NVIDIA Hybrid SLI už není podporováno Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 28 January 2009
altPoměrně nadějná technologie již není na nových modelech grafik NVIDIA podporována.

 

 

Už delší dobu víme o existenci technologií, které využívají integrovanou grafiku ve smyslu, že pokud je u určitého čipsetu přítomna, tak se při méně náročné práci postará o zpracování obrazu, a klasická grafika se vypne. Tím se šetří energie. Nicméně tato technologie je stále v plenkách a pravděpodobně tak i zůstane. ATI i NVIDIA tyto technologie v různých stupních na trhu mají. ATI zůstala se svým Hybrid CrossFire jen u toho, že u AMD 780G a AMD 790GX funguje spolupráce integrované grafiky s neintegrovanou, ale jen u grafik nejnižších řady HD 3400/4400. Dál to na desktopu z nejasných důvodů nikdy dotaženo nebylo a pravděpodobně už také nebude, alespoň nemám informace o tom, že by ATI na tom nějak usilovněji pracovala. Na mobilní platformě to ale dokonce funguje i v kombinaci Intel integrovaná grafika+ATI dedikovaná grafika ....  

  NVIDIA na tom byla na desktopu trochu lépe. Na čipových sadách pro AMD  - 780a/750a/730a a na Intelu u GF9300/9400, funguje Hybrid SLI právě tak, že se integrovaná grafika využívá, když není výkon slotové grafiky potřeba. Nefunguje to sice u všech grafik a modelových řad, ale až donedávna u každé nové ano. Nově příchozí NVIDIA GTX 295 a GTX 285 tuto podporu však nemají, nejisté je to i u 55nm GT200 na GTX 260 216SP. U těchto grafik by to ale mělo největší smysl. Zdá se však, že NVIDIA na tuto technologii rezignovala. Proč?

    Nejpravděpodobnějším důvodem je to, že NVIDIA už zkrátka počítá s tím, že na čipsetovém trhu u běžných desek, kde by podobná technologie měla smysl, již nemá budoucnost. Platformy AMD a Intel jsou jasně dané (procesory a k nim párované čipsety) a vyvíjet tuto technologii dále už nemá smysl. Výrobci desek už dnes dávají přednost ATI a Intel čipovým sadám (na běžném desktopu) a jediné existující řešení, u kterého má tato technologie smysl, tedy čipsety NVIDIA 750/780a, nejsou mezi výrobci ani zákazníky příliš populární a desek je na trhu jako šafránu, pokud se tedy vůbec ještě vyrábějí, ačkoliv jsou to jedny z nejlepších čipových sad, které NVIDIA kdy vydala. Osttaně v naší recenzi desky ASUS 780a, jsme ji také náležitě pochválili, jako dobrý produkt NVIDIA. AMD má dnes už svou platformu pevně v rukou a už si ani nedokážeme představit, že bychom k procesoru AMD vybrali něco jiného, než AMD podvozek (zvlášť když i AMD-ATI čipové sady jsou nejlepší, jaké kdy byly) stejně jako už dlouhá léta platí, že Intel k Intelu, odkud to AMD samozřejmě okoukalo. Hybrid SLI tedy skončilo? Pravděpodobně ano.

 Osobně si sice myslím, že technologie šetření energií za pomocí integrované grafiky je zajímavý nápad, na druhou stranu je to čip navíc a myslím, že by se určitě dalo vlastní jádro grafické karty omezit na výkonu a tedy i spotřebě tak, že by spotřeba grafik mohla být minimální bez nákladů na další čip, který by práci grafiky převzal. To je lepší cesta ...

Zdroj: Fudzilla

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Neznámý  2009-01-28 05:46:24

Souhlas s tim omezenim vykonu. Kurna preci nemuze byt problem vyrazne snizit takty u grafiky kdyz vykon neni zrovna potreba.
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 08:29:30
avatar
A taky to problem neni, jen je potreba trocha odvahy a odpovidajici nastroje. Flash BIOSu GK (mam zkusenosti pouze s ATi, jak je na tom Nvidia netusim) obsahne ve sve podstate pod/pretaktovani (idle/load) jakoz i hratky s voltazi pro jednotlive rezimy.

