NVIDIA G300 DX11 za pár týdnů? Podrobnější informace ze zákulisí … Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 24 červenec 2009
altNVIDIA živí naději na své DX11 grafické jádro s uvedením již letos, lze tomu věřit?

 

 

 

Spousta magazínů dennodenně plní své stránky spekulacemi a často i výmysly ohledně 40nm grafik od AMD i NVIDIA. Většina těchto webů ale nemá vlastní zdroje informací a čerpá z ničeho, co uveřejnili (vymysleli) někde jinde … Asi jste někteří poznali, že jsem si úvod článků půjčil od kolegy a velkého HW nadšence OBRa ze serveru PCT. A proč? Velký fanda technologií, a zejména těch s pořádně velkými cenovkami :), OBR píšící pro magazín PCT, nám totiž jako první na světě naservíroval informaci o tom, co a kdy nová grafika NVIDIA bude a OBR podrobnostmi nešetřil. Tak se podívejme, cože nás to údajně tedy čeká …

Pokud jde o spekulace kolem 40nm grafik, tak ty jsou a existují a je pravda, že většina webů přebírá informace navzájem, nevyjímaje všechny profesionální časopisy a magazíny. Výsledkem je taková tichá pošta, kdy na začátku klidně může být záměrně vypuštěná informace/dezinformace a na konci všemi přebíraná informace vydávána za realitu. Naštěstí DDWorld je magazín počítačových nadšenců, kteří vědí, kam pro ty skutečně relevantní informace zajít a koho kde kontaktovat. Za tři roky jsme si udělali řadu velmi dobrých kontaktů, které využíváme. Díky tomu jsme schopni rozlišit ve spekulacích o novinkách, co je realita a co je blábol. Samozřejmě některé informace pustit ven nemůžeme, ani když nám je dotyčný prozradí po pár pivech, neb bychom si tím mohli ublížit v přístupu dané společnosti k nám ohledně zápůjček novinek a obecně dobrých vztahů, které už tři roky velmi úspěšně budujeme a můžeme se jimi pochlubit. Víme tedy více, než říkáme, ale to je poměrně běžné, často zejména v sezóně žijeme trochu napřed :). Zatímco vy ještě kupujete jednu generace produktů, přičemž vás zásobujeme jejich testy a k tomu čas od času nějakou tou „uniklou“ informací o další generaci, ve skutečnosti už týdny přesně víme, co přijde, účastníme se některých prezentací a rozhovorů, a nezřídka už testujeme novinky, o kterých ani nevíte. A to ať se jedná o grafiky, notebooky nebo základní desky apod. Pro mě, jako člověka, který všechny informace zveřejňované na stránkách DDWorld.cz editoruje, je opravdu občas obtížné zvolit správnou formu a rozsah informací. Nejinak je tomu, i co se budoucí generace grafik týká.

Na rovinu vám mohu říci, že grafická jádra ATI RV8xx (ano je jich několik), a NVIDIA G300 jsou hotová. A to už pár týdnů/měsíců. Pokud je to pro někoho překvapení, tak upřímně nevím, čemu se diví. Vždycky jsou grafická jádra hotova nejméně 3 měsíce před zahájením výroby natož prodejů. Jsou i grafiky, jejich jádra jsou vyrobena skoro půl roku před tím, než jdou grafiky vůbec na trh! V současné době tím hlavním, co ovlivňuje příchod nové generace grafik na trh, je 40nm výroba TSMC. Ta je ve stavu více než bídném. Je ale pravdou, že malá část jader se podaří vyrobit dobře a mohou být prodány. Toho důkazem může být pokračující výroba 40nm RV740. Je ale také pravda, že výroba většího jádra je logicky obtížnější a výnosnost ještě menší. Obavy, že obří G300, které má i na 40nm plochu kolem 500mm2, nepůjde moc dobře, natož levně, vyrábět, nejsou spekulace, ale realita. Z toho pramení obavy o dostupnost grafik. Něco jiného je totiž grafiku představit a zcela jiná věc je dostupnost na trhu.

