NVIDIA TITAN „ADA“ grafika byla zrušena. Dorazí jen RTX 4090 Ti. Problém je extrémní spotřeba. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 17 říjen 2022
altNový TITAN byl ve vývoji, ale vyhazoval pojistky a tavil zdroje. Takže nebude. 4090 Ti se chystá.

 

 

 

 

RTX 4090 je zvláštní karta, která by mohla být mnohem uživatelsky zajímavější a rozhodně příjemnější, pokud by NVIDIA netlačila spotřebu tak vysoko. S omezením zhruba 350W má jen o několik málo jednotek % nižší výkon, než s těmi referenčními 450W. Stažená pak až na 300W má RTX 4090 jen v průměru o cca 10% nižší výkon proti tomu 450W výchozímu režimu. To je obrovský rozdíl ne ve výkonu, ale ve všem ostatním, protože těch 150W navíc znamená podstatně vyšší nároky na napájení, ale hlavně na výkon a velikost chlazení, kdy tak nové karty jsou doslova obrovské.

Důvodem proč to NVIDIA žene tak vysoko, je prostě fakt, že asi potřebuje. Asi ví něco, co zatím nevíme, protože srovnání s konkurencí nemáme. Je ale asi na místě předpokládat, že AMD s RDNA 3 nebude jen do počtu a díky čipletové konstrukci hrozí, že bude nejen výrobně mnohem efektivnější. NVIDIA tedy potřebuje každé % výkonu i za cenu té neefektivity, kdy opravdu výrazně vystupuje z ideální provozní zóny. Těch 300W – 350W by bylo ideálním maximem, ale ne, NV to musela hnát na 450W pro FE a až 500W pro běžné nereference, výměnou za několik jednotek % dalšího výkonu. Jistě víte, že se před vydáním dlouho mluvilo i o ještě vyšší spotřebě. Tedy až 600W i víc. Bohužel se ukazuje, že jde opravdu o realitu. RTX 4090 po mírném přetaktování může mít kolem 530W běžně po vyšším přetaktování (vyžadující extrémní chlazení) i mnohem více.

Nyní se dozvídáme, že právě extrémní provozní nároky jsou důvodem, proč NVIDIA aktuálně zrušila plán vydat nový TITAN ADA. Asi víte, že RTX 3090 měla být původně novou „TITAN“ class grafikou, a NVIDIA ji neměla v plánu běžně prodávat jako herní kartu. Představila ji také jen krátce jako něco extra. Ovšem překvapivě výkonná AMD RX 6900XT/6950XT znamenala, že RTX 3090 musela být normálním herním modelem, protože jinak by NVIDIA výkonově nestačila. U RTX 4000 série tak NVIDIA rovnou vydala RTX 4090 jako herní grafiku se vším všudy, žádný dodatečný extra model to není. V plánu tak ale byla i extra verze v podobě nového TITAN modelu. Ale ten se podle NVIDIA leakerů konat nakonec nebude. NV její uvedení zrušila.

Takzvaná „The Beast“ s plně aktivním GPU na vysokém taktu a TOP parametry obecně, však vyžadovala naprosto extrémní porci energie. TDP karty dosahovalo až 800W! Nároky byly tak velké, že PC s kartou vyhazoval běžné pojistky a tavil zdroje. Prostě 800W grafická karta není v tuto chvíli něco, co se dá bezpečně uvést na běžný trh. A je tak prý zrušena. Nejvýkonnější kartou NVIDIA této generace na běžném trhu bude tedy RTX 4090 Ti, plánovaná se zhruba 600W TDP někdy na příští rok.

Ve své podstatě jde o plně aktivní RTX 4090, tedy nově bude mít 18176 jednotek místo 16384 dnes. To je docela významný 11% rozdíl. Karta má mít stále 24GB paměti (TITAN měl mít 48GB) ovšem NVIDIA čeká na nové 24GHz GDDR6X čipy, které by tak posunuly propustnost na 1152GB/s proti 1008GB/s u 21GHz GDDR6X dnes. Tedy 14% zlepšení. Nicméně neobejde se to bez té dodatečné porce energie. Takže NVIDIA už nyní sbírá nejkvalitnější AD102 čipy a schovává si je pro nový „Táj“ model. Takty by měly být podobné, jen prostě bude jádro plně aktivní. Hlavní nárůst spotřeby tak budou znamenat ty 24GHz paměťové čipy proti 21GHz. Takže ve výsledku až 600W karta, což i tak bude dost zápřah na zdroje a domácí pojistky …

