HUAWEI muselo skončit u TSMC – uvolněné kapacity zabralo AMD, Apple a NVIDIA. Dobré zprávy! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 16 duben 2020
altTSMC se daří. 7nm proces je na vrcholu, 5nm startuje. Situace nyní hraje do karet hlavně AMD.

 

 

 

 

Dobré zprávy! Komunistická Čína a její prodloužená ruka a hlásná trouba společnost HUAWEI, musela opustit výrobní linky Taiwanské společnosti TSMC, neboť používá technologie vyvinuté v USA. A to si nepřeje, aby z nich dále profitovala čínská vláda a rozšiřovala tak svůj vliv. HUAWEI je tedy nuceno opustit objednané kapacity a přesunout se k výrobě v ryze čínských továrnách (o čemž si budeme povídat v jiném článku). Pro samotné TSMC ani nás, běžné zákazníky, to naštěstí nepředstavuje závažný problém. Vlastně naopak.

Uvolněné kapacity okamžitě zabrali ostatní výrobci, především AMD a APPLE. Obě splečnosti tak budou mít o desítky Wafferů více, než s čím původně mohli počítat. Část se snaží získat také NVIDIA, nicméně pro TSMC se už letos kapacitně stává největším partnerem právě AMD, se kterým také úzce spolupracuje na vlastním vývoji výrobních procesů. Tedy jak 7nm EUV, tak především novém vylepšeném 5nm a 3nm. HUAWEI nicméně mělo objednáno i dost starších 14nm kapacit TSMC, ale ani ty nezůstanou nevyužity. Mohou být použity pro výrobu čipových sad, ale i dalších částí procesorů, či starších generací dnes levných produktů. TSMC má také v plánu rozšiřovat kapacity 7nm produkce, která je dnes ta nejdůležitější, a tak prostě přebuduje část 14nm kapacit na 7nm.

TSMC si tedy nemůže stěžovat, jedinou méně pozitivní zprávou, kterou firma aktuálně potvrdila, že 3nm výrobní proces bude mít lehké zpoždění proti plánům. Konkurenční SAMSUNG nicméně aktuálně také potvrdil zpoždění svého 3nm procesu. V obou případech jde o komplikace spojené s Coronavirem, který omezil výrobu a vývoj potřebných zařízení. Místo 2021 budou tedy oba procesy „až“ v roce 2022. TSMC nicméně hlásí výborné výsledky a situaci kolem několika verzí svého aktuálního 7nm procesu. Již běží i jeho vylepšená verze, kterou budou vyráběny letošní ZEN 3 procesory AMD a také NAVI 2 grafiky. Ke konci roku se pak plně rozeběhne i nový 5nm a také 5nm+ vylepšený proces, jehož varianta je speciálně vyvinuta pro AMD a budou na něm postaveny nové generace produktů AMD pro příští rok. Bude jej používat i Apple (což není až takové překvapení, když Apple používá a používat bude některé AMD produkty, zejména GPU, ale ve hře jsou i nové procesory AMD, kdy Intel prostě dnes nabízí horší čipy a za více peněz).

Uvolnění kapacit společností HUAWEI u TSMC také velice potěšilo NVIDIA, která měla trochu problém, protože její původní plán vyrábět novou generaci grafik u SAMSUNGU zjevně zcela ztroskotal. SAMSUNG se stále potýká s vhodným 7nm procesem pro velká GPU a nenabízí ani tak dobrou technologii pouzdření (interposery). U TSMC mají ale obojí. NVIDIA tak získala možnost větších kapacit, než s jakými mohla původně počítat, a to se jí velmi hodí. Otázkou je, zda nedojde k nějakému zdržení nových produktů, protože přeci jen původně bylo plánováno použití odlišné výroby u SAMSUNGu. V tuto chvíli je tak jasné, že minimálně nástupce VOLTA, který určitě bude využívat stále interposer, bude vyráběn u TSMC a to velmi pravděpodobně právě 7nm+. Tedy stejným procesem, kterým bude vyráběno NAVI RDNA 2 a také nástupce VEGA, tedy CNDA architektura u AMD. Hlavním zákazníkem TSMC ohledně interposerů je nicméně právě AMD, které už má tuhle technologii zvládnutou. Na rozdíl od NVIDIA ji dokonce použilo u minulých generací běžných herních grafik. Nicméně tehdy to s ní bylo nepoměrně složitější, což by pro novou generaci mělo být vyřešeno. AMD navíc chce na interposery spoléhat stále více. A to jak u procesorů, tak u GPU a u SoC. Vypadá to, že interposer s CPU a GPU AMD, využívá také SONY u svého nového PlayStation 5.