Zdeněk (OBR) na PCT připomněl situaci s GTX 275, které prý byly dostupné, ačkoliv mnozí (já) tvrdili, že neměli být. Realita byla taková, že u nás v ČR dostupné překvapivě byly, ale ve většině světa ne a třeba v USA je měly až za měsíc! Souviselo to s tím, že NVIDIA celou úvodní produkci jader pro GTX 275 dala společnosti PALIT (Gainward), protože si ji chtěla získat zpět na svou stranu proti AMD-ATI, kdy Gainward nebyl spokojen s přístupem ATI k němu, když k němu před tím přešel a NVIDIA tím přišla o exkluzivního výrobce a významného partnera. NVIDIA tedy chtěla využít příležitosti a proto se GTX 275 objevily z počátku jen v omezených sériích a jen od tohoto výrobce. Ostatní velcí výrobci grafik například ASUS a další, se k první várce jader pro GTX 275 vůbec nedostali a tedy dostupnost grafik byla jen omezená a jen od jednoho výrobce a rozhodně nebyla v celém světě. Takže ne všude se mohli řečem o nedostupnosti GTX 275 smát, mnohde ji totiž zažili. Ale u nás konkrétně ten kdo chtěl a věděl kam se obrátit, grafiku si koupit mohl. To platilo i o 8800GT, která po vydání také nebyla vzorem bezproblémové dostupnosti, stejně tak ale to platilo i pro GTX 275 a platí to i pro 40nm Radeon HD 4770, který sice skladem moc vidět není, ale sehnat jde a není rpoblém ji druhý den po objednání držet v ruce, když víte který velkosklad, či případně který obchod tu aktuální dodávku vykoupil.

Vraťme se ale k GF G300. OBR prý kdesi popíjel s technickým ředitelem NVIDIA, který se po pár pivech rozpovídal. Malá odbočka: Jak znám marketing NVIDIA a lidi v něm, a že je znám dobře, pochybuji, že potřebují pár piv k rozpovídání. PR NVIDIA hodně mluví i za střízliva a jsou to VELKÁ prohlášení. Občas bych vám to přál někomu zažít (nepřeji, pokud vás nemám za nepřítele). To není PR a tradiční tancování kolem něčeho, o čem stejně všichni v místnosti dávno víme. V případě NV má PR podobu solidního výplachu mozku, kterému slabší jedince podlehnout velmi snadno a zbytek solidně otráví. Z hodinového monologu se mimo jiné univerzálně dozvíte, že NVIDIA je super, skvělá, nejlepší, všechno je bomba, konkurence nemá nic a už příští měsíc ohlásí konec a hodí ručník do ringu (ať už jde o AMD nebo Intel), protože všechno nové NVIDIA je prostě utramegasuper co tu ještě nebylo, co nám vytře zrak a zadube všechno okolo do země. Prostě ani mráček na obloze NVIDIA, ani náznak toho, že by ne všechno šlo úplně dobře - pozitivní myšlení je sice fajn, používám jej také, ale tohle je totální extrém. A ne, nepřeháním ani si nedělám srandu i když se tomu nechce věřit, kdo ví, o čem mluvím a měl tu čest to zažít, ten mi dá zapravdu – podepisovat se nemusíte. Prostě z PR přednášek NVIDIA, kromě toho, že máte hlavu jako balón, a že se třikrát dozvíte na různý způsob, jak je NVIDIA úžasná a všichni ostatní jsou looseři, a tak máte pocit, že NVIDIA vymyslela vše včetně vzduchu, který dýcháme. Protože jsem zažil PR manažery i po pár pivech, vím, jak to pak vypadá a živě si umím představit ty rozhovory :). Technický ředitel NVIDIA je už ale trochu jiná pozice, a tak doufám, že tentokrát OBR nejde ven s další "zaručenou" informací od NVIDIA. V živé paměti mám ještě podobné informace, například o mainstreamu na bázi GT200, který nepřišel, či o bezkonkurenčním výkonu GTX 260/280 po vydání jako trhačích asfaltů (jak to bylo, netřeba připomínat), revolučních ovladačích „Big-bang“ (nebo gangbang, jak chcete :) ) srovnatelné s příchodem SLI a tak dále a tak dále ... (Pravda, že nadšení je občas silnější, taky jsme to zažili například u HD 2900XT, která nakonec moc bomba nebyla)

OBR tedy na základě po pár pivech získaných informací tvrdí, že GT300 se objeví pravděpodobně na modelu GTX 300 a parametry budou upravené grafické jádro na bázi GT200, vyráběné ale 40nm, nesoucí 480SP v kombinaci se 2GB pamětí a samozřejmě plnou podporou DX11. Výkon karty se předpokládá kolem GTX 295 (logické, když je to 2x GT200), ale výkon v CUDA aplikacích má být prý překvapením a velkým přelomem. To mohu ještě na základě svých informací upřesnit. Už před několika měsíci jsem vám v podoraném článku říkal o tom, že NVIDIA G300 bude postaveno na základech GT200 a že velkou změnou bude přechod od jednoduchých jednotek k MIMD. Právě to by se mělo odrazit ve značném nárůstu výpočetního výkonu celé grafiky. Takže v podstatě v tomto směru nic nového objevného ani po pár pivech :).