Cemu ale nerozumim, proc se vyrobci az na par vyjimek upjate drzi specifikaci a nevydavaji uz takto upravene karty a nalezite se tim nechlubi - OC zvladne (skoro) kazdy, ale vyladit kartu na minimalni spotrebu v necinnosti a zaroven max vykon v zatezi, to chce trosku ladeni. V domacich podminkach pouze pro nadsence.
Asgard_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 10:17:09
avatar
Přesně tak, můj 2900pro jel i ve 2D na 500Mhz s 1,05V. Ve 3d na 600 a 1,1V.Jen 100MHz dolů a to má být šetření? Dnes s mým osobním biosem jede na 200Mhz a 0,85V ve 2D a 875 1,2V. Karta krásně zvládá všechno a bez problémů. Proč to tak nebylo už od výroby je mi záhada. Ale jinak tuhle úprvu biosu zvládne každý trochu PC zkušenější člověk, stačí jen trocha ladění, mít chuť a nebát se v tom vrtat.
Neznámý  2009-01-28 11:28:09

Jasne, flash biosu a odvahu. Ja ale myslim, proc toto neumi karty uz od vyrobce a bez zasahu uzivatele. Proste kdyz pojede karta v 2D tak pojede na 10% vykonu. Nebo tak nejak. Treba dalsi generace grafik uz v tomto bude dale.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 15:42:48

Anebo vypnout procesory a část paměti. Nebo oboji.
Nebo zapínat tolik procesorů, kolik je potřeba. 4 ve Wordu, 16 ve Flash, 64 v Aero, 1600 v Crysis.
SPIRIB [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ati 2009-01-28 17:17:22
avatar
Zdravim, neviete niekto ako sa bude spravat karta ati rady 4800 ked sa spusti bez pridavneho napajania ? moje ocakavania su, ze karta nenaskoci a pocitac nabootuje pod integrovanym gradickym jadrom teda klesne spotreba systemu ...
PLS odpovedzte niekto kto to uz skusal alebo o tom niecovie... nedar by som si ju odpalil...
OmeGa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 19:18:11
avatar
toto nerob, nic sa ti neprepne, akurat ti bude pcspeaker vrestat ze vga nieje funkcna. v lepsom pripade ti este napise na obrazovku, ze mas zapojit pcie napajanie. takze ked uz chces odpajat napajanie, tak si odpoj celu grafiku.
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 21:24:29
avatar
Moje ASUS EAH4850 ma seshora cervene indikacni LEDky, duverne sem se s nimi seznamil, kdyz sem se kartu pokousel presvedcit, ze 400 W Seasonic je OK. Nechtela si to nechat namluvit

Proste ti to nenabehne, no a jestli nabehne integrovana grafika uz zalezi ciste na BIOSu desky - nektere ji aktivuji, pokud nedetekuji zadnou dalsi grafiku, u jinych je na to v BIOSu polozka... Kdyz nevis, precti navod

Pokud nebudes nic odpojovat/zapojovat za behu kompu, nic by se nemelo stat. Pokud ti to ale vsechno fungiruje koser, tak se v tom moc nevrtej a radsi modifikuj BIOS, pokud si troufnes. Tezke to neni a rizikove taky ne, pokud vis co delas a delas to po malych kruccich. Rozhlidni se po ceskem netu, DD tady ma montaz Accelera S1 a treba na EHW je pekny clanek o flashovani BIOSu (sorry DD, maji to tam fakt hezky udelany, skoda nezminit ;) ). Drzim palce ;)
Bowler [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 07:53:57
avatar
To je škoda ja som si vyberal podvozok pod mojho Athlona schválne s podporou Hybrid sli(viz.profil).No nič tak rýchlo do obchodu po nejakú poslednú kartu s podporou tejto technológie a potom už len platiť elektrárňam za nenažrané dvoj-trojslotové lopaty so spotrebou búracieho kladiva!R.I.P. Hybrid SLI
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 09:24:59
avatar
To neustálé nadávání na spotřebu mi přijde trochu ujeté.

Když televize žere 300W/h, tak to nikoho moc netrápí. Že mikrovlnka žere 2000W také nikdo neřeší, lednička, pračka, to jsou samé stovky wattů (EDIT sorry myšleno denně).

Fakt by mne zajímalo, jestli opravdu měříte a hledáte všichni spotřeby u každé lampičky a všech elektrických přístrojů co máte doma.

Rozdíl na kompu 100W nebo 200W udělá stovku nebo dvě měsíčně na elektřině navíc.. nevím jak kdo z vás, ale já platím za byt za elektřinu měsíčně víc než 1000,- takže je mi celkem fuk jestli platím 1230 nebo 1470.
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 09:01:27
avatar
ale tu mikrovlnku mas denne zapnutu asi na 5min, komp ma vacsina z nas zapnuty cely den
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 09:32:31
avatar
To je zase fakt... i když já teda herní komp mám zapnutý tak pár hodin v týdnu, takže to řešit nebudu .. na běžnou neherní činnost mám notebook, co žere asi tak 10W.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 09:20:44

stovky W u chladnicky? aku mas predstavu? 500W? budem kupovat novu, tak som vcera nieco pozeral.. nasiel som chladnicku so spotrebou 299kWh/rok.. takze to vychadza na spotrebu 34W.. prekvapenie?