  • Konečně nějaké dobré zprávy :)

Každopádně jsou to všechno dobré zprávy pro nás uživatele a technologické nadšence. Minimálně pro nejbližší dvě generace produktů nemá TSMC žádné problémy s výrobou. Letos a příští rok se tak můžeme těšit na 7nm+ novinky, které budou výrazným zlepšením. A příští rok a ten další pak na 5nm, které budou také výrazně lepší. 3nm proces bude také zjevně k plnému využití kolem přelomu roku 2023/2024, takže i další generace produktů vypadá v pohodě.

Hlavně spolupráce TSMC a AMD zatím šlape skvěle a není divu, že ji obě chtějí ještě rozšířit. Nutno říci, že právě hraje významnou roli v tom, jak si dnes AMD na trhu vede. Vlastně nikdy v historii neměla tak dobrého výrobního partnera, a hlavně tak dobré špičkové výrobní technologie a především tak velké a významné kapacity, jako má dnes. Rozhodnutí zbavit se vlastních továren bylo určitě výborné, protože AMD by samo nikdy nedokázalo utáhnout současné náklady na vývoj a výstavbu moderních výrobních kapacit. Ty jdou do desítek miliard dolarů. Ostatně stačí se podívat na situaci Intelu, ten proinvestoval mnoho desítek miliard dolarů a použitelný 10nm proces stále nemá. A měl jej přitom mít už v roce 2016. Je to poprvé v historii, kdy AMD má zjevně lepší technologii pro své produkty než Intel. Ovšem bez úzké spolupráce s TSMC by tomu tak prostě nebylo. AMD přitom nadále spolupracuje také s Globalfoundries (bývalé továrny AMD), jež však nic lepšího než 14/12nm nemá, a velmi úzkou spolupráci má i se SAMSUNG, který bude dokonce používat RDNA architekturu v nových generacích SAMSUNG SoC. Ale to jen tak na okraj.

Hlavní je, že minimálně až do roku 2024/2025 máme o zajímavé nové generace produktů postaráno a nudit se tedy zjevně nebudeme.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tolik nadšení... 2020-04-16 15:11:56
avatar
Aby se jednou Američané nerozhodly, že kupujeme málo jejich zkapalněného plynu, málo zbraní a málo podporujeme Izrael v jeho anexi Palestiny, a proto si nezasloužíme ani jejich procesory a Coca-Colu....
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 15:44:26
avatar
...ale ty si nechcel koka kolu ale pepsi. A preto tu teraz vyplakávaš a flamuješ v diskusiách.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 16:04:20
avatar
Kdo by stál o Coca Colu když máme Kofolu
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 19:06:03
avatar
Ja na to koukam naopak - beru to jako vynikajici podnet k tomu, aby se opravdu teprve nalil ten obrovsky Chinsky kapital do nektere te jejich verze vyroby (nebo treba koupili a zafinancovali Glofo?). Fajn, maji vyznamny technologicky skluz, ale oni si s cizima patentama stejne hlavu moc nelamou a ted uz mozna tim tuplem ani nebudou, na domacim trhu to stejne prodaji vzdycky. Pokud zajem projevi nektere dalsi zeme (nabizi se zejmena zeme BRICS), tak urcite taky radi prodaji. Lide jsou to nesmirne sikovni, inteligentni a obzvlast pracoviti - verim, ze se tento krok muze v dusledku statum i slusne vymstit.
Koukam na to pozitivne, pac pokud se nahodou podari vybudovat dalsi konkurence na poli vyroby, tak to bude jedine dobre. Pokud jenom neuspesne utopi svuj kapital, tak me to taky moc trapit nebude. Rozhodne bych je ale nepodcenoval a svym zpusobem jim i drzim palce
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 19:19:55
avatar
Tak myslet si že Huawei stáhne ocas a půjde brečet do kouta je asi stejně naivní jako by tohle někdo očekával od GE. Je jasná, že tím jen Trumpeta rozdráždil čínskýho draka, kterej se bude snažit o to více. A stejně to budování 5G sítí amíkům mimo USA uteče a v USa se s tím budou trápit a trápit a možná to dopadne tak, že ve finále za ty čiňany budou ještě rádi. Protože ti jsou zase kvalitou, technologií a cenou pár let před Motorolou, kterou se snaží amíci protlačit touto silou. Nokia a Ericson jsou taktéž pozadu.
cuko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 21:40:28

