NVIDIA omezuje výdaje na softwarovou podporou pro herní grafiky. Nepřekvapivé a očekávatelné. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 04 září 2023
altHerní grafiky jen omezují příjmy, a hlavně zisky firmy, takže se logicky soustředí jinam.

 

 

 

 

 

Není sporu o tom, že NVIDIA dominuje prodejům neintegrovaných grafických karet na poli PC. V noteboocích má přes 90% podílu, v desktopu přesahuje 70%. A to přes fakt, že reálné vlastnosti produktů, a především cenová nabídka, ani náhodou neodpovídá, aby takové podíly měla. Objektivně jsou v mnoha ohledech NVIDIA GPU a karty s nimi, jasně horší za stejné peníze, než co nabízí hlavně AMD. Nicméně taková je současná situace nefunkčního konkurenčního prostředí, zejména na poli OEM, kam jde drtivá většina neintegrovaných GPU. A velmi to poškozuje nás, zákazníky a uživatele PC v mnoha rovinách.

NV za poslední roky navíc ani tak neinvestovala do HW a vlastně ani do technologií, ale především investuje do marketingu, který často vydává za technologie. A dělá to proto, že to prostě na lidi funguje. Jednoduchá zavádějící nebo dokonce přímo lživá ale líbivá hesla, to se masám líbí. Pravda většinou už pak nemá šanci. Většina lidí si tedy myslí, že DLSS zvyšuje výkon, což je lež. Nezvyšuje. Snižuje rozlišení a tím zvyšuje počet FPS. Výkon karet se nezmění. Pak je tu marketingová technologie DLSS 3+, s falešnými FPS. Ty neexistují. Hra, která má 40 reálných FPS a za pomoci DLSS3 pak 70FPS, stále běhá a funguje jako by měla jen 40FPS. Taková je realita. Ale prostě více FPS, více Adidas …

NVIDIA tedy přesně věděla, co dělá. Své získané dominantní pozice na OEM si pojišťuje zákulisními dohodami, které balancují na, nebo rovnou za hranou zákona, a neumožňují konkurenci se prosadit. Nedávno dokonce vyšlo najevo, že nechvalná GPP stále existuje, jen se nová verze lépe tají před veřejností a také úřady. Realita je, že v oblasti OEM vůbec a v retailu částečně, nezáleží vůbec na tom, který produkt je objektivně lepší, natož výhodnější pro koncové zákazníky, ale na zákulisních dohodách a především marketingu. Tam také NV masivně investovala posledních mnoho let. To je hlavním důvodem současné tržní pozice firmy. To a také štěstí, že několik let stála na trhu v mnoha směrech sama, protože grafická divize AMD (a celé AMD) se jako jediná existující konkurence sbírala ze země. A setrvačnost od té doby je speciálně na poli OEM obrovská.

  • Nezájem NV o hráče a herní trh i technologie se prohlubuje

NVIDIA se však nyní nachází v jiné pozici, kdy herní GPU jsou pro ni v současnosti na obtíž. Celý trh s herními GPU je sice velký z našeho úhlu pohledu, kdy několik miliard dolarů za herní grafiky ročně je určitě hodně peněz, ale z hlediska NVIDIA jde o drobné. Pro ni je to něco kolem 2 miliard dolarů tržeb za kvartál. Dříve, kdy herní grafiky tvořili drtivou většinu příjmů firmy, na to samozřejmě koukala jinak. Dnes jsou ale herní GPU jen zlomkem příjmů firmy, zejména z HPC a AI divize. Ba hůře, herní GPU zabírají nezanedbatelnou část kapacit výroby u TSMC a také kapacit inženýrů a vývojářů společnosti NV. Takže s produkcí herních GPU a jejich podporou jsou spojené velké investice a náklady, a výsledné tržby a zisky jsou pro firmu zanedbatelné. Zatímco na jednom prodaném herním GPU má NVIDIA 100 až 1000 dolarů, na jednom prodaném výpočetním GPU má i desítky tisíc dolarů. A při pohledu na poslední kvartální výsledky tak asi nikoho z vás nepřekvapí, že NV prakticky zastavila výrobu herních GPU, nehodlá nic dělat s jejich přehnanými cenami, ba ještě hůře. Omezila výdaje na softwarovou podporu pro herní grafiky a vývoj ovladačů atd. Výrazně totiž zmenšila teamy, které s herními studii a tvůrci spolupracují a převedla je na vývoj SW podpory pro AI atd. Tento přesun potvrzuje část zbývající teamu u firmy, která je samozřejmě situací značně frustrovaná, ale v tuto chvíli s tím nemůže prostě nic moc dělat a je ráda, že vůbec ještě herní divize NV existuje.

