NVIDIA nesmí prodávat RTX 4090 a další karty v Číně. Snaží se zákaz obejít? Ceny letí vzhůru. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 15 listopad 2023
altJe to oficiální, BAN na vývoz některých výkonných GPU řešení do Číny, vstoupil v platnost.

 

 

 

 

Západní svět si pět minut po dvanácté uvědomil, že si vykrmil a vykrmuje nepřítele, který se ani netají svými nekalými úmysly, podporuje nepřátele a začíná svého vlivu využívat. Dekády ražený přístup, že věci na západě draze vymyslíme a v Číně budeme levně vyrábět, přičemž si je Čína a tamní komunistický režim ukradne, a na nich nám pak vytvoří konkurenci, se konečně ukázal jako problematický. Mírně řečeno. Západní vlády svobodného demokratického světa si tak konečně uvědomují nebezpečí, které přímou a hlavně nepřímou podporou ekonomiky nepřátelského komunistického režimu vytvářejí. Místo bezzubých sankcí a celních poplatků, které zaplatí tak akorát spotřebitel na Západě, se konečně pracuje na omezení přístupu Číny k některým klíčovým technologiím. Ty technologie se tam nejen nesmí dovážet, ale v dohledné době se tam ani nebudou moci vyrábět, a to ani jejich komponenty apod.

Výrobci počítačů a další elekroniky se tak už nějakou dobu postupně stahují z Čínského trhu. Přesouvají výrobu do jiných států a posilují produkci například na Taiwanu (svobodná demokratická Čína) apod. Současně s tím se také budují nové kapacity výroby čipů a dalších produktů zpět v Evropě i USA. Ve snaze zarazit a omezit přístup komunistické Číny je špičkovým technologiím, které tamní režim aktivně zneužívá ve vojenských programech proti Západu, a díky nimž má velký náskok v oblasti komplexního monitorování, sledování a řízení života obyvatel a části světa (díky státem podporovaným značkám a jejich produktů jako jsou HUAWEI, různé automobilky ale také služby jako TikTok) a netají se plánem zaútočit na Taiwan a další území v Asii, vstupují do hry další embarga. Kromě již platného zákazu výroby pokročilých čínských čipů na nových procesech, či zákazu vývozu klíčových strojů pro výrobu pokročilých čipů, vstupuje nyní v platnost také širší BAN na některá výkonná GPU a HPC řešení.

Týká se to speciálně produktů NVIDIA, která cíleně Čína kupovala doslova po tunách, a NVIDIA jí je samozřejmě ráda draze prodávala. S tím je ale konec. Tedy alespoň na nějakou dobu, než NVIDIA přijde na to, jak zákaz obejít. Aktuálně jsou na seznamu zakázaných NVIDIA produktů:

  • NVIDIA H800
  • NVIDIA H100
  • NVIDIA A800
  • NVIDIA A100
  • NVIDIA L40S
  • NVIDIA L40
  • NVIDIA L30
  • NVIDIA L4
  • RTX 6000 Ada
  • RTX A6000
  • RTX 4090

Kromě Číny se tyto věci nesmí vyvážet také do Russka a dalších mnoha států, které Čínu nebo russko aktivně podporují, či hrozí přeprodávání z těchto zemí do Číny atd. Zákaz tak platí pro Afghanistan, Armenia, Azerbaijan, Bahrain, Belarus, Burma, Cambodia, Central African Republic, China, Democratic Republic of Congo, Cuba, Cyprus, Egypt, Eritrea, Georgia, Haiti, Iran, Iraq, Jordan, Kazakhstan, North Korea, Kuwait, Kyrgyzstan, Laos, Lebanon, Libya, Macau, Moldova, Mongolia, Oman, Pakistan, Qatar, Russia, Saudi Arabia, Somalia, South Sudan, Republic of Sudan, Syria, Tajikistan, Turkmenistan, United Arab Emirates, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam, Yemen, Zimbabwe.