jasne, ze niekoho par percent nevytrhne.. ale usetris v kazdej generacii nieco viac, tak postupne to zacne byt zaujimave.. ako pri spotrebicoch energeticke triedy.. este pomerne nedavno tu boli na trhu triedy C.. dnes uz skoro nevidis B.. vacsina je A.. a su aj A+, A++.. a rozdiel medzi C a A++ je celkom slusny.. a mam pocit, ze su uz aj nejake A+++

ked si vezmes, ze pocet pristrojov sa v domacnostiach zvysuje, tak ozaj treba zacat setrit vsade kde sa da..

aky som ja environmentalisticky prispevok napisal..
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 09:37:27
avatar
No máš taky pravdu, že spotřebiče jsou úspornější a úspornější Ale málokdo má doma jen ty nejnovější a nejúspornější.

Bohužel jsou sice úspornější a úspornější, ale máme jich doma stále víc a víc, takže spotřeba stejně stále stoupá. I blbá talevize nebo DVD v standby nebo vypnutá lampička s trafem z vše za 39 žere klidně 5-15W a to nic nedělá.

Mám v celém bytě úsporné 10W zářivky místo žárovek a domácí spotřebiče (lednička a pračka) v A+, tak to doufám tu grafiku vykompenzuje )
Flyee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 10:10:31

Možná nemá každej doma nejúspornější spotřebiče, ale většinu kterou má vyměněnou tak už usporná je. Když vidím jak v obchodech je mezi třídou A od B třeba 500Kč tak 90% lidí si připlatí za to A a tak si každý postupně doma obměněje všechno. My máme doma taky už všechno třídu A a všude úsporný zářivky.
Jako největší problém u počítaču vidím, že hned po nainstalovaní ovladačů harware sám nešetří. Kámoš si myslel jak má počítač úspornej, donesu mu měřič spotřeby a 220W v idle, proč neproběhne u spořících aplikací nějakej průvodce, aby při startu windows se automaticky hardware přepl do úspornýho režimu. Spousta lidí říká, ja mám uspornej kompl, mám Asus energy saver, ale pak zjistíte, že ho nemají zapnutej, protože stejně neví jak a ted grafický karty, u nvidie to mají celkem dobře vychytaný, karta se sama 2d podtaktuje. Ale u ati je to tragedie, píšou ati powerplay-karta spotřebuje jen tolik kolik potřebuje. Výsledek je ten, že v 2D poklesne frekvence jádra ze 750 na 500, to je celý. Takže výsledek na spotřebu skoro žádnej. A přitom to dneska jde udělat pomocí softwaru aby karta sama ve 2d se podtaktovala a ve 3D jela normálně. Proboha proč to už nebylo od výroby? Vždyt by se tím mohly chlubit v reklamních letákách.
Terepin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-29 07:56:00
avatar
Ešte lepšia je trieda A+.
Na margo podtaktovania GK - moja HD3870 sa v idle sama podtaktuje zo 780 na 300 MHz. Tichá karta je tak ešte tichšia.
Neznámý  2009-01-29 09:28:39

No ale nesmi se zas tak moc verit vyrobci. Mame doma televizi od Philipse a hrde uvadeji ze ve stand by to odebira 1W. Ale zmerenim bylo zjisteno, ze je to o neco vice jak 10W. Pokud bych to zjistil v zaruce a mel cas to resit, tak bych si je vychutnal. Bohuzel.
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-29 10:26:03
avatar
ja mam ten digitalny merac spotreby a napr. ked mam telku v standy tak je ten odber asi tak maly ze mi ukazuje 0.0..ale na druhu stranu som bol sklamany z lcd telky ( 26´´ ) ked je zapnuta mala spotrebu ako klasicka co mame v obyvacke ( s vacsou uhloprieckou )
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 09:33:55
avatar
Jo ale kdyz mas komp zaply temer cely den a jede ti zbytecne 100W 24h denne, tak to uz je o dost penez vic za elektrinu kolem 400,- Kc mesicne navic dle tarifu.To mi ani lednicka nesezere za mesic!A to pocitam jen kolik bych usetril.Celkova spotreba za komp tim padem je dvojnasobna.Myslim si, ze by to byl krok zpet nevyuzivat hybrid technologii
Oobist [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 10:15:18
avatar
ty mas svoj herny komp zapnuty cely den ??

