AMD může být agresivnější s cenami grafických karet: RX 7600 na 249, 7900 XT na 699 dolarech! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 24 červen 2023
altPříliš se kouká na to, co dělá konkurenční NVIDIA. Dobrá zpráva, ceny některých GPU klesají!

 

 

 

 

Není žádným tajemstvím, že AMD u současné Radeon RX 7000 generace grafických karet nasadilo vyšší ceny, než chtělo ba dokonce muselo. Výrobci karet si pochvalují velmi slušné marže u Radeon modelů na rozdíl od NVIDIA nereferenčních modelů, která se od herních produktů odvrací. Speciálně od těch, které by měly stát rozumné peníze. Cenová politika ohledně RTX 4000 série karet je naprosto katastrofální, a není tak překvapení, že jde o nejhůře hodnocenou a prodávanou novou generaci karet NVIDIA v novodobé historii. A smutnou realitou je, že NVIDIA s tím nehodlá nic dělat. Nemá zájem ani důvod. Je jí prakticky jedno, jak se RTX 4000 prodávají, protože priority NVIDIA jsou nyní ve výpočetní oblasti a speciální AI produktech a těm obětuje i podstatnou část plánovaných kapacit produkce RTX 4000 karet. Takže žádné slevy od NV neočekávejte. Ty nerozumné přehnané ceny bude držet.

Jedinou nadějí dnes na lepší ceny grafických karet, je konkurence. Bohužel tou zatím není Intel, takže zbývá jen AMD, které má sice také samo velký zájem na poli AI a výpočetních GPU, ale na rozdíl od NVIDIA má také velké zájmy na herním poli. Dodává herní platformy pro velké konzole i další čistě herní zařízení. Firma má tedy objektivně opravdu velký zájem o klasický herní HW, byť je jasné, že z hlediska businessu by mohla své výrobní kapacity využít výnosněji. Nicméně také nemá neomezené výrobní kapacity a bohužel herní GPU jsou níže v seznamu priorit, než třeba CPU, které v současných nových generacích vznikají výhradně na stejných 5nm TSMC linkách. Výhodou AMD je ale dnes mnohem větší efektivita konstrukce z hlediska vlastní výroby GPU proti NVIDIA. Ta totiž používá stále velké monolity, zatímco AMD jde cestou čipletů s menšími a jednoduššími GPU. Dokáže tak vyždímat z omezených kapacit podstatně více hotových GPU pro výkonné grafické karty, než by tradičně velkými monolity bylo možné dosáhnout. AMD vždy plánovala být s RX 7000 cenově agresivní, ale nakonec není …

Důvodem je to, že AMD se stále ohlíží na to, co dělá NVIDIA. Ta vydala novou generaci grafik a stanovila ceny jako první. Ceny, které nás všechny poslaly do kolen, protože nikdo nečekal, že za výkonnější mainstreamovou kartu bude chtít NV téměř 1000 dolarů i v současných normálních časech, a obyčejná mainstreamová 8GB karta bude za 400+. AMD se bohužel cenové politice NV přizpůsobilo. Ale protože ceny NVIDIA jsou naprosto šílené a výrazně vyšší, než by měly být a většina modelů je vyloženě předražená, AMD zdaleka nemuselo jít na tak agresivní ceny, jaké plánovalo. Proto mají výrobci nereferenčních karet radost, že mají velmi dobré marže na Radeon modelech. O poznání méně radosti mají ale výrobci vyrábějící Radeon i GeForce modely, kdy s ohledem na poptávku po kartách jim případně cenově lépe posazené Radeon modely nevyhovují, protože by museli zlevňovat předražené konkurenční GeForce, které tvoří většinu jejich produkce, a to nemohou díky politice NV, která jim nechává minimální marže na kartách:

