Skončí NVIDIA s herními GPU? Pokud hráči nebudou ochotni platit 1000% marži, tak možná. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 16 srpen 2023
altOdklon NV od herních GPU je evidentní, ale má k tomu velmi dobrý důvod. Prodeje a ceny H100 …

 

 

 

 

Už dnes jsou herní grafické karty NVIDIA extrémně objektivně předražené a opravdu nejsou dobrým nákupem čistě pro hráče v žádné cenové hladině. Pokud si však myslíte, že to NVIDIA nějak zajímá, že ji vůbec zajímají hráči, tak vás zklamu. Firma evidentně na hráče kašle a kašlat bude. Nemá zájem ceny nějak vylepšovat, naopak pokud něco, tak chce podle zákulisních plánů naopak nabízet stále méně za stále více peněz i v dalších generacích. NVIDIA se chce soustředit jen na produkty s vysokou marží.

Už dnes prakticky zastavila výrobu RTX 4000 karet s výjimkou 4090/4080, nicméně zbytek výroby stojí. Ceny tak klesat nebudou a dostupnost některých modelů i jejich ceny se tak může zhoršovat. NV to ale nezajímá a nemá důvod ani zájem řešit. Firma už roky mluví o tom, že herní GPU jsou na okraji jejího zájmu, ostatně kolik důkazů o tom ještě od ní chcete? Poslední roky, kdykoliv je nějaké oficiální uvedení nové generace, tak šéf firmy či jeho podřízení věnují jen 1-2 minuty samotným herním kartám a zbytek i 2hodinové prezentace se věnují představování a povídání o AI, RayTracingu a dalším SW věcem. NVIDIA prostě hráči a herní GPU nezajímají. Proč? Protože to moc nevynáší …

Hráči byli pro NVIDIA dobří v začátcích, když firma rostla a rozvíjela GPU, nicméně s nástupem výpočetního využití GPU se pozornost firmy jasně přesunula. Herní GPU tvořila sice většinu příjmů, ale výpočetní GPU většinu zisků. Dnes už je situace jiná, herní grafiky se rychle stávají okrajový segment firmy. Už roky se sama NV ani neoznačuje za GPU, ale za SW společnost. A dnes dokonce za AI společnost. Samozřejmě z hlediska nás hráčů a běžných uživatelů grafických karet, je to problém. Ale z hlediska NV legitimní a naprosto pochopitelný krok, kdy zkrátka současnou NVIDIA baví výpočetní GPU více než herní, takže proč ji do herních GPU nutit?

Samozřejmě pro jednu z finančně nejagresivnějších firem v IT, což je pro NVIDIA typické, je tu hlavní důvod, proč odsunout herní GPU na vedlejší kolej, či je v budoucnu možná opustit úplně, finanční stránka věc. Kapacity výbory jsou omezené, speciálně pokud vyrábíte velká náročná GPU. A hráči prostě už dnes žbrblají, když jim NVIDIA servíruje mainstream za 800 dolarů a high end za téměř 2000 dolarů. Naopak zákazníci z řad výpočetních firem neváhají platit desítky tisíc dolarů za podobné kusy křemíku.

  • NVIDIA očekává miliardy zisků – má pohádkové marže na H100

Hlavním produktem firmy je dnes H100, tedy striktně výpočetní „GPU“, které se vlastně za GPU už nedá dost dobře ani označit, protože jako grafická karta ani nefunguje. Jde o HPC řešení, vznikající ale ze stejného kusu křemíku na stejných výrobních linkách TSMC jako běžné herní GPU. Rozdíl je v tom, kolik NV na jednom takovém H100 vydělá ….

Dejme tomu, že RTX 4090 stojí NVIDIA na výrobě nějakých 250-300 dolarů, s náklady na vývoj a marže pro všechny zúčastněné se bavíme o třeba 500 – 600 dolarech na kartě, při doporučené ceně 1600 dolarů. Takže 1000 dolarů zisk pro firmu z jedné. Samozřejmě u levnějších karet to bude podstatně méně, ale pořád u RTX 4000 série se bavíme o ziscích kolem 100 – 400 dolarů pro NVIDIA. Na jedné kartě.

