Zpoždění 40nm výroby čipů NVIDIA – GT212 zrušen? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Thursday, 15 January 2009
alt V souvislosti se špatnými hospodářskými výsledky a zejména poklesem poptávky po grafikách obecně …

 

 

V první řadě je nutné říci, že se zatím jedná jen o spekulace (nikoliv původně mé, i když si do článku pár svých postřehů tradičně přidávám), byť na reálných základech. Ovšem zatím víme to, že jádro GT212, které by se mělo představit na 40nm, fyzicky neexistuje jinde, než na papíře. Což nahrává, kromě jiného, právě spekulacím o tom, že se 40nm jader NVIDIA hned tak nedočkáme.

  Ostatně jsou pro to i další argumenty. Tím největším je asi současná hospodářská situace a situace grafik NVIDIA. 55nm modely GT200 právě v těchto dnech sotva dorazily na trh a rozhodně nemají na růžích ustláno. Ať jsou lepší proti 65nm modelům o co chtějí, ekonomická a hospodářská situace výrazně omezuje poptávku po drahých grafických kartách a jen za poslední kvartál klesla poptávka o více než 40%! A nezdá se, že by se situace v dohledné době zlepšila. Problém je i v tom, že lidé, kteří normálně mění grafické karty jak ponožky, nemají důvod proč na 55nm GT200 přestupovat, protože podobně výkonné grafiky (ne-li výkonnější) už dávno mají. Ani zde není žádná hra, která by nutně grafický update vyžadovala. A tak se zdá dosti logické předpokládat, že prodeje 55nm GT200 grafik v následujících týdnech a měsících budou dosti bídné, ostatně jako prodeje všech high endových grafik nad 200 dolarů jedno jaké značky. Současná situace jim zkrátka do karet nehraje. NVIDIA a výrobci grafik by tedy nestihly prodat 55nm GT200 modely tak, aby dle plánu mohlo na trh přijít 40nm GT212 (podobná situace, jako když výrobci desek volají po zpoždění nových čipových sad). Ostatně pokud jádro stále není jiné než na papíře, zdá se být už časově nemožné, aby se jeho výroba a nástup na trhu i v ideální situaci v Q2, vůbec stihla. Z 55nm na 40nm totiž není přechod žádnou lehkou záležitostí a je dokonce obtížnější než z 65nm na 55nm a jak dlouho trval přechod GT200 z 65nm na 55nm už dnes víme a osobně si nemyslím, že by se NVIDIA vyhnula problémům, které ji provázely při přechodu na 55nm. Dokonce se objevují spekulace, že jádro GT212 bylo zcela zrušeno, právě kvůli nízké poptávce a podobně a dalším High end jádrem bude rovnou už GT300, což zní hodně logicky.  

  Zpoždění ale mají nabrat i ostatní už mainstreamové 40nm modely, taktéž z důvodů výše uvedených. Místo Q2 se mají objevit až v Q3. Nutno říci, že zpoždění 40nm grafik NVIDIA není vůbec nereálné a jak už jsem několikrát říkal, současná situace nutí výrobce měnit plány a to zejména zpožďovat uvádění novinek, protože staré modely nejsou vyprodány. Včera uveřejněné předběžné finanční výsledky NVIDIA ale ukazují na to, že problémy na grafickém trhu, právě kvůli orientaci NVIDIA na high end v podobě GT200 současné situaci způsobují společnosti velké trable. Pokles příjmů o 50% není nic, nad čím se jen tak mávne rukou. 40nm GT200 rozhodně nejsou lékem na současnou situaci a i tak by dříve než za půl roku na trh nepřišly. Každopádně prozatím jsou to čiré spekulace (tak je tak berte), ale osobně si myslím, že je téměř vyloučeno, že by plány se 40nm grafikami NVIDIA její současná situace s prodeji grafik neovlivnila, stejně jako se tak děje v mnoha ostatních segmentech jiným výrobcům, kteří jsou zasaženy recesí i méně než NV. Domnívám se, že cesta vývoje zcela nové generace v podobě rodiny čipů GT300 je jedinou rozumnou, než lít další peníze do 40nm GT200 (alespoň co se high endu týká, mainstream by 40nm GT200 určitě snesl v současné situaci mnohem lépe) ...

