NVIDIA může skončit s herními grafikami. Hlásí rekordní zisky, i kdyby dávala RTX 4000 zdarma. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 24 srpen 2023
alt13,5 miliardy příjmů z toho 6,2 miliardy zisk. Všechno díky AI šílenství. A bude líp (pro NV).

 

 

 

Někteří nám nevěřili, že AI horečka je opravdu reálná věc a že probíhá. Jak jsem psal nedávno, NVIDIA jen do konce tohoto roku chce dodat 550 tisíc kusů svého robustního 4nm H100 řešení. To je sice poměrně drahé na výrobu (až 3000 dolarů), ale NV jej prodává za desítky tisíc dolarů po kusu (30 tisíc+). Zisky jsou tedy pohádkové. Firma dokonce omezila nebo zastavila produkci mnoha herních GPU a vše soustředí na produkci AI čipů. A vyplatilo se.

NVIDIA hlásí 13,5(!) miliardy dolarů příjem v posledním kvartálu. Nárůst o téměř dvojnásobek z jediný kvartál. Čistý zisk pak dokonce narostl o stovky procent na neuvěřitelných 6,188 miliardy dolarů (tedy jen o málo méně, než měla NV obvyklý celý hrubý příjem). To je mnohem víc, než NVIDIA kdy utržila z herních grafik. Veškeré příjmy z RTX a GTX grafických řešení tvořily jen 2,486 miliardy dolarů, což bylo kdysi považováno za snový výsledek. Takže i kdyby NV dnes dávala herních grafické karta zadarmo (prodávala je za výrobní náklady), stále by skončila ve vysokém zisku kolem 4 miliard. Firma také ztrácí zájem i o klasický profesionální segment grafik, a také divize AUTO apod. Všechno naprosto bledne před divizí data center.

10,323 miliardy dolarů! To je příjem za jediný kvartál jen výpočetní divize NVIDIA. Tedy hlavně AI produktů a H100 řešení. Marže celé firmy stoupla na rekordních 70,1%. NVIDIA sice prodala méně svých tradičních karet, klesly i prodeje herních grafik, ale díky podstatně vyšším cenám současné RTX 4000 série, narostly i tak příjmy z nich. Ono když low end prodáte za cenu performance v mobilním segmentu ještě za víc, tak se to rychle nasčítá, i když toho prodáte kusově méně. Je jasné, že okud by chtěl, NVIDIA prostě teď už klidně může opustit herní grafiky. Marže tam jsou zanedbatelné ve srovnání s výdělky v HPC segmentu, kdy výrobou herních GPU vlastně jen ztrácí peníze a omezuje si prostor v produkci HPC řešení.

AI šílenství je tedy hotová věc. NVIDIA navíc je v pravém čase na správném místě, kdy její H100 je v plné produkci a dodáváno zákazníkům, kteří neváhají platit 20, 30 nebo i 40 tisíc dolarů za jediný kus. Existuje jediná potenciální konkurence, kterým je AMD Instinc Mi300. To však bylo představeno později, je sice o něco výkonnější, ale jeho dost komplikovaná výroba (složitý čiplet) se teprve rozbíhá a prvním zákazníkům bude dodáváno až koncem roku. Nicméně i AMD udělalo značné objednávky jeho produkce do dalších měsíců, takže je otázkou, zda i AMD zažije tak prudký nárůst příjmů a zisků a bude muset obětovat ostatní segmenty (což AMD ale nechce).

NVIDIA navíc přiznává, že vrhá na AI všechno, co může. Zájem o jeho H100 (a deriváty, kdy vývoz některých HPC produktů je zakázán do Russka a Číny, kde je ale současně velká poptávka po nich) je obrovský. Firma očekává, že příští rok tak dodá přes 2 miliony těchto řešení. V probíhajícím kvartále tak očekává, že utrží rovnou rekordních 16 miliardy dolarů, čímž by dokonce překonalo kvartální tržby Intelu ;). Není divu, že akcie firmy prudce vyskočily nad 500 dolarů, i když se rychle zase vrátily dolů. Nicméně někteří spekulanti tvrdí, že hodnota akcií NV poletí k 1000 dolarům a že teď jsou prostě příliš levné. Otázkou je, když celý boom a finanční úspěch NV je postavený na předražených AI čipech H100, zda ta poptávka po AI tedy vydrží. Případně zda konkurenční AMD Instinct Mi300, kdy AMD může na rozdíl od NV může nabídnout kompletní platformu včetně výkonných x86 čipů, přeci jen růst NV trochu neomezí a poptávku nerozmělní (ale to se stane až v závěru roku nejdříve). Takže sázka na akcie je každopádně stejná věc, jak sázka na ruletu a nikomu to moc nedoporučuji.

To však nic nemění na tom, že šéf NVIDIA opět dokazuje, že má sakra štěstí. Jako už několikrát. Opět v pravém čase na pravém místě a prodává, aniž by se musel nějak snažit prodávat. A stejně jako v dobách krypto horečky si může účtovat co chce, a tak toho náležitě využívá.

