Souboj o AI mezi AMD a NVIDIA se překvapivě vyrovnává. NVIDIA má okamžitý BAN do Číny? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 24 říjen 2023
altVýroba velkých a drahých AI řešení jede na plné obrátky, byť se situace poněkud komplikuje.

 

 

 

 

AI, AI, AI. O umělé inteligenci slyšíme ze všech stran a vývoj běží rychlým tempem. Chtiví investoři nasypali do AI firem miliardy dolarů a čekají rychlé a pohádkové zisky. Jenže ty hned tak nepřijdou. AI bude podle mnohých spoustu let jen černá díra na peníze. Typický buzzword, ale i tak důležitá technologie, která však možná nikdy nepřinese ty pohádkové finanční zisky, které si od toho drtivá většina investorů slibuje. A to je nejmenší část problémů s ní spojených. Nicméně někteří na tom přeci jen vydělají už dnes. A to jsou hlavně výrobci výkonného výpočetního HW, tedy NVIDIA a AMD apod.

Pro mnohé je překvapivé, jak je mezi nimi na tomto poli situace rychle vyrovnává. NVIDIA přitom měla velký náskok, a rozhodně si na nezájem o jeho H100 a další výpočetní GPU řešení, nemůže stěžovat. Nicméně současně se v praxi ukazují některé limitace, které NVIDIA řešení má, zejména pokud jde o univerzálnost a celkovou funkčnost platformy. Současně se ukazuje, že ne všechny věci jsou v praxi reálně tak, jak NVIDIA tvrdila ve svých materiálech, že jsou. Zejména výkon je v mnoha praktických případech výrazně nižší a energetická efektivita podstatně horší, než co NV ve svých přehnaných grafech slibuje. Poněkud brzdou pro NVIDIA jsou také výrobní limitace, kdy sice přehodila maximum produkce z herních GPU u TSMC na výrobu H100 a dalších výpočetních GPU řešení, ovšem s ohledem na množství křemíku, které jedno takové potřebuje proti klasickým menším GPU, to poptávce stejně úplně nestačí. NVIDIA tak má nyní hodně dlouhé dodací lhůty a čekat musí i řada velkých firem. V neposlední řadě se však prostě objevují problémy s energetickými nároky a podstatně nižší efektivitou i výkonem NVIDIA H100 v praktických situacích, které nejsou prostě těmi vybranými nejlepšími PR případy, jež NV dává do svých grafů a prezentací. V praxi to „prostě nefunguje“ tak, jak NV růžově maluje a firmy s tím mají hodně problémy. Dokonce takového rázu, že zcela mění plány a místo NV použijí hardware od AMD.

To je voda na mlýn AMD, protože vedle NVIDIA je AMD jedinou firmou, která má TOP výkonné výpočetní AI GPU řešení. Dokonce v mnoha věcech ještě výkonnější, a především díky čipletovému designu o poznání efektivnější výrobně a často i provozně. Výhodou AMD je také fakt, že je má univerzální. A především, proti NVIDIA je také výrobcem komplexní a kompletní serverové platformy a řešení na míru. To je něco, co NV úplně nabídnout nedokáže, má jen své specializované ale omezené ARM procesory, ovšem nemá výkonná x86 řešení, kde musí spoléhat buď na AMD, nebo dnes nabízí aktuální H100 s naprosto nekonkurenceschopnou Intel SAPPHIRE RAPIDS platformou (vůči AMD EPYC). I proto mnozí zákazníci, kteří původně chtěli NVIDIA H100 řešení, se rozhodli z postavit své velké AI systémy na AMD. A nejde o žádné malé ryby.

Po AMD nově sáhlo ORACLE, které pozastavilo plán pořídit NVIDIA H100. Firma má údajně některé z těch výše zmiňovaných problémů s NVIDIA H100 a podle všeho není sama. Nespokojenost a výhrady k NVIDIA H100 v praxi se objevují i u dalších firem, například Microsoft a AMAZON. Obě firmy také údajně změnili plán a místo NVIDIA použijí AMD MI300X. Zajímavá je také zpráva, že i IBM chce použít nově řadu AMD technologií (zejména ty od XILINX). Zkrátka AMD se sázka na komplexní výpočetní platformu opravdu vyplácí.

Doufáme, že neobětuje produkci herních GPU či procesorů kvůli maximalizaci produkce těch velkých ale výnosných MI řešení. Ale vypadá to, že to nemá v plánu, byť nějaké změny v rozložení některých produktů budou. Každopádně jakkoliv AMD vidí pochopitelně obří příležitost na poli AI a spolu s tím také serverech, firma zdůrazňuje že nadále počítá i s PC a herními produkty, takže se prý nemáme obávat. Samozřejmě ji pomáhá to nadšení a zájem o AI, a docela vyšlo načasování, kdy dokončila a začíná dodávat právě Mi300 sérii produktů. Vypadá to tedy, že má vystaráno na další kvartály.

  • NVIDIA má okamžitý BAN vývozu do Číny!