Každopádně s ohledem na situaci na trhu, je slabší poptávka po kartách a PC obecně. Zejména objednávky od OEM jsou extrémně nízko, mnohem nižší, než byl plány předpoklad všech výrobců současné generace HW, což tvrdě zasáhlo hlavně grafické karty. Současně je zde vysoká poptávka po HPC/serverových produktech, což pro AMD jsou hlavně CPU, takže AMD jim ve výrobě dalo prioritu, stejně jako NVIDIA, které ještě agresivněji upřednostňuje svá AI řešení. Zkrátka Radeon RX 7000 série není zdaleka tak agresivně tlačená, jak být měla. Dokonce NAVI 32 stále ještě ani nebyly uvedeny na trh. Ceny dosud uvedených modelů této generace jsou také výše, než měly být, s výjimkou RX 7900 XTX 24GB, která vždy měla být 1000 dolarovou kartou, jako HALO model a nástupce RX 6900 XT. A je tak dnes extrémně výhodná vůči předraženým RTX 4080/4090.

  • Radeon RX 7900 XT klesá pod 700 dolarů (20 tisíc korun)

Nicméně RX 7900 XT 20GB, která je nástupcem RX 6800 XT, byla nakonec záměrně uvedena dražší, za 899 dolarů, za což prostě nedávala smysl hráčům, ale dávala smysl jako „place-holder“ a hlavně vůči předraženým NVIDIA modelům. Mnozí výrobci neref. karet nechtěli RX 7900 XT 20GB za původně plánovaných 799 - 699 dolarů, protože by prakticky všechno ostatní kolem bylo neprodejné a museli by dělat masivní slevy ze své kapsy. Nicméně během posledních měsíců se sklady vyčistily a nyní už je pomalu místo. A tak překvapuje někoho, že v některých obchodech už se najednou objevuje RX 7900 XT 20GB za cenou, za kterou měla původně na trhu být? Tedy 699 dolarů (cca 19 tisíc korun)? I u nás v ČR už ceny klesají a není problém si excelentní výkonnou RX 7900 XT 20GB pořídit za 20 tisíc okamžitě a skladem. A ceny půjdou ještě níže. Je to samozřejmě mnohem lepší nabídka než za stejnou cenu nabízená slabší a jen 12GB RTX 4070 Ti.

Pomalu ale jistě se také blíží zpožděné uvedení NAVI 32. Alias prvního mainstreamového čipletového řešení na RX 7800/7700 modelech, které má proběhnout někdy na přelomu Q3/Q4, tedy až zmizí velká část stále dostupný RX 6700/6800/6900 modelů, které jsou nyní za velmi dobré ceny. Mimochodem to vypadá, že by AMD mohlo použít NAVI 31 v osekanější verzi ještě pro RX 7800 XT, zatímco NAVI 32 by bylo pro RX 7700 sérii, ale uvidíme. Každopádně zatím jsou v obchodech stále dostupné za velmi atraktivní ceny RX 6700/6800/6900 modely, které nabízí často lepší výkon, než za stejné ceny nové NVIDIA RTX 4000 karty.

  • Radeon RX 7600 klesá k 249 dolarům (pod 7 tisíc korun)

Kde AMD také nebylo zdaleka tak agresivní, jak mohlo/plánovalo být s cenou, je Radeon RX 7600 8GB. Tedy mainstreamové 6nm NAVI 33, což je jen lehká evoluce 7nm NAVI 23. Jediným větším rozdílem je tu architektura RDNA 3 vs 2. Jádro samotné i karty mají prakticky stejné parametry, co do počtu jednotek, šíři sběrnic atd. A výrobní proces také není novou generací. Výkonový rozdíl mezi parametrově srovnatelnými Radeon RX 7600 8GB a RX 6650 XT je jen kolem 10% v průměru, samozřejmě posun vůči RX 6600 je vyšší, ale ta má ořezané parametry jádra. AMD stanovilo 269 dolarů jako doporučenou cenu pro novinku. To nebyla špatná částka nikdy, ale byla od počátku zjevně tzv. „place holder“, tedy záměrně nastavená tak, aby neomezovala prodeje v té době již levnějších RX 6650 XT a RX 6600, které ovšem nový Radeon RX 7600 přímo fyzicky nahrazuje ve výrobě i na trhu. Z hlediska fyzické produkce je to prostě ta samá karta za podobné náklady pro výrobce. Už v recenzi jsem tedy říkal, že časem ta cena rozhodně půjde dolů, protože RX 6600 se prodává už i za 199 dolarů a fyzicky prostě není RX 7600 výrobně o moc dražší. 229 dolarů, vidím dnes jako realistické minimum i se stále solidní marží.