H100 je samozřejmě komplexnější a náročnější řešení. Odhadované kompletní náklady (tedy včetně vývojových) jsou kolem 3300 dolarů, fyzické na samotnou produkci pak kolem 500 dolarů/kus. Jenže NVIDIA aktuálně prodává jedno H100 za 30 tisíc dolarů minimálně (v některých částech světa ale klidně i 70 tisíc). Marže společnosti NVIDIA je tak mnohonásobně vyšší, než je obvyklé. A nesrovnatelně vyšší, než kdyby stejný křemík a výrobní kapacitu věnovala nadále na herní GPU. NVIDIA navíc očekává, že jen do konce letošního roku vyrobí 550 tisíc kusů H100 řešení!

To znamená 550 000 x 30 000 = 16 500 000 000 dolarů příjem a z toho bude drtivá většina čistým ziskem. Ještě se někdo diví, že výroba herních GPU není pro NVIDIA zajímavá? Je tak otázkou, zda vůbec bude NVIDIA čipy pro herní grafiky dělat v budoucnu. Jestli ji stojí za to finančně herní GPU vůbec dělat. A z hlediska pověsti firmy a značky, kdy je evidentní že už nikdy nebude mít cenově zajímavé běžné grafiky pro hráče, stojí za to čelit té oprávněné velké kritice, která se na ní bude snášet, protože grafiky AMD a možná i Intelu budou prostě pro hráče zajímavější a výhodnější.

Už nějakou dobu se tak objevují názory, že by se NVIDIA měla rozdělit, protože zájmy vedení a firmy jako takové jsou zjevně mimo zájmy hráčů a herní divize, která se stále více upozaďuje až do bezvýznamnosti. Někteří si tak myslí, že by se měla firma rozdělit a herní divize GPU být samostatná s vedením, kde budou herní grafiky vždy na prvním místě. Osobně bych tomu sice dost fandil, reálně to ale moc nevidím. A opravdu by mě nepřekvapilo, kdyby NVIDIA utlumovala výrobu klasických slabších GPU a ty nabízela za absurdní ceny a omlouvala by to jako dnes „SW“ výbavou. Jinými slovy, stejně jako dnes prodává parametrového a pozičního nástupce RTX 3050 pod označením RTX 4060 a za cenu vyššího mainstreamu, by v další generaci jeho nástupce stál ještě výrazně více apod.

O co se nebojím je ale nástupce RTX 4090. Ten bude nepochybně, taková GPU NV nadále vyvíjet bude, protože je používá i pro profesionální řešení. Ovšem pochybuji, že nástupce RTX 4090 plánovaný na rok 2025 bude stát méně jak 2 tisíce dolarů bez ohledu na to, jak si bude vůči AMD stát. Ostatně už dnes je Radeon RX 7900 XTX jasně lepší karta než RTX 4080 a v mnoha hrách i výkonnější než RTX 4090, která není prostě všude nejvýkonnější, a přesto se AMD prodává i za méně než 1000 dolarů, zatímco slabší a po všech stránkách horší RTX 4080 stojí 1200+ a RTX 4090 dokonce 1600+. Očekávám tedy podstatné zhoršení této situace, což je dobrá zpráva pro firmy AMD a Intel, kteří nad herními GPU ještě hůl nezlomily a zejména AMD má stále zájem je dělat a za rozumné ceny pro hráče … pokud ale poptávka po HPC vydrží, nepřekvapilo by mě, kdyby NVIDIA výrazně změnila plány na poli svých herních grafik a většina nástupců RTX 4000 série (mimo nástupců 4080/4090) dorazily ještě později v roce 2025 anebo rovnou vůbec … čistě z finančního hlediska je dnes výroba herních GPU pro NVIDIA vlastně na obtíž a překážkou vyšším maržím a ziskům.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 15:43:10

