AMD se high endových Radeon grafik nevzdává! Jak vypadá „zrušený“ čiplet NAVI 4C? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 14 srpen 2023
altProblémy s plánovanou high end RDNA 4 generací neznamenají konec AMD v high endu.

 

 

 

 

Jsou tací, kteří bohužel příliš dobře nečtou, takže si zprávy z posledních dní o tom, že high end verze RDNA 4 (RX 8000) byly zrušeny, přeložili jako že AMD končí s herním grafickým high endem. Přes má poměrně obsáhlá (tradičně v souvislostech) vysvětlení situace, kdy jsem v kontaktu s několika zdroji s informacemi „z první ruky“, zkrátka někteří čtenáři došli ke svým velmi podivným závěrům :). Takže pro některé ještě jednou opakuji, že AMD v žádném případě nekončí s high end herními grafickými kartami. Právě naopak. Cílem jeho snažení je mít opravdu extrémně výkonný high end, který je ale skutečně realizovatelný s ohledem na vlastnosti nových generací výroby atd. Klasická obří monolitická GPU jsou neudržitelná. A ví to dobře i NV.

Současné RDNA 3 v podobě NAVI 31 a menšího NAVI 32 jsou vůbec první čipletová herní GPU na světě. A fungují velmi dobře, ačkoliv jejich konstrukce je stále poměrně jednoduchá. Mají jen jedno GCD, tedy stále vlastně „monolitické GPU“ samotné, kdy jen cache byla oddělena do menších čipů (MCD) v rámci celého čipletu. Nicméně stejně jako u procesorů je cílem AMD i u grafik mít GPU tvořené několika menšími stejnými čipy, které jsou podstatně jednodušší na výrobu než velký monolit.

Jenže zatímco u procesorů a třeba i výpočetních GPU (CDNA architektura u Instinct) je realizace funkčního vícečipového řešení jednodušší z hlediska fungování, u herních grafik je a byl s více čipy problém. AMD věří, že má konstrukci, která to řeší. A právě v rámci chystané RDNA 4 architektury a generace Radeon RX 8000 karet, se mělo první multi-čipové herní GPU (MCM řešení) představit. Ale jak už jsem napsal v předchozí aktualitě na toto téma, podle interních informací byla obě multi MCM řešení NAVI 41 a NAVI 42 pro Radeon RX 8900/8800 série zrušena. Aby mohla za rok být na trhu, musela by nyní začít finální fáze ladění výroby samotných čipů. Ale zákulisní informace říkají, že k tomu v případě NAVI 4C konfigurace prostě nedojde. Je zde prý ještě teoretická šance na záchranu, pokud zbývající team tvořící NAVI 4V najde nějaké řešení určitých potíží, ale vedení AMD preferuje za současného stavu věcí přesunout co nejdříve většinu teamu a ty obří investice na vývoj a dokončení NAVI 5x, které mělo být tedy podle plánu druhou generací čipletového MCM herního GPU.  

  • Jak vypadá NAVI 41/42 (alias NAVI 4C)?

Ve svém článku jsem hovořil o tom, že podle mých zdrojů má „zrušené“ NAVI 41 řešení 3x GCD vedle sebe. Tyto zákulisní informace posléze potvrdil další zdroj, který vynesl přímo schéma toho, jak NAVI 4C vypadá:

Tedy 3x GCD s můstky, a ještě vedle nich další čip s multimediálními obvody atd. Jinými slovy poměrně komplexní řešení, speciálně pokud to v očích Windows a her má fungovat jako jedno GPU. Zatímco NAVI 41 má(mělo) mít tedy 3x GCD (384-bit Radeon RX 8900 série), NAVI 42 má(mělo) být stejné, ale jen se dvěma GCD (256-bit Radeon RX 8800 série). Jednotlivá GCD jsou pak 4nm (původně se plánovala i 3nm výroba) a jsou hodně malá na poměrně výkonných GPU. Jednoduše AMD zde přesně opakuje přístup výroby svých CPU, které jsou také dnes všechny (mimo APU) založeny na malých 8jádrových čipech (80mm2) „lepených“ k sobě. NAVI 4C a na něm postavených NAVI 41/42 mělo být začátkem toho samého i pro herní grafická řešení. Tedy skutečná revoluce.

  • RDNA 4 alias Radeon RX 8000 série není zrušena!

