Prodejům grafik vládnou starší modely. O RTX 4060/4060 Ti není zájem. Čekání na AMD NAVI 32. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 17 July 2023
altSituace na trhu s grafickými kartami je skvělá pro nás nakupující. O poznání horší pro výrobce.

 

 

 

 

Poptávka po grafických kartách je o něco snížená proti normálu, ale podle mnohých není zase o moc nižší, než by normálně byla. Mnozí výrobci a obchodníci si ovšem zvykli na situaci panující od konce roku 2020 až do poloviny roku 2022, kdy souběh nucených upgradů PC všeho druhu kvůli izolačním covidovým opatřeným a současně probíhající těžařská mánie, vyšponovaly poptávku po grafických kartách na násobek normálu. Mnozí výrobci a hlavně distribuce/prodejci, kteří se na tom napakovali ze všech nejvíc, si tak mysleli, že jde o nový normál, a tak tomu přizpůsobili kapacity výroby pro další období …

Jenže těžařská mánie opadla, jak se ve světě přijala opatření proti digitálním měnám a ty nejdůležitější přešly na jiné systémy, kdy těžba na GPU už tak není zajímavá. No a Covid také již výrazně pominul, skončila tak různá omezení, kvůli kterým lidé museli být doma a upgradovali svou výbavu. A tak se stalo nevyhnutelné. Poptávka po PC (zejména OEM), skokově klesla. Lidé mají nakoupeno z těch Covidových let a další PC samozřejmě dlouho nebudou potřebovat. Nákupy, které by se rozprostřely do několika standardních let, se tak udělaly během krátkého období 1,5 roku. Speciálně OEM segment je tak „tvrdě zasažen“, jak desktopový, tak zejména ten obecně větší mobilní, kdy v obou je zpomalení poptávky je opravdu zásadní. Retail a segment stavěných PC zdaleka tak zasaženy nejsou (pokud vůbec). Speciálně hráči stále nakupují a pokles tu tak není. Bohužel pro výrobce a prodejce, retail trh a samostatně stavěná PC tvoří velmi malou část celkového trhu. Násobně menší proti standardním OEM PC. A tak prostě nevyváží hluboký propad zájmu zde, zejména o mobilní a některá desktopová GPU atd. Výrobcům grafik a distributorům tak zůstávají stále na skladě slušné zásoby starší generace grafik, i když je dávno na trhu už nová. Hráči tolik karet nemají šanci skoupit, speciálně když kromě zlevněných starších, drahých nových modelů, je tu také obrovský počet velmi výhodných bazarových nabídek, kde významnou část tvoří karty nakoupené těžaři …

  • Problém nemají přímo AMD s NVIDIA, ale výrobci karet …

Sami výrobci grafických čipů, tedy hlavně NVIDIA a AMD, nejsou situací zase tak bezprostředně zasaženi jako výrobci karet, kteří od nich čipy kupují. Obě čipové firmy mají diverzifikovanou výrobu, a tak v případě poklesu zájmu o jeden segment čipů mají dnes zajištěn odbyt jiných. V případě NVIDIA se nyní firma soustředí na masivní výpočetní GPU řešení pro AI. A tak podstatnou část výroby původně alokovanou pro čipy na RTX 4000, snadno přehodila na výrobu AI řešení. Situace na klasickém OEM a grafickém trhu ji tak v tuto chvíli nezajímá, protože s poptávkou ze strany hráčů nic neudělá a výrobci grafických karet mají nejen nových, ale hlavně i starších čipů pořád dost, takže NV ze své strany nemá ani důvod hýbat s cenami. AMD také nepociťuje žádný velký tlak poklesu poptávky po klasických GPU, z velké části proto, že na OEM trhu a v tom největším, mobilním segmentu, měla a má mnohem menší podíl než NVIDIA. Takže v jeho případě nejde o velkou část jejího odbytu. Naopak v retailu se grafikám AMD Radeon daří více než dříve, díky mnohem výhodnějším cenám, nicméně prodeje grafik celkově jsou v poklesu proti 2021/2022, což nenutí AMD zvyšovat jejich kapacity výroby, speciálně když celkově omezené kapacity produkce jsou největším problémem AMD dnes z hlediska jeho jiných produktů.

