Výrobci grafických karet mají problémy s NVIDIA – mizerné marže a dělá jim zle kvůli Intel GPU. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 12 July 2023
altEVGA nemusí být jedinou firmou, která skončí s grafikami NVIDIA. Ta totiž opět zlobí.

 

 

 

Jistě si pamatujete GPP, tedy původně „tajná“ zákulisní „dohoda“, kdy NVIDIA chtěla donutit výrobce grafických karet, aby poskytovali exkluzivní prostor a své značky pouze kartách s jejími čipy, nebo jim dodávky čipů neposkytne. Výrobci jako ASUS a speciálně MSI rychle vydírání podlehli, a začali s grafikami AMD zacházet jako s produkty druhé kategorie a měnit jim názvy. S následky se zejména MSI potýká doposud, kdy jeho nabídka Radeon karet je omezená. Další firmy ale vzdorovaly více a některé rovnou celé GPP odmítli (speciálně velcí OEM výrobci PC jako HP, LENOVO apod.), nechali celou špínu NVIDIA kolem ní „uniknout na veřejnost“ a zbytek už je historie.

Bohužel NVIDIA se nikdy svého plánu nevzdala. Aby se pomstila, sáhla výrobcům karet na marže a pravidelně také představuje své vlastí FE edice, které přímo konkurují TOP OC luxusním nereferenčním modelům na trhu, které však výrobci za ceny FE edic prodávat nemohou, protože by na tom prodělávali. V posledních letech marže společnosti NVIDIA i na herních GPU šly výrazně vzhůru a zůstávají vysoké, marže výrobců nereferenčních karet s čipy NV se však pohybují v malých jednotkách % a NV stanovuje doporučené ceny tak, že za ně výrobci nemohou prodávat pořádně ani své nejlevnější edice, protože to prostě není rentabilní.

První obětí toho všeho se stala EVGA. Jedna z nejpopulárnějších značek NV karet. Firma, která prakticky vybudovala NVIDIA GPU jejich úspěch a byla s ní od začátku. Lidé v EVGA však měli chování svého „partnera“ právě tak dost. Omezení marží a další pravidla znemožňovala prakticky jakýkoliv zisk. EVGA sice měla z grafických karet velké tržby, ale když odečetla náklady, byla prakticky na nule. Tohle není udržitelné podnikání. Vyjednávání s NVIDIA nikam nevedlo, a tak EVGA položila grafický business zcela. Jenže ve stejné situaci je řada dalších firem spolupracující často výhradně s NV.

Mnoho z menších exkluzivních výrobců NVIDIA karet se v zákulisí nechává slyšet, že jsou ve stejné situaci jako EVGA. Prostě karty se prodávají, mají velké příjmy, ale po odečtení nákladů jsou v kladné 0 a zisky přináší jiné věci. NVIDA nechává tak nízké marže, že na výrobě a prodeji NVIDIA karet nikdo kromě samotné NV, dnes prostě skutečně nevydělává. Situace se pro výrobce navíc podstatně zhoršila s tím, jak se situace na herním trhu vrátila do normálu. Ceny karet by tedy měly jít níže, čemuž NV vytrvale brání, takže současné RTX 4000 modely jsou prodejní katastrofou pro výrobce. Nikdo je za ty ceny prostě nechce a oni je nemohou snížit, protože by to nezaplatilo jejich náklady. NVIDIA už své obří marže z GPU ale zaplacené dostala a bohužel díky boomu AI se o situaci na poli herních grafik a výrobců karet vůbec nestará. Prostě ji to nezajímá, když má AI a HPC. A tak se proslýchá, že i další firmy budou brzy následovat osud EVGA a s grafikami NVIDIA skončí.