Co je nová informace je, že spotřeba by prý měla být v klidu neskutečně nízká na úrovni HTPC karet, v zátěži pak TDP bude stejné jako u současných modelů. V podstatě ale ani to není nijak překvapivá novinka. Na spotřebě v klidu NVIDIA hodně zapracovala už u GT200 a tak nízká spotřeba v klidu u 40nm G300 je samozřejmostí. Ta nejhlavnější nová informace, kterou OBR z technického šéfa NVIDIA vytáhl, je, že prý NVIDIA představí tyto karty 1.10.2009! OK tak, tohle je nová informace, ale pro mě ne moc překvapivá, protože vím, jak je rozvržena výroba a dodávky stávajících GT200 jader a jaké jsou další modely grafik, které jsou v plánu. Tuto skutečnost jsem vám také několikrát tlumočil. Osobně jsem měl ale poslední informace, které mluví o představení G300 někdy nejdříve na přelomu října/listopadu, což ostatně NVIDIA před pár měsíci potvrdila v několika rozhovorech pro další magazíny. Posunutí na 1.10. je podle mě reálné, těch pár grafik do testů k vytahování NVIDIA k dispozici dohromady dá i při stávající mizérii 40nm výroby a prostě nesmí dát konkurenční ATI příliš velký prostor. To v říjnu s DX11 grafikami uvidíme na 101%.

Bohužel mé nadšení jako uživatele z G300 není až tak velké, a už jen proto, že G300 na GTX 380 nebude absolutně nic, co by běžného uživatele mohlo zajímat. Kromě brutální ceny (na méně než 650-700 dolarů bych to neviděl) to bude grafika hodně zaměřená na výpočetní výkon pro zpracování videa, renderování atd. a to nás většinu běžných uživatelů opravdu moc nezajímá. Herní výkon, jak se obávám, tolik nenaroste. NVIDIA totiž G300 plánuje hlavně jako výpočetní grafický procesor, protože její CUDA systémy ohrožuje příchod Intel Larrabee, se kterým Intel také finišuje a jehož první testovací vzorky už také existují ;). NVIDIA totiž na rozdíl od AMD nebo Intelu nemá procesor a tak maká na tom jediném, co pro výpočty může poskytnout – G300. Jenže problém je, že tahle obří grafika, obří grafické jádro bude po čertech drahé :(. Běžné uživatele rozhodně daleko více zajímá mainstream kolem 5000 korun a tedy konkurence grafické kartě ATI Radeon HD 5xxx na bází RV870 DX11 a nastupce mainstreamových grafik GTS 250/9800GTX. Bohužel jak už jsem řekl v nedávném článku, ohledně plánů na mainstreamové G300 karty je až nepříjemné ticho, zatímco o G300 už toho delší dobu víme poměrně dost.

G300 bude určitě brutální výpočetní grafika (snad), z proklamovaného herního výkonu lehce nad úrovní GTX 295 budou vzhledem k její ceně mnozí možná trochu zklamání (nevěřím, že bude tak "nízký"). Tedy samozřejmě pokud se ony nad pivem získané informace (kopírující ale spekulace a úniky vynesené už před měsícem) potvrdí a to včetně onoho zajímavého data 1.10.2009, které nelze potvrdit ze žádného dalšího oficiálního, ani neoficiálního zdroje …

Bohužel podobná informace se nikde na světě neobjevila a to ani z tradičně hodně dobře informovaných čínských zdrojů, které spí přímo v továrnách :). OBR tedy uvádí tuto zajímavou informaci jako první a jsem zvědav, zda mu to vyjde a snad se nad tím pivem nenechal technické šéf NVIDIA unést víc, než přes míru a věděl, co to vlastně povídá a neluvil spíše o tom, co by rád a na co bohužel nedojde :). Každopádně jako technologický fanda jsem na G300 hodně zvědav už od začátku a to ani ne tak pro hry, ale právě na souboj NVIDIA vs Intel Larrabee, ačkoliv se primárně soustředím na jiný cenový segment grafik, což ale asi dělá většina z vás. Doufám, že se brzy, třeba díky nějakému dalšímu setkání nad pivem dozvíme zase nějaké další novinky …