Těžko to můžeme brát jako nějaké překvapení. NVIDIA už roky sama veřejně všude možně tvrdí, že není GPU společností, a tedy firmou vyrábějící GPU, ale je AI a softwarovou firmou především. Ostatně nezájem NV o herní GPU a grafiky obecně je naprosto neskrývaný. Prezentace mnoha RTX 4000 i RTX 3000 karet v posledních letech, byla totálně odbytá několika minutami, zatímco hodiny byly věnovány prezentacím AI, RT a dalších SW věcí, určených především pro profesionály a vývojáře v těchto oblastech, nikoliv pro hráče. V současné generaci RTX 4000 karet, NVIDIA posunula nezájem o hráče na vyšší level a nepokrytě nám ukazuje prostředníček …

Nástupce RTX 3050 uvádí pod názvem RTX 4060 za dvojnásobek ceny, co by měl stál, nástupce RTX 3060 stojí téměř jako high end a má označení RTX 4060 Ti 16GB. A třeba nástupce RTX 3080 v podobě RTX 4080 stojí rovnou jako ultra high end, tedy dvojnásobek toho, co by měla stát a nikde poblíž toho za co reálně stojí. A přesto se najdou tací, kteří to kupují, protože NV pochopila, že více než do slušného HW za slušné ceny se vyplatí investovat do marketingu, který hráče přesvědčí a bude udržovat v bludech. Ostatně NV využila této taktiky i v současné situaci, kdy omezila finanční a lidské zdroje pro svůj SW team, který dělá podporu a optimalizace pro hráče.

Asi víte o takové malé hře jménem STARFIELD. A asi už také víte, že NVIDIA grafikám se tam moc nedaří, a že ve hře chybí hlavní současná marketingová zbraň firmy, tedy DLSS. A asi jste slyšeli teorii, že za to může AMD, které zabránilo NV tam ty optimalizace udělat a DLSS do hry dodat. To je samozřejmě lež, kterou tlačil marketing NV skrze své spřátelené novináře a influencery. Teorie, kterou AMD důrazně a veřejně popřelo. Ostatně nedávalo by to ani smysl, protože jeden z největších rozdílů mezi AMD a NV je právě v opačném přístupu a chování k zákazníkům, firmám a technologiím jako takovým. AMD je otevřené a jeho technologie jako FSR fungují se stejným přínosem jako DLSS i na konkurenci, i když je to finančně pro firmu nevýhodné. AMD jasně řeklo, že sice samozřejmě existuje smlouva o spolupráci mezi AMD a Bethesda, kdy StarField je „AMD sponzorovaný“ titul, ale stejně jako u řady jiných her to nijak nebrání Bethesda, aby implementovalo i DLSS.

