NVIDIA začíná vadit? Podle mnohých vyzbrojuje nepřátelskou Čínu. Riskuje zpřísnění banů. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 01 prosinec 2023
altUrputná snaha dosáhnut na miliardy dolarů z Číny může dostat NVIDIA do potíží.

 

 

 

 

Společnost NVIDIA má zjevný náskok na poli AI hardware, kdy její řešení v kompletním systému byla připravena včas, a tak stihla ten hlavní první boom. To umožnilo NV vydělat 18 miliard dolarů za jediný kvartál z toho polovina byla čistý zisk. Nicméně stinná stránka úspěchu NV je, že drtivá většina nejen AI GPU řešení, ale také RTX 4090 apod. šla do Číny, která vyloženě zbrojí na již zahájenou AI válku.

A samozřejmě čínský pohled na AI a zájmy komunistické totalitní vlády Číny, jsou velmi odlišné od zájmů demokratických svobodných zemí. Ba jsou přímo nepřátelské, kdy velkým problémem je kromě již probíhající války o Evropu ze strany staronového „SSSR“, také úporná snaha Číny ovládnout svobodný Taiwan. Válka o něj by měla katastrofální důsledky pro celý svět. Současně by byla riskantním podnikem, kdy se tak Čína soustředí na urychlený vývoj rojů vojenských dronů ovládaných AI, a usiluje o totální vojenskou převahu v oblasti. AI nástroje také používá k propagandě, rozdělování západní společnosti i k totálnímu monitoringu vlastní společnosti. A tak USA a další státy zavedly první sankce a BANy na pokročilé AI systémy, které se tak nesmí vyvážet do Číny, ani do dalších desítek potenciálně nepřátelských zemí. To se dotklo právě hlavně NVIDIA, která tak nemůže na svůj doposud nejvýnosnější trh, dodávat prakticky žádný ze svých současných špičkových produktů. Mezi nimi je třeba i RTX 4090, kterou Čínské firmy vyloženě vykupovaly po stovkách tun, protože z nich dělají zpětně AI produkty:

Jak jsem vás už informoval, NVIDIA se nechce se situací smířit, protože samozřejmě těch rekordních a absurdních 18 miliard dolarů příjmů za jediný kvartál (pro jinak běžně 7 miliardovou firmu), z toho minimálně ¾ z Číny, je samozřejmě pádný argument pro to, aby NV bojovala. A tak to zkouší. Připravuje upravené verze v současnosti zakázaných produktů. A upraví je tak, aby se vešly do limitu výkonu. Jak jsem však varoval, vládám by se to nemuselo líbit. A také nelíbí, protože jde fakticky o obcházení sankcí. Nezvykle ostře se tak zodpovědné ministerstvo v USA vyjádřilo přímo proti plánům NVIDIA a skutečně je považuje za vážné obcházení sankcí. Jinými slovy, pokud se NV pokusí upravené produkty do Číny vyvážet, u kterých rozhodně není zaručeno, že je nebude možné v Číně upravit zpět na původní výkon, USA jí garantují, že okamžitě vyhlásí další bany. A nemusí to skončit jen u nich.

Jde o to, že USA a další státy to nedělají jen tak pro srandu králíkům. S ohledem na rychle se zvyšující napětí ve světě, způsobené absolutní neschopností NATO a svobodných států vymáhat mezinárodní právo a zasáhnout proti východním nájezdníkům a dalším teroristům, a zastavit probíhající zbrojení demokraciím nepřátelských států, je AI naprosto jasné nové bitevní pole. A dost možná je AI horší než atomová bomba. A mnohé firmy, které již v AI působí s omezením dodávek do Číny apod. souhlasí, protože zatímco na západě vymýšlí mnozí pravidla a snaží se přistupovat k vývoji AI zodpovědně, Čína a další vyvíjejí AI od počátku jako zbraň s cílem ji tak používat. A nehodlají se nijak omezovat. A samozřejmě pokud k tomu používají západní technologie, je to velký problém. Objevuje se tak stále více hlasů, které přímo obviňují NVIDIA, že prakticky působí jako zbrojní dealer a vyzbrojuje nepřátelskou Čínu a spol. Můžeme jen doufat, že si Západ, EU, NATO a spřátelené demokracie po světě uvědomí ještě více co se děje a začnou politici něco dělat. Zatím se zdá, že mnozí stále nepochopili, že ta velká válka, které se bojí, už začala a bude brzy ještě větší, a zatímco Západ přešlapuje, nepřátelé už zbrojí a mají náskok. A ta téměř jistá válka (která už dost možná začala a probíhá jen kousek od nás) nebude jen konvenční, ale také skrze AI technologie všeho druhu. A pokud svobodný svět a západ se svou stávající ještě zásadní technologickou převahu nepřestane poskytovat technologie a prostředky nepřátelským režimům, jen proto, že na tom pár firem pohádkově vydělává, tak bude opravdu problém.