Zdroj: The Inquirer.net  

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Mapek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Styl článku 2009-01-15 12:41:24

DD, nechci ti kecat do obsahu tvých článků, ale k formě bych měl nějaký návrh. V článcích se dost opakuješ a argumenty jsou přeházené. Článek pak působí únavně, nemá rytmus, gradaci. Aby jsme si rozuměli, nemyslím tím, že první část každého článku je v podstatě na jedno brdo (poslední dobou hospodářská krize). Ten, přestože určitě spoustě lidí vadí, by tam podle mého být měl. Přece jenom je článek uzavřený útvar, ne série tiskových zpráv, která leze z faxu na nekonečné roli papíru. Teď k tomu návrhu. Nechceš si zkusit před psaním článku napsat osnovu? Na těch článcích je vidět, že něco chceš napsat, sedneš a napíšeš to najednou. Pak vzniká to opakování, argumenty nepřichází logicky a nenavazují na sebe. Osnova ti sice chvíli zabere, ale ve výsledku čas ušetříš, protože si tím srovnáš argumenty, které pak půjdou logicky za sebou, nebudeš se muset v textu odvolávat na předchozí myšlenky, které jsi v logické souvislosti ztratil, protože jsi je přeplácl nějakou jinou. Tím v důsledku ušetříš spoustu vět. Navíc se to bude jednodušeji číst, člověk se v textu nebude ztrácet a bude to mít příjemnou gradaci. Příkladně o "situaci" píšeš na dvanácti místech článku, přitom by stačily dvě - tři věty na začátku, které by to shrnuly a nemusel by tím pak být článek kouskován. Po situaci by mohly přijít části co se šušká, proč se to šušká, co považuješ za jisté, co za pravděpodobné, co za čirou křišťálovou kouli a závěr.
(V optimálním případě by měl článek vypadat jako dobře navržená relační databáze. Logicky a hlavně bez jediného opakování ;-))
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 13:47:30
avatar
jj, jj..

nic proti DDovi, ale ta úprava je fakt otřesná - věty nemající smysl, opakující se myšlenky, hrubice. Já vím, že DD to dělá zadarmo a že se snaží (a má můj obdiv), ale celý web tím pak zbytečně trpí na profesionalitě.

Některé články jsou obsahově (logická syntéza) velmi na úrovni, bohužel ta úprava to celé shazuje. Občasné pravopisné chyby jsem schopen a ochoten tolerovat, ale tenhle "noční proud" chyb (pravopisných i stylistických) je nad můj jemnocit. :-)
Neznámý  2009-01-15 15:55:43

Zdar TyNyt, i ty, a to ty, jsi nějakej Outlocitnej, no já bych řekl, že Digital DOOM, je a to je, prostě, Srdcař, v tom, a to v tom, nejlepším slova, smyslu, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 17:40:01
avatar
Tak to souhlas (po dlouhé době jsem si přečetl Ladikův comment). Sdcař je dobrý slovo. Prostě DD to píše jak mu to přijde na mysl. Profesionalita zatím nehrozí, ač to rádi všichni spojují. A zase nemyslím si, že by aktuální články byly odlišné od těch před rokem, takže...je to prostě tak. Někdy má DD víc času, někdy méně a píše tak jak píše
Neznámý  2009-01-15 20:00:04

To by me zajimal ten jeden zoufalec.

EDIT: Tak uz dva zoufalci
mites [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 19:50:41

Hezky napsano! Souhlas

P.S. Tim koncem snad nechces rict, ze databaze bez vice tabulek v relaci nemusi byt logicky navrzena?;-)
Mapek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zatracená čeština :-) 2009-01-16 01:37:30

Že nechci říct, že databáze s více tabulkami v relaci musí být logicky navržena?
unaghy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - poznávacie znamenie 2009-01-16 07:34:43

Do bodky s tebou súhlasím a ešte pred nejakým časom mi dosť vadilo, ale čudujsasvete teraz už mi to pripadá normálne a prirodzené, táké to poznávacie znamenie autora, že by som ho spoznal aj keby sa nepodpísal
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 13:09:33