Nakonec to moc dlouho netrvalo a v prvních obchodech se objevují Radeon RX 7600 8GB modely za 249 dolarů! Tedy 6700 korun vč. DPH. V ČR se dají koupit za 6900 korun vč. DPH, tedy také už mírně pod doporučenou 269 dolarovou cenovkou. Stále jsou totiž dostupné i RX 6650 XT, nyní za extrémně atraktivních 5500 korun vč. DPH a RX 6600 už je za méně než 5 tisíc běžně. Takže stále samozřejmě výrobci nemají ve velké důvod za tytéž peníze nabízet novější RX 7600, která je výkonnější, efektivnější a lépe vybavená. Ale potvrzuje se, co jsem říkal, že cena půjde dolů, protože se s tím prostě od počátku počítalo, že to bude opravdu agresivně cenově dostupná karta. AMD ji tak přímo navrhlo a vyrábí. Proto ji udělala na starší 6nm výrobě, a nikoliv na mnohem dražší a vytíženější 5nm. Udělalo si tedy dostatečný prostor a mohlo by sekat RX 7600 v obřích počtech a za cenu blízko 200 dolarům kus, kdyby se opravdu chtělo.

NVIDIA tomu nehodlá ničím konkurovat. O produkty s nízkou marží nemá žádný zájem dnes, ba se jim hodlá aktivně vyhýbat. Její nová RTX 4060 8GB nabídne jen lehce vyšší výkon než RX 7600 8GB, kdy se bavíme tak o +5% v průměru, ale bude chtít za to běžně kolem 329 dolarů, za co bude naceněna a vydána většina RTX 4060 modelů. Nejnižší cena bude 299 dolarů. A výrobci karet nemají možnosti, jak jít níže, protože NV žádný prostor v maržích nedává. Každopádně chtít za jen 8GB mainstreamovou grafiku v současné situaci 10 tisíc korun, je šílenost a nikdo by to neměl podporovat a kupovat. Zejména když prostě není důvod. Karet za dobré ceny je dost. Za ceny přes 300 dolarů můžete mít mnohem lepší grafiky, než je RTX 4060 8GB. A pokud chcete skutečný mainstream, tak RX 6600/7600 série jím skutečně jsou, a to i cenově.

  • AMD se musí přestat ohlížet na NVIDIA a ignorovat ji

Není sporu o tom, že AMD zdaleka není ohledně své nové RX 7000 série tak agresivní, jak původně plánovalo. I když výkonově objektivně nedosáhlo svých původních plánů, ceny jsou v současnosti stále výše, než měly být. A to proto, že AMD stále kouká na to, co dělá NVIDIA. Místo aby se AMD snažilo maximalizovat podíl, prodeje, a hlavně spokojenost svých zákazníků a udržovat vlastní strategii, tak koukne na to, co za pitomost dělá NVIDIA s jejími přehnanými cenami a nasadí cenu o něco nižší, tedy o něco méně pitomější. Tomu říkám lenost. Že NVIDIA kašle na hráče a její ceny jsou zlodějina je objektivní fakt. Ovšem proč AMD na to koukne a myslí si, že když nasadí o něco méně příšernou cenu, že je to OK a stačí to.

