NVIDIA v tichosti osazuje nově vyráběné RTX 4000 karty novou verzí napájecího konektoru. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 14 červenec 2023
altFirma se snaží vyhnout veřejnému přiznání odpovědnosti, kdy o chybném designu věděla od začátku.

 

 

 

 

Nedávno jsme vás informovali, že NVIDIA, co by hlavní tvůrce nového standardu napájecího grafického konektoru 12VHPWR, připravila s PCI SIG výraznou fyzickou novou revizi, která mění některé aspekty. PCI SIG ji podle všeho schválila jako novou verzi napájecího standardu, oficiálně pro ATX 3.1 verze zdrojů.

Panovaly tedy obavy, zda je nová verze konektorů kompatibilní se stávajícími ATX 3.0 zdroji a 12VHPWR kabely. Ukazuje se, že ano. I když i kabely a jejich provedení u zakončení konektorů mají u nové revize jisté nové fyzické aspekty, které musí být dodržovány. Samotný konektor na kabelech se však nemění. Co se mění je konektor na grafických kartách, do kterých se konektor připojuje (případně tedy na modulárních zdrojích samotných).

Zde došlo k několika fyzickým změnám, kdy zdaleka největší spočívá ve zkrácení těch 4 komunikačních pinů. To zajistí, že nebude hrozit současná situace postihující, a kdykoliv se opakující, selhávání RTX 4000 grafiky vybavených původní verzí 12VHPWR konektoru. U toho je totiž možné, že konektor přenáší energii, i když není správně a plně zasunut. Funguje, i když je nahnut, což vede ve 100% případů k jeho tavení a zahoření. Problém je v tom, že ty 4 komunikační piny jsou dlouhé, a tak je kontakt vytvořen i když konektor není plně zasunut. To u nové verze není, protože ty 4 komunikační konektor nevytvoří kontakt, dokud není vše plně zasunuto, protože jsou prostě fyzicky kratší.

Kompatibilita tedy zůstala zachována, stále se tak mohou opakovat problémy všech RTX 4000, které tou původní verzí konektoru jsou vybavené. NVIDIA totiž nemíní veřejně přiznat problém, natož stahovat produkty se zjevně vadným a potenciálně nebezpečným designem z trhu a přejímat tak i finanční odpovědnost. Velmi typické chování a přístup této firmy, které něco podobného prošlo už několikrát v minulosti, kdy svůj „fuck up“ tzv. vyseděla a nechala vyšumět. A své zákazníky za vše zaplatit, ideálně po záruce. Jediným potrestáním v minulosti bylo, že Apple ukončil s NV ráz naráz veškerou spolupráci poté, co NV prokazatelně a vědomě vyráběla vadné čipy, které selhávaly (praskaly u mobilních variant), ale odmítla za to převzít odpovědnost a zvýšením otáček chladiče se jen snažila celé selhání oddálit až po vypršení záruky na produkt.

Současný případ je velmi podobný. NVIDIA věděla o prokazatelně chybném designu svého konektoru, který spolu s Intelem protlačily jako nový „Gen5 PCIe“ standard s až 650W nahrazující starší 8-pin se 150W. Dokazují to interní dokumenty i neveřejné dokumenty výrobců zdrojů, kdy právě selhání a zahoření konektorů bylo jasně prokázáno před vydáním první RTX 4000 karty na trh. Přesto to NVIDIA vydala a karty prodávala vědoma si problému. Ale bylo pro ni prostě levnější problém nechat hořet a vysedět, než stahovat produkty z trhu a nahrazovat u nich konektory novou verzí, speciálně když ta přichází až ¾ roku po vydání první RTX 4090. NVIDIA si je vědoma toho, že jí to prostě takhle projde a pokud se nějaká žaloba objeví, srovná to pár miliony. Naproti tomu správné řešení, tedy stažení všech RTX 4000 karet nahrazení novou verzí konektoru by ji vyšlo minimálně na stamiliony.

Takže nikoho z nás nepřekvapuje, že nově vyráběné kusy RTX 4000 karet (speciálně FE edice), jsou v tichosti vybavovány novou verzí konektoru, aniž by NV pípla slovo veřejně. NVIDIA tak sice přímo přiznává své selhání, ale dělá to opět stranou veřejnosti, aniž by musela své další z mnoha selhání přiznat veřejně a nést za to odpovídající odpovědnost a následky. Zda bude nová revize konektoru již dobrá, a tedy nebude u ní hrozit zahoření, je otázkou. Řešení zkrácení těch 4 pinů, a tak zabránit tomu, aby konektor přenášel energii, pokud není plně zasunut, bylo hlavním řešením, které mnozí navrhovali od začátku. Samozřejmě stále je neuvěřitelné, že NVIDIA o této zjevné designové vadě nevěděla už při vytvoření první verze a od prvních jeho testů. Inu NV je především marketingovou, softwarovou a až na poslední místě HW společností, což sama oficiálně také říká (označuje se za SW firmu), takže udělat a správně navrhnout napájecí konektor, byl asi příliš těžký úkol ;).