V tuto chvíli s velkou pravděpodobností platí (oficiálně se to téměř jistě ještě dlouho nedozvíme), že NAVI 4C, které mělo být high endovým řešením pro NAVI 41 a NAVI 42, tedy nástupce RX 7900 série především, je zrušeno. Pokud zbývající team nenajde uspokojivá řešení nám neznámých potíží v následujících několika týdnech, aby vedení AMD přesvědčilo že má smysl se snažit to na trh dostat, bude definitivně vývoj MCM v rámci RDNA 4 ukončen a všichni budou přesměrováni se zvýšenými zdroji na vývoj a dokončení RDNA 5C. To by získalo nejen prioritu, ale AMD by se snažilo jej dostat na trh v nejkratším možném termínu, pravděpodobně v horizontu „jen“ 15 měsíců po původně plánovaném vydání RDNA 4.

Nicméně Radeon RX 8000 série grafik s RDNA 4 čipy není zrušena jako celek. High end tedy pravděpodobně nebude, minimálně ne v původně plánované NAVI 4C podobě. AMD však stále pracuje na dalších NAVI 4x interně označených jako NAVI 4M. V jejich případě jde téměř jistě o klasické monolity, maximálně jednodušší čiplet s jedním GCD, jako současná NAVI 31/32. Nevíme přesně, ale je celkem jasné, že o komplikovanější MCM řešení nejde. NAVI 4M by mělo být základem pro NAVI 43 a NAVI 44, která jsou podle našich informací nadále ve vývoji a v plánu. Výkonnější NAVI 43 je však téměř jistě nástupce NAVI 33 (RX 7600 série), tedy jen klasický 128-bit mainstream, který samozřejmě nemůže zastávat v roce 2024 v rámci nové generace roli nějakého high endu.

  • AMD s herním high endem nekončí …

Jak jsem tedy napsal, stále je naděje, že se Radeon RX 8900 série dočkáme. Ale je velmi malá. Zbývající malý vývojový team by musel přijít s řešením těch (nám neznámých) problémů a potíží, kvůli kterým bylo interně rozhodnuto NAVI 4C dále nevyvíjet a soustředit se na vývoj NAVI 5C. Problém je hlavně s načasováním. AMD chce uvádět pravidelně nové generace s velkým pokrokem, a dělá to na CPU a po GPU teamu chce to samé. Jinými slovy, co 15 – 20 měsíců nová generace s podstatnými změnami a vylepšeními. Nejde jen o to, co chce samo AMD, ale samozřejmě i s ohledem na konkurenci si nemůže firma dovolit pomalejší uvádění novinek.

NAVI 4C by údajně sice šlo dotáhnout, ale řešení potíží a hlavně testování by se protáhlo a to o mnoho měsíců. A investice do toho všeho jsou nemalé. Zejména když ten čas těch lidí a teamu by se dal využít lépe). Existuje jasně daná časová hranice toho, kdy má smysl se vývojem RDNA 4 generace zabývat. A tam se právě v těchto týdnech dostáváme. AMD neustále zvyšuje investice do vývoje GPU a zvyšovat je bude, ale nehodlá s nimi plýtvat, zejména časem teamu. A z mnoha důvodů tak už dává nyní smysl soustředit se na NAVI 5C a případně ho akcelerovat a vydat RX 9900 sérii s místo 20 až 22 měsíčním odstupem, jen s 15 měsíci. Jinými slovy, pokud by RX 8900 série měla přijít v Q2/Q3 2024, tak RX 8900 by mohla dorazit nejdříve v Q4 2025. AMD by tak omezila svou „nepřítomnost“ v herním high endu zrušením RX 8900 jen na několik měsíců v tom roce 2025, protože NVIDIA plánuje nástupce RTX 4080/4090 uvést právě až nejdříve začátkem 2025. AMD si prostě může dovolit high end RX 8900 série přeskočit, pokud dokáže vydat jeho nástupce RX 9900 funkční a s mírným předstihem, což aby mohla realizovat, potřebuje prostě všechny zdroje a síly věnovat NAVI 5C místo možná marných snah kolem NAVI 4C.

Každopádně AMD v žádném případě (a dává to v zákulisí jasně najevo), nehodlá s herním high endem Radeon karet končit. Právě naopak. Nicméně jedinou cestou k němu jsou čiplety a multi GCD čiplety tvořené několika malými čipy, stejně jako je tomu u procesorů, kdy všechny výkonnější procesory od RYZEN 9, přes ThreadRipper a EPYC, jsou tvořeny více malými CPU čipy. A není to jen nějaký rozmar, je to nutnost. Ostatně i u NVIDIA byla původně RTX 5000 série plánovaná s čiplety, ale nakonec to musela firma zrušit, už rok vyvíjí klasické monolity pro tuhle generaci, ale čiplety jsou prioritou pro tu další (RTX 6000). Problém je prostě v tom, že nové generace výrobních procesů tedy 3nm a méně, mají poměrně jasná omezení pokud jde o možnosti rozumné výroby velkých čipů. Takže výkon ale i efektivitu nelze navyšovat jinak, než právě použitím čipletů. AMD už u procesorů, ale také svých Instinct Mi řešení, jasně ukazuje, že už jen výrobní efektivitou čipletů jde prostě o jasnou a jedinou cestou vpřed. Udělat tak i herní GPU jako MCM čiplety není jen dobrý nápad, je zkrátka nutnost. Jenže to není jednoduché. Pokud to má dnes někdo šanci zvládnout jako první, je to jedině AMD, což ovšem neznamená, že to bude snadné a bez nějakých potíží. NAVI 4C je tak možná mrtvé, ale jeho myšlenka žije dál ve vylepšeném NAVI 5C atd. High endová herní GPU prostě budou MCM čiplety. A není otázkou jestli, ale kdy. U RX 8000 (RDNA4) série to sice neklapne, ale u RX 9000 (RDNA 5) už prostě musí. Není jiné cesty …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-16 12:22:11