pekne pises, ja len trosku poopravim ak dovolis, Trump osobne za tymto vyhlasenim nestoji a skor stoji na inej strane, 5G az tak nieje potrebna ale co naozaj moze nejak prejavit je co DD nespomina, je to ze Huawei je jeden s hlavnych ako aj Apple co spoluracuju s TSMC, investuju a riesia nove procesy. Pre TSMC prist o Huawei je naozaj problem co teraz nebudeme vidiet, uz to bezi dopredu ale po tom 5nm moze nastat spomalenie kvoli tomutu. No a ako pises, este budu radi za cinanov, dost ma trapi ze namiesto, aby sme fungovali ako svet spolu tak sa tu hadaju a pozeraju kto viac docika na ihrisku.
jalav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 18:59:17

když komentuje politiku DD, tak jsou to znalosti jak od dítěte, které nic nechápe :-)

prosím, zdrž se politického hodnocení, neustále svýmy "znalostmi" podrýváš svou "vážnost" ...

bez Číny a jejich nákupů západních dluhů (korporátních fašistů) bychom už dávno byli znovu ve středověku ;)
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 15:31:21

A proč by měla být NV potěšena uvolněním 7nm procesu, když se od něj distancovala?
"Jen-Hsun Huang prohlásil, že společnost sice může kdykoli objednat 7nm wafery u TSMC, ale nevidí k tomu důvody. Proces je podle něj drahý a přináší minimální výhody" "Nvidia podle něj nepotřebuje na 7nm proces přecházet a stačí jí levnější výrobní proces, kterým je teď 12nm technologie od TSMC."
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 16:02:03
avatar
něco jsou veřejné kecy a něco jiného je realita ... NV bez TSMC a jeho 7nm nemůže dnes fungovat a udělat novou generaci produktů ... šéfovi NV leží v žaludku, že TSMC spolupracuje tak úzce s AMD ... to je celé ...

současná situace ho prostě těší, protože může mít více čipů o které by se jinak těžko přetahoval s TSMC a dalšími partnery ....
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 15:37:01
avatar
Nezdá sa Vám, že v poslednom čase tu príliš veľa komunistických špehov šíri čínsku propagandu? Viac ako polovica článkov na IT weboch je o tom, ako amerika ubližuje Hujaveju, a ako Hujavej za pár rokov povstane a všetko im to vráti...

Inak, samozrejme, pre nás to je super správa. Viac waferov pre AMD, pevne verím že vďaka tomu vydajú veľké (600+ mm2) GPU, niečo adekvátne k ZEN3.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 16:04:56
avatar
Čína dobře platí, to je celé ...

nás Čína neplatí, tak si mohu dovolit říkat, jak se věci mají ... mě osobně je navíc milejší USA než komunistická Čína, když už si mám vybrat, jinak je mě to jedno ... a jestli se někdo ptá proč radši USA než Čínu tak to nemá v hlavě v pořádku ....
daret [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 16:35:21
avatar
nás Čína neplatí, ... ale USA

Ale vazne, neveril by som propagande ani jedneho, ani druheho.

Napriek rozdielnym pohladom na svet, by som tam videl jeden spolocny cinitel a tym nebude nic ine ako peniaze.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 16:50:13
avatar
USA také ne nás platí ten kdo si k nám dá reklamu, ale nikdo mě neplatí abych něco nějak říkal

mě nezajímá propaganda ale realita ...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 20:15:09
avatar
Realita je ta že Americká vládá kecá soukromému výrobci z Thai-wanu do toho komu může a nemůže prodávat. Což je pořádně ujetý svinstvo. By mě zajímalo, kdyby se v TSMC šprajcnuly? To by Trumpeta nařídil AMD že od TSMC nekoupí vůbec nic ne?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 22:17:27
avatar
AMD muselo ukončit spolupráci s čínskými partnery kolem CPU .... a taky z toho nedělá vědu ...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 22:27:16
avatar
AMD je ale americké
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 02:25:35