 Ano, je ve výsledku objektivně výhodnější a prostě lepší a jasná koupě, ale není to prostě ono. A o problém jde i z hlediska recenzí. AMD zbytečně nechává všechny udělat si první dojem z těch vyšších cen, aby je následně jen o pár týdnů snížila a přiblížila tomu, co měly ty karty stát původně a na jakou cenu byly plánovány. Jenže první dojmy zákazníků jsou hotové a recenze a dojmy zůstanou už navždy. A je sakra rozdíl, když děláte hodnocení Radeon RX 7900 XT s cenovkou 899 dolarů, nebo když ta karta stojí nakonec 699 dolarů! A to samé i u RX 7600 kdy 269 nebo 249, a za pár měsíců už určitě jen 229 dolarů, je prostě rozdíl a znamená hodně. Fakticky jde o úplně jinou třídu produktů. Je sice hezké, že AMD ty ceny upravuje a vylepšuje, ale není to prostě dobrý přístup, kdy hodnocení už byla udělána a první dojem vytvořen a mnozí se podle nich budou orientovat navždy. AMD se prostě příliš ohlíží na to, co dělá NVIDIA. Příliš kouká na to, co chtějí velcí OEM partneři, kteří vyrábějí karty s čipy obou společností, a početně preferují NVIDIA (a ano tady je hodně politiky a není ve prospěch AMD ani koncových zákazníků). AMD by se mělo držet vlastní strategie, dát ty ceny od začátku níže a držet je! A soustředit se výhradně na exkluzivní výrobce karet, a těm tak dát veškerou pozornost a podporu.

Samozřejmě celkově dobrou zprávou je, že grafické karty zlevňují a zlevňovat budou, protože situace je jaká je. Tedy alespoň ty modely, kde výrobci na prodejích, a hlavně hráčích aspoň trochu záleží. Po delší době a příšerných cenách za grafické karty jsme tak opět v normálu, kdy ceny jsou velmi dobré a výběr i dostupnost také, tedy alespoň některé karty. Určitě si ale nemůžete ztěžovat na to, že když chcete rozumnou mainstreamovou herní kartu za 6 tisíc, tak že nemáte dobrý výběr :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-26 20:17:31

Porad je to 19-20k, hodne penez za referenci. Kdo ji chtel, davno ji ma. Zmena nula. AMD v tehle generaci zaspalo a ted uz je definitivne pozde. Dalsi pokus az s radou 8000.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-26 20:40:36
avatar
JJ já nad touto řadou zlomil hůl už před 2 měsíci, a počkám na reparát v příštím roce.
kashpi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 08:41:05

Presne tak jsem to videl i ja kdyz porad cekal na 7700XT nebo 7800XT a cela tahle serie je porad v nedohlednu, udelal jsem dobre ze jsem koupil 6800 a jsem zatim spokojenej.
Jedine blbe je, ze me to posune na pristi rok, kdy jsem mel v planu vymenovat CPU. Soucasny 5900X je v pohode a soucasna generace me neoslovila jen kvuli porodnim bolestem (tenkrat jsem takto kupoval prvni Ryzen 1700X, tak sem se poucil pockat)
Takze bud vydrzi grafika na dalsi generaci nebo to bude hodne drahej rok
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 13:00:19

Ja som mal zalusk tiež na 7700, 7800, ale ked som sa dozvedel že AMD ju hodilo cez palubu a bude sa čakať minimalne 6 mesiacov tak sup ho na do 6700 tak že možno 8000 ešte sa uvidi.
LGKarel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - RDNA 3 Fail (?) 2023-06-26 22:57:59

Asi takhle: Už od vydání RX 7900 XT(X) jsem si říkal, že tady něco smrdí a následující týdny se jenom potvrzovalo, že tato generace GPU/architektury RDNA je víc fail, než předchozí dvě. Resp. není, když se podíváme na ceny grafik současné generace obou výrobců GPU.

Asi nejlepší (kritický) názor vůči RDNA 3, mluví mi úplně z duše: https://www.youtube.com/watch?v=3sZT7mEfekE&ab_channel=Vex
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-26 23:03:26
avatar
RX 7900 série rozhodně není fail ... ano, nedosahuje předpokládaného a plánovaného výkonu, ale pořád jde o extrémně výkonné karty, bez extrémní spotřebu a za velmi dobrou cenu, mnohem lepší než konkurence. Za dané ceny jsou to jasně a s náskokem nejlepší herní karty na trh ... fail vypadá úplně jinak
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-28 08:14:08
avatar
Já bych je nechtěl právě kvůli spotřebě. V defaultu to zase o tolik horší není (a odpovídá nižší ceně), ale nemají narozdíl od konkurence už skoro žádný prostor pro ladění napětí. Svoji 6800XT mám podvoltovanou na spotřebu kolem 230W s jen o pár procent výkonnostní ztrátou, toho u současné generace Radeonů nejde stabilně dosáhnout ani přibližně.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 12:25:27
avatar
Už jsem viděl XT i za 18, bohužel aktuálně je zas od 19. To už možná zas XTX. Pulse od Saphíru je na jednom nejmenovaném shopu za 23 899,-. Proč XTX před XT? Důvodem je mizerný RT výkon proti Nvidii. U XT je to nepoužitelné i v sub4K rozlišení, zatímco u XTX už to ve 2-3K uvažovatelné už je s FSR2.1+. Na druhou stranu s FSR3.0 už by RT použitelné být mohlo, škoda že ještě není, by se lépe rozhodovalo.