  • Kapacity hrají roli …

Je zde také objektivní produktová kapacitní realita věcí = zatímco NVIDIA u TSMC vyrábí na N4 jen ta svá současná GPU pro RTX 4000 a AI produkty (starší RTX 3000 čipy jsou od SAMSUNG), AMD vyrábí u TSMC na N7, N6 a N5 linkách celou plejádu různých čipů. Nejen NAVI 2x (N7/N6) ale také nové NAVI 3x (N6/N5) a především procesory tvořené více čipy (kombinace N7/N6/N5) a AI řešení Instinct tvořící obrovské čiplety složené z mnoha N7/N6/N5 čipů. A zapomenout nesmíme také na konzolce a N7/N6 procesory pro ně a N7/N6 grafické čipy, opět s nezanedbatelnou velikostí. AMD tak neustále musí žonglovat s tím, jakou alokaci dá kterým produktům, má sice větší kapacity produkce u TSMC než NV, ale ne zase tak významně a musí na nich vyrábět nejen GPU ale také CPU a různé kombinace.

 V případě grafických řešení jsou dnes prioritou Instinct (podobně jako u NVIDIA) pro AI a HPC, následované konzolovými platformami pro Xbox a PlayStation. Nicméně před oběma řešením má největší prioritu výroba ZEN 3 a ZEN 4 procesorů, v pořadí důležitosti: servery, mobility (APU), desktop. To kromě samotných ZEN čipů na N7 a N5 procesech, znamená také výrobu velkého množství I/O čipů (N7/N6) a čipsetů. Bohužel za současného stavu věcí a poptávky jsou tak klasické grafické čipy NAVI 2x/3x pro herní Radeon grafiky až na samém konci seznamu priorit výroby.

Takže pokud někdo přemýšlí, proč AMD nevyužije situace a nezaplaví trh evidentně výhodnějšími Radon grafikami, tak odpověď je jednoduchá = muselo by současně obětovat jiné, podstatně výdělečnější produkty, tedy produkty, které AMD jako celku zajištují značný zisk, a hlavně zajišťují budoucí odbyt a příjmy. Bohužel je realita taková, že GPU pro herní grafiky jsou nejméně výdělečné produkty dnes, což je i jeden z důvodů, proč NVIDIA přes zdrcující kritiku cen jejich karet s nimi nehodlá nic dělat (natož je snižovat), protože herní GPU už nejsou její zásadní business. Pokud si bude muset vybrat a AI poptávka bude velká, tak klidně herní GPU obětuje v eprospěch HPC a AI čipů, které tvoří větší příjmy, a hlavně násobně větší zisky, při jinak stejné výrobní náročnosti jako herní grafiky.

  • Jedna firma má na herních GPU mnohem větší zájem než druhá

AMD si (naštěstí pro nás) obětování herních GPU nemůže dovolit, protože má v této oblasti velké zájmy a značný odbyt (který třeba statistiky dodaných GPU, které jsou nám často každý kvartál předkládány, ani nezachycují). Řeč je právě o herních GPU pro konzole, což jsou velké desítky milionů nemalých čipů pro současné generace. A je už jen veřejným tajemství, že i pro chystanou půl generaci a také novou generaci konzolí v dalších letech. AMD tedy s herními Radeon GPU rozhodně nekončí a nemůže je odsunout na vedlejší kolej, i kdyby poptávka po AI řešení byla jaká chce. Nicméně současně jim nemůže dávat absolutní přednost před výdělečnějšími produkty, speciálně když stejné výrobní kapacity pro všechno, které AMD má a může u TSMC využívat, jedou dnes na 100% a je velký zájem o jiné jeho produkty, které stejnými procesy musí vyrábět.