Teoreticky by mohl odměnit přízeň a podporu svých původních věrných zákazníků, tedy hráčů, kteří umožnili jemu a jeho firmě se dostat do současné pozice. Mohl by třeba snížit ceny herních grafik na normální rozumnou úroveň, případně je prodávat i za výrobní náklady, a pořád by měl přitom gigantické firemní zisky díky HPC. No, uvidíme, co udělá. Jak říkám, nedivil bych se, kdyby NVIDIA z čista jasna vycouvala z trhu herních GPU úplně a RTX 5000 série už ani nevyšla. Extrémní, ale dnes je to klidně možné. Finančně z hlediska marží a zaměření firmy vlastně už nedávají klasické levné GPU v portfoliu firmy moc smysl. Speciálně pokud chce firma maximalizovat zisky. Pokud něco, tak NVIDII její herní grafiky snižují celkové marže firmy. Jinak celkem dobře padnoucí vtip:

Aktuální jmění Jensena: 42 Miliard dolarů … s DLSS 70 miliard

Takže co myslíte, je to stejná věc, jako s těžbou na grafikách? Tedy AI horečka skončí stejně jak rychle začala a NV se pak rychle připlazí lísat se zpět k hráčům? Anebo oznámí konec herních grafik NVIDIA, minimálně těch levných pod 1000 dolarů, které jí vlastně jen snižují příjmy a zisky? :)

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-25 17:24:43
avatar
"Aktuální jmění Jensena: 42 Miliard dolarů … s DLSS 70 miliard"

a co teprve s Frame Gen
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-25 20:01:21

Když si porovnáme poslední výsledovky AMD a Nvidie, je to nebe a dudy, AMD má krásné prezentace, tu grafiky pro hráče, tu GPU pro datacentra, tady nejlepší mobilní CPU a výsledky jsou katastrofální.
No a pokud si k tomu vyzobete místní okurkové obraty "AMD má komplexní platformu", "má radost z objednávek MI300X", různé šachy a maty tak vám možná přijde, že ty výsledovky jsou prohozené...no nejsou.
Stále ještě doufám, že v AMD dojde k velkým změnám, protože ta firma (když to zjednoduším) jede na neschopnosti Intelu, na ničem jiném, jakmile je ale někde nějaký jiný konkurent než aktuálně neschopný Intel, tak je AMD zcela nekonkurenceschopné, v tomto případě se to týká datacenter.
A co se týká herních grafik, po vyklizení trhu ze strany AMD si Nvidia může dělat co chce, ať už nabídkou, nebo cenami. Je to logické tržní vyústění neschopné grafické divize AMD. Grafická divize AMD je zralá na odprodej a nebo na přeměnu na model "ARM" kdy bude řešit jen design grafik a vše ostatní si budou řešit partneři, otázkou je kdo by si chtěl ještě rozsekat zcela minoritní a bezvýznamný podíl na trhu - cca 10%.
Ať se nám "kožená bunda" může líbit nebo ne, celé vedení AMD by k němu mělo jít na školení jak se dělá business.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-25 20:07:17
avatar
spousta nesmyslů ...

Hospodářské výsledky AMD jsou skvělé a daleko nad tím, kde firma byla ...

tvrzení že AMD jede na neschopnosti Intelu je totální blábol. AMD má prostě nejlepší procesory na trhu ve všech ohledech, to není jen neschopností Intelu, ale kvalitní práce AMD.

prodej grafické divize? Nesmysl na entou. AMD nemůže prodat grafickou divizi, protože ji potřebuje pro své komplexní platformy a produkty. A grafická divize není ztrátová takže proč by se jí mělo zbavovat?

Celá ta premise, že když AMD nevydělává 10 miliard na grafikách, tak to má s GPU vzdát, je na pár facek ...

Rád bych také upozornil na jeden fakt. Každá firma je jiná, protože je tvořena lidmi, kteří mají jiný přístup. Někdo jde po penězích za každou cenu bez ohledu na zákazníky, někomu stačí menší zisky a má své zákazníky rád více a přístup k nim je jiný ...

Takže ano, možná by se mohli někteří učit u NV jak se dělá business, stejně tak ale NV slouží jako příklad pro všechny, jak se nechovat k zákazníkům a partnerům protože peníze nejsou všechno ...
Mynonaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Štěstí??!! 2023-08-25 22:26:35