 Některé, jako ASUS, Gigabyte či MSI, jež vyrábí i mnoho dalších komponent, včetně OEM PC, však nemohou s výrobou NVIDIA modelů skončit, potřebují je ve své nabídce. Nicméně potřebují také AMD a Intel, co by partnery, dost možná ještě více než NV. Bohužel NVIDIA jim komplikuje život, protože nechce, aby pod značkami jako ROG STRIX apod. byli nabízeny také produkty s AMD a Intel čipy. Speciálně grafické karty. O tom celém bylo GPP a NVIDIA s tím tlakem na výrobce, který je v mnoha částech světa prakticky nelegální, nikdy nepřestala. Naopak se v poslední době zvyšuje. Vstup Intelu na pole grafických karet je sice daleko za tím, čím mělo být a co si Intel sliboval, nicméně Intel dává svým kartám ještě minimálně jednu šanci. A tedy ARC dostane nástupce v podobě BattleMage modelů. Ty už by měly těžit z toho, že velká část problémů, které současné ARC A300/500/700 karty Intel sužovala, se týkala SW nedodělků a problémů, a ty už by měly být z velké části příští rok dořešeny. BattleMage grafiky Intel B300/B500/B700 by tak měly být konkurenceschopnější a zajímavější (platí ale, že pokud konkurenceschopné nebudou, mohou být opravdu to poslední, co od Intelu na poli herních GPU uvidíme).

Překvapí tak někoho informace, že NVIDIA dělá problémy výrobcům, kteří by chtěli své Intel karty nabízet a nabízí i NVIDIA varianty? A není to prý novinka. NVIDIA se tentokrát maximálně v tajnosti, nátlakem za zavřenými dveřmi, snaží výrobce od spolupráce s Intelem odradit urputně více než rok. Hrozí jim omezením dodávek některých žádanějších NV čipů, ale také ztrátou některých dnes zásadních bonusů a podpory, což by v současné situaci bylo pro mnohé výrobce opravdu existenčním problémem, protože by jejich karety nedokázaly konkurovat jiným. NVIDIA se sice snaží všechno tohle udržet pod pokličkou, ale mnozí z těch pod nátlakem toho mají dost a informace unikají pomalu na veřejnost. Pro výrobce karet je trochu záchranou, že současné generace Intel ARC grafik stojí za houby a rozhodně nejde o produkty, které by byly dnes zajímavé po stránce businessu. Ale protože je to Intel a ten chce pokračovat s další generací, pro mnohé výrobce je spolupráce s ním nevyhnutelná. NVIDIA ale nechce připustit vznik nějaké konkurence, která by tlačila na ceny. A prostě dělá problémy, když má nyní většinu trhu, což je jeden z důvodů, proč například ASUS či MSI vůbec a Gigabyte jen omezeně nějaké Intel grafiky nabízí, i když tyhle firmy měly být všechny mezi prvními a největšími partnery Intelu. Nicméně další generaci grafik Intel ignorovat nechtějí, NV na ně a další kteří by ale Intel grafiky chtěli nabídnout pod svými značkami, hodně nepříjemně tlačí.

Je to samozřejmě jasné omezení konkurence a porušování zákonů. To byl i jeden z důvodů, proč NV na oko odpískala GPP a vyrukovala s „omluvou“, když to uniklo na veřejnost, ale nikdy se svého záměru nevzdala a zkouší to zase. Tlak je velký a stejně tak zájem to celé udržet tentokrát v extrémní tajnosti. Pro výrobce grafik je ovšem teď větším problémem fakt, že grafiky RTX 4000 se prodávají extrémně mizerně (nejhůře prodávaná nová generace NV karet za dekády) a není žádný prostor ke slevám ze strany výrobců, kvůli už tak nízkým maržím, a NV to nemá žádný velký zájem řešit. Do čeho bude ochotně dále investovat nemalé peníze, je PR a reklama, kdy nelze NV upřít, že se jí podařilo zmanipulovat velkou část lidí a přesvědčit je o lžích, že potřebují DLSS, NVlink, Cuda a další „exkluzivní technologie“. Přitom v běžné praxi 99% uživatelé grafických karet, nepotřebuje nic z toho, ve smyslu že konkurence má stejně funkční a použitelné alternativy a většina uživatelů a speciálně hráčů nepozná rozdíl z hlediska svých potřeb! Bohužel 100x opakované lži fungují … takže proč by se NV měla snažit nabízet skutečně lepší hardware a karty s lepšími parametry, natož za lepší ceny karet, když stačí nalhat všem, že DLSS je prakticky nutná podmínka k tomu si něco dnes vůbec zahrát …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - GPP 2023-07-13 14:31:15
avatar
GPP 2.0 pokracuje