No a pokud na RT kálíte úplně, tak 7900XT je možná výkonná zbytečně moc a i těch 20GB VRAM je zbytečný příplatek. Proto bych počkal na 7800XT/7900. Podle gamer meltu to vypadá zajímavě. Vtip je v tom, že jedna z nich by měla mít Navi31 (nikoliv 32), ořez z většího čipu což je vždycky +, zvláště pokud např. zůstane velikost infinite cache jako u 7900XT a pod. Bude to vůbec zajímavé, protože Navi31 vykleštěná o 2 čiplety má prý vejít do pouzdra na Navi32. Teda jakože to vypadá, že pouzdra budou fyzicky stejná na obou kartách, akorát výkonnější z nich bude mít hlavní čiplet shodný s Navi 31. Právě tu bych bral. Vzhledem k tomu, že AMD čeká na doprodání RX6800/XT aby si prý neparazitovalo, tak by i cena mohla být jakože daleko lepší poměr cena/výkon než 7900XT, přitom ne zas tak daleko výkonem (u toho silnějšího 7800XT/7900 modelu). Výsledkem by mohlo být něco s 10-15% nižším výkonem než 7900XT ve většině hrách, kde stačí 16GB VRAM (jakože bez RT stačí), přitom s lepší spotřebou a cenou 15-16? Teda doufám k 15-ti. To by pak 4070/4070Ti neměla moc radost.
EDIT: opraveny názvy čipů, dík Ziik
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 01:36:49
avatar
v drtivé většině her kde RT je, tak jen sníží FPS a na NV i AMD to jede s podobným ubytkem výkonu, tvrzení že RT výkon u RX 7900 je mizerný proti NV je objektivně lež ....

Obecně je RT dnes nepoužitelné se všema kartama, protože aby RT dávalo smysl, musely by mít současné karty 4x větší výkon ....
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 12:52:14
avatar
Mohl bych tu linkovat asi tak recenze od tisíce redakcí po celém světě, kde je to prokazatelně změřené, ale pokud chcete odmítat fakta, tak s tím prostě nic neudělám.

Obecně platí že jsou 3 skupiny her: 1. kde to jede stejně jak říkáte (přesněji 7900XT vs 4070Ti v RTon alespoň high nastaveních)
např. Control, Doom Eternal, F1 2022

2. skupina jsou hry kde AMD ztácí jen jednotky % oproti Nvidii - Watchdogs: Legion, Spider man

no ale pak tu máme 3. skupinu Dying Light2, Metro Exodus Enchanced edition, Cyberpunk 2077, Hogwarts Legacy, kde AMD prostě s RT on high znatelně ztrácí = desítky %.

No posledním faktem je, že neexistuje žádná 4. skupina her, kde by AMD karty podávaly vyšší RT výkon.

Shrňme si tedy fakta:
1. existuje skupina her, kde je AMD a Nvidia v RThigh on výkonově +- nastejno
2. Existuje skupina her, kde je AMD v RThigh on mírně slabší než Nvidia
3. Existuje skupina her, kde je AMD v RThigh on výrazně slabší než Nvidia.
4. Neexistuje skupina her, kde je AMD v RThigh on silnější než Nvidia