Očekává se, že běžný herní výkon to posune o zhruba 10% proti RTX 4090. Tedy mizérie s ohledem na faktický 33% nárůst spotřeby ze 450W na 600W. NVIDIA ale chce a potřebuje vymáčknout zjevně z nějakého důvodu každé % výkonu za doslova každou cenu. Tím důvodem je prý AMD a jeho NAVI 31 na RX 7900 sérii. Nikdo stále neví, jak výkonné vlastně je (dozvíme se 3.11.2022). Ale s ohledem na to, co AMD předvedlo s NAVI 21 na RX 6900 řadě, nové zcela revoluční čipletové 5nm+6nm NAVI 31 bude obrovský posun v každém ohledu. A protože RTX 4090 je „jen“ o cca 70% běžně herně výkonnější než RTX 3090 (a to je dnes RX 6950 XT výkonnější než RTX 3090), AMD má s NAVI 31 rozhodně velkou šanci pokud udělá alespoň stejný posun, jako NVIDIA. Speciálně pokud bude kdekoliv poblíž dosavadních spekulací, které hovoří někde kolem dvojnásobku klasického rasterizačního výkonu … a při mnohem nižší spotřebě i prodejní ceně než RTX 4090.

AMD navíc prý na letošní rok plánuje záměrně jen vlastně „neextrémní“ verzi RX 7900 XT, která bude mít TDP jen těch 350 – 375W a bude tedy i cíleně fyzicky menší a úspornější než RTX 4090. Ovšem se srovnatelným výkonem v praxi. Jenže existují spekulace i o mnohem extrémnější verzi RX 7950 XT s podstatně vyššími takty GPU, ale také pamětí, plánované jako „refresh“ na příští rok. A to se vůbec nebavíme o spekulaci na téma verze s dvěma NAVI 32 GCD v rámci jednoho čipletu. O té se sice mluví zatím jen v profesionální verzi, ale zkrátka čipletový design umožňuje mnohem extrémnější věci, než monolit NVIDIA … speciálně když i AMD se nechalo slyšet, že 500W+ grafické karty v budoucnu určitě budou běžné. NVIDIA nám to jen předvede už v této generaci … naštěstí ta 800W grafika zjevně v této generaci nebude. Každopádně pokud budete chtít v budoucnu upgradovat, asi budete muset spolu s PC upgradovat i domácí rozvody ;).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-18 13:13:06

Jako já vím, že je to nadsázka s těmi novými rozvody,
ale příkon počítače s kartou 800W by byl kolik, když to přeženu, tak 1,5KW.

I ty nejmizerněnjší hliníkové rozvody v paneláku jsou jištěné 10A, což odpovídá 2,3kW spotřeby (a to bývá světelný okruh). Zásuvky jsou standardně 16A, což je 3,6kW.

Takže pokud to nebudete mít na stejném zásuvkovém okruhu jako kuchyň, kde rychlovarka má běžně přes 2kW, tak můžete být dost v klidu.

Ono spotřebiče jako rychlovarná konvice, vysavač nebo pračka (kupodivu trouby ani moc ne, teda krom indukce, ale ta je 3f, takže novostavby) jsou mnohem větší hardcore, co se týká špiček spotřeby a příkonu, než sebevýkonnější PC.

Ale to jen tak na okraj, aby se tu nešířily nějaké desinformace a někdo neměl tendenci to brát jako vážný argument.
Bajkal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - spotreba 2022-10-18 14:25:13

Ide tu skôr o charakter "spotrebiča", v tomto prípade sa jedná o spínaný zdroj, ktorý je jedným z najhorších spotrebičov, produkuje veľa balastu do siete (vyššie harmonické), ak nemá aktívne pfc a je veľmi chúlostivý na rýchle zmeny napätia. Kanvica je z pohľadu charakteru záťaže ideálny odporový spotrebič.
Kombinácia NV 4090 OC s Intel CPU hnaným na krv bude prča... ideál ako vykurovacie teleso :-)
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-18 19:25:00

