Nová generace grafik AMD RX 7000 a NVIDIA RTX 4000 nabídnout největší generační skok v historii Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 25 květen 2021
altHned několik spolehlivých zdrojů tvrdí, že nové grafiky nás ohromí. Ale i vyděsí naše peněženky.

 

 

 

 

Zejména u AMD se prý máme na co těšit. Důvod je prostý. Grafická divize AMD je dnes ve stavu a pozici, v jaké nikdy nebyla. Má více prostředků než v celé své historii. Investice do vývoje RDNA, finanční, lidské i časové, jsou enormní a zvyšující se. Stejně jako extrémně úzká spolupráce se SONY i Microsoft a dalšími na tom, aby šlo o univerzální architekturu používanou na všech platformách včetně x86 PC, konzolí i ARM. Speciálně nová RDNA 3 je něco, co jsme ještě neviděli, skutečná grafická revoluce a opravdu velký projekt.

Stávající RDNA 2 je po všech stránkách ohromný úspěch pro AMD, které si pochvaluje prodeje i přijetí a hlavně fakt, že dokázalo překvapit konkurenční NVIDIA, která musí vytáhnout to nejlepší co umí a ani tak nedokáže AMD všude porážet. Což nikdo nečekal. AMD je ale prý docela jedno o kolik % poráží nebo neporáží současné NVIDIA karty se svými stávajícími RX 6000 grafikami. To prý nikdy nebyl jejich účel. RDNA 2 mělo především „nenápadně“ ovládnout grafický trh jako celek po stránce technologického a herního vývoje díky přítomnosti v PC, konzolích a brzy i ARM. Jasně deklarovat, že AMD je zpět ve všech segmentech a plně konkurenceschopné. A to už asi nikdo nezpochybňuje. RDNA 2 ovšem byla hlavně ale hra na jistotu. Po všech stránkách vyladěná druhá generace nové architektury speciálně pro hráče, která vzniká ve spolupráci hned s několika partnery. Zejména SONY a Microsoft. To, co má konkurenční NVIDIA opravdu vyzvat na souboj a vyhrát ho, je RDNA 3 …

  • RDNA 3 je revoluce a největší

                                                 mezi-generační výkonový skok v historii

Hned několik dobře informovaných zdrojů opět potvrzuje, že RDNA 3 už běhá ve formě vzorků karet a boří nemalá očekávání a cíle i samotného AMD. Mám informace i od lidí, kteří je obvykle mývají až v době, když už vývoj karet míří do finále. A všichni říkají, že RDNA 3 je absolutní bomba.

Čipletové GPU s několika čipy! Alenejde o nějaké CrossFire, jako jsme multi-GPU znali. Jde o GPU fungující jako „monolit, ovšem složené z několika menších čipů, ale bez dosavadních nevýhod multi-GPU konstrukce. A se všemi výhodami výroby malých čipů, jako je tomu u procesorů ZEN. Nicméně fakt že AMD tedy výrazně zvýší počet jednotek, je jen jednou částí věci. Tou druhou je RDNA 3 architektura samotná. Už skok a vylepšení RDNA 2 proti RDNA 1 jsou značná. Ale RDNA 3 je ještě větším generačním pokrokem. Nárůst IPC je větší, nárůst efektivity ještě větší. Celkové vyladění, a doladění, kdy AMD opět opraví a vylepší slabiny a nedostatky stávající RDNA architektury, prostě tohle je čip od AMD, jaký jsme ještě neviděli.

Všechny dosavadní grafické generace AMD vznikly ve finanční nouzi a byly dílem velkých kompromisů a omezených prostředků. Speciálně VEGA, POLARIS, ale i první RDNA 1 vznikly se zlomkem finančních investic a zdrojů, které na soudobé konkurenční grafiky vynakládala NVIDIA. Aktuálně RDNA 2 už ale vznikala se zhruba 2násobkem toho, co AMD obvykle investovalo do vývoje a RDNA 3 je proinvestováno ještě výrazně velkoryseji. Realita je, že ještě nikdy neměla grafická divize AMD takové zdroje a takový klid na práci (maximální a podporu vedení celé firmy), jako má nyní. Stále je prý na zhruba polovině toho, co vynakládá na vývoj GPU NVIDIA. Ovšem i ta už také dobře ví, že AMD je zpět a doby bez konkurenčních srovnání skončily. Naštěstí pro ní ale začala doba, kdy na konkurenci nezáleží, protože se dnes prodá vše, bez ohledu na cokoliv …  

RDNA 3 v nejvýkonnější verzi prý disponuje 2x větším počtem jednotek, než NAVI 21 na RX 6900 XT. Ty jsou navíc výrazně výkonnější a efektivnější. Původní cíl AMD by v případě RX 7900 XT s NAVI 31 výkon posunout 2,5x! Už to by byl mezigenerační rekord. Jenže testování prvních vzorků ukazuje, že AMD bude moci jít dál. A tak prý v současnosti můžeme počítat s více než 2,5x výkonem u RX 7900XT proti RX 6900XT – mluví se o 2,6x vyšším výkonu, či dokonce až 2,7x!