STRIX edice chybi aktualne zcela s AMD RX 7000 hlavne u 7900 modelu
To same AORUS MASTER u Gigabyte a TOP edice MSI to same..

viditelne GPP 2.0 nastoupilo se stavajici generaci, protože RX 6000 byly nabizeny ve vsech TOP edicich vcetne tech s vodnim chlazenim jak u ASUS tak u dalsich vyrobců.. MSI/ASUS a Gigabyte ale s generaci RX 7000 najednou vsechny tyto TOP modely ukoncili pritom nektere jako treba STRIX byly ohlaseny uz pri launchi..

Nikdo z vyrobcu se k tomuto tematu vubec nechce oficialne vyjadrit coz taky svedci o tom ze k tomuto byli defakto donuceni a nesmi k tomu ani vydavat zadne oficialni stanoviska..
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-13 14:56:10

nikdo specialne nove rtx4000 nechce a stejne se jich i v retail prodava vic nez amd https://preview.redd.it/graphics-cards-retail-sales-week-24-2023-mindfactory-v0-3b4htxjejv6b1.png?width=194&format=png&auto=webp&s=e6640918e1ba9e830754ebed60956b679e25f023

ten nejhorsi launch za celou historii spis odpovida obecne celemu trhu a velke inflaci, kdy lidem nezbyva tolik penez co drive, setri a nekupuji zbytecne veci.
CZviper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-13 15:29:25

Takže zlou Nvidia herní trh nezajímá, přesto za vysoké ceny má většinu trhu.
Na druhou stranu hráčský lidumil AMD, která chce, aby si za levný peníz zahrál na PC každý, nabízí z nové generace 3 karty, každou od 4 výrobců, doposud neuvedlo na trh karty střední třídy, ale zato s minimální marží plně zásobuje pitomé konzole. Takže za problémy na PC trhu s grafikami může hlavně AMD, protože na něj kašle a radši si vyrábí čipy do konzolí. To už i v té Nvidii mají víc rozumu, když místo hráčských karet vyrábí raději vysoce ziskové profesionální řešení.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-13 16:14:15
avatar
??? on je nějaký problém s dostupností těch karet od AMD? není, takže problém hledej na straně zákazníků ... jinak AMD si myslím dělá maximum co může, vyrábí čipy pro konzole i grafické karty jak nejrychleji zvládá a problém s dostupností není, takže nikdo není nucen kupovat předražené grafické karty s jinými čipy ;)

a ANO, NVIDIA grafický herní trh nezajímá, ani se tím nijak netají. A nemá důvod se jím zaobírat natož se natož se snažit o lepší ceny, když se najdou tací, kteří ty její předražené produkty kupují ...
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-13 21:40:29
avatar
No kdyby se nezajímala, nebyl by tu ten tlak na výrobce, aby preferovali její GK. Dle mého se zajímá a to hodně. Dokonce více než je zdrávo.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 09:05:15

jo taky se mi zda ze si DD hodne protireci
fagot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 07:48:19

Svalovat vinu na zákazníky je nesmysl. Buďto selhali inženýři AMD (pokud není produkt dost dobrý), nebo vedení AMD (pokud nejsou dobré ceny a/nebo dobře rozvrstvená nabídka aby pokryla celou šíři poptávky) nebo marketing AMD (pokud neumí kvalitní a dobře naceněné produkty prodat).
CZviper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 08:55:06

Takže 80 nakupojících GK jsou hlupáci. Ještěže tu máme inteligentní osvícence z tohoto webu. Zkuste si ke své mantře cena/výkon přidat i další kritéria a pak to i vám začne vycházet trochu jinak.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-13 19:09:16
avatar
na Heurece je v top 10 hned 6 karet od AMD, 7900XTX je dokonce na 8 a 11. miste.. 4080 je az na 43. miste.. Viditelne nikdo RTX 4000 nekupuje..
CZviper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 08:52:57