Proč?
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 21:17:40
avatar
Dzmijak, ono nejde jen o komunistické špehy (ruské a čínské), je tady spousta užitečných idiotů a trollů, kteří tu jejich fake propagandu šíří úplně zdarma.
Mají prostě radost, když to nandají USA, západu, EU, atd., ale většina z nich by v "ráji" na východě žít nechtěla.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 21:30:41
avatar
Byl jsi někdy v Číně? Já bych žil raději někde v Číně nebo Rusku než např. v prochcané Paříži.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 00:18:11
avatar

Svoboda je otroctví

Abys věděl do čeho jdeš - Odkaz
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 17:49:55
avatar
Hodíš sem odkaz o ničem a myslíš si, jakej seš king .
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 06:28:38
avatar
Čína je moc hezká, zejména pro turisty, vydělává na nich. Jen si musí dát pozor na dodržování pravidel. Dlouhodobý život v Číně je problém. Pokud je člověk zahraniční expert a bude se zdržovat v nějakém novějším městě, tak má královský plat a minimální dohled. Pokud se nachomýtne k systematické persekuci některých etnik nebo k revolucionářům, tak mu strana začne komplikovat život, o práci rychle přijde a nakonec ho třeba zavřou pro špionáž. Místní to mají horší, ty po vězení čekají i nucené práce nebo prodej na orgány. Ono i komunistické Československo nebo Sovětský svaz se uměly tvářit přijatelně pro turisty ze západu, když se zdržovali ve vymezené oblasti.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 17:50:58
avatar
Takže nebyl, díky za hezké pohádky.
Mirdaa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 21:46:57

Ale my žijem na východě.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 07:36:12
avatar
Jsou tací kteří neustále tvrdí něco o fake propagandě, dokonce i české ministerstvo něco tvrdilo o boji proti němu a že budou opravovat ty lživé články. No moc jsem toho opraveného neviděl. Jen propagandu o tom jak je ta druhá propaganda špatná
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 07:54:40
avatar
https://www.sis.gov.sk/pre-vas/sprava-o-cinnosti.html

Citace:
Hybridné hrozby
15

SIS venovala pozornosť tzv. hybridným hrozbám – nevojenským nepriateľským aktivitám vedeným štátnymi a neštátnymi aktérmi. Euroatlantické spoločenstvo bolo cieľom primárne vplyvových a propagandistických aktivít, ktorých zámerom bolo oslabenie súdržnosti EÚ a NATO a ovplyvňovanie vnútornej politiky a nálad verejnosti členských štátov týchto organizácií. Propagandistické kampane boli realizované najmä prostredníctvom tzv. alternatívnych médií a zameriavali sa na šírenie nepravdivých správ alebo dezinformácií s cieľom zdiskreditovať EÚ a NATO ako nedôveryhodné organizácie a členstvo v nich ako poškodzujúce záujmy národných štátov – ich členov. Kampane sa snažili prehlbovať nedôveru verejnosti voči štátnym inštitúciám a politickému zriadeniu ako takému a prehlbovať existujúce rozdiely medzi rôznymi socioekonomickými, etnickými alebo náboženskými skupinami, čo vytvára podmienky na to, aby boli neskôr ľahšie manipulovateľné a znížila sa tak odolnosť štátu voči vonkajšiemu zasahovaniu.

SR doteraz nebola predmetom intenzívnejšej, špecificky zameranej hybridnej kampane niektorého zo štátnych alebo neštátnych aktérov a nebolo proti nej zaznamenané ani použitie agresívnejších prostriedkov ako sú rozsiahle kyberútoky zamerané na znefunkčnenie infraštruktúry, priama podpora extrémistov, či masívna snaha získavať citlivé informácie (napr. mailovú komunikáciu politicky činných osôb), ktoré môžu byť manipulované a využiteľné pri diskreditácii a oslabení politických síl, ktoré nevyhovujú záujmom útočníkov.

V SR Ruská federácia vyvíjala aktivity, ktoré boli primárne zamerané na udržiavanie sympatií slovenskej verejnosti voči Rusku, jeho kultúre a politike a na oslabenie síl otvorene skeptických či kritických voči Rusku. Ruská strana sa tiež usilovala vyvolať dojem pred vlastným domácim a aj zahraničným publikom, že SR je blízkym spojencom Ruska, ktorý ako člen NATO a EÚ rešpektuje a chápe ruské záujmy.