  • NVIDIA chystá vylepšenou AMPERE „RX 4000“, 

                                                             na RX 7900 XT ale stačit nebude!

Podle všech důvěryhodných zdrojů sice NVIDIA chystá v podobě RTX 4000 sérii opravdu velký posun, jeden z největších ve své historii, hlavně díky přechodu na údajně 5nm výrobu. Ovšem ani tak to na AMD to prý stačit nebude. A NVIDIA to údajně už dobře ví, radost jí to nedělá, ale ví, že s tím nic neudělá. AMD tak má poprvé za mnoho let reálnou šanci v souboji nových generací NVIDIA jednoznačně porazit. Alespoň pokud jde o souboj TOP modelů.

Od AMD můžeme očekávat posun o více jak 2,5násobek. U NVIDIA prý RTX 4090 dokáže tak dvojnásobek, možná 2,2násobek přinejlepším. I to by byl super posun, zejména když má jít vlastně o hodně modifikovanou a upravenou AMPERE, tedy stále monolitický design. Údajně většina toho posunu půjde na vrub přechodu z 8nm na 5nm. Tedy větší hustota čipů, ještě více jednotek, vyšší takty a IPC atd. NVIDIA ovšem ví, že prostě nemá šanci proti čipletovému designu AMD RDNA 3. S monolitem co do absolutního výkonu dva ne o moc menší čipy neporazí. Pracuje také na svém čipletu/MCM, ale HOPPER architektura s ním byla oficiálně odložena až do roku 2024 a dál. Ta tedy čipletová bude a cílem je prý zhruba 3x vyšší výkon, než má stávající RTX 3090, ale prostě dříve jak na přelomu 2024/2025 to nebude. NVIDIA nemá s čipletovým designem na rozdíl od AMD žádné zkušenosti a vývoj se jí tedy komplikuje.

Každopádně tak velké posuny jsou trochu čára přes rozpočet Intelu, který se chystá vypustit své herní Xe (DG2) modely. Slabší na konci tohoto roku, výkonnější pak v první polovině příštího roku, tedy nejpozději Q2 2022. Intel docela spěchá, protože pokud by to nestihl ještě proti současným generacím, vypadaly by jeho novinky vážně špatně. I tak se nepočítá, že by Intel dokázal konkurovat RTX 3080/RX 6800XT. Očekává se přinejlepším výkon někde na úrovni RTX 3070 Ti či maximálně RX 6800 bez XT. Ale nevíme samozřejmě zatím za kolik, jak to bude žrát a jak to bude po stránce ovladačů a podpory ze strany her fungovat. Každopádně pokud AMD s NV plánují více než dvojnásobný výkonový skok s novou generací, budou Intel DG2 hodně rychle zastaralé a nekonkurenceschopné.

  • Nová generace grafik dá našim peněženkám zabrat.

Pravda, i ta stávající generace je drahá, ale jak víme, tak úplně za to nemůže. Původně ohlášené a zamýšlené ceny nebyly vůbec špatné. Ba naopak. Jenže přišla Korona, extrémně zvýšená poptávka, k tomu těžaři a do toho všeho prudká inflace cen a nákladů, zdražení materiálů, výroby a dopravy skokově o desítky %, no a výroba stejně nestíhá poptávku. Každopádně od nové generace očekávejte, že i za normálních okolností budou ty ceny vysoko.

Čipletové RDNA 3 je na výrobě výrazně dražší, než stávající RDNA 2. Očekáváme také odpovídající množství pamětí a počítejte s tím, že některé aktuálně zvýšené náklady na výrobu, už neklesnou, ani když se situace na trhu zlepší. Zkrátka RX 7900XT určitě nebude stát méně jak 1500 dolarů, nedivil bych se i vyšší ceně. Výrobci karet AMD, NV i partneři navíc vidí, že poptávka po drahých kartách je. A když dnes hráči nemají na výběr, jsou ochotni platit překupníkům i 2500 – 3000 dolarů za karty. Takže očekávejte, že nová generace high endu to i v oficiálních doporučených cenách vyžene do nových výšin. Ale samozřejmě budou i dostupnější modely, které také přinesou velký posun proti současným kartám. AMD, NVIDIA a všichni výrobci doufají, že do té doby už se vyřeší problémy s kapacitou výroby a budou moci nabídnout tolik karet, kolik bude třeba.