ak to mas ako server tak tam nepotrebujes hernu kartu so spotrebou 200W ... to si radsej zober kalkulacku a zrataj si co sa ti oplati viacej mat doma 2 stroje jeden server a jeden herny ako mat cely den zapaty herny stroj


mam tu zopar dell-ov co maju v idel bez monitora spotrebu 60W a to su kancelarske stroje s monitorom to maze mat 100W - tvoj herny pc ma spotrebu dajme tomu 200W/300W idle/load a mozno aj viac

takze podla mojho nazoru ked si spravis jeden server bez monitora+switch na prepinanie monitorov (cize ti staci jeden monitor na viacej strojov) a druhy herny stroj co budes mat zapnuty par hodin denne tak usetris hodne


a este jedna vec kto povedal ze sa hibrid technologia nebude pouzivat? sak na ati aj intel moze kludne fungovat ved maju kazdy svoju platformu .. horsie je to s nvidiou
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 13:01:55
avatar
Jo jasne i tak by to slo .Ale proc mit dva kramy kdyz staci jeden.Muj herni komp bere max 250W(vetsinu casu asi 200W) v zatezi i po pretaktovani grafiky a procesoru. Grafika dela 100W-150W. Kdyzbych to prepl na integrovanou a vypl monitor tak se vlezu zhruba na 100W.Nemam to jako server ale celkem dost stahuji spis jen to dlouho trva, hold mam jen 2Mbity. Ty hdtv a dvouvrstve dvd prece jen trochu trvaji .Verim, ze ta hybrid technologie nepadne vzapomneni a bude se vyuzivat, kdyz to jde na notasu tak proc ne na desktopu
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 14:31:05
avatar
Na to nepotřebuješ switch, stačí správa přes terminál nebo vzdálenou plochu. Mám takhle doma server a můžu ho spravovat z kteréhokoliv počítače ze kterého se připojím do sítě. Server nemá ani klávesnici, myš nebo monitor protože nepotřebuje.
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 09:02:13

Ve 2D mají současné generace Nvidia grafik (GT 200) tak mizivou spotřebu kvůli které se přepínaní na integrovanou grafiku stává zcela nezajímavým. GT 300 by měla mít ještě pokročilejší management spotřeby. Proto si myslím, že tohle byl logický tah, kterým se ušetří i prachy za vývoj.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 09:14:05

ked vidim HYBRID, tak ma vzdy napadne auto na benzin a baterie.. uz som si myslel, ze bude rec o autach..

tiez si myslim, ze najlepsim riesenim je, ked sa prepina hlavna karta do nejakeho setriaceho modu..
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Naco 2009-01-28 10:14:26

Na co je peklit se s takovouhle technologií, práce jak na kostele a stejně si to uživatel v ovladačích musí zapnout. Upřímě ruku na srdce a zamyslete se kolik lidí z vašeho okolí by to zvládlo a kolik to skutečně udělá. Jestli to bude 10% tak hodně. Navíc NV karty jsou v klidu docela nežravé.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - power management 2009-01-28 10:16:44

Ja osobne si myslim ze obe firmy nasli jako nejlevnejsi a energeticky nejefektivnejsi reseni ze rozdeli power management pro 2D a pro 3D a bude vyreseno, to bude urcite jedna z novinek u novych generaci GK obou vyrobcu protoze pro desktop je situace takova ze uz to potrada smysl resit to CHS a u mobilnich CHS je stejne vetsina s int. GK kde uz dosahuji stavajici int. GK dost rozumnych vysledku....
OmeGa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - a ako ATi? 2009-01-28 19:21:33
avatar
DD, mohol by si zistit nejake nove info o taktomto rieseni na ATi? dnesne najvykonnejsie radeony zeru pomerne dost, tak by sa im to zislo, mas predsa kontakty, a vraj dobre, tak sa trochen popytaj
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 21:10:49
avatar
AMD-ATI an dekstopu také řešení nemá a nevím nic o tom, že by se v současnosti chystalo ...
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 21:30:38
avatar
Ja bych povedal, ze i kdyby na tem robili dopredu slubovat nic nebudu,...
caru pres rozpocet urcite udelal MS s tim ze on to podporovat nebude, ale myslim ze v notebokoch to jeste furt ma sanci a furt tu je nadeje ze ked to komplet pujde v notasoch prenesu to i na desctopy,.. byt GREEN je predsa in,
a kdyz ne,... no zivili sme tie nenazrane karty dodnes, budem je zivit i nadale
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-01-28 21:34:35
avatar
Jak nad tim premyslim, technologie Hybrid Xfire a Hyrid SLI umrely driv, nez se narodily. Microsoft rekl Hybrid NEE, tak Hybrid NEE a je jedno jestli zeleny nebo cerveny.
Budouci cesta u GPU je spise power management jednotlivych vypocetnich clusteru jadra a pokrocila sprava profilu (IDLE, UVD, LOAD) pres drivery z OS. Tesim se na to, az mi zacnou drivery ukazovat spotrebu GK a tlacit varovne okenko, ze mam 3D profil a ze karta papa bez zateze vic nez musi.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1015x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1505x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1117x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1187x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3770x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1463x
Komentářů: 0