No jistě, Nvidia je úplně v háji:

https://www.cnews.cz/clanky/nvidia-proda-za-kvartal-pres-5-milionu-grafik-amd-jen-760-000-aktualni-trzni-podily-vyrobcu-gpu/
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 09:10:40
avatar
Zatímco NV se do toho podílu počítají všechny GPU co vyrobí (včetně těch pro HPC), u AMD se ignorují GPU pro konzole a Instinct a další produkty ... proč, to se mě neptejte ...
CZviper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 09:17:34

Článek výslovně zmiňuje samostatné grafické karty. HPC, Instinct a gpu pro konzole nejsou grafické karty.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 09:21:25
avatar
to je dost diskutabilní, speciálně GPU pro konzole jsou grafické karty a dost zásadní, jsou to velké čipy a AMD je dodává v desítkách milionů ročně, takže asi uznáš, že to ty statistiky podílu dost zkresluje, speciálně když musíš brát ohled na výrobní kapacity, ze kterých konzolová herní GPU ukusují významný díl ...

Znovu tedy opakuji, ty statistiky ukazují všechna GPU která nV vyrobí (a ano, NV se tam počítají HPC produkty jako samostatné karty), ale jen polovinu GPU (a možná ani to ne) které vyrobí AMD ....
CZviper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 09:31:02

Celou dobu je tu řeč o desktopových grafikách. Pokud AMD dodává čipy do konzolí, je mi to putna, PC hráče jsou tyto čipy platné asi jako čipy Nvidie do HPC. A pokud je na skladech dostatek AMD karet, tak je evidentně u AMD něco špatně, že to zákazníci nekupují v daleko větších množstvích, než karty od Nvidie. AMD je prostě a jednoduše lepší pouze v ceně, ve všem ostatním zaostává včetně energetické efektivity a nabídce modelů, viz chybějící 7700/7800 řady.
Nemá smysl se hádat, každý máme svůj pohled na věc.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 09:54:56
avatar
já nemám pohled na věc, já mám fakta mě nezajímá že se někomu nehodí počítat herní GPU AMD do statistik herních grafik, já prostě vím, že je fakt, že desítky milionů herních GPU AMD Radeon na kterých se aktivně hraje, nejsou do statistik prodejů herních GPU započítány, zatímco všechny i neherní produkty NV ano ...

Rozhodně také není pravda, že by AMD ve všem kromě ceny zaostávalo, AMD mají lepší výkon téměř v každé cenové hladině, energetická efektivita je srovnatelná a technologicky jsou plně srovnatelní ... jediný rozdíl je marketing, speciálně úroveň lhaní .... to je objektivní fakt ...
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 10:28:26

je to podil na trhu samostatnych desktopovych grafik pro PC. APU v konzolich nejsou samostatne desktopove grafiky pro PC, stejne jako to nejsou cipy pro HPC a samozrejme se tam nepocitaji. Pocita se tam to, co muzes strcit do PC do PCIE slotu, co ma graficky vystupy na zapojeni monitoru a na cem muzes hrat hru. definice je tedy uplne jasna.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 11:28:33
avatar
ale mnozí to berou jako podíl AMD vs NV na poli herních GPU ;) což prostě není, protože konzole mají herní GPU Radeon a jsou jich desítky milionů ročně ... a samozřejmě produkce těch konzolových velkých GPU zabírá zásadní část kapacit výroby GPU AMD ...