USA a partneři stále rozšiřují seznamy, nicméně spousta věcí je omezena jen na část zemí. Do Číny se tak například stále mohou vyvážet výkonné AMD a Intel procesory, AMD grafiky i většina NVIDIA grafik atd. Stále je na západě povolen čínský TikTok, ačkoliv žádná ze západních svobodných služeb na Čínském internetu volně a v podobě, jak je známe, povolena není. Nicméně mnohé z produktů nesmí být vyváženy do mnoha zemí ve výše uvedeném seznamu. V případě Číny je ale problém úplně teď zakázat některé IT produkty, kvůli jejich výrobě, kdy samozřejmě řada věcí z výše uvedených, je v Číně stále částečně vyráběna bez aktuální náhrady v podobně potřebných kapacit výroby mimo území komunistické Číny. Ty se ovšem budují a mnohé z těch IT a PC produktů nebude možné do Číny dovážet po roce 2025. Sama komunistická strana ostatně už roky dává jasně najevo, že na svém trhu má v plánu vytlačit západní technologie a firmy zcela. Dosud je prostě potřebovala a potřebovala hlavně jejich technologie, kdy díky výrobě pro západ vydělala jmění, které využila k nákupům západních firem a jejich know-how a vlivu na Západě. V Číně ale podle plánů nebude možné už brzy ve státní správě používat jiné než PC s čínskými technologiemi a čipy, a postupně vstoupí tohle nařízení na celý trh. Takže západní technologické firmy a produkty mají na čínském pevninském trhu útrum tak jako tak v dohledných letech.

  • NVIDIA pracuje na tom, aby nařízení obešla

Pro NVIDIA jako mnoho dalších amerických firem je však typické hospodaření stylem, že co bude za několik let nás nezajímá. Důležité a jediné na co se firmy koukají, je následující kvartál a maximalizace zisků jakýmkoliv způsobem. Teď je tedy zásadní vydělat maximum peněz, dokud to jde. Na seznamu zakázaných produktů jsou však nyní klíčové a nejdražší věci, které NV do Číny a dalších států dodávala a šlo o její největší trh. Firma tak nyní připravuje nové verze těchto produktů, které budou mít snížený výkon v určitých ohledech tak, aby se na ně BAN nevztahoval. Ten totiž platí právě pro určité výkonové aspekty určité úrovně.

NV ovšem musí nejdříve takové upravené produkty uvést. Očekává se, že to udělá například formou SW úpravy BIOSu apod. Ten tedy oficiálně uměle sníží výkon pod určitou hranici, tak aby se na to tedy embargo nevztahovalo. Otázkou je, co brání Číně to po instalaci daného zařízení u sebe zase SW obejít apod. Zatím ale stáhla RTX 4090 z oficiálního prodeje i svých stránek v Číně, stejně jako ostatní AI/HPC produkty, které figurují na seznamu.

Pro nás nejznámějším produktem na seznamu je právě RTX 4090. Tedy zatím jediná klasická herní grafická karta, která se tedy od 17.11.2023 nesmí do Číny vyvážet. Zákaz pak bude platit i na budoucí produkty s určitou úrovní výkonu v určité specifikované oblasti. Její výroba tak byla přesunuta prakticky kompletně mimo Čínu. NVIDIA a výrobci karet se ale v uplynulých týdnech a měsících snažili přesunout maximum dodávek karet do Číny, tak by tam vytvořili zásoby a samozřejmě s velkými zisky je prodali. I proto na mnoha jiných trzích tyto karty nyní chybí. Ceny RTX 4090 tak vzrostly všude po světě, nejvíce v Číně, kde se nyní limitované zásoby prodávají i za násobky. Samozřejmě mnoho čínských zákazníků tyto zlodějské ceny platit nechce, takže zájem prudce narostl po Radeon RX 7900 XTX kartách, které jsou po RTX 4090 druhou nejvýkonnější herní kartou na trhu. A díky tomu, že nedosahují určité úrovně výkonu v určité výpočetní oblasti, tak zatím nefigurují na seznamu zakázaných produktů k vývozu do Číny. A 7900 XTX je tak aktuálně nejvýkonnější herní grafická karta, která se na Čínském trhu prodávat oficiálně bez omezení může. To platí i o všech ostatních herních kartách, tedy například i NVIDIA stále může běžně v Číně prodávat všechno od RTX 4080 a níže.