Zdroj: PCTuning.cz, OBR, DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Lacomme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 18:15:33
avatar
Chysta se nejaka soutez o HW?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 18:28:39
avatar
o DX11 grafiku? Zatím ne, ale bude ;)
panther7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 20:01:36
avatar
Stejně ni nevyhraju
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 00:18:33
avatar
no to je jasné tady zásadně vyhrává Lacomme
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 19:15:40
avatar
Sakryš Lacomme, ty jsi fakt nenažraný
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - No to som teda 2009-07-24 18:20:21
avatar
zvedavy. Myslim si ze nVidia vyda par grafik pre recenzie, ale zatialco ATI uz bude DX11 predavat, nVidia nie. Teda pokial to opat nebude Gayward :-).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 18:28:24
avatar
no asi takhle, dostupnost 40nm grafik bude malá, ale bude, jde o to, že ATI vydává DX11 grafiky do mainstreamu, NV do nejvyššího high endu ... takže NV ani tak moc nebude vadit nízká vítěžnost, navíc většin a těch grafik stejně podle mě půjde do profesionálního segmentu
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 19:02:10

Už aby tu byly, zajímaly by mě ceny. Sestavuji počítač, chci aby byl do konce roku hotový
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 19:29:29
avatar
DD ty ses nám do toho obul s takovou chutí psát o blbým nVidia vyprávění to sem eče neviděl
ne hele, myslíš že Ati bude mít mainstream za 5 000 ? od začátku ? seš si jistej ? já to vidím tak na 6 - 7 000 ..
ehm. co je divnýho na 1.10. 2009 ? s GTX275 se taky počítalo na měsíc po HD4890 a jak si viděl vyšla zaráz ... to nemuže nVidia vydat grafiky dřív nebo stejně jako TECHnologický leader AMD ?
co se tyče toho cos psal o vyprávění, možná to říkaj proto že to asi pravda je ? myslíš že maj velkouhubu jen tak pro nic za nic ? AMDtaky hučelo ,,máme DX11, koukejte na evergreen, bude v září,, a nakonec to bude listopad nebo pozdějš
třeba se do toho prostě nVidia dostala a rozcape radeonky jak nic
jo a proč pořád opakuješ že nVidia bude mít špatnou výtěžnost protože bude mít velký jádro 500mm a takovy kecky pořád dokola to čtu za dva tejdny po třetí, ne li víckrát
ach jo ...
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Sejmout 2009-07-25 11:10:53
avatar
Radeony se jim asi tezko podari, prece jen cenova politika AMD vychazi z pozice male firmy, ktera muze konkurovat jen cenou (ze je (mozna) TG top, to je 95 % uzivatelu sumafuk). Ale jinak snad G300 prekvapi, stejne jako prekvapila rada 8xxx (pokud se nemylim, tam se take o jadru do posledni chvile temer nic nevedelo - tohle mi pripada hodne podobne). Ale souhlasil bych, ze ta cena 5000 je hodne optimisticka, minimalne u nas bych to videl na 6500 a vys (ale snad se mylim, kdyz bude nizsi, super, NV karty budou muset jit take dolu ).

Jinak, DD, uplne jsi prekvapil, kdyz jsi zminil 2900tku od ATI, jen bych vypustil to slovo "moc" (bomba to totiz rozhodne nebyla).
fonda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 18:41:37
avatar
pekny a trefny clanek, ja vim proc sem chodim rad uz nekolik let
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 19:05:51