NVIDIA tedy sice podle všeho stále připravuje upravené produkty, které by se vešly do limitů stávajících pravidel, včetně RTX 4090D, jejich vydání je velmi nejisté. Až je to neobvyklé a řekl bych příjemně překvapivé, zodpovědní politici a ministerstvo dokonce s předstihem varují, že budou sankce a bany opravdu vymáhat! To je skoro šok, a něco, co je opravdu po dlouhé době dobrá zpráva, protože po téměř 2 letech války se třeba většina sankcí proti východním nájezdníkům stále aktivně, a hlavně efektivně nevymáhá, ba má spousta výjimek a děr. Takže že v tomto případě politici skutečně aktivně jednají, je příjemná a dobrá zpráva. A doufejme, že jim to vydrží a BAN se ještě rozšíří, protože dává alespoň šanci západu, ten zjevně neodvratný konflikt, trochu odložit a zbrzdit zbrojení nepřátel. NVIDIA se tak momentálně snaží najít další nové trhy, kdy samozřejmě ztráta Číny ji nepoloží, ale prostě jsou to miliardy a miliardy dolarů, které by mohla mít extra, ale nebude, protože Čína byla ochotna všechny přeplatit. Ví totiž, že AI válka už začala a chtěla a má náskok v tomto zbrojení a NVIDIA byla jejím hlavním zbrojním dodavatelem, ale není sama …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-05 22:48:21

Citace:
absurdních 18 miliard dolarů příjmů za jediný kvartál (pro jinak běžně 7 miliardovou firmu), z toho minimálně z toho minimálně 3/4 z Číny

mozna by to chtelo overit nez neco takovyho napises. prijem dle regionu je u NV verejnej i podle ctvrtleti...z usa byl prijem 6,3 miliardy z 18, tak z ciny nemuze byt 3/4 realne to bylo lehce pres 22%. u amd neni prijem dle ctvrtleti moc dohledatelnej, za rok 2022 to ale bylo lehce pres 21%, letos to bude dost obdobny.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-05 23:27:22

Ten Ban aby sa tie GPU nepredavali do Činy je už dlšie, problem je v tom že taka AI GPU v USA sa predavala za 30 000 dolarov a Činania ju kupovali po 70 000 dolarov.
By si neveril kolko ludi mimo činu kupilo to za 30 000 dolarov a obratom to predalo do Činy po 70 000 dolarov.
Chapem že pre niekoho 40 000 dolarov čisty zisk na 1 GPU nieje až taka motivacia, ale našlo sa zopar ludi, ktory neodolali
Oficialne ano priamo do činy sa predalo cca 22%, no neoficialne sa odhaduje že tam skončilo až 60% AI GPU.
AI tu už je roky, ale hlavny boom v AI prebieha momentalne v Čine, nie EU India či USA ale Čina.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 10:11:27

kolik lidi? co tohle je za nesmysly. H100 ani zadny vykonny AI gpu si v krame jako housky fakt nekoupis. na ty cipy stojej frontu korporace s miliony a miliardama cash na uctech jako apple, amazon, MS, google, oracle...ti fakt nemaj zapotrebi neco bokem takle preprodavat do ciny, zvlast kdyz je na AI fronta nejmin rok dopredu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-05 23:36:59
avatar
nerozlišuješ mezi přímými a nepřímými prodeji ... drtivá většina AI GPu a RTX 4090 se v posledních měsících stahovala ze západních trhů a přímo i nepřímo se prodávala do Číny, takže ano, ve skutečnosti to bylo 3/4 příjmů z Číny a to přímo i nepřímo ...
CZviper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 09:07:52

A to tam stahovala Nvidia nebo prodejci. Každopádně šaškárna s omezením, které si USA stanovili a Nvidia si tedy přizpůsobila produkty, je nasnadě. Nicméně pokud už teď vyhrožují, že nesmí vyvážet ani 4090D, tak to plně ukazuje nekompetentnost USA. Čeho se pořád tak bojí ten dokonalý demokratický svobodný svět? Zaostalých Rusů a komunistických Číňanů? To přece není možné, když máme vše nejlepší. Nebo ne?
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 09:55:25
avatar
Citace:
"Čeho se pořád tak bojí ten dokonalý demokratický svobodný svět?"