Záujem o ovplyvňovanie verejnej a odbornej mienky vo svoj prospech v štátoch EÚ prejavovala aj Čína. Čínska vláda plánovala vytvorenie globálne zameraných think tankov, ktorých úlohou by bola prezentácia čínskeho pohľadu na aktuálne medzinárodné otázky, formovanie verejnej mienky a zber informácií.

SIS pri riešení problematiky hybridných hrozieb intenzívne spolupracovala s partnerskými spravodajskými službami a najmä so spravodajskými štruktúrami EÚ a NATO, ktorým odstupovala informácie, na základe ktorých bola vyhodnocovaná situácia v oblasti hybridných hrozieb na úrovni celej EÚ a formované opatrenia v oblasti boja proti týmto hrozbám.


Nevravím, že to veľa z nich nerobí z presvedčenia, ale sú tam tranzakcie peňazí alebo iných výhod, ktoré aj keď sú v šedej zóne, tak sa dajú ľahko vystopovať. No a v posledných rokoch kvôli tomu čo raz viac ľudí aj vyhosťujú.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 08:54:08
avatar
Je fajn že když se na něco přijde, tak se třeba i někdo vyhostí. Ale ty informace by se měli zveřejňovat a ukazovat ne tutlat, takže chci vidět v čem je to a to lživě,špatně atp. Ne jenom říct že se šíří propaganda. Navíc si říkám, že třeba v Číně nebo Rusku mají to samé o aktivitách západu na jejich území.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 17:09:21
avatar
Ten co přijde do úřadu po Trumpetě v přístím období bude dlouho velice dlouho napravovat co ten šašek dojebal .
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 22:59:29

To bude jako kdo? Viděl jsi jeho protikandidáta Bidena, který doslova trpí stařeckou demencí? Nebo jen plácáš do větru? Není nikdo kdo by proti němu měl nejmenší šanci. Je téměř nemožné aby nevyhrál.
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - To bude asi nějaká mýlka... 2020-04-16 17:27:12
avatar
No nevím - někde jsem četl, že Hujahej od TSMC přesouvá 14nm (potažmo 16nm) výrobu.
AMD si nechává vyrábět 14nm produkty u GF, páč mají nasmlouváno hodně dopředu.
Takže po jaké uvolněné výrobní kapacitě skočilo AMD? Po těch volných 14nm linkách? A vyrábí na nich 7nm produkty?
To bude asi nějaká mýlka...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 17:53:06
avatar
Celá ta zprává je pěkná divočina. Původní ze které se vychází jsem nedohledal nic v AJ jazyce, ale první co o tom psal byl nějaký polský web o HW a od něj to převzaly defakto ve stejném znění jak SvětHW tak Diit tak i zde.
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 22:09:18
avatar
Na Diitu z toho aspoň tolik nedivočí. Třeba to, že si AMD na uvolněných 14nm linkách nechá vyrábět 7nm produkty, je pěkná bejkovina.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 22:16:58
avatar
kdo kde píše, že AMD si nechá 7nm produkty vyrábět na 14nm u TSMC? ukažte mě to ....
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 03:07:54

Píše se to viz. níže. A sleduj ta super logika:
exRathanuviel (1) ---Takže po jaké uvolněné výrobní kapacitě skočilo AMD? Po těch volných 14nm linkách? A vyrábí na nich 7nm produkty? --- POZOR zatím vše píše s otazníky.

Ovšem druhý příspěvek už je jiné kafe:
exRathanuviel (2) --- že si AMD na uvolněných 14nm linkách nechá vyrábět 7nm produkty, je pěkná bejkovina. --- POZOR už bez otazníku. Tzn. už je to fakt.

Někteří lidé jsou prostě koumáci a vymyslí vše. Nejvíc se mi ale na tom líbí:
1. napřed na něco zeptá.
2. okamžitě potom co se zeptá, použije tu svoji otázku jako fakt
3. Na závěr tento fakt odsoudí jako blbost.

Super, to mě baví. S takovým člověkem bych se hádat nechtěl.
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 13:07:54
avatar
Ono nemá cenu se hádat. Většinou, když se lidé hádají, jsou neochotni ustupovat ze "své pravdy". Takže lepší je si věci nějak vysvětlit v klidu.

A ano, uznávám, ten druhý příspěvek neměl moc hlavu a patu a byl záměrně tendenční.

Nicméně otázky z prvního příspěvku zůstaly nezodpovězeny.