a troufám si říci, že ty statistiky podílu desktopových grafik s ohledem na zavádějící souvislosti v jakých jsou vnímány, nevypovídají vůbec nic o tom jaké ty karty jsou ani konkurenci na trhu jako takové ...
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 12:13:30

pises o desitkach milionu rocne jak kdyby to melo byt 40 od kazdy konzole..PS5 se od vydani prodalo necelych 40 milionu, xbox x i s dohromady neco pres 20...obe jsou uz skoro 3 roky na trhu. statistiky podilu desktopovych grafik jsou presne to co to rika, proste statistika podilu na trhu desktopovych grafik. jo je v tom i OEM, jo je v tom total lowend a ne jen grafiky pro nadsence, ale proste do toho nepatri zadne konzole ani HPC a profi grafiky. o trhu hernich pc grafik pro hrace co si stavi vlastni PC je vice vypovidajici mindfactory ale i tam se NV proda 1810 (64%) vs 1015 (36%) amd grafik...
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 18:00:27
avatar
aha, takze se jako "herni" zapocita kazda z toho mnozstvi karet typu GT710, ale mnohem vykonnejsi a pouzitelnejsi reseni stejne funkce od amd ve vsech tech apu se tam zaradit nemuze. njn, vypovidajici statistika, ale jak pro koho..
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 21:28:50

jaka herni? samostatna desktopova graficka karta...nedelej hloupyho. samozrejme delaj i statistiku kde pocitaj vsechna gpu vcetne apu...intel tam ma kolem 70%...
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 09:04:08

byli tu snad uz desitky clanku o retail prodejich kde se brala za zaklad statistika z mindfactory, proto ji uvadim. jo aha ona se hodi jen u porovnani prodeju cpu kde AMD drti intel. jak podle mindfactory v prodejich NV drti AMD tak se najednou nehodi a vytahuje se heureka belka ty ses fakt neskutecnej klaun
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-16 10:26:24
avatar
Citace:
Viditelne nikdo RTX 4000 nekupuje


Máš tam chybu. Správně má být "Viditelne nikdo RTX 4080 nekupuje".

Na základě jednoho modelu posuzovat prodej celé řady je silně zavádějící a manipulativní.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-16 12:03:36
avatar
nerekl bych n CZC se RTX 4080 do TOP10 smad jeste ani nedostala kdezto 7900XTX tam figuruje celkem casto
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-16 12:34:48
avatar
Ty budeš asi dobře natvrdlej

Nvidia má v nabídce jiné karty než 4080.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-16 13:37:11
avatar
to ano ale jak vidno jejich TOP modely nikdo nechce protoze sou predrazeny.. Nikdy nemelo AMD tak dobre prodavajici TOP model jako ma ted..6900XT se rtozhodne takhle dobre neprodavala jako se ted prodava 7900XTX.. ono se lidem ani nedivim s cenou nad 20tis nema Nvidia vubec smysl..

4070Ti ma jenoM 12GB tj na 4K hrani nepouzitelny, 12GB je malo i na 1440p
4080 16GB je zas silene predrazena stoji vic nez 7900XTX 24GB pritom je pomalejsi, 4090 je kategorie sama pro sebe tu nekupuje uz vubec nikdo
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 07:16:24
avatar
Bodejť by nebylo 12 GB málo, když jsou vývojáři prasata. Viz PC port TLOU.

Jinak, ačkoli jsem spíš zelenočepičkář, 7900 XT rozhodně stojí za zvážení. Uvidím na podzim.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-17 08:03:06
avatar
Kdyby se výrobci dohodnuli a udělali to jako společnost Sapphire, která vyrábí pouze AMD grafiky a je v tom opravdu dobrá a její produkty jsou na TOP kvalitě, tak udělají lépe, třeba ASUS i MSI tuto možnost mají, vyrábějí jak NVIDIA tak AMD a najednou by bylo na světě lépe, stejně z grafik NVIDIA nemají přece, žádný zisk, nebo je to naopak ?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-17 09:45:26
avatar
ASUS a MSI však NV potřebují a dělají její grafiky hlavně proto (a udělali se na ní závislými), protože jsou hlavně výrobci OEM PC, notebooky apod. ;) musíš brát v potaz, že výroba herních grafických karet je náročná, jsou tam vysoké náklady a nízký zisk a nejde o velké množství produktů. GPU se mnohem více prodá co by součást notebooků a hotových PC všeho druhu ...

Sapphire notebooky a OEM PC nevyrábí ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 121x
Komentářů: 1
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1291x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2189x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1941x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1302x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1294x
Komentářů: 1