No ved Nvidia vyrobne linky pre RTX4000 stopla, že vraj ma vyrobene dosť kusov a nechce zlacnovať. Takto to ospravedlnili a kompletne vyrobu presmerovala na AI H100
Mimochodom 40% tychto GPU putuje do Činy to jest len čina Nvidii za AI GPU zaplati 220 000x70 000 = 15,4 miliardy dolarov
Tak že aj keby zvyšok predala po tych 30 000 dolarov čo je cca 10 miliard dokopi je to peknych 25 miliard len za AI, kožena bunda chodi vysmiata od ucha k uchu, ťažba skončila a niečo ovela vynosnejšie začalo
Momentalne ma AMD velku šancu si uzobnuť večšiu časť s GPU trhu, ale či to využije je ina vec NAVI 32 meška už pol roka a vraj NAVI41 ma problemy.
Na druhej strane Nvidia na AI zarobila tolko že herne GPU aj keby rozdavala zadarmo stale by boli v brutalnom zisku
GeoTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 15:53:51

O paru rokov bude vacsina hracov asi hrat na APU od AMD alebo konzolach a klasicke herne GPU, mozno s vynimkou high-end, skoncia uplne.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 22:57:00
avatar
Už teď jsem byl na LANCE s ROG ALLY + dock (monitor mi byl půjčen), dostačovalo to na všechny pořádné hry, CSS, CS 1.6, Blood, D4, D2R, W3FT, prostě paráda, takže s tím APU máš pravdu, vyjdou další generace a GK vyšší střední třídy budou minulostí :-) A jen pro pár nadšenců bude AMD ještě vyrábět HiEnd GK, které budou hlavně o posunutí hranic dál ve výkonu (ale člověk si to zaplatí). Navíc AMD pokryje herní trh přes konsole, a vlastně už to dělá. Jsem zvědav na další generaci konzolí na jaké úrovni budou.
secho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-19 18:21:39

Jenomže mě konzole nezajímají, zkoušel jsem kdysi PS2 a Wii a nebylo to jako na PC. Asi bych musel s hraním skončit, nevím...Nemám důvod pořizovat druhou telku, jen kvůli hraní, jsem se svým PC koutkem spokojený
freakyfriday [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-20 07:04:35

Neviem mám x360, ps3, ps5 a zapadajú prachom ….zato pc ten ma baví stále ….
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 19:46:03
avatar
Doufám, že to nedopadne stejně s AMD.
psmida [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 22:00:43

Problem je, ze kdyz chce nekdo univerzalne vykonnejsi kartu, tak musi sahnout po nejake RTXce. I ja jako velky fanda AMD radeji koupim bazarovou/novou kartu RTXxxxx. Ne jen hrami ziv je clovek a sem tam se renderuje, pocita F@H a tam je to bohuzel u AMD velky fail. At uz za to muze samo AMD nebo samotni vyrobci SW....
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-18 22:56:30

No, takže dělají asi ten byznys dobře.
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-19 03:52:05
avatar
AMD nas zachrani a proto taky nebude delat po vzoru Nvidie High end... a jelikoz to vzdycky naceni par dolaru pod Nvidii tak to dela za rozumne penize
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-20 12:28:01
avatar
už dávno hovorím, že nVidia dopadne ako MATROX...
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-20 15:20:40

Intel by svoje grafiky zaříznul ještě rychlejc než nVidia, kdyby mohl. Takže odvolávat se na nějakou "společenskou zodpovědnost" Intelu je naprosto mimo mísu. Naopak AMD se svým způsobem stalo obětí vlastního úspěchu, jelikož na sebe nabalila obě hlavní herní konzole a z grafických karet dost dobře vycouvat nemůže.
A) Celá ta AI mánie znamená v zásadě dvě věci - grafické karty budou zdražovat a dost možná bude jejich nabídka začínat vyšším mainstreamem - protože tam jsou prostě vyšší marže, takové, které jsou aspoň srovnatelné u výpočetních prostředků na AI.
B) Herní konzole půjdou pravděpodobně do prdele. Jelikož tu podstatně vyšší míru marží nebudou moci zajistit, defacto jedou z principu na nulu či mírný zápor, jelikož jako vždy se snaží hlavně výrobci tržit z vydávaných her.
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-22 20:56:49
avatar
neni duvod aby sli konzole doprdele... to ze konzole budou mit naky APU/CPU/GPU ktery ty nedostanes je uplne fuk...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 700x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1398x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1071x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1159x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3745x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1451x
Komentářů: 0