Mimochodem osobně bych byl rád, kdyby se pro AMD uvolnily nějaké kapacity na linkách pro 7nm výrobu. Možná by to pozitivně ovlivnilo koncové ceny, nebo alespoň trochu vylepšilo AMD marže.
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 13:00:16
avatar
"Třeba to, že si AMD na uvolněných 14nm linkách nechá vyrábět 7nm produkty, je pěkná bejkovina."
Ano, to nikde v článku není, to byla moje asi zavádějící zkratka - pardon, trochu jsem se nechal unést.

Nicméně... "Uvolněné kapacity okamžitě zabrali ostatní výrobci, především AMD a APPLE."
Nejsem těchto věcí příliš znalý, přiznávám. Ale proč by AMD okamžitě skočilo po volných 14nm kapacitách, když 14nm výrobu navyšovat nepotřebuje?
14 nm výrobu má přeci pokrytou u Global Foundries
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-18 00:26:59

Omlouvám se za předchozí uštěpačný příspěvek.

Ono je to tak.
U 5 a 7nm je to jasné, to je nedostatkové. 5nm bere Apple a 7nm bere AMD.
U 14nm si já myslím, že bude problém udat uvolněnou kapacitu. Ale uvolní se jim část kapacit(továrna) a jak píše DDw, je možné 14nm přebudovat na 7nm.
Přebudovat znamená kompletně vše v továrně zrušit a vybavit nově.

To co udělal Trump Huawei se USA milionkrát vrátí. Byla to chyba. Teď Čína vrhne ještě více všechny síly a peníze do vývoje "svých" procesorů, OS systémů atd. a jednou(?) s nimi zaplaví svět. A všechny IT firmy v USA budou trpět.
Já si klidně čínský Windows nebo procesor koupím, jestliže bude levnější a kompatibilní. Jestli mě sledují USA nebo Čína je mi jedno. Stejně se sledují navzájem, takže o mě budou vědět oba.
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-18 10:36:55
avatar
Nicméně stále si myslím, že AMD po uvolněných 14nm kapacitách neskočilo, jak předkládá autor. Podle mne je to jeho domněnka, nikoliv ověřený fakt.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-18 10:43:57
avatar
DD také nikde nepsal o tom, že AMD skočilo po 14nm TSMC ...
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-18 13:29:15
avatar
A jaké kapacity se odchodem Huawei uvolnily?
A zabralo AMD (společně s Apple) tyto uvolněné kapacity, nebo ne?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-18 14:45:02
avatar
ano, protože HUAWEI měl objednáno dost 7nm ...
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-19 10:12:43
avatar
Jenomže podle dostupných zdrojů Huawei končí u TSMC s 12nm výrobou, nikoliv se 7nm výrobou. Jste si toho vědom?
Můžete prosím uvést zdroj informací?
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-18 17:30:37

Vždyť je tu tady napsáno.
Jak jsem psal já i Ddw - uvolnily se 5nm, 7nm a 14nm. AMD, Apple a v menší míře asi i jiní zabrali 5 a 7nm.
Přesně se zatím stejně neví. V článku je pouze naznačeno, že by možná 14nm někdo chtěl, ale větší důraz je kladen na přebudování 14 na 7nm.
Takže 5 a 7nm zabraly AMD a Apple nebo v menší míře kdokoli jiný. 14nm se přesně neví, ale určitě je celé nazabraly AMD a Apple. Možná malou část jestli vůbec něco.
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-18 17:45:48
avatar
Jenže ony zdroje, které s touto informací přišly (https://www.digitimes.com/news/a20200414PD203.html a https://www.techpowerup.com/265798/huawei-moves-14-nm-silicon-orders-from-tsmc-to-smic), píší o tom, že Huawei přesouvá 12nm (původně jsem myslel, že 14nm) výrobu od TSMC na 14nm výrobu k SMIC.
O 7nm se ve spojení s Huawei a TSMC hovoří pouze v otaznících - zatím se neví, jak se v BUDOUCNU Huawei zachová.

Takže, pokud Huawei UVOLNILO POUZE 12nm výrobu, po jaké uvloněné výrobní kapacitě tedy AMD sáhlo?
Pokud AMD nesáhlo po uvolněné kapacitě po Huawei, po kom tedy?
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-18 19:00:42

Tak už to chápu. A asi máte pravdu. O 5 a 7nm, že ho Huawei přesouvá, se nikde nepíše, jen tady a Ddw to v diskusi potvrzuje.
To je tedy spíš dotaz na Ddw na zdroj informace, že Huawei uvolnilo 7nm proces.