Dá se očekávat, že USA a západní vlády budou embarga a BANy zpřísňovat. A seznamy zakázaných věcí a zemí rozšiřovat, jak se to budou snažit některé firmy obcházet a jak se bude mezinárodní situace nadále nevyhnutelně zhoršovat. Vyhlásit embargo a BAN je jednoduché, ovšem zajistit jejich dodržování a neobcházejí se ukazuje jako velký problém. A jde o běh na mnohem delší trať. I proto mají embarga velmi pomalý nástup a projev v praxi, a těch kýžených následků a efektů dosahují třeba i za několik let proti očekáváním. Speciálně v současné světové situaci je však v zájmu západních demokracií, aby embarga byla důsledněji vymáhána a měla potřebný efekt, protože na tom bez přehánění závisí osud světa, včetně našeho nejbližšího okolí. A ne, zakázat herní grafické karty určitým hráčům není v tomto případě pointa a cíle, jen vedlejší efekt ;).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-18 20:29:48

Pozeral som na tie sankcie a Nvidia na to zareagovala, že zobrala H100 a softwarovo ju orezala na 1/7 vykonu čo už prešlo limitom vykonu a veselo sa dovažaju do Činy, potom len stači nahrať pôvodny softwar a zrazu je to zase plnokrvna odomknuta H100
Mna štve na tych kretenoch v EU parlamente, že nechapu pointu.
Čina sa snaži mať sa lepšie, USA sa snaži aby sa mali lepšie, len my v EU sa snažime mať sa horšie a to doslova.
Tie USA sankcie su len o tom aby s Činy vytiahli ešte viac penazi, o nič ine neide.
Ja len dufam že sa dožijem dňa kedy EU bude kopať za EU a snažiť sa aby sme sa my europania mali lepšie.

PS: jedna vec čo neviem pochopiť je to že EU vyraba EUV a EUVL stroje a kolko že je ich v EU?
Ako je možne že EU ich vyraba ale nerozhodujeme o nich my ale cudze mocnosti? A tie polovodičove linky čo idu stavať v EU su len čipy do aut, v tejto oblasti si môžme podať ruky s Ruskom sme rovnako zaostali ako oni, len sranda je v tom že my vyrabame EUV a EUVL stroje
ITFan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-20 09:26:50

Pod toto sa kludne mozem podpisat.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-19 13:49:41
avatar
Tak aspoň se dostane i na ostatní zájemce.
pcwifi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - kup 2023-11-19 15:21:55
avatar
tady si nekdo namasti kapsu preprodej povali ve velkym stylu stejne jako cena navíc... a nikdo s tim nic neudela i kdyby se na hlavu stavel. Drive ci pozdeji bude mit cina i toto svoje a nekdo tezce ostrouha na tomto gigantickem trhu, pokud to ma nekdo dokazat, tak čajna.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-20 10:43:31
avatar
V některých technologií už je Čína napřed, a také podává více patentů než USA. Prostě jsme si nechali ujet vlak s pocitem vlastní technologické nadřazenosti. A tyhle zákazy a sankce Čínu možná jen trochu zbrzdí, ale spíš si myslím, že jí to dá jen větší impulz pro to, aby nebyla na západě tolik závislá. A to už pak bude náš definitivní konec.
ITFan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ? 2023-11-20 11:40:07

DD, Co take som napisal, ze si to musel zmazat? Ved som len slusne napisal, ze sa nehodi aby si sem tahal politiku...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1070x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1597x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2285x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2024x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1344x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1318x
Komentářů: 1