Myslím, že je téměř jisté zpoždění grafik podporujících DX 11 a to klidně až v druhé polovině roku 2010. Nvidii ani ATI nic nenutí k tomu přecházet na novou generaci za této situace. Myslíte si snad, že příchod DX 11 karet nějak mohutně pohne poptávkou? Já si myslím, že ani náhodou protože není co hrát, konzole totiž DX 11 neumí (proto možná pár her zmrší narychlo spíchlou implementací DX 11). Pokud se vůbec letos dočkáme nějaké nativní DX 10 hry tak DX 11 nativní hry se dočkáme tak na konci roku 2011 spíš později. Jak jsem psal již vícekrát ...ATI i Nvidia by měli začít podporovat vybraná studia (jako třeba Crytek), a tlačit je k PC only titulům, jinak bude jejich situace rok od roku horší. Hospodářská recese na prodeje highend grafik až takový vliv nemá ..to je nesmysl, neexistence kvalitních herních titulů je tím pravým důvodem. Prodeje profesionálních řešení je nezachrání ..jedině těsnější vazba na hráče ..to je ten pravý recept.....pokud na tohle nepřijdou ...tak zkrachují.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 13:30:41
avatar
jo take bych videl problem spis ve hrach nez v hospodarske krizi...ta se podle me az moc precenuje..hlavni priciny bych hledal jinde. drive sem uz hledal novej hw co si koupim..ale ted me zatim nic ke koupi nenuti.
Neznámý  2009-01-15 16:02:47

Zdar DOKTORe, a to DOKTORe2, ale co, by a to co, by, Firma ATI, a Firma nVIDIA, Zkrachovala, tomu a to tomu, nevěřím, vždyť, a to vždyť, už jen, rozhraní Aero 2, tak, to rozhraní Aero2, a to bude, mít, možná a to možná Nativní a to Nativní podporu a to podporu, těch a to těch Grafických Karet které, a to které, podporují rozhraní, asi tak, DirectX10.1. asi nějaká verze CZ, ne, v Operačním systému Microsoft WINDOWS Seven Ultimate SP0, asi nějaká verze CZ, ne a nebo, ne, protože, na Konzolích, a to na Konzolích, rozhraní a to rozhraní Aero 2, neběhá a nebo, ano, a no, jo, takže a to takže, Grafické Karty, nVIDIA GeForce, podpora, to plná podpora, Rozhraní Aero 2, v Operačním, a to v Operačním systému Microsoft WINDOWS Seven Ultimate SP0, asi nějaká verze CZ, až a to, až, 2 a půl roku, po vydání, a to po vydání, toho, Operačního systému Microsoft WINDOWS Seven Ultimate SP0, asi nějaká verze CZ, ostuda, a to ostuda, pro Firmu nVIDIA, jako kráva, a asi tak, 4 ROKy, zaostávání, a to zaostávání, za Grafickými, a to za Grafickými Kartami ATI Radeon HD3XXX, a lepšími, které a to které, rozhraní, DirectX10,1, asi nějaká verze CZ, a tedy, obrovská a to obrovská ostuda, pro Firmu nVIDIA, a tím, pádem, i krach Firmy nVIDIA, no tak, to, a to tak, to bude, docela, zajímavé, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 22:00:36

Přesně tak, PC only titulů je hodně málo a to brzdí vývoj, i když u konzolí jsou o dost starší HW, hry tam jsou sice trochu pozadu oproti PC, ale ne zas o tolik. Osobně si myslím že herní průmysl na PC opravdu zabijí warezy atd... Ony zabijí např i hudební průmysl atd...
Hospodářská recese na prodej high-end grafik opravdu nemá vliv, neřekl bych ani že ten nedostatek titulů na to má vliv, high-end grafiky se prostě neprodávají po nějak velkých objemech. S vyjímkou 8800GTX...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 22:08:36
avatar
ne neprodavali se ani driv ve velkych mnozstvich...ale ja driv kupoval high-end karty (nebo aspon nizsi high-end), ale ted si takovou kartu nekoupim, protoze pro ni nemam zadne vyuziti. driv se nasla vzdycky nejaka hra kvuli, ktere se treba vyplatila nova grafika..at to byl far cry, fear, oblivion atd...ted zadna takova hw killer hra dlouho nevysla. jen gtaIV, ale to vyzaduje vykony cpu, grafika staci prumerna.
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 13:11:06
avatar
tak tak , ako sa premieta hosp. kriza do predaja HW citam skoro v kazdom clanku co publikujes, uz je to dost unavne a nezazivne
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 14:06:53
avatar
třeba fráze: Jak už jsem několikrát říkal