Třeba toho, že totalitní režimy chtějí svobodné demokracie zničit a používají k tomu naše technologie?

Jinak odpovídám ano, svoboda je nejdůležitější věc pro život, vím, mnohým, kteří ve svobodě žijí to nepřijde, ale zjistí to, až když o svobodu přijdou.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-07 08:25:57
avatar
Pokud vím tak USA rozbilo, nebo zničilo za 50 let více států než Čína. A pokud vím, tak Čína chce hlavně vydělávat na západním světě, tak proč ho rozbíjet. To jsou jen vaše propagandistické plky spolu s tím jak chtějí UI použít k boji se západem. Možná tak Čínské firmy co v tom vidí konkurenční potenciál chtějí svoje UI. Čína nemusí vojensky obsadit Tchaj-wan, nemají politiku 4 letého volebního období. Jim stačí počkat až na Tchaj-wanu vyhraje volby jejich pro Čínská strana a tím to pro západ skončilo. Čína maximálně potřebuje vojensky obsadit Tchaj-Wan ve stylu jakým Rusové obsadily Krym. Pokud by ho měli sešrotovat jako Donbas, tak je jim pak pustina na dvě věci.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 10:06:41

jasne, amazon a apple meli v usa nejvetsi dodavky od nvidie a ti budou urcite preprodavat do ciny a cekat celej rok na novy cipy od NV do ciny mohli preprodavat prodejci nebo vyrobci jako asus akorat tak rtx4090 a ta je v prijmech NV v hernim segmentu, nikoli datacenter. H100 prodava a dodava NV naprimo. 3/4 prijmu z ciny je totalni nesmysl jako z ranku chemtrails
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 10:03:28
avatar
tady je aspon videt jak nvidii zajimaj jenom prachy a nic jinyho a jde za tim pres mrtvoly..
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 23:23:46

Neboj keby Nvidia nebola USA firma s USA vedenim, už by si davno struhali GPU s dreva
Ako USA prezident povedal, nema pravo braniť USA firme a obmedzovať jej zisk.
Aj ked USA zbrojarska loby je tou najstrašnejšou silou na svete a dokaže zničiť skoro každeho, ale prave to skoro, kde prave patria USA firmi
Čo som čital tak Nvidia zase našla spôsob ako ojebabrať sankcie s nazvom RTX3090, len v daka sankciam sa im zvišili čipi do RTX4090 tak prečo ich nepoužiť do RTX3090, Nvidia nie prvi krat len meni nazov na krabici
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 10:35:33
avatar
A co AMD? Do Číny nedodává a komunisty nepodporuje?
pcwifi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - čajna 2023-12-06 12:15:26
avatar
jednou nějakou en vídiji i á em dé čajna předběhne a pak bude veselo... z toho bych si delal hlavu...
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 12:23:51
avatar
Pokud Čína bude nadále totalitní, tak nikdy nemůže konkurovat společnostem, které tvoří ve svobodné zemi, tvůrčí svoboda je pro vývoj naprosto zásadní.

Její (Číny) "vývoj" je zatím a asi bude i nadále, vykrádání cizích technologií.
pcwifi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - čajna 2023-12-06 16:17:24
avatar
muze byt, tam je jedno jak se dostanou k tomu ci onu, hlavne ze se k tomu dostanou
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 12:46:46

Včerejší článek https://diit.cz/clanek/ministryne-usa-vyhrozuje-nvidii-i-kdyz-navrhnete-gpu-dle-predpisu-zakazu-ho
a diskuze k němu mě docela šokovaly.
Lidi jsou neuvěřitelně naivní.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 14:05:21
avatar
Ten článek mi utekl, díky za odkaz. Tohle je velice dobrá poznámka ve zmíněném článku:

