NVIDIA přiznala napadení hackery – ukradli zásadní data. Chtějí odemčení grafik pro těžbu. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 04 březen 2022
altHackerský útok na NVIDIA skončil krádeží množství citlivých dat. Vyhrožují jejich zveřejněním.

 

 

 

 

Společnost NVIDIA potvrdila, že se do jejích systémů nabourali útočníci a celý incident šetří. Podrobnosti ale pochopitelně nechce sdělovat. Podle zákulisních informací bylo odcizeno velké množství velmi zásadních citlivých dat společnosti, mezi které patří zdrojové kódy ovladačů a některých hlavních technologií včetně DLSS, technická schémata produktů, ale také plány a informace ohledně nových nevydaných GPU a dalších věcí. NVIDIA nechce sdělit, jak skutečně vážný únik dat to je, ale vše nasvědčuje a mluví se o opravdu pořádném problému. Firma se navíc prý pokusila data získat zpět, kdy komunikaci útočníků vysledovala, ale pokus prý nevyšel, protože se podařilo odstranit při průniku do systémů hackerů jen kopie. Data už ale byla zkopírována a existuje záloha, z které se na internet dostávají různé informace. Pochopitelně podrobnosti ze strany NVIDIA nejsou veřejně známé.

Napadení NVIDIA nesouvisí podle všeho s probíhající hackerskou válkou mezi Ruskem, Běloruskem a zbytkem světa. Sama NVIDIA i útočníci tvrdí, že jejich případ s tím nesouvisí. Skupina, která k útoku hlásí, vyhrožuje zveřejněním dat, pokud NVIDIA neodemkne plně své grafické karty pro těžbu digitálních měn. Později byly požadavky rozšířeny na otevření zdrojových kódů ovladačů.

Mezi daty, která prý útočníci hodlají zveřejnit, jsou podrobné informace o současných, ale i budoucích grafických kartách, GPU, technologiích, zdrojové kódy a tak dále. Je otázkou, jak moc může zveřejnění uškodit. Záleží na povaze těch dat, pokud jsou to detailnější srozumitelné zdrojové kódy a plány, tak do značné míry mohou posloužit zejména budoucím potenciálním hackerským útokům na ně. Pokud jde o to, že se informace dostanou k Intelu a AMD, jakožto největším konkurentům, tak ty se budou naopak snažit, se od nich držet co nejdál, protože na tohle jsou poměrně velmi přísné zákony. Samozřejmě čínská konkurence atd. se na podobné věci neohlíží, takže tam se na ta data rádi podívají a zneužití/využití je tak velké.

Fakt že útočníci ty data opravdu mají, dokládají nové podrobnější informace včetně specifikací ohledně nových grafik, které se aktuálně dostávají ven. Dle důvěryhodných tradičních leakerů jsou ty informace věrohodné a přesné. Každopádně NVIDIA není první, komu se povedlo nechat si ukrást podobně citlivá data. V minulosti stejný problém řešil Intel i AMD. V případě Intelu to bylo celkem jedno, informace o jeho mizerných nekonkurenceschopných nových produktech pro další roky, nikoho moc nezajímaly, stejně tak bezpečnost Intel platformy, vzhledem ke stávající naprosté děravosti Intel systémů „dle designu“, je také celkem všem už ukradená a nikdo to moc nahlas neřeší. V případě AMD zase došlo ke ztrátě části dat a zdrojových kódů, nicméně ty byly psány a dělány stylem takovým způsobem, že bez znalosti klíčů a interních věcí, byly stejně všem k ničemu.

NVIDIA pochopitelně podrobnosti celé věci sdělovat nechce. Nevíme, zda s útočníky nějak vyjednává, tedy zda se snaží získat takto data zpět a odemkne tedy grafické karty pro těžbu nebo udělá open source své ovladače. Osobně by mě překvapilo, kdyby útočníkům vyhověla. Pokud jde o ty informace o chystaných produktech, nebylo by to poprvé, kdybychom o NVIDIA kartách věděli všechno půl roku dopředu a prodeje to negativně ve výsledku v minulosti neovlivnilo. Možná to jen sníží manévrovací prostor a konkurence bude lépe připravena, ale pochybuji, že by NV stálo za to se s útočníky dohodnout, natož přistoupit na jejich požadavky.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
ala77 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :( 2022-03-05 18:17:46

Myslím , že za odměnu by EU a USA měli postavit těžbu mimo zákon a pohoda. Tyhle věci by rázem skončili a pro všechny by bylo jen dobře ;)
Prometheus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-06 05:46:48