Viděl jsi zdroj, který zvládne 800 watt a nemá aktivní PFC?
Konvvice že je ideální? To asi právě naopak ne? Z 0 na 100% instantně. Nejde o max spotřebu ale o náběh, to je to co shodí pojistky. Cokoliv s pozvolným nábehem je lepší a to grafiky a cpu v kombinaci s jejich řízením jsou. Možná ti to nepřijde, protože se to děje v krátkém intervalu, ale právě věci jako konvice jsou to zlo, ne moderní elektronika.
Můžeš mi dát prakticky příklad, kdy cokoliv z prodávané značkové elektroniky rusilo síť? Nějaké zkušenosti se starou pračkou na stejném okruhu jako televize či tak něco neberu.
Fakt jsem nepochopil co a za jakých podmínek bude mít problém s 4090 a nějakým zravym cpu. To vás učili v prváku na elektru? Že vyšší harmonické jsou problém moderních spotřebičů? Já jen že realita má problémy jinde, ale jestli svůj předpoklad stavíš na použití noname zdroje v sestavě s kartou za 2k eur, tak to stejně bude problém tě sestavy a ne rozvodů. Maximálně ti jednou spadne proudový chránič, až zdroj vyhoří.
Bajkal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-19 08:02:17

Videl som nie jeden zničený pc zdroj, ktorý so sebou vzal aj komponenty. Koľko je zdrojov, ktoré nezvládnu ani nominálny výkon? A tieto zdroje určite majú aktívne a funkčné pfc, že?
Dnes sú pomaly vo všetkom spínané zdroje a pokiaľ nemajú plne funkčnú korekciu pfc, nedivím sa, že tak odchádzajú nuláky.
Nepochopím ľudí, ktorí šetria na pc zdrojoch.
Konvica urobí 2 x cvak, na rozdiel od spínaných zdrojov. Konvica je odporový spotrebič, ktorý okrem poklesov neprodukuje žiaden iný balast. Ak ale máš v sústave veľký počet spínaných zdrojov, máš problém oveľa horší. Nulákom ti tečú väčšie prúdy ako fázami. A v starých inštaláciách máš nuláky ešte o prierez menšie ako fázy... a čo sa stane, keď ti odíde nulák?
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-19 21:04:58
avatar
Samozřejmě, že jsou rozdíly v kvalitě zdrojů. Ale to, že je to šmejd a nezvládne ani nominální výkon, ještě neznamená, že má nefunkční PFC. Spíš se šetří na ochranách a DC straně, protože tam tečou větší proudy = dražší součástky.