Každopádně mnozí máme o novém konektoru stále velké pochybnosti, zejména kvůli jeho celkové titěrnosti. Velmi malé piny, velmi drobné kontakty, a to všechno má navíc přenášet až 650W ve srovnání s fyzicky podobně velkým (nebo i větším) 8-pin s pouze 150W maximem? Mám prostě své pochybnosti. Šetří a spoří se na nesprávném místě a není podle mě žádný dobrý důvod, proč by 12VHPWR měl být takhle drobný, když se po něm chce spolehlivý přenos 650W. A současně opakované odpojování/zapojování, tedy mechanické opotřebovávání už tak malých přenosových ploch konektorů. Prostě mám stále své pochybnosti a jako někdo s konstrukčním a současně elektro-technickým vzděláním, nevidím celkově nový Gen5 PCIe napájecí konektor v současné verzi jako dobré a rozumné řešení. Jakkoliv plně chápu a souhlasím s potřebou nové verze napájecího konektoru, protože s ohledem na nároky nové generace HW, byly 3 nebo dokonce 4 klasické 8-pin konektory na jedné kartě byly nutností a to také není efektivní design.

Nenapadá mě ale žádný dobrý důvod z pohledu fyzických požadavků na konektor kladených, proč musí být 650W Gen5 konektor až tak drobný. Ta to mě napadá bezpočet argumentů, proč to není dobrý nápad a design … vše ale nasvědčuje tomu, že už tady zůstane a bude používat, byť tedy až ta jeho druhá verze nemá alespoň tu očividnou zásadní funkční chybu, způsobující za jasně daných a nijak neobvyklých podmínek, katastrofální selhání a destrukci spoje. Takže hurá?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Milkman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pěkný Krok 2023-07-17 11:46:23
avatar
Celkem pěkný krok on Nvidie, ten konektor sice není tak strašný, ale zaslouží si premiový pocit.

co se týče hořlavosti, tak to bylo okolo 0.014% ze všech 4090 karet, to zas tak tragické není, stejnak to většina ani pořádně nezasunula, nebo testovala do extrému.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-17 14:38:46

Zkrácení signalizačních pinů neřeší zhoršení kontaktu v důsledku nesouososti zasunutí kolíku do dutinky, které je způsobené bočním tlakem na konektor a přívody. Částečně může pomoci použití konstrukce dutinky od firmy NTK, která je méně citlivá na vyosení. Toto doporučení doplnil Intel do ATX standardu bezprostředně po vypuknutí aféry a teď ho přidala i nVidia do návrhu změny standardu PCIe 5.

Hlavní průšvih je však nedostatečné mechanické dimenzování tělesa konektoru. U většího, odolnějšího konektoru by k vyosení při bočním tlaku nemělo vůbec dojít. A stejně mizerné je (nebo aspoň bylo) i dimenzování upevňovacího zobáčku. Testeři ukazovali, že i dobře zasunutý konektor se zacvaknutým pojistným zobáčkem se minimální silou dá vyklonit, uvolnit a dokonce i vytáhnout. Jenže změna mechanické konstrukce by nutně znamenala nepoužitelnost už vyrobených karet a hlavně zdrojů.

Jediná možnost je použití dostatečně tuhého plastu, ale v novém návrhu nVidie na změnu PCIe standardu takový požadavek zřejmě není. Protože Igor Wallossek, který návrh od někoho získal, o ničem takovém nepíše. Možná tam není i proto, že by se takový požadavek do standardu těžko popisoval. A tak se v návrzích standardů počítačových konektorů materiálové požadavky (zatím) ani moc neřešili. Nanejvýš se uvádělo, že mají být kontakty z pocínovaného fosforového bronzu.

Podle některých tvrzení z diskuzí prý u nových nVidia karet už konektor drží velmi pevně. Nemáte s tím někdo zkušenost? Napadá mne, že by to mohlo být snad jen použitím tužšího plastu konektoru a upevňovacího zobáčku. Jenže zobáček není na kartě, ale na kabelu. Pak by záleželo spíš na tom, jestli má člověk zdroj s dřívějšími nebo novými kabely, než na provedení karty.

V každém případě je škoda, že konstrukci toho konektoru nVidie tak zprasila, protože samotná myšlenka nahradit 8piny něčím, co přenese větší proudy a má signalizaci dostupného výkonu ne silovými, ale malými piny, je dobrá. Kdyby to udělali pořádně a možná radši netlačili požadavky na 600W, tak to mohl být výborný napájecí konektor.
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-17 19:40:02
avatar
Sranda by byla pokud by se začal škvařit i tento konektor.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 664x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1389x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1066x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1156x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3742x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0