V tuto chvíli nejlepší informace, které máme, hovoří o uvedení RDNA 3 spolu se ZEN 4 někdy na přelomu Q3/Q4 příštího roku. NVIDIA a její RTX 4000 se pak objeví nejdříve v Q4 2022. Takže ještě máte čas našetřit :). Už šetříte? Samozřejmě počítejte, že první vyleze high end, s mainstreamem počítejme tak začátkem roku 2023. Takže ještě spousta času pro současnou generaci, kde se snad situace brzy uklidní, zejména s aktuálním ukončením těžařských aktivit v Číně atd.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Alienware [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 07:35:50

Podle všech důvěryhodných zdrojů

To bude asi nějaká nová generace křišťálových koulí
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 08:32:34

Informace DD jen posbíral "z netu" a to i od takových u kterých ty "úniky" +/- vycházejí skoro pokaždé. To samozřejmě neznamená že někdo nevyvinul novou generaci křišťálových koulí Ale viděl bych to dost reálně
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 14:41:31
avatar
Nechápu, proč autora článku hned shazovat?
Tak asi za tu dobu, co se v oblasti HW a her pohybuje, nějaké dobré kontakty má a dozví se víc, než jsou pouze úniky na netu...
Na tom není nic špatného.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 15:00:12
avatar
jj je to tak, ty doby kdy se tu věštilo už jsou tu dlouho pryč, ... pro mě je to tu uplně v pořádku už delší dobu, ... až na pár maličkostí, který mě ale zase pobaví, tak v pohodě
jmmazuch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - skok za skokom alebo malym kro 2021-05-26 15:58:48
avatar
Bude to skok, inak by to uz bol pruser. Aktualna generacia sa vlastne posunula iba spotrebou...
Takze vetim ze nextgen ponukne ten isty vykon s polovicnou spotrebou.¨

RTX 4070 bude mat vykon rtx 3090 a do 200Watt TDP
LukasL34 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 08:18:59
avatar
Ještě že k hraní není třeba ten nejnovější hardware, tudíž nás nemusí vadit nedostatek a předraženost.
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 08:35:10

Není. Včera mi jistá dvojka na trhu napsala, že objednanou GTX1660Ti za 5190 mi bohužel nedodají, prý se nedá sehnat a vyřadili ji z nabídky. Blbost. Prostě mi ji nechtěli prodat tak za levno. Ale co zmůžu že
ala77 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hmm 2021-05-26 09:25:54

Nějvětší skok by byl, kdyby byli grafické karty dostupné za normální cenu jinak je to k prdu
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 11:27:09

Chystam sa na novy Battlefield tak dufam, ze sa mi daco podari zohnat za normalnejsiu cenu lebo tieto dnesne ceny sa cudujem kto da za RTX 3090 pytaju 3000eur za RTX 3070 1500eur, tieto ceny uz samozrejne nemaju nic spolocneho s hardwarom na hranie.
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 11:24:14

A to ste este nevideli RX 8000 serii to bude generacny skok...
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 11:28:50

Takže RX 7800XT sa dá očakávať za zhruba minimálne 1000 Euro? Pokiaľ ten výkon, bude taký, že mi vyrazí dych, myslím, že by som bol ochotný zaplatiť.
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 11:30:12

Keďže nová generácia bude drahšia, myslíte, že ďalší rok sa aktuálna generácia aspoň cenovo priblíži "oficiálnym" cenám?
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 13:02:43
avatar
je to dlouhatanska doba, rok a pul je sice pekny ze makaj, ale nejde koupit ani RDNA2 ... ja mel kliku, ale vypada to, ze taky budu rad, ze konzole brzdi vyvoj, protoze tim padem muzu hrat i nove hry, predstavte si, ze by najednou byl standard 2x vyssi, to bych hral najednou ve 4k na low nastaveni a to by byl pekny hnuj ... jako urcite by se mi 7900X libila, ale pri dnesnich cenach to muze jit klidne k 75k penezim, takze to zase muze dopadnout tak, ze vyjdou recenze a lidi se budou rvat o herni notebooky, protoze nic jineho nebude, kor jestli nVidia pojede na 5nm TSMC a ne 5nm Samsungu, myslim, ze toto jeste nikdo nevi, takze bude zase mizerna dostupnost ... dost chmur, samozrejme se na RDNA3 desne tesim a pokud to pujde, jednu domu zcela jiste
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 20:16:21
avatar
No já teda nevím, ale co jsem viděl testy, tak IPC nenarostlo mezi RDNA1 a RDNA2 v podstatě vůbec (jednotky %).
Jediný důvod, proč je 6700XT výkonnější než 5700XT je to, že optimalizací čipu dosáhli výrazně vyšších taktů.
Nechci to nijak shazovat, je to super práce a velký skok v dosažených taktech pro GPU obecně, jen je třeba to nezaměňovat s vylepšením IPC výkonu té architektury.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-26 23:23:02

Tohle bude chtit urychleně uvést display port 1.5 (nebo 2.0, či jak se to nakonec bude jmenovat). Pokud takový výkon bude opravdu reálný, tak je ta karta horkýkandidat na hraní 8k/60Hz. A tohle nedá ani DP1.4 ani HDMI 2.1
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1146x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1579x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1130x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1201x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3784x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1465x
Komentářů: 0