AMD i NVIDIA tak sice pociťují určité zpomalení grafického trhu, zejména v oblasti aktuálních objednávek ze strany OEM a herních GPU obecně, kdy jsou mnohem menší objemy klasických grafických čipů poptávaných partnery, ale současně mají obě firmy zvýšený zájem po jiných svých řešeních, na která se mohou místo nich soustředit. A tak je prostě situace na poli herních grafik nechává vlastně zcela v klidu, jelikož s tou situací nemohou ani nic zásadního udělat, protože zásoby starších karet jak nových, tak bazarových prostě jsou a je to daň za nestandardní a obří prodeje v letech 2021/2022 …

  • Výrobci karet a distribuce jsou ti, kteří jsou pod tlakem …

Je pravdou, že AMD poslední roky dává výrobcům svých karet větší marže než NVIDIA a to zásadně. Není tajemstvím, že marže na NVIDIA produktech jsou dosti mizerné, tedy pro samotné výrobce karet, protože většinu marží si nechává sama NVIDIA, která prostě využívá silnějšího marketingu a podílu na trhu. Mnozí výrobci se na NVIDIA udělali příliš závislými a jsou tak ve složité situaci. EVGA už to položila a další o tom uvažují. Výrobci Radeon grafik jsou na tom o něco lépe, AMD se navíc v nové generaci více soustředí na ty exkluzivní partnery než ty, co vyrábí obojí. Což je docela znát v nabídce konkrétních karet na trhu a jejich cenách, které někteří mohou nabídnout. AMD současně zdaleka nemá tak vysoké marže, jaké si účtuje NVIDIA na srovnatelných čipech a řešeních, a tak výrobci mají u Radeon grafik podstatně větší manévrovací prostor.

 Dokonce mohou jít i dost pod doporučené ceny. AMD totiž stanovuje ofiicální doporučené ceny Radeon modelů tak, že se do nich vejdete i s luxusnějším provedením karet, a i se všemi obvyklými maržemi pro prodejce atd. NVIDIA naopak své doporučené ceny stanovuje tak, že se do nich často výrobci karet nevejdou ani s nejjednoduššími edicemi osekanými na kost, natož všemi maržemi. I když v posledních měsících NVIDIA údajně trochu povolila, stále to není ono a grafiky NVIDIA se tak pod doporučené ceny dostávají zřídka a když, tak ne o moc a jde jen o dočasné promo modely, s cílem vůbec rozhýbat poptávku.

Tlak na výrobce karet, ale také distribuci a prodejce je velký. Prodeje jsou daleko za tím, jak to vypadalo v roce 2021/2022, a to i když ceny karet jsou mnohem zajímavější. Zásoby starších zejména nižších modelů RTX 3000 karet jsou pořád značné, stejně tak RX 6000 série je stále v řadě modelů dostupná, i když díky velmi sníženým cenám se mnohé modely daří viditelně vyprodávat a dostupnost některých už tak velmi rychle klesá. Zájem o nové grafiky, speciálně ty předražené od NVIDIA, je však velmi malý. Speciálně v případě nových RTX 4060 a 4060 Ti modelů je situace doslova katastrofální. Prodeje jsou na malém zlomku velikosti obvyklých prodejů karet nové generace této třídy. Výrobci i distribuce mají však stále stejně vysoké a značné náklady na promování těchto nových modelů, které však „nikdo“ nekupuje. A přes jejich záměrně ze strany NV omezenou produkci jsou tak sklady plné. Překvapí někoho informace, že chystaná RTX 4060 Ti 16GB, která má dorazit na konci měsíce, nedostane prakticky žádnou podporu ani ji nikdo nechce posílat na testy, protože ví, jak to dopadne?

  • Situace odkládá vydání i zajímavějších nových karet,

                                                  jako jsou Radeon RX 7700/7800 (NAVI 32)

Bohužel současná situace na trhu dopadá i na ty grafické novinky, od kterých čekáme přeci jen rozumnější parametry a hlavně ceny (na rozdíl od nabídky NVIDIA RTX 4000 modelů). Jmenovitě stále nevydané mainstreamové NAVI 32 řešení, tedy první čipletové mainstreamové GPU na světě.

NAVI 32 je zhruba o třetinu menší a jednodušší než NAVI 31 na RX 7900 sérii a je kompletně hotové. Mohu z více zdrojů potvrdit, že karty s NAVI 32 jsou hotové ve zcela finálních provedeních, fungují výborně a ovladače jsou také kompletně hotové! Karty už mohly být na trhu. Původně se s nimi počítalo nejpozději v Q2 2023, což však prostě nebylo možné s ohledem na situaci ve výrobě a na trhu. V tuto chvíli tak už několik měsíců platí plán (který se ale zase může změnit), že AMD oznámí dva grafické modely založené na NAVI 32 na blížícím se Gamescom na konci srpna, s reálným uvedením a dostupností karet někdy během v září. Tohle není zase tak nová informace, říkal jsem vám to už před několika týdny.