Vystaráno má i NVIDIA, ale nakonec o něco méně, než si myslela. Firma totiž přichází o svůj nejdůležitější trh, tedy Čínu a dalších 46 nepřátelských zemí. USA totiž s okamžitou platností zakázali vývoz výkonných A100, A800, H100, H800. A dokonce má zákaz i RTX 4090, ale ta až od 16.11, takže NV nyní posílá do Číny co jen může, než to začne platit. Čína přitom brala všechna tahle řešení od americké NVIDIA po kontejnerech, a přeplácela právě i americké firmy. Pochopitelně NVIDIA a její šéf se tomu nebránili, ale americká vláda a další západní státy v tom vidí zjevná bezpečnostní rizika, kdy Čína a její partneři jako Russko a další země, se nijak netají zájmem zničit západní svobody a demokracie a prosadit své totalitní fungování jakkoliv to bude možné. A ovládnutí klíčových technologií, které ještě neovládají, tedy výroba pokročilých čipů a AI, je pro ně velmi důležité. Speciálně pro vývoj nových raket, dronů a dalších zbraňových systémů.

Samozřejmě zákaz se týká nejen NVIDIA produktů, ale těch se v tuto chvíli dotkne především. Tím spíše když některé z nich navrhla NVIDIA přímo na míru pro Čínské komunisty a státní aparát, ve snaze obejít starší obchodní embarga. Vláda USA (a je jedno kdo bude u moci) a další západní vlády však dávají najevo, že hodlají ta embarga zpřísňovat a fakticky konečně i vymáhat, protože jejich nedodržování výrazně prohlubuje současné krize. Samozřejmě z embarga mají radost mnohé technologické firmy na západě, které Čína v dodávkách přeplácela a přesouvalo se tam i know how a peníze. Nyní se může situace stabilizovat. Radost z toho ale nemá NVIDIA, která přišla o významného, a hlavně nejlépe platícího zákazníka. A ačkoliv lobuje u zákonodárců, jak může, naráží ke svému překvapení v USA na zeď. A to navíc nyní vládne demokratická strana, která podle některých oponentů, je „pročínská“, což zjevně není pravda. Celkově se v praxi republikánští politici na embargu do Číny vzácně s většinou demokratů shodnou, dokonce by chtěli věci ještě zpřísnit. Takže NVIDIA i další firmy, které by chtěli na špičkových technologiích a jejich prodeji do Číny vydělávat, pravděpodobně mají a budou mít smůlu. A z dobrého důvodu.

Každopádně je to příležitost pro svobodný západní i východní svět, nespoléhat na nevyzpytatelné totalitní státy jen proto, že se to finančně všem vyplatilo. Není sporu o tom, že IT technologie a AI budou hrát klíčovou roli v nadcházejících nevyhnutelných velkých válečných konfliktech ve válce o uspořádání světa. A dost možná už ta velká válka začala, jen si to mnozí odmítají přiznat …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 13:03:40

To je pravda že Nvidia ma zakazane na priamo predavať AI GPU do Činy, lebo doposial 60% vyrobenich AI GPU skončili v Čine , ale problem je v tom že ta GPU v USA stoji 30 000 dolarov a v Čine ju kupuju za 70 000 dolarov. A človek by neveril kolko sa najde špekulantov
Najnovšie Musk nakupil AI GPU za 4,7 miliardy dolarov, ked tie preda do Činy za 11 miliard dolarov, len na kupe a predaj ma čisty zisk 6 miliard dolarov
Druha možnosť je postaviť server mimo uzemia Činy a prenajať za mierny poplatok Čine čo je tiež legalne
Proste raj pre špekulantov.
Čina ma 80 000 miliard dolarov a potrebuje ich minuť, lebo USA planuje urobiť Čine to čo Rusom. Preto pre komunistov teraz nieje nič drahe a kupuju všetko čo sa da...
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 13:17:25
avatar
Tady podle tohohle článku to vypadá, že hlavní důvod, aspoň v případě ORACLu, je omezená dostupnost NV řešení pro velký zájem.
Odkaz