Asi se vám to nebude líbit, ale dafcz má v podstatě pravdu.
Intel zaspal, roky nic nedělal a AMD ho překvapilo. Ano, AMD má zdaleka nejlepší x86 procesory, ale jeden z důležitých důvodů, proč se AMD daří je, že Intel prostě 10 let spal a nic nedělal. Schopní lidé odešli jinam a strategie Intelu byla/je žalostná. Proti takovému konkurentovi se dá relativně snadno uspět. (Management Intelu je krásná ukázka toho, jak to dopadne, když firma "usne na vavřínech".)
"To však nic nemění na tom, že šéf NVIDIA opět dokazuje, že má sakra štěstí". Ne, tohle není štěstí, to důkaz schopnosti, dobrého strategického myšlení a umění strategii realizovat/dotahovat.
Když NVidia před mnoha lety končila s chipsety, tak to dost lidí (včetně DDW) označovalo jako chybu, že nebude mít kompletní platformu, že nebude moct konkurovat Intelu a AMD. A kdo měl pravdu? Jensen.
Když před pár lety začala NVidia prezentovat první pokusy s AI, tak se zase našli lidé, kteří prezentace NVidie označovali za zmatené blábolení. Kdo měl pravdu? Jensen.
Ten chlap je sakra dobrý, to není o štěstí, ale o schopnostech. On ví, o čem mluví, to jenom někteří jeho kritici to nechápou a pak jsou překvapeni, jak velké příjmy/zisky firma generuje. Prý štěstí.
Mimochodem, někde jsem viděl info, že vývoj NVidie je mnohonásobně efektivnější, než jakékoliv jiné firmy = dolar vložený do vývoje přináší zdaleka největší příjmy/zisky. A to už skoro 10 let. To není o štěstí.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-26 16:28:00
avatar
nemá pravdu, spousta nesmyslů nebo překrucování ...

Ano Intel sice zaspal, ale pořád je to největší výrobce x86 CPU s obřími vlastími kapacitami, na tom se nic nezměnilo. AMD je stále pidi společnosti vedle něj, takže fakt že má lepší CPU než Intel není zdaleka jen proto, že by Intel zaspal ... a kdyby to bylo tak jednoduchý, tak vedle AMD je dalších 10 firem, vč. NV se stejně dobrými CPU ...

Ano, NV má štěstí to není nic nového. DDW před lety neoznačoval konec čipsetů NV za chybu! Bylo to nevyhnutelné. Já jsem říkal že s nimi prostě skončí, za což sem byl tehdy kritizován, že si vymýšlím a lžu. Ten konec nebyl proto, že by NV nějak chtěla, ale proto, že musela, integrované grafiky se přesouvaly do CPU spolu s dalšími věcmi.

NVIDIA zdaleka není jediná, kde se věnuje AI, RT apod. co dělá NV nejlépe je marketing a přesvědčování že její uzavřené SW prostředí je nejlepší a proto generuje ty zisky. Ano není to jen o štěstí, ale současně je v tom hodně velká dávka štěstí, kdy NV rozhodně nepřivolala těžařskou mánii ani AI boom ;)
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-26 01:59:21
avatar
DD kdyby se dnes NV rozhodla prodávat svá GK za výrobní náklady (jak jsi spekuloval) + 1 dolar, aby jí nikdo nemohl obvinit z dumpigového chování, vygumuje AMD z trhu GK na PC a ani jí to nezabolí. Tak raději ani nespekuluj. NV by si mohla říci, že je to dobrý nápad. Pokud jde o AI, tak jsem už zaznamenal obavy ekonomů jak jí monetizovat. Ono se totiž začíná ukazovat že náklady na vyšší úroveň AI rostou rychleji než růst kvality AI. Mám pochybnosti, zda všichni co se vrhli po hlavě do AI, měli udělanou kvalitní ekonomickou rozvahu. Aby se nakonec neukázalo, že je moc slimáčků a málo kapustičky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-28 09:36:30
avatar
prodávat je za výrobní náklady bez zisku žádné zákony neporušuje, prodávat to pod náklady v některých zemích problém je
GeoTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-26 07:01:34

Nvidia predat GeForce, AMD predat Radeon a bude pokoj.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-26 13:45:17

The more you buy, the more you save!

Takhle se to má dělat. Sám velký Musk koupil 10 000 ks po 10 000 USD, a ostatní se můžou utlouct ho zopakovat.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-26 23:06:22

No a všechno to defacto začalo tím, že AMD koupilo ATi. Měli to tehdá zakázat.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-27 11:14:43

To je ironie že?
To bysme po vzoru Intelu tady měli výkonostně zamrzlé grafiky s vysokohorskou přirážkou z gen. posunem nula nula nic.
Opravdu moudré.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-27 23:06:48
avatar
Citace:
Někteří nám nevěřili


Nám... Klubu těch, kteří prozřeli
Spacekd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-28 08:53:02

Štěstí přeje připraveným a nvidia evidentně tady něco čekala. Tohle není štěstí, tam někdo dělá sakra dobrou práci.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-28 09:35:38
avatar
ale je to i štěstí, ale práci ohledně AI produktů také nikdo nezpochybňuje ;)
RaY [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hloupost 2023-08-31 17:11:23
avatar
Umela demence rychle skonci jen co jim dojde ze je to vlastne knicemu protoze ji porad programuji ``jen`` lide.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 918x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1457x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1101x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1181x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3762x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1460x
Komentářů: 0