Důvodem odkladů je prostě stav zásob karet, kdy samotní výrobci karet jednoduše nechtějí další nové produkty, speciálně do segmentu 300 – 500 dolarů, kde jsou stále hromady starších zlevněných RTX 3000/RX 6000. Speciálně výrobci vyrábějící modely s oběma značkami čipů, jsou proti jakýmkoliv novinkám, kdy kromě těch starších karet jim tam straší ty nové RTX 4000 modely, které kvůli cenám nikdo nechce. A oni mají ve všem nainvestované velké peníze. Exkluzivní Radeon výrobci ale naznačují, že by září mohlo být vhodné pro uvedení NAVI 32 do segmentu těch 300 – 500 dolarů, protože výprodeje RX 6700/6800/6900 modelů, které se tam teď nachází, jdou dobře. A právě v září už mnohé z nyní cenově populárních starších Radeonů nebudou dostupné, a konečně by tedy na novinky do středního segmentu byl od AMD byl ideální prostor a čas.

  • NAVI 32 karty těžko přinesou z pohledu ceny/výkonu

                                                                                  něco zásadně nového

Bohužel, s ohledem na aktuálně značně snížené ceny starších výkonných variant předchozí generace nelze logicky čekat, že by nová generace mainstreamu za ty samé ceny přinesla něco zásadně nového po stránce výkonu a poměru cena/výkon. Jak víme, tradičně vyšší mainstream nové generace má výkon blízký high endu té předchozí, ovšem za nižší cenu a s nižší spotřebou. „Problém“ je, že dnes se ten high end předchozí generace jako RX 6800/6900 modely už prodávají za cenu vyššího mainstreamu, a tak těžko nová generace přímo vyššího mainstreamu za stejnou cenu může proti nim přinést výkonově něco zásadní lepšího.

AMD tak v tomto ohledu bojuje s tím, jak vůbec dvě chystané karty vlastně označit. Speciálně problém je „RX 7800 XT“ model, kdy tedy případná TOP verze NAVI 32 by nebyla o moc rychlejší, než RX 6800 XT a jako mezi-generační posun by to ani na papíře nevypadalo dobře. Ale není se ani moc čemu divit, když RX 7800 třída bude fakticky o stupeň níže než předchozí RX 6800 karty. U předchozího RX 6800 XT bylo totiž použito největší jádro (NAVI 21) ve starší generaci. A tak už fakticky parametry a pozičně je tedy nástupce tohoto modelu dávno na trhu, co by Radeon RX 7900 XT (ten také již klesá stále blíže úrovni 700 dolarů, tedy úrovni původní ceny 6800 XT modelu). I proto tak prý AMD v tuto chvíli zvažuje, že pro TOP verzi NAVI 32 použije označení RX 7800 bez XT. A to samé prý pro osekanou variantu, tedy místo RX 7700 XT bude jen RX 7700 bez XT.

  • Zajímavost RX 7700/7800 bude záležet hlavně na jejich ceně

Otázkou jsou stále ceny, kdy extrémně výhodné RX 6700 modely a RX 6800/6900 za současné ceny prostě nedávají moc prostoru, a těžko mohou být NAVI 32 novinky výhodnější než tyhle ve slevách prodávané starší modely karet. Přesněji řečeno jsem si jistý, že nebudou. AMD se bude snažit zachovat alespoň srovnatelný poměr cena výkon.

Což znamená že RX 7700 12GB (48 nebo 54CU a 192-bit) by měla stát přinejlepším 399 až 449 dolarů a RX 7800 16GB (60CU a 256-bit) pak 499 – 549 dolarů. Výhodou proti výkonově srovnatelným RX 6800/6900 modelům za dnes podobné ceny bude o něco nižší spotřeba a modernější výbava. Samozřejmě obě karty by měly být výkonnější, výbavou (množstvím paměti) zajímavější a celkově tedy výhodnější, než co nabízí NVIDIA v podobě zjevně předražených RTX 4060/4070 série. AMD nemá žádnou obavu z toho, že by nebylo konkurenceschopné, ale v současné situaci, zejména na zásadním OEM trhu, na tom vlastně ani nezáleží, s celkovou poptávkou a situací na trhu to prostě ani nehne. NAVI 32 modely prostě jen nahradí na výprodejových cenách starší RX 6700/6800/6900 modely s podobným výkonem a poměrem cena/výkon, což je vlastně fajn, speciálně s ohledem na to, co za stejné ceny s horším výkonem nabízí nová generace konkurence …