Jak by mohl mít nulák jiný průřez? To jako že by se někdo tahal zvlášť s kabely pro L/N a zvlášť tenčí kabel pro nulák?
To jsem teda ještě neslyšel.
Spíš jsou staré instalace, které mají jen dva vodiče a nulák je společný s N.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-19 20:48:31
avatar
Poslední PC zdroje bez aktivního PFC jsem viděl tak před 20-ti lety, ještě jako student VŠ bez peněz.
Čekal bych, že to už dnes ani nedostane homologaci, aby se to tu mohlo prodávat...
dawo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-19 18:27:43
avatar
Takže v USA a kanadě jsou v háji, protože mají 16A na 120V
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-21 18:05:19
avatar
Teď ještě kdo to zaplatí. Jako postupně myslím ekologicky a začínám přemýšlet nad tím jestli koupit něco tak výkonného a pak mě to sežere na elektrice.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-18 13:52:50
avatar
Tak ono AMD taky honí Ryzeny 7xxx mimo optimální oblast. Taky to potřebuje a ví něco, co my ne? Raději bych jako výchozí stav viděl optimální oblast výkon/spotřeba s možností zapnout "turbo", než naopak. U grafik i CPU.
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-18 14:38:10
avatar
No jo. Nvidia dlouho neměla v AMD konkurenci, podobně Intel. Jenže posledních pár let je to jinak a obě stáje honí výkon za každou cenu (hlavně tedy zelení), aby měli oni ten top produkt a mohli říkat, že jsou nejlepší. AMD se snaží, aby jim ti druzí utekli co nejméně. A protože ten výkon mají +/- stejný, tak to taky musí honit takto.
Lidi, co tomu trochu rozumí a umí si pohrát s nastavením, si koupí klidně nové 16jádro od AMD a TDP prostě stáhnou. Přijdou o nějaké % výkonu, ale poběží jim to zase třeba na 105W. To samé u grafik. Když už i tzv. mainstream za ceny 10tis.+ má být spotřeba 200W+. Vždyť je to strašné.
Dřív jsme někteří honili každé % výkonu přes OC, abychom to měli za stejné peníze rychlejší a dnes naopak budeme kupovat za draho, abychom snižovali napětí, maximální frekvence a žralo to míň.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-18 17:27:30
avatar
DD to je příliš jednoduché vysvětlení. Problém je mnohem komplexnější a netýká se jen NV, ale i Intelu a i AMD. Zmenšili se trhy, Intel a AMD pokud jde o CPU přišly o trh v Rusku a Číně. Pokud jde o GK tak AMD a NV o trh v Rusku a hrozí v rámci ekonomického boje USA versus Čína i uvalení zákazu prodeje GK do Číny. Další problém je FED a tedy Dolar. FED zvyšuje a ještě zvyšovat bude úrokové sazby. Odůvodňuje to nízkou nezaměstnaností a tlakem na vyšší mzdy a tedy díky tomu vzniklé inflaci. Chtějí to provést tak, že zhorší firmám přistup k penězům a tím způsobí jejich zánik. To povede k vyšší nezaměstnanosti. Je zajímavé, že FED za viníka vidí růst mezd a nikoli že roky tiskl ve velkém nekryté peníze. Ty vysoké úrokové sazby vedly a ještě povedou k zpevňování kurzu Dolaru a tím se stávají výrobky USA firem které naceňují v dolarech pro zbytek světa dražší a ještě zdraží. Stačí se podívat co se děje na akciových trzích a nebo si poslechnout lidi co do toho vidí a znají i pozadí celého problému.
Nem3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-18 19:39:33
avatar
Celý život mi na grafikách vadí malý uřvaný chlazení. A když konečně začnou dělat pořádný chladiče, tak všichni řeší jak jsou nesmyslně veliký. Jestli 4090 je o 10% pomalejší při spotřebě 300W beru jako výhodu. Snížím spotřebu a budu mít trhač asfaltu který nehučí. Jen mě štve, že já mam vodníka (2x MORA 420) a ona se nedá sehnat rozumná grafika s vodním blockem. Tak doufám, že se něco ukáže a nebude to 2x tak drahý.
wladqis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-18 21:37:42

Ono ak by sa toto monštrum nastavilo na trebárs 250-300W TDP bola by to efektívna kartička k možnostiam nového výrobného procesu. Sám som ale zvedavý s čím vyrukuje AMD keďže poškulujem po nejakej RTX 4060/4070-RX 7600XT/7700, ale skôr som naklonený k AMD Inač mimo tému, ale postrehol som pri zapnutí Smart access memory na mojej RX 6600 brutálne nízke FPS v niektorých veľmi starých hrách(čo by zvládla aj kalkulačka), po vypnutí SAM ide všetko ako lusk, predpokladám že pri zapnutí ResizableBAR sa deje to isté.
krankenkopf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-19 08:08:43

Tak ci onak, idu na to zle ci už intel nvidia ci amd predaj pc a konzol bol par rokov dozadu na špičke kôli epidémii a práci z domu plus dištančne vyučovanie ak si myslia ze trh obmieňa elektroniku každé 2roky ako niektorý aj tuto redaktori tak sú na veľkom ale veľkom omyle nikto pri zdravom rozume si funkčné pc nevymení len tak a ta ich snaha hnať všetko na max a tým pádom logicky skrátiť životnosť výrobku na dane dvojrocne obdobie záruky každý prekukne. nehovoriac o cene ! V dnešnej dobe vydať drahší produkt ako bol minuli je samovražda pre výrobcu musia si uvedomiť ze to musia vyrobiť efektívnejšie a lacnejšie! Takže s takým že všetko dražie na mňa nechoďte! Manažment firiem je vo väčšine tak krátkozraký že až a to je problém a dôvod vysokých cien a nezmyselných spotrieb.
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-19 12:43:57

Nerozumies tomu.
krankenkopf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-19 15:34:30

Máš pravdu ale že vôbec. Ako porovnaniu rtx4080 16GB a rtx4080 12GB v zmysle supebu a fabie. kde urcite by bolo vhodnejšie označiť 4090-superb/(kodiaq kvôli veľkosti), 4080 16GB-oktavia a 4080 12GB-fabia (i ked fabia s 1L motorom je skôr 4050 nanajvýš 4060)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 368x
Komentářů: 4
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1337x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2214x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1958x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1310x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1296x
Komentářů: 1