Kacirska myslenka. Prodat GPU divizi Intelu. Penez a casu maji dost, kdyz to doted nevzdali s jejich pokusy. AMD se muze venovat svemu bestselleru Threadripperu. Protoze CPU vykon je TO, co nas nejvic trapi.
blackie333 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-16 12:48:36

Nežartuj, ako riešenie toho, že u 1 generácie Radeonov nastali určité technické problémy, navrhuješ predať ich firme, ktorá má už X.generácií opakované technické problémy s výrobou, ktoré nie je schopná vyriešiť ?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-16 13:46:47
avatar
to je nesmysl ...

A, nikdy by to neprošlo přes antimonopolní úřady

B, AMD potřebuje grafickou divizi stejně jako ji potřebuje Intel, oba potřebují komplexní platformu ...
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-17 07:58:25

Vieš kolko problemov penazi a trapenia stalo AMD aby graficku diviziu dostali tam kde ju maju teraz?
Problem AMD je jednoduchy nevyrobi RDNA4 na 4-5nm ale až RDNA5 na 3nm procese. Momentalna poptavka po GPU je dosť niska, na trhu su velke zasobi GPU po ťažbe, tak nieje sa kam ponahlat
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-17 11:48:28

Koho zajimaji nejake zasoby starych GPU po tezbe? Tihle zakaznici nejsou zadny prinos. Pokud neni kam spechat, jediny smer bude k zaniku a to opravdu uz nebude kam spechat. Akcionare zajimaji zisky. Sype to? Ne? Pryc s tim. Radsi bych videl 3 konkurujici si firmy. Mame 1,5 a konkurenci nemuzu byt vubec rec. Obcasny vyvoj je, v segmentu 25k+. Zlata era konzoli teprve prijde.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-17 15:02:42

To že Nvidia vladne GPU je jasne každemu, vydupala si pre seba 4nm proces s čoho patrične ťaži, a zo svojim rozpočnom si môže dovoliť investovať do vyvoja software 10x viac ako AMD.
AMD to až tak zase nevadi lebo každa GPU potrebuje k sebe CPU a AMD ma velmi dobre CPU a s nich ma podstatne vyššiu maržu
Jedina 5nm GPU čo ma AMD je ta čipletova ktora je novinka = neodladena. Odladenu ma NAVI 33 ale ta zase je 6nm
Tak že Nvidia so svojim odladenym 4nm procesom dosť valcuje AMD
Dokonca aj NAVI 41 hlasi problemy, tak že NAVI 51 by mala konkurovať až Nvidii.
U GPU AMD ťaha za kradši koniec, nvidia ma penazi že nevie čo s nimi len na AI tento rok zarobila 20 miliar dolarov.
AMD môže konkurovať cenou, nema ani lepši proces a nema ani lepši software, odrazili sa na tom problemi s NAVI31 a aj NAVI 41 hlasi problem, to znamena menej predanich kusov s menšou maržou a s menej penazi je konkurovať problem.
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 01:14:31
avatar
není to 4nm proces, ale 4N. ten samý, co používá AMD 4N je 5nm proces
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 03:09:34
avatar
ano, ale AMD se rozhodlo ze nebude delat underdoga a grafiky napali taky... sice ne tolik ale napali... ;) kdyby se opakovala historie treba jako byla myslim 4870 atd. tak by to bylo jiny...
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-16 18:06:17
avatar
AMD zkrátka nemá rozpočet na GPU jako Nvidia , tak musí dělat škrty je to logický když mají v pc trhu z toho koláče takovej malej kus a všecko ostatní jsou výmluvy
Nemají tolik lidí na vývoj i softwarovou podporu a víceméně jen reagují na to s čím přijde Nvidia..
Každopádně zabalit to v Highendu by byla škoda pro zákazníky pač ty ceny by byly daleko víc mimo než jsou
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-17 15:00:54

Tak ja som po dlhej dobe kúpil Radeon…7900xtx nitro keďže mám 5800x3d aby to spolu pekne fungovalo, no mám take rozpačité skúsenosti.