Oba dva NAVI 32 modely jsou v tuto chvíli již hotové po všech stránkách a mohly být už na trhu, pokud by situace byla jiná, ale AMD, stejně jako NVIDIA nejsou ti, kteří o tom rozhodují (obě firmy své marže a peníze dostanou dávno před tím, než první karty dorazí do obchodů), protože hlavní tlak je dnes na partnery. Tedy výrobce karet a distribuci, kteří od AMD/NV odeberou čipy a zaplatí jim a teprve pak se snaží nám prodat grafické karty a PC s nimi a dostat zpátky peníze, které zaplatili za čipy atd. A ti všichni mají teď plné ruce a sklady produktů, takže se někdo diví, že nechtějí nacpat nemalé peníze do dalších nových karet, když ještě nedostali zaplaceno za ty starší?

  • Dobrá doba na nákup grafických karet je právě teď!

Dobrou zprávou pro nás zákazníky je, že je dobrá doba na nákupy. Ceny jsou opravdu výborné, zejména Radeon RX 6600/6700 série jsou dnes jasná volba pro ty, kteří chtějí vysoký výkon za dostupnou cenu. Za ty peníze jsou bez konkurence. Pokud chcete něco špičkově výkonného, ale z cenu, která je rozumná, tak velmi zajímavá je nová Radeon RX 7900 XT, která s tou 20GB pamětí a vysokým výkonem už se dá koupit i pod 19 tisíc korun, což je bez konkurenční nabídka s ohledem na to, co za tyhle peníze jinak můžete mít (o desítky % slabší karty), nebo co stojí podobné či jen o málo výkonnější jiné karty (běžně o polovinu víc i až dvojnásobek). Současně nejen ke grafikám už opět dostáváme bonusy v podobně nových her „zdarma“, u AMD je to nyní například StarField:

V tuto chvíli tedy vše vypadá, že zajímavé ceny už se udrží. Ale obávám se, že výrazný prostor k poklesům cen není (u nás v ČR navíc byl pokles trochu hnaný uměle posilovanou korunou vůči dolaru, kterou ČNB bojuje proti inflaci místo zvyšování úroků). Speciálně u NVIDIA, která drží vysoké firemní marže a hodlá je držet. A pokud nezkolabuje poptávka po AI produktech, tak nemá důvod ani zájem marže snižovat a samotní výrobci NV karet tak nemají téměř žádný prostor pro zásadní snížení cen předražených RTX 4000, pokud sama NV své marže nesníží. U Radeon je situace o něco lepší, ale s tím, jak se budou vyprodávat současné zdaleka nejvýhodnější karty na trhu v podobě RX 6600/6700/6800/6900 modelů, tak se dá očekávat že nové RX 7600/7700/7800/7900 prostě po vyprodání těch zásob starších karet, je jen na těch cenách nahradí (spíše zůstanou o kousíček výše). Jinými slovy, neočekávám v dohledné době nějaké masivní změny v nabídce, v cenách a výhodnosti karet a toho, co v jednotlivých cenových hladinách můžete mít za výkon. Speciálně když po těch několika drsných letech je současná aktuální nabídka velmi dobrá, pokud se tedy neohlížíte na to zda Radeon nebo AMD a chcete prostě nějakou grafickou kartu. Dá se koupit za rozumné a dostupné peníze opravdu výkonná karta. Ale bohužel současný trh je také plný opravdu špatných nabídek a řekl bych téměř pokusů o krádež, ve formě 8GB grafik kolem a nad 10 tisíc, nebo karet s méně jak 16GB paměti za ceny kolem 15 i 20 tisíc apod. Tak pozor na to …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tedy přání je otcem myšlenky? 2023-07-18 15:26:25
avatar
1. mimo geeků a jedinců plných entuziazmu a peněz vždycky trhu vládly starší nikoliv novinkové modely.

