Kdo jediný vydělává na AI? Zatím NVIDIA. Čína skoupila její GPU. I RTX 4090 předělávají pro HPC. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 20 listopad 2023
altO 206% vyšší tržby a o 1259% vyšší zisk. NVIDIA je první AI společností, která na AI vydělává.

 

 

 

O AI slyšíme dnes prakticky neustále. Nepochybně změní svět (a obávám se, že v nejbližších letech hlavně k horšímu), nicméně prozatím do AI jen všichni cpou peníze. Skutečně na AI oblasti vydělává zatím hlavně jedna firma. A to pohádkově. NVIDIA se trefila do černého, její výpočetní produkty udělané na míru AI potřebám jsou nedostatkové zboží. Speciálně pro Čínu, kde aktuálně v listopadu vstoupil v platnost zákaz jejich prodeje. Samozřejmě tohle NVIDIA hodně vadí, a tak se snaží vymyslet, jak ten zákaz obejít. A má k tomu hodně důvodů. Přesně řečeno miliardy důvodů …

V posledních měsících totiž právě kvůli novému zákazu, Čína ve velkém skupovala NVIDIA GPU doslova po stovkách tun. Zatímco NV tak vrhla veškeré možné síly na produkce AI HPC řešení, výrobci herních grafik maximalizovali výrobu a dodávky primárně RTX 4090 do Číny. Ta je totiž zakázaná také. Nicméně, než zákaz vstoupil v platnost, Čínské firmy vykoupili prakticky veškeré světové dodávky této karty. A to za samozřejmě mnohem vyšší ceny než je obvyklé. Že by byl v Číně takový hlad hráčů po 450W herní grafické kartě? Ale kdeže. Drtivá většina RTX 4090 totiž nemíří k hráčům, ale míří k čínským firmám, které je v továrnách předělávají pro použití v tamních serverových a HPC farmách pro AI použití:

Podle mnohých současná situace RTX 4090 silně připomíná situaci, kdy těžaři skupovali všechny herní grafiky pro těžbu kryptoměn. Nyní je tedy v Číně skupují pro pohon AI farem na vývoj AI, která je používána k ovládání a monitorování tamního internetu a obyvatel, a nástrojů pro hybridní válku a destabilizaci situace na Západě, kdy se připravte na záplavu AI generovaných falešných zpráv, falešných videí, obrázků atd. Prozatím ale skutečně jediný, kdo na AI skutečně vydělává velké peníze, je NVIDIA. A její výsledky jsou opravdu neuvěřitelné:

Zatímco v normálních časech má NVIDIA kolem 6-7 miliardy dolarů příjmy za kvartál, v posledních kvartálech díky AI šílenství má násobky. A speciálně poslední tři měsíce byly opět další rekord. Celkové tržby se vyšplhaly na 18,12 miliardy dolarů! Tedy více než má třeba Intel. Ještě výmluvnější je čistý zisk, který z té částky tvořil neskutečných 9,24 miliard dolarů (to ani zdaleka nevydělají AMD a Intel na čistém zisku za celý kalendářní rok)! To hodně vypovídá o maržích, které si NV dnes může dovolit.

Z toho přes 14,5 miliardy jsou právě AI/HPC produkty. Vyšší čísla hlásí i herní divize a to 2,856 miliardy, ovšem do toho se počítají prodeje právě i toho obřího množství RTX 4090, které v uplynulém období téměř všechny končily v Číně a jsou tam předělávány na AI modely:

(Čína skupuje všechny RTX 4090 od všech výrobců a předělává je na AI modely pro osazení do serverů a HPC)

Takže je otázkou, jak moc brát tohle jako výsledek herní divize a zájmu o herní grafiky jako takové. Speciálně když všichni ostatní hlásí propad prodejů a zájmu o herní grafiky NVIDIA, právě kvůli jejich cenám. Ale i to vysvětluje vyšší příjmy NV z nich, kdy sice prodá znatelně méně herních grafik jako takových, ovšem ty co prodá, prodává běžně za dvojnásobek cen a marží, které měla v minulých generacích. Takže finančně je to stále výhra. Ale je samozřejmě otázkou, jak speciálně v uplynulém kvartále se na těch 2,856 miliardách dolarů z herních GPU, podíleli ty „herní“ RTX 4090 dodávané v obřích počtech do Číny, kde k hráčům rozhodně nemíří.