Faktem navíc je, že NVIDIA udělala optimalizované ovladače pro StarField, které vydala už několik dní před veřejným zpřístupněním hry. Takže hra optimalizace NV má. Fakt, že hra nemá DLSS není vina AMD, ale Bethesda, která je známá zastaralostí a technickými problémy svého Creation engine a u STARFIELD se to ukazuje v plné nahotě. Pokud by AMD nezaplatila Bethesda (a hlavně vydání hry neprobíhalo pod taktovkou Microsoftu) za to, aby hra měla FSR2, tak tam není ani to. Ostatně tvůrci hry se neobtěžovali do nastavení dát ani posuvník kvality textur, dohledu, dokonce ani FOV slider apod. A i jejich implementace FSR2 není tak dobrá, jako v jiných hrách, což prostě vše stojí a padá s tím problematickým herním engine a přístupem Bethesda k technologiím obecně. Fakt že hra má oficiálně FSR2 považuji za zázrak. Pokud by NV chtěla, mohlo mít DLSS ve hře také. Ale musela by stejně jako AMD tvůrcům zaplatit a ještě si to sama udělat do toho jejich technicky příšerného a zastaralého Creation engine, protože sama Bethesda na to kašle. Navíc Microsoft, který nyní Bethesda vlastní, nepochybně tlačil na to, aby hra měla alespoň FSR2 ale DLSS tam nepotřebuje, protože hra vychází především jako exkluzivní Xbox titul, kde je Radeon a navíc FSR funguje na rozdíl od DLSS na všem ;).

NVIDIA, která ale výrazně omezila zdroje a investice do SW podpory ve hrách a pro hráče, využila situace a tlačila narativ, že je to AMD, které omezuje konkurenci. Přitom základem všeho v tomto případě je, že prostě omezení investic a zdrojů ze strany vedení firmy NV znemožnilo, aby DLSS ve StarField bylo, protože prostě nezaplatila jako v minulosti tvůrcům hry i části vlastního teamu zaplatila, aby tam její technologie byly. To je celé.

  • Bude hůře?

Pokud se AI a HPC rozjede, NV nemá důvod se k herním GPU vracet a investovat do nich. Z jejího pohledu jí všechno, co kolem herních GPU dnes dělá, jen snižuje zisky a okrádá o drahý čas její teamy, které by se mohly plně věnovat AI a HPC. Takže pokud AI a HPC šílenství vydrží, nedivil bych se tomu, kdyby RTX 4000 byla poslední herní grafickou generací NV a ta opustila herní GPU úplně.

Co je však evidentní, že nemá žádný zájem dělat něco s mizernými cenami současných karet. Takže už vůbec nepřekvapuje, že osekala velikosti a možnosti teamu dělající SW podporu. Ze strany NV to opravdu není o penězích, klidně by mohla prodávat své RTX 4000 za náklady a stejně by končila v mnoha miliardovém zisku jako firmy. Celé je to prostě o zájmu. Nezájem o hráče ze strany NVIDIA, by dokonce snaha je sedřít z kůže, není nijak skrývaný a opravdu nechápu, proč vůbec někdo ještě NVIDIA grafické karty za současných podmínek kupuje, pokud má na výběr, protože když o nás někdo nemá zájem, proč bychom měl mít zájem my?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-05 15:57:06

Otazka skôr znie či to AMD dokaže využiť, lebo aj AMD sa zameralo na AI MI300.
Tak že nielen Nvidia flaka ovladače ale už aj AMD.
Pre nas hračov to znamena že je to v hajzlu. Dokonca aj Intel sa vykašlal na klasicke herne GPU a zameral sa na AI.
Ja len dufam že AI zarobi dosť penazi nielen pre seba ale aj trochu sa zvyši na klasicke GPU pre hračov.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-05 17:23:50
avatar
Starfield už má DLSS 3.5 mod a podle ohlasů funguje skvěle. Takže implementace asi ani nebude moc náročná.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-05 19:29:06
avatar
až na to že podle ohlasů moc skvěle nefunguje, prostě podobně jako FSR2 funguje v rámci možnosti creation engine ...

