Nový souboj AMD a NVIDIA se blíží – Radeon RX 8000 (RDNA 4) vs RTX 5000 (Blackwell)! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sunday, 09 April 2023
altVelká bitva nové grafické generace se blíží, obě firmy již testují architektury a připravují čipy.

 

 

 

Ačkoliv současné generace grafických karet Radeon RX 7000 a RTX 4000 nejsou zatím na trhu stále v plné síle a v celé modelové šíři, AMD s NVIDIA se už naplno věnují generaci nové. Ostatně RTX 4090/4080 i RX 7900 série už nám rychle stárnou. První z nich, RTX 4090 dorazila na trhu už na konci října 2022, to znamená že na trhu už je přesně půl roku! Pět měsíců je pak na trhu RTX 4080 a 4 měsíce RX 7900 série. Čas letí. A vzhledem k tomu, že generační obměna probíhá ideálně někde mezi 18 – 22 měsíci, tak AMD i NVIDIA dokončují následující architektury a plánují výroby čipů a parametry nových karet.

Ty, pokud tedy zůstane logika značení jako doposud, ponesou jména Radeon RX 8000 a NVIDIA RTX 5000 série. Postaveny budou na nových generací čipů a architektur. Obě tyto generace jsou oficiálně plánované k vydání v druhé polovině roku 2024. Ideálně v létě, tedy zhruba za rok a čtvrt, když to dobře půjde, rok a půl když ne :). A samozřejmě s ohledem na to, že obě tyto generace grafik jsou aktuálním hlavním zájmem obou výrobců (alespoň pokud jde o herní GPU), tak není divu, že unikají z tradičních zákulisních zdrojů první zajímavé důvěryhodnější informace. Tím spíše, že z hlediska tvorby architektury už obě firmy musí se vším finišovat a testovat se musí samotné designy čipů a ladit parametry karet, se kterými vyjdou. Takže tyhle GPU už dnes v nějaké podobě existují, a nejen na papíře. Samozřejmě ani AMD a NVIDIA neví úplně přesně, jak dobře budou nebo nebudou finální verze karet fungovat, ale mají jasné cíle a specifikace, kterých chtějí dosáhnout. Takže právě o těch je hlavně řeč.

  • NVIDIA Blackwell (RTX 5000)

Začněme u NVIDIA. Zajímavou novou informací je, že firma alespoň pro čistě herní grafiky prý ani v téhle nové generaci nepůjde cestou čipletů. Na poli konstrukce čipletů a MCM výrazně zaostává za AMD, a to zhruba o několik let. V tuto chvíli tak je čipletová konstrukce NVIDIA grafik plánována jen pro výpočetní segment, kde se bez ní NV z výkonových důvodů prostě neobejde a současně pro výpočty je jednodušší ji použít. Herní grafiky pak budou nadále spoléhat na monolitické konstrukce GPU. S možnou výjimkou ve formě nástupce zatím nevydané RTX 4090 Ti, který by mohl vycházet z HPC čipletového řešení, ale není to jisté. NVIDIA pro herní grafiky v tuto chvíli vyloženě preferuje monolity. A chce se použití čipletu vyhnout. Důvodem jsou zejména předpokládané komplikace, problémy, se kterými se potýkalo i AMD a z toho pramenící možné zpoždění produktů. Nic z toho NV nechce, takže bude hrát na jistotu a spoléhat se nadále na klasické monolity.

A to i přes fakt, že NVIDIA prý počítá s tím, že cenově z hlediska produktů, nebude konkurenceschopné vůči AMD. Může se klidně stát (a pravděpodobně se stane), že NVIDIA bude za stejnou cenu nabízet o třídu slabší kartu než AMD v nové generaci, protože AMD kompletně vsadí na čiplety. A NVIDIA přiznává, že v tomto ohledu nemůže AMD moc konkurovat, čiplety kombinující jen malé GPU na nejdražším procesu a čipy na starším levném procesu, jsou prostě nákladově mnohem levnější. Ale musí fungovat, aby to mělo ten přínos a sílu. NVIDIA tedy doufá, že AMD neopraví všechny problémy, které má současný RDNA 3 design. Protože jestli ano, tuší že výkonově nebude v jednotlivých cenových hladinách čipletovým AMD pravděpodobně stačit a bude se muset spoléhat na agresivní marketing, protože do cenového souboje s AMD jít nechce ani nebude moci.

Jinak chce NVIDIA využívat novou a ultra drahou 3nm výrobu TSMC pro RTX 5000 sérii herních GPU. Zatímco poslední 2-3 generace NVIDIA víceméně nedělala novou architekturu, jen posilovala a lehce vylepšovala jednu a tu samou, Blackwell by novou architekturou měl být a dozná prý značných změn ve struktuře jednotek. Asi nepřekvapí, že NVIDIA chce posílit zejména schopnosti Ray/Path tracing. Ideálně by také pro své nové karty použila GDDR7 místo velmi energeticky náročných GDDR6X pamětí, ale není jisté, že GDDR7 budou připraveny včas.

