HP prý ignoruje problémy uživatelů s HP notebooky s vadnými NVIDIA GPU Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 28 duben 2009
altProblémy s vadnými NVIDIA čipy jsou stále na pořadu dne. Bohužel prý společnost HP není k některým moc vstřícná …

 

Bohužel se na scéně opět objevily problémy spojené s vadnými čipy NVIDIA. Nově si stěžují někteří majitelé mobilních počítačů HP, protože dochází k selhání u modelu, který nebyl zařazen do seznamu s rozšířenou zárukou a opravami zdarma. Jak už víme z dřívější doby, NVIDIA prý od listopadu 2007 do července 2008 vyráběla grafické čipy s výrobní vadou. Ta spočívala ve špatném materiálu pájky, pro spojen čipu a pouzdra čipu, který pak vlivem velkých změn teplot zejména u mobilních počítačů rychle ztrácel soudržnost, a výsledkem bylo nakonec selhání čipu. Hned poté, co se celá věc dostala na veřejnost, přistoupily mnohé firmy na prodloužení záruky u některých sérií a modelových řad svých mobilních počítačů. Mezi jinými Dell, Apple i společnost HP.

Jenže problémy jsou stále aktuální. Výrobně vadných čipů bylo do notebooků osazeno velké množství a mnoho notebooků má tak tyto čipy v sobě. A protože se nedá otestovat (bez toho aby se tomu čipu ublížilo a problém se vlastně vyvolal) a zjistit, zda a kdy takový čip odejde, problémy prostě stále přetrvávají. Bohužel také není známo, zda NVIDIA opravdu problémy s pájkou vyřešila, protože i u některých nových modelových řad se podobné problémy s NVIDIA čipy objevují. Nedávno to byl případ nových Apple MacBooků. Společnosti se snaží u nových modelů i u těch stávajících v oběhu a v užívání uživatelů zabránit nejhoršímu. Objevují se tak různé updaty ovladačů a BIOsu, které řízením otáček tak, aby výkyvy teplot byly na čipu co nejmenší, se snaží velkou pravděpodobnost selhání čipů oddálit. Jak moc je to fér, nechám na posouzení vás uživatelů, nicméně nově si stěžují majitelé určitých HP notebooků.

PCworld a Fudzilla nově informuje, že mnozí uživatelé odcházejí z reklamačního oddělení HP s pravděpodobně vadným NVIDIA čipem s nepořízenou, protože prý nejsou jejich notebooky zařazeny do seznamu modelových řad, kterých by se měly problémy týkat. To souvisí s tím, že nikdy nebylo přesně řečeno, kterých čipů se skutečně problém vadného výrobního postupu týká a zda se to náhodou netýká úplně všech čipů vyráběných právě v období Listopad 2007 – červenec 2008. Problém se tak prý týká modelu HP dv9500 s NVIDIA čipy, které nejsou na seznamu potenciálně ohrožených a uživatelé přesto mají opakovaně stejný problém indikující právě selhání NVIDIA čipu. Uživatelé se tak prý musí na opravě finančně podílet. HP prý argumentuje tím, že některá selhání nemusejí mít s čipy NVIDIA nic společného, což je určitě pravda, ale na druhé straně zase uživatelé argumentují tím, že je tu řada stejných notebooků s ATI grafikami, které podobné problémy nemají. Problém bude zkrátka v tom, že NVIDIA čipy jsou náchylné na teploty a to co stačí na chlazení u ATI bez problémů, u čipů NVIDIA s pravděpodobnou výrobní vadou v materiálu spoje pouzdra, vede k jeho postupnému selhání.

Samozřejmě firmy jsou na podobné problémy dnes poměrně citlivé, je to rozhodně špatná reklama s náklady na opravy notebooků jsou vysoké. HP není jedinou společností, která musí podobné stížnosti řešit. Řešit je také musí DELL i Apple a někteří další. Uvidíme, jak se HP postaví k novým stížnostem a zda nebude seznam potencionálně ohrožených modelů, jejichž opravy jsou zdarma a s prodlouženou záruční lhůtou, rozšířen.

Zdroj: Fudzilla.com

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
FudgS.R.O. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-28 16:05:18
avatar
Chápu že reklamace velkého počtu výrobků přináší vysokou finanční zátěž, ale myslím že takhle špatná reklama za to ušetřit na zákazníkách rozhodně nestojí a odradit si takhle potencionální zákazníky, no nevim nevim.

Ale co já, vždyť to vedou oni.
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-28 19:14:40
avatar
no asi spoléhali na to, že se o tom nebude tak moc mluvit... na takové prohřešky se rychle zapomene, lidi nemaj moc dlouhou paměť.
Golo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-28 16:27:28
avatar
je dost cudne ze pouzili zly material, ved ked sa pripravuje nieco nove tak sa to testuje dost dlho a nechapem ako sa im pri testovani neprejavila nejaka vada
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-28 16:52:23
avatar
no to moc nechápeme nikdo, o tom to také celé je, nikdo nevří tomu, že si podobného problému nebyl během těch měsíců u NVIDIA nikdo vědom, tomu se prostě věřit nedá ...
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-28 20:13:51
avatar
reste to stylem,,,hm mobilny nVidia? hm, ne dik. Obycejna NEmobilni nVidia? proc ne. anebo budte masochiste a skuste si nakej takovej notas koupit,,,tomu se rika teda ruska ruleta z pocitacem heeh
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-28 20:49:49
avatar
Osobně proti Nvidii nic nemám, ale v současné době bych se teda jakéhokoliv notebooku s nvidia grafikou dalece vyhnul. Obvzláště vzhledem k tomu že sám sem se stal obětí notebooku s vadnou 8400M. Navíc sem již nemel možnost reklamace.
eufigenie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-28 22:57:49
avatar
Notebook jsem kupoval asi před dvěma měsíci a také jsem ho raději koupil s grafikou ATI, protože nemám potřebu přijít při závadě o data.
nVidia měla holt s těmi čipy pech a jelikož se na tuto vadu přišlo až praktickým užíváním mezi lidmi, nedalo se s tím už nic moc dělat. Jedinou možností bylo prodloužit záruku, což automaticky směřuje k nadměrnému počtu reklamací.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-29 02:34:55
avatar
taková věc se může stát jakémukoliv výrobci složitých čipů o tom žádná tady jde o to že Nvidia se snaží jen mlžit a ukecávat než by přiznala chybu a řádně ji napravila
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-29 09:24:40
avatar
Tak to, aby se clovek vyhybal notebooku s mobilni grafikou od Nvidie jako cert krize!
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-29 10:25:24

asi je to drahe.. ale drahsie by mohli byt neuskutocnene predaje v buducnosti, ked sa im ludia obratia chrbtom kvoli tejto politike..
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-04-29 14:09:45
avatar
Trochu mě zaráží, že nVidia víc jak 5 měsíců vyráběla v masové výrobě čipy s vadným spojem a tovární testy nic neprozradili ? Je to fakt záhada...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1234x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1639x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1151x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1213x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3794x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1475x
Komentářů: 0