Můj závěr učiněný z 1,2,3,4 -> AMD je v RT slabší než srovnatelná Nvidia

Závěr z 1,2,3,4 by DD -> AMD je v RT stejně výkonná jako Nvidia

A nakonec nesouhlasím ani s argumentem, že RT je nepoužitelné se všema karta. Naopak je použitelné skoro se všemi výkonějšími kartami. Dokonce i na starší RX6000 řadě, která ho má slabší. Sice jen v několika hrách, ale i na nejslabší RX6800 mě Doom Eternal Dával kolem 75-78fps s RT i v 3440x1440 na full detaily. Bez RT to sice bylo já už nevím skoro 200, ale když mám stejně jen 75Hz monitor, tak proč bych to s RT jako neměl hrát? A to byl docela extrémní příklad slabé 6800. Dnešní 7900XT/XTX je na tom daleko lépe, takže házet to do "jendoho pytle" jako nepoužitelné není rozhodně na místě
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 13:27:06
avatar
jednoduše ignoruji ty hry, kde je RT jen PR NVIDIA , je to záměrně nesmyslně náročné, a jede to mizerně i na NVIDIA ;)

já zkrátka odlišuji PR od reality ... a těch her, kde je to výkonově nastejno je drtivá většina ... to je realita.

kromě toho tvojí logikou, by se dalo vzít těch několik her, kde je RX 7900 XTX nebo dokonce jen XT rychlejší než RTX 4090 a tvrdit, že na ostatních nezáleží, že RX 7900 XTX je prostě výkonnější ... to je závěr podle tebe
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 15:44:18
avatar
nemohu říct, že bych nesouhlasil s argumentem, že jde o účelovou záležitost Nvidie nebo v některých hrách např. bugy, či prosté neoptimalizace pro AMD, ať už záměrné či lajdácké. Naneštěstí konečný výsledek je díky tomu jaký je a uživatel Radeonu má prostě nakonec v dosti AAA hrách s RT méně fps a on sám s tím nemůže nic dělat (že by si to jako opravil nebo zoptimalizoval). Je to smutné, třeba i nespravedlivé, ale ne všichni jsme militantní fandové trpící nižší fps pro "správnou věc", někteří jsme prostě jen pragmatičtí bastardi co chtějí zrovna hrát ty NV-afektované tituly s RT high on.
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-28 08:22:27

Když píšeš "srovnatelná" karta, tak myslíš srovnatelně vykoná v rasterizaci, nebo cenou, nebo TDP, nebo nějakým pofidérním rozřazením na třídy?

Tak samo pokud chceš hrát s "tím pocitem" že to máš lepší než ostatní, tak musíš mít Intel a NV.
Ostatní kapitalisté prostě podpoří firmu s jejímž chováním souhlasí, protože chtějí aby tu byla i příští rok a nechtějí se nechat vykořisťovat sviněma.
Milan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-30 11:26:33

Machina: Ked uz si sa sam oznacil za pragmatickeho bastarda (ja sa tam radim tiez ), tak preco vyzdvihujes RT?
Je to v rychlych akcnych hrach naozaj tak badatelny graficky prvok?
A naozaj vnimas tie limitovane RT efekty ako vyrazny faktor, ktory grafiku hry posuva na vyssi level?
Podla mna je RT strasne malo muziky za strasne vela penazi (straty vykonu).
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 10:41:54

MACHINA, spletl jsi generaci, už máme 31 a 32.
Nicméně pointa je jasná, jádro Navi 31 s 16GB VRAM bude něco jako Radeon RX 6800. Taky mi to přijde dobrý.
dido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 12:51:39

pouzivam RX7900XT na 4k60hz telke bez problemov. Samozrjeme CP2077 alias nvidia benchmark to neda na full, ale napr take RDR2 na full da v 60fps.

Treba tiez poznamenat, ze aj referencna sa da taktovat a zisk je plusminus 10%. Sice ano TBP je 355w ale stoji to za to.
GeoTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 01:02:38

Ja len dufam ze cloveka zodpovedneho za msrp 899 za 7900XT vyrazili. Bola to najvacisia stupidita aku som kedy videl. A ano verim ze ak by 4080 nebola tak predrazena, 7900XT by za tu cenu nikdy neexistoval. Ale aj tak, aj nenazrana Nvidia ma zjavne dost uvedomenia na to aby nizsi model nacenili s lepsim pomerom cena-vykon ako ma model nad nim. U 7900XT bol horsi pomer cena-vykon ako u 7900XTX. Takyto preslam si skutocne nepamatam ze by sa niekedy stal ...
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 10:45:08

Prosím vás kde jde koupit referenční Radeon RX 7600?