Je mi divný, že v souvislosti s banem se zmiňuje NV. AMD není banem do Číny nijak postiženo? Nedosahuje výkonu pro udělení banu, nebo v Číně před tím řešení od AMD nekupovali? Nebo nějaký jiný důvod?
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 13:32:07
avatar
s dostupnosti problem nebude vsak Nvidii se ted diky tomu BANU uvolni kapacity jako prase takze by urce nebyl problem dodat behem roku pouhych 30 000 čipů jenom ORaclu.. Problem bude nekde jinde protoze spousta jiych velkych firem prechazi k AMD, duvodem muze byt i pomer cena/vykon, proste jednotka vypocetniho vykonu vychazi u AMD klidne nekolikanasobne levnejsi a to muze byt dost silny argument + AMD obecne dava zdrojove kody plne zdarma k dispozici, Nvidia ma tohle vsechno uzavrene a dost si to hlida do ceho muze zakaznik koukat a do ceho ne.. Otevrenost + nizsi cena + lepsi dostupnost muze hrat roli pro AMD + TSMC stale uprednostuje AMD pred Nvidii, protoze AMD je po applu defakto druhy dvorni zakaznik TSMC uz dlouhe roky.. Nvidia naopak ty vyrobce cipu meni jak ponozky a neni moc stala... takze i tohle muze hrat do karet AMD ktera proste nasmlouvala u TSMC mnohem vetsi vyrobni kapaciy pro rok 2024 a diky tomu muze dodavat vic AI cipu nez Nvidia.. Nehlede na to ze AMD ma propracovanejsi cipletovou technologii takze z jednoho kremikoveho platu je schopna vyrobit vic tech AI karet nez Nvidia.. Musis na to koukat z vice smeru a pak to zacne vsechno do sebe zapadat... vsak TESLA jakoz automobilka taky pred roky odesla od Nvidie k AMD protoze byla schopna dodat lepsi reseni v efektivite + nizsi cene.. SONY se taky vykaslalo na nvidii s PS3 a preslo k AMD s PS4/5 proste od Nvidie se za ty roky odvratilo tolik firem a preslo k AMD ze to az neni hezky..
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 13:51:16
avatar
To co píšeš o vztahu AMD a TSMC by právě ukazovalo na problém s dostupností.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-02 06:42:06
avatar
S dostupností nebude problém. Jasně.

Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 13:41:49
avatar
Jsou přesně specifikované produkty není to jen NV záležitost, ale ta jich tam má zabanováno zdaleka nejvíce a zásadní věci ...
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 14:04:05
avatar
A AMD má něco zabanovaný? Na Diit.cz jsem našel: Zákaz vývozu definovaný datovou propustností větší než 600 GB/s a „souhrnným výpočetním výkonem“ větším než 4800 TOPs
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 15:39:35
avatar
teoreticky by také neměla dodávat žádné Mi200/300 do číny
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 13:28:06
avatar
nebyl náhodou ban 4090ky jen fake?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 13:42:36
avatar
nikoliv ... fake news zprávy byly ty, které tvrdili že 4090 zabanována není. Na tom seznamu výslovně je, jediný rozdíl je, že na některé věci je BAN okamžitý, na některé jako 4090 až někdy od listopadu ....
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 13:52:44
avatar
no nevím... já četl, že zabanovaná je a pak že se jí to nakonec netýká
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 15:39:59
avatar
týká, jen ne okamžitě ale až v té polovině listopadu ...
Bigo2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - svoboda... 2023-10-27 15:16:01

Mě se z toho nejvíce líbí ten "svobodný západní i východní svět". Viz Česká republika napříkald. To může v dnešní chmurné době době hlásat jen pomatenec...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-27 15:40:35
avatar
no proti režimům jinde jsme v ČR vrcholem lidské civilizace a svobody
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-30 08:51:10
avatar
Bigo2
Kdybychom nebyli ve svobodné zemi, tak byste, po napsání tohoto, v lepším případě byl už v pracovním táboře, nebo vypadl z okna, nebo zmizel navždy.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-30 10:56:03

Tak nieje to čo sme si predstavovali, ako Švajčiarska či Švedska demokracia, ale ako hovoriš mohlo to biť aj horšie.
Mna trochu štvu na slovensku media a noviny, ktore jeden oligarcha si ich skupil a tlači nam do hlav len svoju pravdu a jeden nazor ako za komunizmu, media ktore nedokazal kupiť tak proste zakazal. Ešte že trochu viem po anglicky a existuje transkator a nieje problem si prečitať noviny mimo slovenska.
Tak že ano mame demokraciu, ale mohlo to biť trochu lepšie
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-30 11:24:21
avatar
Kvalita demokracie je obrazem společnosti, ze které vychází.
Stejně jako u vás na Slovensku, tak všude ve světě, je svobodná demokracie pod tlakem dezinformací, lží a manipulací.
Problém je u každého jednotlivce společnosti, jestliže neustále pochybuje a poté si vytváří svůj názor, je to velkým přínosem, pokud ovšem přebírá názory jiných a nechává se ovlivňovat, pak už nevlastní sám sebe.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Enterprise vs Enduser segment 2023-10-28 13:54:53
avatar
On je rozdíl v segmentu trhu. nV může dostat ban jenže, server může běžet jinde.
Tohle je problém spíš desktopu a malých firem.


A problém Ai byl v tom jak sem psal už v minulosti v tom že optimalizace byla často pro nV . Zatímco Intel a AMD stálo opodál a málo které řešení bylo aspoň stejně výkonné. Ta akcelerace Ai výpočtů není jen o SW , ale o HW architektuře. A zatímco RX7900 bude hyper super na hry. Tak v případě experimentování s Ai bude výkonnější RTX3060...

Segment ASIC nebo akcelerátorů jako nV Tesly, nebo AMD FireGL je ještě jiná...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 644x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1395x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2227x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1979x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1315x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1300x
Komentářů: 1