neviem cim to je ale taketo "informacne prestrelky" o dalsej novej generacii su na nete kazdy rok a mna by uz ani to leto nebavilo bez tychto subojov ATi vs nVidia, DDworld vs PCT
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 19:29:30
avatar
jaké přestřelky? o žádných soubojích DDW vs PCT nemůže být řeč já se do nikoho neopírám jen informuji ... navíc sorry ale DDworld žádnou konkurenci nemá, protože DDW je uživateský web za PCT a spol stojí velké nakladelství a profi redakce tomu se opravdu konkurovat nedá a taky žádný z těch webů za konkurenci nepovažuji a doufám že ani ony mě, protože to by to měli moc lehký
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 21:37:58
avatar
mno lehký, někdy máš i kvalitnější články a informace než profi weby rozhodně pro ně konkurencí jsi ;-) pro mne tedy ano
Miqq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 22:25:13
avatar
a čtivější a delší
Asgard_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 22:36:37
avatar
No mě to dost pobavilo, velkohubé prohlášení pana OBRa si opravdu zaslouží podobný komentář. Jen mám strach, že tentokrát se OBR nemýlí, sám jsem už před několika měsíci tipoval že launch nVidia přizpůsobí ATI at to stojí co chce, papírový launch přece není nic nového. Takže myslím že 1.10 budou dostupné všechny (3ks ) dosud vyrobené karty na recenzeů.A pravděpodobně půjde ještě o ES, kvůli úspěchu recenzí
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 22:47:28
avatar
zadna vyjadreni obra si nezaslouzi zadny takovyhle komentar. tim se akorat DD snizuje na stejnou uroven jako obr. je to trapne, je to detinske a nejhorsi na tom je to, ze to akorat pomuze obrovu egu a ctenosti jeho novinky na pct. treba ja bych si ji nebyt tohodle clanku neprecetl
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 00:45:15
avatar
ale to fakt není nic proti Obrovi
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nahodou, 2009-07-27 08:14:15
avatar
jeho recenze me pripadaji dost dobre a s komentari se drzi vcelku pri zemi (jo, obcas si masiruje ego, ale co, kdyz mu to dela dobre a kazdy se obcas rad pochlubi).
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-27 09:11:29

Recenze ma ctive ale taky v drtivy vetsine s "prisadou" PR, takze z principu je v takovych recenzich problem s objektivitou. Samozrejme neco podobneho muzes rici o DDem ale pokud to budes brat jako protipol(cili jeho recenze + Obrovi ci Jahodovi recenze a zprumerujes je tak dostanes hodnoty hodne blizke realite) a uvedomis si fakt ze posledni dobou se tu podili na testech a recenzich podstatne vice lidi nez jen DD a par jeho vyvolenych tak uz z principu tu mas vetsi "miru" objektivity na tomto serveru nez server ala Obr ci ala Jahoda...
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 00:13:11

ale to si ma zle pochopil DD resp. som to mal lepsie ja napisat, prestrelky DDworld a PCT bola len narazka na to ako sa "ne/priamo" obcas doberate v recenziach/aktualitych nic komercne samozrejme, to prirovnanie ATi a nVidia k DDworld a PCT bolo v zmysle ze je to evergreen, to tu bude aj za rok rovnako ako vychody a zapady slnka
poluxtroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 19:11:13
avatar
Jak to tak čtu ,tak to budou zase neprodejné grafiky od Nvidie a díky ATI si je budeme moci po několika týdnech koupit za poloviční cenu.Bych to tak viděl,že se bude historie opakovat.Mě to samozřejmně nevadí,už se těším na 5xxx.
Giacomo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 20:42:49
avatar
jako vlastnik Atiny HD4850 si spise pockam na radu 6xxx, osobne vymena grafiky staci vetsine hracum ob-generaci
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Obávám se 2009-07-24 19:43:03
avatar
Že by NVIDIA mohla zkrachovat, protože s tímhle přístupem (přeznačování, silný marketing místo pořádných grafik, cena grafik) to moc daleko nedotáhne. Neupozorňuju na aktuální nedostatky NVIDIE, ale na to, že kdyby NVIDIA i přes mnoho milionů dolarů,které vlastní, zkrachovala, tak by ATi jako jediná firma (Larrabee nepočítám, protože je teprve na začátku své ''éry'') zůstala na trhu a ceny by hned zvedla, protože by neměla konkurenci. Bůh nám pomáhej - ať se NVIDIA vzpamatuje a je to zase silná konkurence.
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 20:28:47