2. u RX7700 stále hrozí, že nevydají 192bit , ale 128bit jako u 6600 a to i XT verzi.

3. koncový prodejci na tyhle oznámení a očekávání reagují leda nástřelem větší ceny nových a né zlevněním starých


Tedy přání je otcem myšlenky. Grafiky jsou již delší dobu s cenou +/- na stejno. Po všech těch testech se ví že ani AMD spotřeba není tak super a na akceleraci Ai či RT pod AMD vývojáři dlabou.

Takže dobrá doba na nákup grafických karet je právě teď, stejně jako byla před měsícem, nebo za bude za měsíc.

A nebo můžete čekat až zahřmí....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-18 15:59:47
avatar
128-bit u RX 7700 nehrozí ... takovou kartu už AMD na trhu má .... vydají jí jako 192-bit s 12GB, to bude osekaná verze. Plná má samozřejmě 256-bit a 16GB

na AI a akceleraci RT dlabou všichni, protože speciálně pro hry to nemá žádný přínos a většina GPU na to nemá výkon, jen marketing NV tvrdí, že je to k něčemu a snaží se vám to prodat , i když také ví, že je to u současné generace grafik a her k ničemu ;)
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-18 16:26:30
avatar
Doufej me.

na AI a akceleraci RT má výkon Intel jenže ono se to počítá jinak, než klasická polygonální grafika.

RT sem počítal CGI scény na farmě z xx CPU a xxx paměti. To grafiky zvládnou ještě líp. Jenže by to bylo pravděpodobně rychle přeložitelné opět na těžbu crypta. A herní problém RT je , že engine počítá kolizní model který nemusí shodovat s grafickým modelem. Tedy jednoduší je to počítat v polygonech.
kameiv [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ne, není 2023-07-19 08:01:11

Dovolil bych si nesouhlasit. Stačí kouknout na graf (https://graficke-karty.heureka.cz/sapphire-radeon-rx-6700-xt-pulse-12gb-gddr6-11306-02-20g/#prehled/), kde za poslední měsíc spadla průměrná cena o 2000Kč. Takže je fakt dobrá doba na nákup.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 15:46:34
avatar
Potom co jí podle grafu zdražili... soustavný sestup ceny... cca za 3 měsíce šla o kolik ? Z 9918 na 9295 prostě WOW!

Ona Safírka a třeba jestě jedna jde dolů i s reklamovatelností a tím jak ji lidi vracej a tak jí lidi tolik nechtěj....
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-18 16:22:38
avatar
"pokud se tedy neohlížíte na to zda Radeon nebo AMD a chcete prostě nějakou grafickou kartu"
Presne tak se posledni leta koukam na nabidku pri vyberu nove karty - jestli to bude AMD, Radeon, nebo klidne i oboji mi je vlastne jedno
GeoTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-18 18:12:36

Takze zase sme pri jadre problemu. Preco Nvidia vydala 1200 dolarovu RTX4080 na AD103 chip-e ked 700 dolarova RTX3080 mala o triedu vacsi GA102? To iste AMD, preco vyda 900 dolarovu 7900XT ked to je parametrovo jasny nastupca 6800XT za 650$ a teraz "bojuje s tím, jak vůbec dvě chystané karty vlastně označit"?
Na toto nie je ziadne ospravedlnenie. Ano, AMD sa aspon trochu snazi s tym nieco teraz robit, ale povodna myslienka oboch bola jasna. Pokusit sa oklamat a okradnut vsetkych zakaznikov tym ze zmenia nazvy a umerne tomu zvysia ceny vsetkych radov s vynimkou absolutneho high-end-u a budu dufam ze si to nikto nevsimne.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-18 19:02:27
avatar
marže
enduras3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-18 18:47:37

Máte někdo doporučení na notebook s AMD CPU? Chci výkonný notebook s CPU a GPU od AMD
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-18 22:37:41

Za mne je asi nejzajimavejsi amd+amd notas tenhle
Odkaz
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 20:55:52

Pokud tě zas tak moc neomezuje cena, tak jsou pěkný Legiony
Odkaz
a
Odkaz
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 7800XT 2023-07-18 19:39:55
avatar
Samozřejmě to nejlepší přijde nakonec (že 7800X3D), takže nejvýkonější 7800XT model postavený na Navi31 s ideálními 16GB VRAM přijde poslední. Přitom právě on by byl nejzajímavější.

