů prodalo 2x tolik, co se běžně prodávalo v uplynulých letech.

Konkrétně z obvyklých 2,9 - 3 milionů prodaných high end grafik se v roce 2015 stalo 5,9 milionů, což je opravdu hodně vzhledem k tomu, o jak drahém herním HW se bavíme. Zajímavé je vlastně i to, že v roce 2015 nevyšla žádná high endová grafika, která by byť jen ohrozila AMD a její Radeon R9 295X2, který vyšel už v roce 2014 a zůstává s velkým náskokem nejvýkonnějším grafickým řešením do jednoho slotu. Nicméně AMD i NV vydaly nové high edové modely v čele s GTX TITAN X/980Ti a Radeon R9 FURY/NANO sérií.

Pozorovatelé trhu se však shodují, že hlavním důvodem tak velkého zájmu byly velmi dobré hry, které se v roce 2015 na PC objevily, kvůli kterým stálo za to si ty drahé karty opravdu koupit. Ostatně i z našeho pohledu byl rok 2015 hodně povedený po stránce her:

 

Ať už GTA 5 pro PC nebo Witcher 3 či i ten FALLOUT4 a pár dalších her opravdu stálo za to si užít v pořádné kvalitě na výkonném HW. K tomu se v roce 2014 staly cenově dostupné 2560x1440 a také 3840x2160 (4K) monitory, což samozřejmě žádá výkonnější grafiku.

"Mrtvá" PC herní platforma tak opět ukázala, zač je toho loket. Vzhledem k tomu, že jen high endové grafiky stojí běžně až kolem 20 tisíc, je 5,9 milionu opravdu významné množství. Zajímavé i vzhledem k maržím a výdělkům, které drahý HW skýtá. Bohužel i tento zajímavý nárůst nestačí v případě některých výrobců na úplné vykrytí klesajících prodejů (a smyslu) klasického low endu. Nicméně high end jako takový má zdá se vystaráno a můžeme si být jisti, že mu budou výrobci věnovat ještě větší pozornost, ačkoliv to teď na trhu moc nevypadá. Už řadu měsíců/týdnů je poněkud mrtvo, což je však dáno tím, co všichni jistě dobře víme. Naše očekávání a zraky se upínají k následujícím týdům a měsícům, kdy výrobci předvedou, představí a na trh uvedou první grafiky nové generace postavené na 14/16nm, které přinesou velký posun v oblasti efektivity a u high endu pak také výkonu. A když řeknu, že spousta hráčů čeká s nákupem právě na tyto novinky a že tedy je zde potenciál pro ještě lepší výsledek high endu, asi nebudu daleko od pravdy. Každopádně zájem o high end komponenty by mohl znamenat i přehodnocení výrobců grafik v některých zvyklostech. Například jsme byli zvyklí na to, že nejdříve vycházel lowend-mainstream, až poté s větším zpožděním high end. Letos bychom se mohli dočkat toho, že zájem uvést high end co nejdříve a s větším důrazem, bude viditelnější. Osobně ale očekávám, že skutečný high end na 14/16nm neuvidíme dříve, jak v Q4 tohoto roku.      

Také si myslím, že rok 2016 bude bohužel méně zajímavý z pohledu her a žádný tak zajímavý herní titul, pro který s radostí bude řada hráčů upgradovat svá PC, jako třeba Witcher 3, se letos neobjeví. Pár vizuálně působivých her dorazí, nicméně herně bude asi nejzajímavější příběhový datadisk právě k Witcher 3. Potěšila nová Lara, ale ne tak, jak by mohla. Na konci roku má pak dorazit nový Battlefield a i české Kingdom Come, i když na herní mainstreamovou zábavnost a kvality Witcher 3 to mít asi nebude. Hodně čekáme také od nového Mass Effect, které by mělo přinést i pořádné grafické orgie, ale to je až otázka začátku roku 2017. Nicméně faktem je, že mnozí z nás mají svá PC už pěkně dlouho, a i když by chtěli upgradovat, nebylo moc na co. Osobně mám svůj starý desktop vybavený stále Core i7-3820 procesorem a X79 platformou z přelomu roku 2011/2012, tedy 4 roky starý základ, který jsem jen doplnil grafikou R9 290X/R9 295X2 roku 2014.

No nějak nebyl velký důvod tento starší základ měnit a i dnes si troufám říci, že výkonově rozhodně nijak zásadně nezaostává. Takže spousta hráčů prostě neměla důvod upgradovat svá PC ani v roce 2015. Letos by tak tento zájem mohl být větší. 14nm procesory Intel (včetně 10jádrového high endu), 14nm AMD ZEN procesory a 14/16nm grafiky konečně jsou důvodem k výměně ....

Předpokládám, že mnozí z vás jsou na tom podobně ... :). Letos to ale opravdu vyměním .... X99 platforma je jasná věc a uvidíme, co přinese 14/16nm grafická generace. Také monitory  ... staré 3x 1920x1200 přeci jen vyměním ale ještě jsem se nerozhodl jestli za 3x 2560x1440 nebo 3x 4K. Rozhodně chci ale ale IPS s FreeSync a možná i zahnuté. 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 610x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1383x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2226x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1976x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1314x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1299x
Komentářů: 1