Podle mého názoru ty Obrovi informace do sebe dost zapadají a nejspíš to tak i bude. Souhlasím s DD rovněž v tom, že herní výkon bude vyšší ..myslím si, že Obr záměrně napsal nižší (už jen kvůli G200 a humbuku právě kolem očekávaného herního výkonu - nečekám ale nějakých zázračných 200% ..podle mě cca 130-140% oproti GTX 285). Je také logické, že Nvidia se soustředí na boj proti Larrabee ...protože právě s Intelem bude soupeřit o výkonnostní trůn, o který nesmí přijít (pokud by ztratily pověst lídra půjdou pomalu ale jistě dolů s prodejema grafik - tohle se z povědomí lidí jen tak nevymaže). Jinak herního výkonu bude i tak dost a nikdo jej v podstatě nevyužije. Pro hraní v rozlišení 1920x1200 bude GK stačit 3-4 roky úplně v pohodě. Je skoro jisté, že Crysis 2 bude vypadat jen o málo lépe než jednička ...takže nic co by neutáhly již stávající grafiky. A tahle hra po vizuální stránce bude dále kralovat...... Dočkáme se toho, že příchod další generace po G300 se značně protáhne...těžko se bude herní výkon, kterého je dneska už dost dál posouvat. V této situaci je naprosto logické, že Nvidia se soustředí také na jiné než herní nasazení budoucí generace grafik.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 20:30:33
avatar
přeznařování? No tenotkrát ne bduou tam dost velké tehcnologické změny navíc RV870 také vychází z RV770 ;)
panther7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - HD2900XT 2009-07-24 20:06:40
avatar
To snad ne, už zase "Pravda, že nadšení je občas silnější, taky jsme to zažili například u HD 2900XT, která nakonec moc bomba nebyla" Už přes 2 roky jsem její vlastníkem a vůbec si nemůžu na nic ztěžovat ("hlučné" větráčky v 2D ošéfuje SW, při hraní nahodim sluchátka, takže v poho), doteď se dají hrát hry na hodně vysoká nastavení grafiky a to plynule. A pokud tohle zvládá HW přes dva roky starý (což je v IT důchodce), je prostě bezva
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 20:20:14
avatar
Hry s nejvyššími detaily na 24'' monitoru s nějakým čtyřjádrovým procesorem třeba i na nízký frekvenci (např. 2,10GHz) a grafikou 9800GX2 či HD4870X2 to máš plynulý a hodně slušný počet FPS. Uvítal bych docela nějaký test hry, kam by DD pro zajímavost dal i 9800GX2 či 3870X2 či i dokonce 8800ULTRA. Myslím si, že 8800ULTRA by porazila nějakou tu kartu ve vyšším mainstreamu (můj názor).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 20:29:51
avatar
8800Ultra má v podsattě výkon na úrovni GTX 260 ;)
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 20:41:38
avatar
ehm? 8800ultra je o docela dost slabsi nez 9800GTX+/GTS250...vyhodu nad temahle kartama muze ziskat az pri vysokem AA kdy se stava 256bit sbernice uzkym hrdlem...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 21:11:39
avatar
no bude to mězi GTS 250 a GTX 260, má vysoké takty stejný počet jednotek jako 9800GTX a širší sběrnici
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 21:28:10
avatar
8800ultra ma prave podstatne nizsi takty nez gts250. je to orientacne kolem 740/1800/2200 u gts250 proti 650/1500/2150 u 8800ultra. pro ultru hraje jen ta sirsi sbernice, ktera se ale prave projevi jen pri vyssim AA a fullHD rozliseni. zvlast po vydani ovladacu 185 nebo 186, ktere vylepsili jeste nejake komprese pri AA a velmi pomohli kartam s 512MB pameti a nizsi propustnosti.
Giacomo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 20:46:29
avatar
sry za OT ale neda mi to ,jaktoze DDho Digiaura je "pouze" 99, osobne bych cekal spis 100, copak by ji DD nemel mit nejvyssi??
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 21:13:41
avatar
záleží na ostatních podle hodnocení komentářů ale je pravda, že DigiAuru mohu nastavit implicitně mě se líbí 99 jinak mám podle skutečnosti 100 ...
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 21:11:40

to už se tady řešilo
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 21:16:07
avatar
pokud si dobře vzpomínám tak ji mněl ze začátku na 100 ale někdo ho kritizoval proč ji má hned zkraje na plno tak od té doby ji má stále na 99
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 21:29:51
avatar
no ono se to počítá i zpětně protože systém hodnocení příspěvků jsme už měli z dřívějška ... takže proto ty hodnoty Digiaury ...
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 21:43:41
avatar
kua, RV800 a G300 za rohem a my řešíme DDho digiauru xD
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 22:06:55
avatar
za rohem je přehnané, zatím jsou stěží za devatero horami
Buble [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 16:45:52
avatar
2 měsíce (ikdyž možná jen papírově) nejsou za devatero horami. A osobně bych byl trochu skeptičtější z hlediska obrova infa. Né že by to technicky nešlo, ale spíš kvuli zdroji ze kterého to získal. I u pár piv může nVidia nakecávat co chce, při takové situaci by to bylo lehčeji kamuflováno (ta přetvářka).