Důkaz, že NVIDIA opravdu masivně vydělává jen a pouze na AI šílenství, poskytují i ostatní divize firmy, které víceméně stagnují na velmi malých číslech (desítky či max. malé stovky milionů). NVIDIA jinak věří, že aktuální BAN na její produkty do Číny a některých dalších zemí, bude mít sice zásadní vliv na její výsledky z Číny. ale údajně to bude kompenzovat poptávka z jiných částí světa. Takže v probíhajícím kvartále, kam se navíc ještě bude počítat část rekordního odbytu do Číny během části listopadu, očekává že dosáhne na příjem 20 miliard dolarů za kvartál! Což je oprávněné očekávání, protože se aktivně snaží embargo obejít, a to nejen úpravou samotných produktů, tak aby papírově odpovídaly omezením (a v Číně si je pak snadno předělali zpět), ale i pře-prodejem do Číny prostřednictvím jiných třetích zemí, které na tom sankčním seznamu zatím nejsou. Zájem o její GPU tu prostě je a neklesá. A i když NV nevyrábí fyzicky o moc více čipů, než dříve, účtuje si za ně násobně více než v minulosti a může v tom prostě pokračovat.

Pokud tedy očekáváte, že NV nějak sníží ceny svých herních karet, tak jste naivní. Nemá žádný důvod se vlastně jinými než RTX 4090 a AI GPU vůbec dnes zabývat. Znovu opakuji, má 18,1 miliardy příjmů a z toho 9,24 miliard je čistý zisk!!!! To opravdu neuděláte prodejem grafických karet pro hráče za pár set dolarů s marží 100 dolarů na kusu ;).

Spíše se bojme, aby ostatní, včetně AMD ve snaze využít konečně příchodu jeho výkonných Mi300 a zájmu o ně (také pro AI), neudělalo to samé, co dělá NV. Tedy nehodilo přes palubu všechno, co není AI GPU ve výrobě. Ostatně nemůže ignorovat finanční realitu NVIDIA, kde téměř 20 miliard dolarů a polovina z toho čistý zisk za kvartál pro firmu, co jinak běžně dělá kolem 6-7 miliard příjmů s 1 miliardou zisků? To je pádný důvod se AI produkty zabývat primárně … zda to bude opět jen dočasná mánie jako byla těžba digitálních měn je otázka. Osobně se obávám, že AI je mnohem vážnější problém pro všechny a jde o věc trvalejšího charakteru, která totálně změní Internet i svět, jak jej známe (a bohužel v zásadních věcech nikoliv k lepšímu). A výrobci výkonného HW, který AI pohání jsou první, kteří na AI reálně vydělávají ohromné peníze … ostatní zatím do AI jen sypou peníze …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-24 19:48:32
avatar
na MindFactory.de je prodej hernich grafickych karet nasledujicí..

poslední 3 mesice ma AMD podil zhruba 55-60% a posledni mesic opanuje prvni pricku prodejnosti 7800XT kterych se prodava nejvic ze vsech kazdy tyden.. Druha 4070 ma prodeje skoro 1/2-2/3.. Tj zajem o herni grafiky Nvidie opravdu klesa..

Ovsem Jak zaznelo v clanku Nvidia na to haze bobek protoze herni divize je proste nezivi a kdyby ted celou herni diviz proste zursili, nic by se s firmou jako takovou nestalo, mozna by naopak jeste zisky navysila.. protoze misto cipu pro graficky herni karty by zbylo vic kremiku pro cipy do AI..
Kajman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-24 16:13:42

Aktuálně to vypadá trochu jinak:
----
AMD: 2100 units sold, 52.96%, ASP: 577
Nvidia: 1840, 46.41%, ASP: 724
Intel: 25, 0.63%, ASP: 177
----
Prodeje:
RX 7800XT - 720ks
RTX 4070 - 510ks
RX 7900 XTX - 350ks
RTX 4060 - 295ks
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-24 20:13:17
avatar
predchozi tydny mela 7800XT silnejsi..