Pokud jde o výkon, cílem je prý minimálně zdvojnásobit to, co umí současné RTX 4000 modely, speciálně u Ray tracing situací ještě více. Samozřejmě víme, jakým stylem dnes NVIDIA udává posuny výkonu. U RTX 3000 série slibuje často 3x vyšší výkon proti RTX 2000, ale realita je přitom v praxi klidně jen 20% až 60%. Nicméně pokud nová generace budou novou architekturou, čipy na 3nm, takže s takty určitě přes 3GHz a když to stihnou i GDDR7, tak ten dvojnásobný výkon u RTX 5090/5080 vůči RTX 4090/4080, rozhodně nelze vyloučit. Určitě to ale budou opět velmi žravé karty a rozhodně budou HODNĚ drahé. Prakticky jistě dražší než RTX 4000 série. Co proti tomu nabídne AMD?

  • AMD RDNA 4 (RX 8000)

RDNA 4 má proti RDNA 3 přinést hlavně větší komplexnost. Současně má opravit některé problémy a nedostatky RDNA 3 v konstrukci čipletů, které způsobily, že zejména NAVI 31 zůstalo pod očekáváním a cílovou úrovní výkonu AMD. Nicméně RDNA 3 jsme ještě neviděli ve finální formě, kdy nejpokročilejší čiplet bude levnější NAVI 32, jež by některé z potíží, které brzdí NAVI 31, mít nemělo.

RDNA 4 má k tomu designu ale přidat mnohem více. Nevíme, jakou výrobu AMD přesně použije, ve hře jsou také 3nm TSMC pro ta hlavní GCD, která budou v každém případě mnohem menší než výkonově srovnatelné monolity NVIDIA. AMD totiž pro cache a další prvky použije levnější 5nm/4nm čipy. AMD doufá, že tentokrát už splní své cíle a nebude mít s čipletovou konstrukcí takové problémy. Pokud to dokáže, mělo by více než zdvojnásobit výkon proti současné generace RX 7900 sérii a současně zůstat na cenově rozumné hladině v případě finálních karet, kdy u NVIDIA počítají s tím, že AMD bude mít výhodu výhodnější ceny. Dost možná výraznou. NVIDIA tomu chce konkurovat hlavně svým agresivním marketingem a důrazem na AI a Ray Tracing SW výbavu. I když AMD v této oblasti nespí a RDNA 4 má v obou směrech přinést zásadní novinky také. NVIDIA se ale už jednoznačně profiluje jako HPC a AI firma a herní grafiky odsouvá na vedlejší kolej, aby to mohla udělat, tak potřebuje se primárně soustředit na AI a herní grafiky by z toho tedy částečně mohly také těžit.

Pokud jde o přesné parametry budoucích Radeon RX 8900 série grafik, měly by prý být robustnější než současné, ale AMD chce udržet „rozumné ceny“. Tedy ve smyslu, že to budou stále drahé karty, ale současně nechce dělat NVIDIA. Čiplety očekávejte i pro levné mainstreamové modely, což bude velký rozdíl proti strategii monolitů NVIDIA a jsme docela zvědaví, jak tenhle souboj dopadne. Každopádně zatímco high end grafiky AMD RX 8900 a NVIDIA RTX 5090/5080 očekáváme kolem přelomu Q3/Q4 v roce 2024, levnější karty budou téměř jistě až záležitost Q1 spíše až Q2 2025, kdy 3nm výroba, GDDR7 paměti apod. budou do té doby hodně nové a drahé pro použití na levnějších kartách. Nemluvě o tom, že mnohé z těch cenově dostupnějších karet současné generace, které budou tyhle novinky nahrazovat, ještě nebyla ani uvedena v tuto chvíli na trh. Takže i pro ně bude platit onen 18 až 22měsíční odstup generací. Pro drtivou většinu hráčů jsou tedy nové grafiky AMD RX 8000 a NVIDIA RTX 5000 opravdu hodně vzdálenou budoucností. Příznivci high endu už ale mohou pomalu začít odtrhávat kalendář a především pořádně vykrmovat prasátko ;).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-10 08:24:27

Všetko záleží od AMD ako bude tlačiť na pilu
AMD vie na 5nm s plochou 300mm2 vyrobiť 12200SP
Nvidia vie na 4nm s plochou 600mm2 vyrobiť 18800SP

5nm vz 3nm 1,7 hustota

Nvidia ak ponecha plochu 600mm2 pomocou 3nm procesu tam vie vyrobiť cca 32 000SP, ak by išla do max plochy čo je 780mm2 tak by maximalne dokazala ponuknuť 42 000SP toto je maximalna možnosť monolitu pre 3nm proces.