Já se klidně nechám předvapit co nakonec vznikne... jak na straně červených tak zelených.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 18:07:19
avatar
myslel sem to spíš tak že vzhledem k tomu že neexistují žádné oficiální informace tak je nemožné také určit jakýkoliv termín. Nějaký další Obrblábol neberu za užiteřnou informaci
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 22:14:36
avatar
Dlouhá úvaha, ale moc jsem nepochopil o čem je. Je snad o tom, že kromě data vydání už všechno DD dávno věděl ? Nebo snad o tom, že ať NVidia vydá co chce tak to bude stejně na prd, protože má malou výnosnost jádra ? Nebo o tom, že DD je lépe informován než OBR ?
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 22:29:41
avatar
pochopil sem to tak ze jediny novy co obr v te jeho novince rika je datum vydani novych nvidia grafik, ktery si stejne vycucal z prstu...jinak je tohle trapny clanek na urovni zakomplexovanyho pubertaka, kterej ma jeden jediny ucel - vyvolat flame (a mozna jeste nastvat obra). o nic jinyho nejde a nema cenu se k tomu dale vyjadrovat. jinak by ten ucel splnil a bylo by tu jeste vice podobnych clanku, coz snad nikdo rozumny nechce.
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-24 22:44:53
avatar
jn, od DDho sou některý pasáže až moc
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 00:46:42
avatar
článek není vůbec mířen proti Obrovi, jen informuje o několika věcích ... žádné flame prostě malý náhled do zákulisí ...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 11:02:54
avatar
Malý náhled do zákulisí čeho???

Do zákulisí tvých zbožných přání? A nebo jsi také zapařil s technickým či jiným ředitelem Nvidie? )) A nebo snad za "náhled do zákulísí" považuješ svoje "vtipné" komentáře článku opsanému z pct.cz? ))

Pokud je to co napsal Obr pravda, pak se mu povedl skvělý kousek. Pokud to pravda není, tak (protože na rozdíl od zdejší praxe uvedl konkrétní zdroj) už mu nikdo z NV (ani z NV CZ) příště neřekne ani slovo. Proto si myslím, že to je pravda, a někteří prostě jen závidí.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 16:26:52
avatar
LOL
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 18:38:34
avatar
Jo DD máš pravdu, taky jsem se pobavil, jak to Bennie trefně napsal...
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 18:36:18
avatar
Tím, že mu nikdo neřekne ani slovo si nejsem tak jistý. Může jít o normální kalkul ze strany NVidie. O nové GK se začne mluvit, lidi začnou spekulovat, prostě začne to žít...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 21:04:45
avatar
to máš samo pravdu, ale že by si technický ředitel NV vybral zrovna Obra v ČR, když s novináři v Santa Clara chodí obden na oběd, to se mi moc nezdá ))))

Nicméně možná Obra podceňuji a prostě to s ním dobře skoulel... pokud ano, tak smekám a tiše obdivuji... pokud se to nepotvrdí... tak to jeho důvěryhodnosti hodně uškodí... ale minimálně jde s kůží na trh a dává konkrétní tvrzení a ne mlhu a fabulace...
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 22:42:47
avatar
uvidíme.. 1.10.2009
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-26 19:28:35
avatar
no kdyby si znal trochu OBRa, tak víš své, s kým tenhle člověk může přijít do styku .... já to vim ;) mohu ti říci, že nemám důvod něvěřit, že by OBR s tech. ředitelem NV v Mnichově nemluvil ;)
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-26 20:45:47
avatar
To je na mne nějak moc záporů v jedné větě.. nemáš důvod nevěřit že nemluvil? Jako že máš důvod věřit že mluvil?

Když víš své, tak se s námi o to své také poděl
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-27 00:58:02
avatar
Překlad pro Benieho:

Vím (jsem přesvědčen), že si OBR určitě nevymýšlí, v Mnichově byl a s technickým ředitelem NV mluvil ...

Vím (zažil jsem několikrát), že PR NV často nehorázně přehání (v překladu: vyloženě si vymýšlí pohádky a maluje grafiky i svou pozici křiklavě narůžovo ;) ), nevěřím (nejsem na 100% převědčen) že 1.10. G300 uvidíme. Věci kolem uvedení výrobku na trh neřeší a neurčuje technický ředitel ani nemusí mít nejpřesnější informace, navíc den vydání se řeší nejdříve maximálně 3-4 týdny předem, hlavně u produktů, kolem kterých je stále hafo práce ...

a za poslední, pokud o G300 někdo bude vědět něco první, tak to bude v Číně kde ty gryfiky vyrábí a tamní recenzetni spí v továrnách ;) Na druhou stranu, OBR má v Asii velmi dobré kontakty, ale ani DDWorld doufám nezaostává a své lidi a zdroje už tam mám taky, ačkoliv jich nejsem schopen tolik využít, co by bylo možné ;). Ale nikdo z nich nic kolem 1.10. nehlásí ani moc optimismu kolem 40nm a G300 nevládne :/