WEEK 42:
AMD: 2035 units sold, 53.62%
Nvidia: 1745, 45.98%
7800XT - 670
RTX 4070 - 450

WEEK 43:
MD: 1910 units sold, 54.81%
Nvidia: 1555, 44.62%
7800XT - 590
RTX 4070 - 415

kazdopadne tak dobre prodeje posledni tydny asi byly pro Nvidii implus k tomu, vydat edice super.. U kterych asi doufaji ze tento trend zvrati..

https://www.tweaktown.com/news/94394/amds-top-end-rdna-3-sales-blow-away-nvidia-rivals-is-this-why-new-super-gpus-are-coming/index.html

"That's a 72% share for AMD in terms of the upper-mid-range to high-end for current generation graphics cards"
T
ak dobre cisla u AMD dlouho nikdo nepamatuje.. a to vice mene za posledni 4 roky minimalne... RTX 4000 je proste moc predrazena a lidi uz tahle cenova politika zdrazovani o desitky procent s kazdou novou generaci asi prestava bavit...

Logicky pri tak brutalnich prodejich musi spousta lidi prechazet z Nvidie na AMD... A to sme tu dlouho nemeli...
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-24 13:40:58
avatar
Jako umí to odpovídat na otázky, ale samostatně to myslet neumí a ještě hodně dlouho podle mě nebude umět. Ty chytré učící algoritmy budou používány k urychlení prací. Může to hodně pomoct třeba s vývoji léků nebo chytřejších "UI". A Čína dělá z jejího pohledu jedině dobře, že si je kupuje, klidně si je může koupit nějaká "naše" vláda a bojovat proti údajné Čínské hybridní hrozbě s kartami od Nvidia. Tak uvidíme jak krom zákazů, banů, zmražení a jiných restrikcí umí západ reagovat.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-24 14:10:04
avatar
No ona se spíš nyní začíná objevovat čím dál více obava, jak monetizovat AI. Náklady jsou velké a čím vyšší level AI se snaží firmy rozchodit, tím vyšší náklady je to stojí. Problém totiž je, že náklady nerostou s úrovní AI lineárně, ale rostou násobně. Na AI se vrhl kde kdo, ale málo kdo si udělal opravdu kvalitní ekonomickou rozvahu, což je na druhou stranu částečně omluvitelné, protože náklady (ceny hardware a software se utrhli ze řetězu) se daly opravdu těžko odhadovat. Zatímco náklady na zprovoznění AI raketově stouply, tak díky konkurenci (protože do ní šel kde kdo)bude tlak na snížení cen za poskytování AI.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-24 20:14:17
avatar
Chápu, že komerčně to nemusí být zlatý důl, spíš černá díra, ale pokud se rozpoutá studená válka v UI mezi Čínou a USA (v Evropě umíme akorát regulovat) Tak to bude zajímavé, zde se totiž na prachy moc nekouká a může z toho být zajímavý pokrok.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-24 15:12:58

Ano, GPT-4 je chatovací aplikace
Samostatně je to blbé a občas davá nesmyslné odpovědi.
Spíš to beru, že vyhledávač má asistujícího mluvčího než jako AI.
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-25 07:58:09
avatar
Ako kolbuk dole pred firmou, jej manazmentom a inziniermi. Ja som fanusik AMD ale na to sa uz nvidia diva hodne z vysoka.

AMD totalne premeskalo zlatu banu v podobe AI.