Zajímavé bude sledovat cenu základní 7700. Podle prvotních leaků z 3D Marku mu stále trochu výkonu chybí na 6800, navíc má o 4GB VRAM méně. Tak jsem zvědav jak ho vlastně nacení. Anebo prostě bude drahý a zároveň horší než 6800. Holt má to těžké, potvrzuje to co jsem vždycky říkal,že základní model 6800 je/byl prostě nejlepším modelem předchozí generace. Navíc s bazarovou cenou 7,5-9,5 tisíc (dle modelu/záruky) se s ním pořád velmi těžko bojuje
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-18 20:01:34

hlavne je 6800 dobre nastavena a efektivni. ani bych se nedivil kdyby i pomerem vykon/spotreba byla 6800 stejna nebo i lepsi nez 7800 a 7700 bude vedle 6800 nesmysl at ji naceni jak chcou...
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-18 21:16:44

Proč prostě nemohu mít 4070 nebo 7800 s 16GB a rozumnou spotřebou za rozumné peníze? To by se prodávalo samo.
Ale protože Nvidia a AMD jsou pitomci, tak nemáme nic nebo kupujeme starší řady a bazarovky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-18 22:00:03
avatar
protože NV nemá v úmyslu za rozumné peníze vám nic prodávat ...

A AMD to za rozumné peníze dá, ale těžko mohou být rozumnější než co už teď za rozumné peníze dává, když už teď je o parník výhodnější a prodeje jsou jaké jsou ... spotřeba bude rozumná o to strach nemám ...
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 10:30:10

Proč mám pocit, že AMD řadu 7800 ani nevydá?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 14:24:01
avatar
pochybuji ... podle mě ji vydá jako RX 7800 bez XT
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 10:46:39
avatar
dostatek VRAM je u NV od 30tisíc korun. Jde o umělé zastarávání. Z tohoto pohledu není špatná bazarová 3090 s 24GB a přijatelným RT výkonem, pokud zkousnete tu spotřebu a pokud chytíte v bazaru dobrou cenu na ni

EDIT: tak se musím opravit. 4060Ti s 16GB VRAM, má VRAM dostatek. Jen má "nepatrný" problém - stojí 13 tisíc, tedy více než silnější RX6800, která má 16GB též a Starfield k tomu.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 13:14:27
avatar
U mě byla jasná volba na D4, které hraji na 4K Ultra a musím říct že po včerejším patchi ohledně sezóny se zase optimalizace urvali ze řetězu Jelikož není problém využití 20GB na VRAM a přes 22 GB na RAM, Jo D4 zvedá hranice na 4K, ale je fakt, že textury jsou opravdu krásné a hra za to stojí.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - jenže Dx.... 2023-07-19 20:52:30
avatar
Jenže Dx se hraje především na příběh a výkon. Takže záměrně snižujete detaily aby byla rezerva, aby jste vyděl jen o je třeba. Stejně třeba jako WoWko. Čistě na efekt , nikoliv efektivitu nehraje tolik lidí, stejně není většina PvP.

Jenže mluvím z pohledu někoho kdo lovil archivy a v D3 měl tisíce paragonů.
Patrik Jech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-19 21:08:49

Mně se po patchi nároky na VRAM nezměnily. 4K Ultra na rtx4080Obrázek
shiro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-20 11:35:07

Upgradoval som z GTX1060 na RTX4060Ti. Skok vo vykone masivny, v mnohych hrach sli FPS o 80-150% hore a to som este nastavil vsetko na max. Co som predtym na niektorych hrach nemal a na starej grafike to slo 40-50fps. Hram na 1080p.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-20 22:28:53
avatar
No vidíš, a kdyby si za ty samé peníze (nebo z bazaru levněji) koupil RX 6800 XT, tak máš ještě více výkonu ;)
Patrik Jech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-21 11:19:29

Taky téměř dvojnásobná spotřeba (160W vs 300W) Odkaz

O zhruba 40% větší cena a absence DLSS.

A to se vyplatí.
Bady29 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-21 14:07:09

souhlas, je to o prioritách. Jeden produkt nesedne všem
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 818x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1427x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1088x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1168x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3757x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1456x
Komentářů: 0