Jinak fakt že je DLSS mód jasně dokazuje, že AMD nijak neblokovalo tam to DLSS dát, jen NV nezaplatila a neudělala to oficiálně sama na rozdíl od AMD s FSR2
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-05 20:34:42
avatar
To jsou skvělé články DD... První tři odstave musí člověk vždy vynechat, je to pořád stejné, ZLÁ NVIDIA. Nakonec se dozvíme, že vlastně NVIDIA roky říká, že je pouze společnost na AI a všichni se divíme, teda hlavně Ty, že má prioritu ve vývoji technologií v AI a že nechce vyrábět grafiky, tak je to přece v pořádku. NVIDIA není žádný spolek nadšenců či fajn klub, je to korporátní firma zavázaná k akcionářům, kdy maximální zisk je její prioritou, to by sis měl DD především uvědomit než ztrácet čas třemi odstavci v každém článku na téma ZLÁ NVIDIA. Navíc, když by NVIDIA odešla z trhu grafických karet, tak prostě jí nahradí jiná firma, ano tomuto se říká tržní ekonomika a odchod firem nebo změny směru firemního zaměření je zcela běžný jev, čemu se tedy divíte pánové.

V čem s Tebou souhlasím je určitě Creation engine u STARFIELD, jde o pra-dědečka a v dnešní době buďme rádi, že tam je aspoň to FSR, protože jak ukazují mody s vloženým DLSS tak to prostě s ním neběhá a vykazuje artefakty s frame gen to je rovnou nepoužitelný a artefakty jsou velmi nepříjemný již několik videí na YT.
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-05 21:39:10

"Navíc, když by NVIDIA odešla z trhu grafických karet, tak prostě jí nahradí jiná firma ...."

Doufám, že NVIDIA zůstane alespoň u top GPU, protože jinak:
- Jednoho krásného slunečného dne za několik let, až se doprodají staré grafiky, až se doprodají ty nové grafiky, tak nám hodná a usměvavá AMD představí novou řadu se stejným výkonem jako řadu předešlou, dvakrát dražší a bude zneužívat svého postavení na trhu stejně tak, jako to dělá zlá a opravdu ošklivá NVIDIA.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-05 22:16:57
avatar
já jsem o tom, že by NV byla nebo nebyla zlá nenapsal v článku ani slovo, to jsou vaše subjektivní dojmy ;)
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-06 00:49:09
avatar
ZLÁ bylo myšleno pouze v rovině subjektivního vnímání prvních třech odstavců

Kdyby byl Intel co proto, tak sežene lidi (a tím myslím doslova fandy Intelu, kteří rozumí vývoji softwaru) do svého teamu zaštiťující ARC grafiky a začne pro ně dělat vhodné ovladače. Ty grafiky nejsou vůbec špatné, ale po straně software je to bída, která je ničí. Co si budeme povídat jde to, kdy Intel to ukázal, že umí udělat dobré ovladače viz. poslední co vyšly, rapidně zvedli výkon a ARC 770 je výkonem okolo RTX 4060 +-, ale cenou je mnohem níž. Ano není to žádné super dělo, ale na hraní pro většinu lidí v FHD to stačí, bohužel dochází k hrozným výkyvům ve výkonu a je to škoda, zde dávám vinu pouze teamu co dělá ovladače.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-06 10:34:08
avatar
Nvidia uz na gaming uplne kasle. vykon zveda minimalne viz jejich vetsina nabidky RTX 4000, to ze se to pak neprodava je vubec nelaukuje, proste zastavi na 1-3 mesice vyrobu a presunou to do AI.. Osobne nechapu ze jejich karty jeste nekdo kupuje.. pomer cena/vykon je doslova tristní.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-06 23:36:18
avatar
odpovím ti 4 písmeny: RT, VR
Frantin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - FSR3 (AFMF) 2023-09-08 11:23:54
avatar
Jsem zvědav jak bude pan DD reagovat na vkládání "falešných" snímků u AMD = analogie DLSS3

citace DDho: Pak je tu marketingová technologie DLSS 3+, s falešnými FPS. Ty neexistují. Hra, která má 40 reálných FPS a za pomoci DLSS3 pak 70FPS, stále běhá a funguje jako by měla jen 40FPS. Taková je realita. Ale prostě více FPS, více Adidas …

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1287x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1673x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1161x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1218x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3803x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1478x
Komentářů: 0