Osobně si myslím, že G300 NV lest představí (můj osobní tip je přelom říjen/listopad) protože musí, s DX10 generací nemá šanci, určitě to bude TOP high end, určitě rychlejší než co představí ATI (vzhledem k ceně to ale musí být o dost lepší, což ale herně pravděpodobně nebude protože AMD se na herní grafický HW soustředí více než NV, která zase ale jede na výpočetní grafickcý HD proti Larrabee). Navíc jsem přesvědčen, že ATI půjde cestou Multicore a protžoe CrossFire funguje líp a líp umím si představit dobře fungujíící X3, možná dokonce extrémní X4 grafiku a protože to jedno jádro bude o něco větší (co do počtu jednotek) než RV770 bude to síla ...

více už jsem napsal v článku ...
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-27 09:20:27

Protoze znam Obra jako ctenar jiz nekolik let muzu ti rici jednu jistotu, at to je ci neni pravda tyhle "zpravicky", Obrovi to neuskodi protoze on jede na "docasne" ctenare ze kterych si verbuje stado vernych fanousku ktere az tolik nezajima skutecna pravda, ale Obrem servirovana dogmata aby meli jeho fanousci co hulakat v diskuzich na ostatni...
Flyer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 00:46:25
avatar
Tak podle me to muzou vydat treba zejtra jak ATI tak NV ale bude to jen papirovy vypusteni - ukazka jedny realny grafiky kterou nikdo nesezene, pak muzou fandove a investori v klidu spat, chtej jenom ukazat ze sou lepsi nebo srovnatelny s konkurenci. Co se tyce dostupnosti tak doufam ze normalni clovek uzna ze je vetsi sance na dostupnost u mensiho jadra ATI protoze se da snaz vyrobit, jinak srovnat GT300 s GTX275 je jako srovnavat jabka a hrusky GTX nemala aspon problémy s vyrobnim procesem.
supervisor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 00:59:50
avatar
Pana OBR jsem si začal vážit v den, kdy napsal na můj příspěvek v diskuzi něco takového : Sice data v testech neměním, ale při nastavení her a jeho výběru při testech to udělám tak aby Nvidia měla tak trochu náskok.

Přimo takhle to nenapsal, ale jasně dal najevo na jaký straně jsou jeho sympatie.

NO, ale pravda je ta, že by DD nikdy nezapoměl zařadit do testu g.k. hry jako Tom Clancy's hawk a Race Driver GRID
kde ati získá hodně plusových bodíků do grafu :-)

Takže asi takhle stojim za DD, protože mam radši, když červený vyhrávaj, ale ve výsledku si půjdu koupit tu g.k., u který vede poměr cena výkon.
Asi každý dobrý recenzer si dokáže podbarvit různé druhy článků a tak jak to dokáže pan OBR, že občas dělá z komára velblouda tak tak to dokáže i náš DD. Takže asi tak : NIKDO NENÍ SVATÝ :-D
svobac [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - objektivita 2009-07-27 14:18:22
avatar
No je to jasný, že se asi naprostá objektivita udržet nedá - pak už jen zjistit dva recenzenty (červený vs zelený) a výsledky si zprůměrovat a jsme poblíž reality Škoda jen, že nemaj weby vlaječky komu fandí, aby to nový čtenář nemusel týden vypozorovávat ve článcích
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-25 09:29:52
avatar
věřil bych tomu výběru her, ale nastavení ?
Golo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-26 18:15:09
avatar
no ked viete uz o vsetko tak dopredu tak sa priznaj DD ze uz nieco viete aj o rv970 a g400
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-26 19:26:30
avatar
vím jediné .... a to, že už jsou v raném počátku vývoje ... obě firmy mají vždy dva teamy, jeden parcuje na následující generaci, která nahradí současnou a další pracuje na budoucí ... normálně začíná vývoj čipu cca 4-3 roky před jeho vlastním uvedení na trh ;)
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-07-26 20:20:55
avatar
nevim, radši by měli zapracovat na čipu kterej se implantuje do mozku a přes to se bude hrát
v realu budeš ležet doma, a ve virtualnim světě budeš mlátit negry na ulici :-X
to by mě bavilo, něco jak v reklamě na PS4 xD
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1243x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1647x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1151x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1214x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3795x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1476x
Komentářů: 0