Trosku sa ale obavam o to, ze nvidia vieme aka agresivna je a pri tychto rozpravkovych zarobkoch moze fakt kde tu silne pritlacit, kdo bude robit problemy. Jej vplyv bude obrovsky.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-24 19:45:19
avatar
nerekl bych hodne firem ted utika od Nvidie k AMD.. AKorat ze AMD stale dost mysli i na hrace her, coz se o Nvidii moc rici neda..
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-24 21:47:49
avatar
Řekněme si ale pravdu. Firmy jdou k AMD nikoli proto, že by řešení AMD bylo lepší(což není) a ani je neodrazuje cena kterou si diktuje NV, ale proto, že zájem o akcelerátory od NV je tak velký, že dodací doba od NV je dnes až rok. Což je opravdu hodně a mnoho firem si říká, že za ten rok jim může ujet vlak. Na druhou stranu pokud se NV nepodaří masivně obejít zákaz vývozu do zemí které bere vláda USA za nepřátelské, mohou se dodací lhůty NV podstatně zkrátit. To by bylo ale pro AMD nepříjemné, protože mnoho potencionálních zákazníků se může vrátit do náruče NV.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 10:58:37
avatar
posledni uverejnena data ukazuji ze AMD s poslednim moedelem a tim nejvykonejsim co ted uvedli, v nekterych ohledech reseni od Nvidie i prevysuji a to za 1/3 cenu.. V tomto kontextu + to ze u Nvidie je cekaci lhuta 12 mesicu od zaplaceni coz je "vecnost" v IT prumyslu neni divu ze k AMD prechazi ted spousta a to i tech velkych hracu na trhu jako je META, Oracle, IBM apod.. Lhuty se nezkrati u Nvidie protoze vsechno rok dopredu zkoupil ted APPLE.. nakoupili toho bambilion protoze potrebuji obrovsky vypocetni vykon k tomu aby si navrhni svuj vlastni cip, takze do budoucna s nvidii krom tohoho jednohon obchodu uz taky nepocitaji.. Zakazniku u Nvidie bude ubyvat protoze doted tezili pouze z faktu ze s AI akceleratory prisli jako jedni z prvnich coz se ted zacina dramaticky menit..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 11:43:12
avatar
nesmyls, NV jen těží z toho, že má časový náskok. Navíc spousta firem stejně vytváří ty nástroje od začátku, takže jim je jedno, jaký HW k tomu použijí.

Naopak mnozí zjišťují, že AMD má stejně schopný, ne-li schopnější HW jako NV a účtuje si za něj (zatím) méně.

AMD to zatím chytlo dobře a má naději se na tom napakovat stejně jako NV, speciálně pokud stejně jako NV hodí přes palubu vše ostatní ...
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 21:02:20
avatar
Ale pánové, AMD je kritizováno za špatnou software podporu jinak třeba velmi povedeného hardware už dlouhodobě. Vy děláte jako by napsat software pro hardware byla legrace. Ujišťuji vás že to tak není. Další otázka je, jak takové nástroje vytvořené jinou stranou než tvůrcem hardware, bude efektivně využívat výkon daného hardware. Vyladit takové nástroje tvá často roky. Jiná situace je pokud tu už nějaká dobrá software podpora je a jen se průběžně aktualizuje a vylepšuje, případně přidává další funkce. Krásně je to vidět na ovladačích, je něco jiného začínat na zelené louce a něco jiného těžit z mnohaleté práce na vývoji.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-27 21:12:27
avatar
Dobrou zprávou je, že v případě AI prakticky všichni začínají na zelené louce ;) takže je dobře, že AMD je u toho a je dobře že firmy musí s AMD také počítat od samého začátku ....
Rizek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ad nVidia a DDworld 2023-11-30 13:30:28

Tak nějak nevím, co je na tom všem k nepochopení a stále se to tu na DD webu přetřásá. nVidia, stejně jak AMD a jakákoliv další firma má primární cíl – vydělávat. A hráči jsou prostě minorita, navíc evidentně v celkovém čísle zbytná. Co je špatné na tom, když firma využívá aktuální poptávku po té či oné technologii? A že „napálí“ i ceny herních karet? A proč ne? Kapitalismus není zaopatřovací ústav, je to tvrdý byznys. A pokud se někomu nelíbí ta či ona firma, má možnost koupit si výrobek od jiné. Ale házet neustále jedovatou slinu na firmu, která se chová navýsost tržně je jako když se malé dítě vzteká, dupe nožičkou a myslí si, že tím změní chod světa…
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-30 18:01:22
avatar
ale já myslím že to tady všichni chápeme, já to alespoň do článku píši vždy ...

ovšem to neznamená, že nebudeme kritizovat a uvádět fakta a co to znamená pro nás jako hráče ;) nevztekáme se, jen konstatujeme fakta. A to že jsou nepříjemná neznamená, že se vztekáme a házíme jedovaté sliny ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1270x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2174x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1937x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1298x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1291x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3910x
Komentářů: 0