Ministryně soukromé firmě vyhrožuje zmařením investic, pokud tato firma vydá produkt, který je navržen v souladu s předpisy vydanými úřadem, který paní ministryně spravuje.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 14:30:09
avatar
nvidia je americka firma a mela by proste jaksi ctit prani statu kde sidli a kde plati dane.. oni ale moc tohle nikdy nedodrzovali, obecne dorozovani zakonu dela tyhle firme problemy uz radu radu let..
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 14:34:07
avatar
A tím, že vyrobí kartu, která vyhovuje limitům, ctí zákony.
Paxan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 17:19:01

Taky tomu nerozumím, nvidie očividně chce dodržet zákony a přesto má dostat přes prsty, radost podnikat v takovém prostředí
Paxan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 17:20:05

A jak je nectí? Jakože nově vydané modely nebudou dodržovat nařízené, ale nekompezované limity? Vy byste chtěl podnikat tam, kde vám jen tak pro nic za nic mění podmínky a ještě když je dodržujete, tak vám vyhrožují, že to není dost
Paxan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 17:22:49

DD myslíte v těch státech NATO, které se neporoučí dodržovat nařízení OSN? Naše pokrytectví nezná mezi a divíme se, když ostatní dělají, co my :-D . Státy NATO napadají a obsazují ostatní státy bez mandátu OSN a to vám příjde OK najednou a civilizované? Neobhajuji tím ostatní, ale nejdřív si to chce zamést před vlastním prahem neb jak se říká "zloděj křičí na zloděje chytťě ho" . Ale chápu vám to přijde normální měřit dvojím metrem, očividně komouš hadr
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-06 20:24:08
avatar
Stejně jako státy NATO, tak ani OSN, nejsou dokonalé.
Ovšem nedá se to srovnávat se státy jako Rusko, Čína, Irán, nebo S. Korea, tam hlavní Vůdce rozhoduje o bytí/nebytí svých občanů doma i v cizině, rozhoduje o tom, co budou číst, na co se mohou dívat v televizi a co mohou mít v mobilu, samozřejmě rozhoduje i o takových věcech, jako co dělají jeho poddaní v ložnici, apod.
Pokud by hypoteticky nějaký vedoucí pracovník, v takových zemích, vyvezl nějaké zboží proti vůli svého Vůdce, byl by zastřelen, nebo otráven, nebo vypadl z okna, nebo by skončil v gulagu a to i s celou rodinou.
schali [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - kapitalismus 2023-12-08 10:29:31

To je proste kapitalismus. Na cem myslite ze se napakovala hromada globalních, ale i středně velkých firem na zapade? Na obchodu s Čínou. Nakupují levně, prodávají draho všem včetně Čínanů. Proto jsou obchodní války s Čínou úplně směšný a prakticky to bývá jen krycí manévr. Pokud by se ze dne na den zastavil obchod s Čínou, tak polovina tech firme okamžitě končí. Velci akcionáři nvidie jsou jistě mocní lidé, ty zisky jdou do nich a za ty prachy jde udelat hodne, urcite se to nezastavi dokud Čína bude platit, tím sem si jistej.
daret [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Mier - vojna 2023-12-15 08:53:39
avatar
Hmmm,
sposob ako udzat mier medzi dvoma odlisnymi spolocnostami je bud vo vzajomnej zavislosti, alebo sa musia svojou silou drzat v sachu.

Kym je medzi 2 spolocnostami obchodny vztah, ze sa navzajom potrebuju a funguje to, tak sa nebudu snazit jeden druheho znicit.
Akonahle sa uplne oddelia, jeden bude mat prilis a druhy malo, alebo bude mat ten druhy nieco co ja chcem, prip. moze zacat mat jedna strana pocit ze je lepsia ako ta druha a ze ju vlastne nepotrebuje a staci jej jej uzemie / zdroje, tak to vedie k vojne.

Co spravi Cina, ked sa k technologiam nedostane?
No tak si ich okopiruje / vyvinie vlastne a o par rokov mozu zapad nielen dobehnut, ale aj predbehnut. Mozme si naivne mysliet, ze na to nemaju, ale len mysliet. Aj USA si myslelo, ze sovietom bude neviem ako dlho trvat vyvinut atomovku a ... netrvalo (nezalezi na tom ako sa im to podarilo, staci ze podarilo).

Ak by prislo ku globalnemu konfliktu, tak nech uz bude mat kto chce ake chce AI, tak sa pustia atomovky a bude koniec. Uplny koniec.

Mozno by sme sa ohladom tejto obchodnej vojny mali skor pytat "cui bono".
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 680x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1396x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1071x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1159x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3745x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1451x
Komentářů: 0