AMD na 3nm procese a ploche 300mm2 vie ponuknuť 21 000SP pri max rozmere vie ponuknuť 54 000SP

Všetko ma AMD v rukach, na kolko využije svoju čipletovu vyhodu.
Nehneval by som sa keby RDNA4 mala plochu čipu 400mm2 28 000SP , alebo 500mm2 35 000SP bolo by veselo, hlavne ak by takty podskočili s terajšich 2,6GHz na 3,5GHz + prva generacia čipletu AMD nebola boh vie ako odladena ale to byva pri začiatku, druha generacia bude na tom podstatne lepšie, tu ma po lepšom odladeni ešte par desiatok % na zlepšenie a vyladenie vykonu rezervu. AMD ma všetko vo svojich rukach, len či to využije je ina vec.
Tommy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-10 18:04:16

Dajte radšej info o 7800/7700.
Ďakujem.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-10 19:13:15
avatar
jj přesně. Jinak já už tadyty bláboly 2 roky před vydáním po tom co se stalo v této generaci číst ani nebudu, protože to je jen mazání medu kolem huby bohužel. A když vidim napsaný, že to bude mít minimálně dvojnásobný výkon, tak mě to dokáže akorát tak nasrat
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-10 21:09:05

Hned jak jsem uviděl nadpis, tak to samý napadlo i mě.
Jak supržůžo AMD GPU natrhne zadek NVIDII, na to stačí ctrl+C, ctrl+V kdejakého článku z posledního roku.
NVIDIA za 3000$, AMD za 2000$ a tipne si někdo, jestli v té době poběží AMD konečně i ve VR, nebo to bude pořád stejná bída jako teď?
Jak "říká" AMD, kupte si kartu za 30k kč, ale pokud chcete hrát VR, kupte si NVIDII?
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 07:16:30

V čom je AMD bieda vo VR?
Dreip [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 14:28:34

O jakých konkrétních problémech ve VR mluvíš? Já přes rok hraji na 6800 xt ve VR (htc vive pro 2) a za celou dobu jsem nezaznamenal jediný problém, ale rád se nechám poučit.
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 17:25:15

Hráči, kteří hrají DCS ve VR to píší dost jasně. Diskuze na AMD supportu například.
Odkaz
Dreip [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 19:51:32

Díky, co jsem to pročítal tak všichni co si stěžovali mají Oculus, tak jestli nebude nějaký problém v této kombinaci, mě to fakt šlape bez problémů. No jo, ale stejně Amd a jejich ovladače, to je nekonečný boj a čekání. Člověk by čekal že v této oblasti už by mohli být o dost dále.
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 22:25:10

Letecké simy a VR. Jestli jen Oculus netuším, ale zatím jsem nikde nečetl, že by to někomu s AMD šlapalo.
Možná jen ovladače, protože v 2D je bez problémů AMD stejné nebo i lepší.
Takže obecně je to v této komunitě nějak takhle. "Chceš i VR? Tak jedině NVIDIA"
Dreip [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 13:05:29

Je pravda že žádný letecký sim jsem ve Vr nezkoušel (jako Microsoft flight simulator, apod.), ale jinak hraji vše od Beat Saberu, přes HL Alyx a hromadu dalších her a nikdy jsem neměl jakýkoliv problém s Amd grafickou kartou. Vlastně ani nevím jaký přesně problém bych tam měl hledat nebo očekávat?
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 18:07:28

Stěžují si na výrazný stuttering. Někde jsem viděl i tvrzení, že nějaké starší ovladače jsou OK.
NVIDIA má podle mnohých lepší a hladší vykreslování i přes údajnou nevýhodu menší VRAM.
Každopádně, řada lidí to tvrdí podle vlastní zkušenosti.
Takže když utratit 30-50k kč, tak spíše do jistoty.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 00:53:32

Asi tak, jako tahle generace měla mít 2,7x větší výkon...
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 11:38:40

tak se ti spekulatori a leakeri a super tajne zdroje sekli jen o jednu generaci...rx8000 uz ten 2,7x vyssi vykon proti rx6000 fakt nabidne
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 09:29:42
avatar
Máš pravdu, to je taková místní klasika. Ale zase na druhou stranu bylo u této generace našlápnuto k asi o dost vyššímu výkonu, nebýt "frekvenčního" bugu.
Ellasar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-10 20:48:26
avatar
Teď jsem chtěl odpovědět na poslední komentář a než jsem to napsal tak mi zmizel, tak příště, no.
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-10 23:24:08
avatar
Hype train začíná, jak AMD bude mít super karty a rozdrtí nvidii atd! U této generace jsem se nechal nachytat, takže teď si radši počkám až na reálný testy. Ale těším se čím obě společnosti přijdou, snad to AMD konečně vyjde, aby se nvidia musela snažit.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 08:42:11
avatar
DD: Jen tak BTW, na PCT už AMD konečně dostalo bez řečí a na první dobrou zlatou (za 7800X3D), tak by to ještě chtělo i tady trochu "dobré vůle"
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 08:57:33
avatar
???
dido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 14:15:01

vsetci sme hlavne zvedavy na AMD odpoved v podobe RX 7800XT(X), nech viem ci mam menit RX6800 za 4070 alebo nieco od amd - s RX6800 som velmi spokojny, najma teraz ked sa prejavuje ta vyhoda 16GB vs 8GB
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-11 18:46:36

No já bych 4070 nebral, už 4070Ti se 12GB je naprd...poslední dobou se ukazuje, že 16GB je minimum...
Tom Vesely [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-12 17:54:01

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 818x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1739x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1846x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1246x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1262x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3865x
Komentářů: 0