Ten článek měl být spíše o tom, že kdyby se uvolnila 5 a 7nm výroba tak by ho převzala AMD a Apple.
Takže AMD asi nesáhlo po žádné uvolněné kapacitě, protože se zatím žádná vhodná neuvolnila.
V tuto dobu jsou to stejně všechno jen spekulace. Sám už nevím jak to je a co si o tom mám myslet.
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-18 21:15:07
avatar
"Ten článek měl být spíše o tom, že kdyby se uvolnila 5 a 7nm výroba tak by ho převzala AMD a Apple." nějak neodpovídá tvrzení "Uvolněné kapacity okamžitě zabrali ostatní výrobci, především AMD a APPLE.", konkrétně té části "okamžitě zabrali" => tvrzení, že už se tak stalo. Ne kdyby...
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-19 00:12:43

Ano neodpovídá, už je to všem jasné.
Jak jsem psal je to dotaz pro autora článku, ať uvede zdroj informace, že Huawei uvolnilo 7nm proces.
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-16 23:08:19

Je fascinující kolik hlupáků u nás leze až po kotníky do otvorů komunistické Číně, přestože jsme ten hnůj tady měli 40 let a skončil v podstatě nedávno. Ale jo, z pohodlíčka Západní Evropy, kde existují práva jednotlivce, svoboda a stát v podstatě nenechá člověka umřít hlady se to hezky kritizuje. Je to prostě a jednoduše privilegium svobodného Západu, že i totální "hovado" má možnost svobodně projevit svůj "názor". Jen se divím, že se to až nadměrně vyskytuje na hardware webu.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 08:07:25
avatar
Pluralita názorů je pro demokracii důležitá. Říká se tomu soupeření myšlenek, nebo souboj idejí, kterým se neustále posiluje a zoceluje demokracie, tím že musíme neustále zhodnocovat svoje hodnoty a musíme neustále dokazovat, že ty naše demokratické hodnoty jsou lepší než ty jiné hodnoty vytváříme svobodnou společnost. A když tedy neustále probíhá ten zápas idejí, tak vyhrávají ty "nejlepší" myšlenky. Pokud by se zakázaly jakékoliv jiné názory "stejné jako čínská státní cenzura" kterou tu někteří zastánci demokracie neustále prosazují. Staly bychom se stejnými diktátory jako jinde ve světě, akorát bychom ji nazývali demokratická diktatura "správných" názorů a zavíraly, umlčovali a trestali lidi s jiným než schváleným názorem. A to chcete, aby se vrátilo? Jen pod jiným názvem ?
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 10:19:03

Kde píšu že chci aby se to vrátilo??? Nikde.
Jen konstatuji výhody našeho Západního světa. Osobně jsem pro absolutní svobodu slova.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-18 10:13:04
avatar
Ono taky neglorifikovat názor Ameriky neznamená lézt do zadku Číňanům.

Zdá se to jen mě, že tu zmizela celá diskuze pod článkem o onom Čínském problému?
Kot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-17 15:05:11

Nešlo by u těch zpráv uvádět i zdroje? Všude jinde se píše, že přesouvají výrobu pouze z 12nm procesu, protože chtějí a ne protože musejí. Trump totiž ten zákaz shodil ze stolu.

A ta dobrá zpráva pro technologické nadšence? Mám mít radost, že americká povýšenost zničí inovativní společnost na technologické špičce, která tím pádem přestane přinášet konkurenci v mainstreamu a high-endu mobilních procesorů a telefonů? Aby AMD a Apple měli o 1000 waferů víc? Well, asi nejsem ten správný technologický nadšenec.
fobius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zobrazeni webu 2020-04-18 18:55:19

Clanek mi vpravo prekryva reklama, ctu to na mobilu v prohlizeci samsung, je mozne to opravit?
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-04-21 17:30:35
avatar
Odpovědi se asi nedočkám, že?
Zajímal by mne zdroj informací, který říká, že Huawei uvolnilo 7nm linky a že ty uvolněné kapacity má nyní k dispozici AMD.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 523x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1367x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1053x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1150x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3732x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1447x
Komentářů: 0