Myslím tím aniž bych se musel skovávat za VPN a nechat si balík přeposílat z pofidérní adresy v Německu.
Díky
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 13:05:21
avatar
nelze
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 18:00:55
avatar
Proc pofiderni? Ty preposilaci sluzby dela pro Nemecko hned nekolik spolehlivych firem, sam to pouzivam uz nekolik let, cca 20-30 objednavek a doposud jedinny problem. Dokonce za vas pripadne i vyresi reklamaci, pokud treba neni Nemcina vase silna stranka.
PS: Zrovna Graficke karty pro sebe jsem od tech cz prekupnickych vydriduchu vlastne nekoupil uz nekolik poslednich let
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-27 15:06:03
avatar
7600 mě přijde jako lowend náhražka do nových sestav. PRo upgrade straších nevhodná a tedy vlastně drahá ještě se slevou. Lépe řečeno 128bit paměti = swipe left.
volfiste [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-29 12:23:07

Možná by bylo vhodné zmínit, že ty prodeje grafik má úplně na prd nejen Nvidia, ale i AMD.
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/vx5WRP7ygDAWrDQeNtSmwY.png
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-29 16:13:39
avatar
AMD má desítky milionů konzolí, to jsou také velké herní GPU ... je hloupé to oddělovat a tvářit se, že neexistují, protože ta konzolová GPU a CPU tvoří významnou část výrobních kapacit u TSMC pro AMD ...

BTW: ten graf ukazuje dodávky desktopových karet, neukazuje prodeje karet a neukazuje ani dodávky všech GPU, resp. ukazuje prakticky všechny GPU NVIDIA (ta totiž nic jiného než GPU pro neintegrované grafiky nevyrábí), ale ukazuje jen malou část dodávek GPU od AMD. Fakticky GPU pro neintegrované grafiky tvoří nejmenší část prodejů GPU AMD ... takže proto tyhle grafy speciálně značně zkreslují skutečnou situaci na GPU trhu ....
volfiste [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-29 15:32:34

Takže chceš tím říct, že ty nízké prodeje dedikovaných AMD grafik jsou způsobené tím, že je AMD nestíhá vyrábět, protože má obsazené výrobní kapacity grafikama pro konzole apod???
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-29 16:08:18
avatar
AMD žádné problémy s prodeji nemá a ano kapacity výroby AMD využívá na 100%, kdy konzolové čipy jsou poměrně velké takže zabírají dost kapacit, nicméně nesmíme zapomenout, že AMD nevyrábí jen ta GPU, ale také CPU což je hlavní business a bohužel AMD má kapacity výroby o něco větší než má NVIDIA, ale ta vyrábí jen ta GPU, zatímco AMD vyrábí GPU i CPU a CPU jsou to, čeho musí dělat více ...

AMD problém s prodeji dnes opravdu nemá, prodá všechno co je schopné vyrobit ... jeho problém je, že musí vybírat co vyrábět a samozřejmě dává přednost tomu, co jí vydělá nejvíce a je strategicky nejlepší pro budoucnost firmy, což jsou serverová CPU ... na ty se soustředí. nicméně neignoruje nic ostatního, vyrábí i běžná CPU i běžná GPU a samozřejmě musí dostát obřím objednávkám Xbox a PS kterých se prodávají miliony a tvoře prostě nezanedbatelnou část prodejů a výrobních kapacit AMD ...
volfiste [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-30 06:46:23

OK, takže to platí, dedikovaných GPU prodá nyní AMD mnohem méně (skok z 3,2mil ks na 0,6mil ks za půl roku), protože jen málo lidí kupuje nové grafiky do PC. A AMD radši vyrábí CPU do serverů, GPU do konzolí apod.
Protože kdyby vyráběla tolik GPU pro PC jako předtím tak by většina ležela na skladech.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 554x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1550x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1794x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1214x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1240x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3839x
Komentářů: 0