Já bych to taky zakázal. EU rovnou skáče do ekologie, řeší každý prd ale není schopna napsat pár řádků a zakázat těžbu, která je velmi energeticky náročná a zakázat používání. Předpokládám, že hodně lidí na vysokých místech těží nebo používají a proto to nechtějí zakázat.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-07 22:50:00
avatar
a jak se prosím pane pozná ona "těžba"? Chcete postavit určité algoritmy mimo zákon? A jak to chcete udělat, budou všechny v tom zákoně vydefinovány? A co jak přibyde nový? Dopíšete ho tam? Ještě že Vás mohou zaměstnat jako poradce až ten zákon budou sepisovat. Svatá prostoto! A povinnou aplikaci každému do OS na monitoring!
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-07 22:54:19
avatar
Takhle se to úplně neřeší. Pokud někdo bude nějakým způsobem omezovat kryptoměny, tak určitě ne u toho, kdo je těží, naopak tam kde to vytěžené "nic", zhodnocuje.
Teda Machina, veskrze s tebou ve většině případů souhlasím, ale tady jsi úplně mimo.
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-05 18:47:41

Tohle mi docela připadá jako akce sponzorovaná těžařskými kryptobarony.
Výtěžnost klesá tak hold by se hodilo odemknout ty lhr kousky co s nimi těží.
eufigenie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-06 16:13:05
avatar
Představte si, jak by to dopadlo, kdyby AMD zamykala karty pro těžbu pouze naoko, tak jak to dělá nVidia a hackeři by ukradli data AMD. Do půl roku by tu byly grafiky s technologií AMD a logem nVidia a nVidia by se chvástala, jak má zase nejvýkonější grafiky.
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-06 18:30:49

Jsou to idioti, když se nechali hacknout. Co k tomu říci? Nic. Neschopná Nvidia.
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-07 07:52:32

Vy dvaja nadomnou ste si prisli asi iba kopnut predpokladam pretoze vacsie blbosti som uz davno necital...

ad1) nVidia nepotrebuje nic kopirovat vid. predaje a aktualne technologie atd.

ad2) hackli aj Samsung a urcite nie su "neschopni"
eufigenie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-07 17:48:07
avatar
Promiň, ale napsal jsem pouze to, co si všichni myslí a co se dá logicky odvodit z předchozích činů nVidie. Nic víc, nic míň.
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-07 19:45:22

co si kazdy mysli? podla mojho nazoru nVidia nie je odkazana nieco kopirovat od AMD nic v zlom
eufigenie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-07 21:52:18
avatar
Nic takového jsem nepsal, jen jsem poukázal na to, že v minulosti, a to nikterak vzdálené, se nVidia neštítila žádné sviňárny, která by jí mohla pomoci poškodit konkurenci a jako bonus vydělat nějaké peníze navíc.
Vinnie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-08 11:36:18

napisal si: " Do půl roku by tu byly grafiky s technologií AMD a logem nVidia a nVidia by se chvástala, jak má zase nejvýkonější grafiky. "

kedy sa nieco podobne stalo? Nie je to nahodou tak, ze stale sa AMD musi prisposobovat nVidii? napr cenovo?

ale suhlasim, ze tie svinarne sa sem tam stali.
eufigenie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-08 18:16:45
avatar
Ta část mého příspěvku, na kterou se odkazuješ, byla myšlena ve smyslu, že se nVidia neštítí ničeho, čím by mohla získat jakoukoliv výhodu oproti konkurenci, ať je to sebevíce za hranou.
Co se týká přizpůsobování, není mi zcela jasné, co tím myslíš. AMD je průkopníkem v technologiích, použitelných pro všechny, zatímco nVidia je průkopníkem v technologiích, poškozujících všechny ostatní a mnohdy i nVidii, hlavně pak hráče.
Co se týká cenové politiky, tak se AMD nVidii přizpůsobuje maximálně tak, že zdražuje své produkty na úroveň nVidie, ale pouze tak, aby byly stále výhodnější. Současné vysoké ceny jsou zaviněné jen a pouze nenažraností nVidie v posledních letech (později samozřejmě v kombinaci s těžaři a covidem a z toho vyplívajících důsledků).
Z hlediska dlouhodobého používání, kdy grafiky AMD s dobou od uvedení zrají a zvyšují svůj výkon díky odladěným ovladačům, grafiky nVidia ztrácí výkon a umírají vliven naprosto tristního stavu i WHQL ovladačů, které nejspíš ani nejsou testovány.
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-07 10:43:33

Ahoj, našel jsem PowerColor 6600XT Red Devil za 14,5 kdyby měl někdo zájem. Mají u něj špatné popisky, ale pán mi ochotně poslal fotku štítku krabice ze skladu.
Odkaz

Osobně totiž hledám PowerColor Hellhound 6600XT (výrobce+rozměry).
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1036x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1585x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2283x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2020x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1341x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1316x
Komentářů: 1