DD: Z 55nm na 40nm totiž není přechod žádnou lehkou záležitostí a je dokonce obtížnější než z 65nm na 55nm a jak dlouho trval přechod GT200 z 65nm na 55nm už dnes víme a osobně si nemyslím, že by se NVIDIA vyhnula problémům, které ji provázely při přechodu na 55nm.
- trochu si rejpnu, tohle souvětí mě zní naprosto nesmyslně. tak např. přechod z 65 na 55nm nedal skoro žádnou práci protože je to jen optické zmenšení a fráze "je dokonce obtížnější" me připadá úsměvná a dál k těm problémům 55nm verze, můžeš mi říct alespoň jeden?
Neznámý  2009-01-15 16:05:08

Zdar FOBOSi, tak, to a to mně, je z toho, poměrně, a to poměrně, dosti do BREKu, přeci, a to přeci, jenom, oddálení, nějakých a to nějakých, HARDWARových novinek, není, a to není, ani trochu veselé, musím, přiznat, že co se mně, osobně, týče, mám, z toho, vážně, špatný pocit, co to, a to co to, ty, lidi, dělají proč, a to proč, nekupují nový HARDWARe, a tak, to je tak, smutné, a to tak, smutné, tedy, prostě no!
Albert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 02:14:43
avatar
*****
Albert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 02:15:02
avatar
*****
xJirikx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 23:21:43
avatar
jenže oni lidi co už maj nakoupeno by ty nový grafiky stejně nijak zvlášť nekupovali, protože není na čem je prohnat. K čemu ti je dalších 50 FPS když máš i s 8800GT v CoD 90 FPS? Takže než vydat super novou vlnu grafik co nemaj na čem excelovat, tak radši vydávaj tyhle remake karty...Doufaj že chytěj pár dalších ryb do sítí a mezitím se všichni vymlouvaj na krizi, krize je protože se neprodává. A proč se neprodává, protože lidi nemaj důvod kupovat, jenže když lidi nebudou kupovat nebudou mít firmy prachy na vylepšení a jsme zase na začátku
Tak a teď se do mně ekonomové pusťte jak jsem Jiřík z vesnice, houby tomu rozumim, ale když se zeptáš ekonoma co se děje, tak ti řekne, já pořádně nevim. na otázku co se bude dít odpoví to samý, protože on jim nikdo na tuhle situaci ještě nedal poučku...
Přijde mi to, že jsme v nějaký spirále a dokud to všechno nekrachne, tak se to nezlepší
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 21:48:28

proboha, DD udelej neco s tim ladikem

Je to tu jak web pro psychicky labilní

Omlouvat ho snad nema ani smysl.

siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-16 03:03:31
avatar
ale proc ne. On to tady tak hezky zpestřuje. A když si das tu namahu a rozlustis jeho přispevky tak i davaji smysl a jsou k věci
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-16 10:14:29
avatar
ale i kdyz jsou treba k veci tak ve vetsine pripadou jsou to jen blaboly a jeste dementne napsany a navic az moc dlouhy..zabira tu jen misto a nechapu, ze mu tohle nekdo toleruje. stejne to dela jen naschval...
Albert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-17 02:15:11
avatar
*****
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-15 23:02:14
avatar
osobne sa priznam, ze mi vobec nevadi, ako diskutujuci, len by ma zaujimalo co tou dementnou vetnou konstrukciou sleduje
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-16 09:46:45

ty nevis co tim sleduje ?
To je jednoduche
Dela si z vas prdel
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-16 14:05:00

tiez sa mi zda, ze by mala NVIDIA opustit vsetky 2xx a rovno sa pustit do dalsej generacie.. na jej vyvoj sa maximalne sustredit a pokial mozno ju co najskor dokoncit a odladit.. firma ma asi zarobene dost na to, aby este tento rok nejako preckala.. ale niekedy v Q3 alebo Q4 by mala vypustit nejake fakt rozumne karty..
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1246x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1649x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1153x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1214x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3796x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1477x
Komentářů: 0