Tie ovladace má Radeon odost horšie než Nvidia…napríklad relive stále nevie nahrávať hdr snímky, čo nechápem v čom je tak dlho problém to spojazdniť keď sa im na to sťažuje toľko ľudí.
Niektoré hry mi sekali/blykali keď sa nacitavalo prostredie. Taký hogwarts mi spôsoboval zmrznutíe pc. Zistil som,že bol peoblem so spike w na na zdroji. Aj hardware nexus na to poukazoval že na tej karte boli tieto random spike a nevedeli nasimulovat čo ich spôsobuje. Iba pred týždňom došli nové ovladace a toto opravili. No doteraz ludia dokupovali 1000w zdroje lebo mali chybu v ovládačoch a tie čo na to boli určené proste nestačili…

Keby poriadne odladili ovladace a dobehli výkon v raytracingu tak by sa tie karty spolu s ich cpu predávali super.
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-17 05:28:22

Přesně kvůli takovým špičkám jsem si pořídil 1000W Seasonic i na RTX4080, která je o něco úspornější... Nějak mi to přišlo jako automatické...
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-17 21:51:24

Teď mi vezou 4090 a vzal jsem 1200W. Taky tak nějak raději.
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 03:10:57
avatar
spiky co mi nameri HWinfo mi ukazuji 330w na UC karte... mam ji na 0.950v
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 03:12:41
avatar
mam 850w Corsair Shift a zadny problemy... k tomu mam 7800x3d... takze jestli to dava max 500w, CPU mi snad nikdy neslo pres 80w v gamingu... burn test sem zadnej nedelal
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-17 10:03:17

AMD aj ked už ma nejake prachy pre GPU, ale v porovnani s Nvidiou su to drobne. Len tento rok Nvidia na AI čo predala pol miliona GPU zarobila cez 20 miliard dolarov, kožena bunda chodi vysmiata od ucha k uchu ved pre USA cena jednej GPU je 30 000 dolarov a pre činu ta cena je dokonca 70 000 dolarov za jednu GPU.
Ťažba skončila a nastupilo AI Preto si Nvidia može dovoliť lepši hardvware aj zaplatiť ovela viac na vyvoj software. S tym vela AMD nenarobi, nvidia nespala 10 rokoch na vavrinoch ako Intel
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 03:13:43
avatar
Nvidia do toho investovala hlavne hodne v minulosti... CUDA byla jejich nejlepsi investice
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 03:07:41
avatar
vo tom to neni... AMD a i Intel GPU zabil Raja... a kdo rika neco jinyho tak vubec nevi... nikdo jinej nenese zodpovednost za cely problemy Radeon divize nez on i Intelu... je to totalne neschopnej reditel cehokoliv... AMD(ATI) zabil na x let dopredu
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-17 16:01:17

"A z mnoha důvodů tak už dává nyní smysl soustředit se na NAVI 5C a případně ho akcelerovat a vydat RX 9900 sérii s místo 20 až 22 měsíčním odstupem, jen s 15 měsíci."
-------
No, takže se psalo, že chybu v Navi 31 nemělo cenu spravovat, když na trh přijdou Navi 41 už bez chyby...teď se píše, že chybu v Navi 41 nemá smysl spravovat, protože přijde Navi 51...

No mě to přijde, že to nepřijde nikdy, protože v Navi 51 bude beztak taky nějaká chyba...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-17 20:53:41
avatar
tak NAVI 31 vyšlo, jestli s chybou to nevíme, jen prostě není tak výkonná jak se čekalo, ale funguje výborně a stojí solidní peníze na rozdíl od konkurence ...

NAVI 41 je něco úplně jiného, MCM design a to byl vždy problém, proto také nikdy žádné dosud herní MCM GPU nebylo, takže tady to asi lze pochopit, NAVI 51 je stejný design, jen propracovanější ...
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 03:16:10
avatar
ale vime.. ty 3ghz byly planovany ale spotreba by byla brutalni, podle me v tom figurovala prumyslova spionaz... Nvidia mela vydat 600w kartu... AMD machrovalo ze budou mit 3Ghz a taky hodne pres 400w a ono nakonec nic ;) nvidia nakonec zjistila ze vykon AMD je jenom teorie na papire a vlhky sen... a ze stacilo oklesteny jadro na 400w+ s tim ze si cenu muzou napalit jak chtej
Spacekd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 12:47:00

Elektronická revoluce je u konce, nastupuje kvantová revoluce, nebude to hned, ale cítíme ,že zmenšování tranzistorů má své limity. Každý pohyb vpřed je dražší a řešení komplikovanější.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 583x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1379x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1058x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1153x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3739x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0