Problémy grafických karet ATI a NVIDIA zveličené i zamlžené – NV vs ATI po tisící Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 03 únor 2010
altAktuální i dlouhodobé problémy grafických karet jsou často využívány jako zbraň, jako je realita.

 

 

Před několika dny jsme vás mezi prvními v ČR informovali o tom, že si někteří uživatelé stěžují na jisté problémy s grafickými kartami ATI Radeon HD 5000. Problém postihuje menší procento prodaných grafik a projevuje se abnormalitou při nižší zátěži, kdy se na obrazovce objevují zelené nebo šedé pruhy. V některých případech karta dokonce „zamrzne“. Nutno ovšem říci, že většina majitelů podobných problémů hlásí tyto potíže na více, či méně přetaktovaných systémech. Většina majitelů grafických karet HD 5000 problémy nehlásí a jak dokládají i statistiky prodejců, počet reklamovaných grafik řady ATI HD 5000 je naprosto minimální. K tomu všemu se navíc, což není vždy u každého výrobce standardem, postavila společnost AMD-ATI k problémů skutečně tak, jak se sluší a patří a už před pár dny jasně řekla, že skutečně na tyto problémy přišla, jedná se prý softwarový problém (což vzhledem k projevům poruch a malému počtu postižených grafik většinou v OC systémech to opravdu jako problém s ovladači ohledně napájení vypadá) a již prý možného původce problému identifikovala a v současné době pracuje a testuje opravný fix. V podstatě je tedy vše v pořádku, bohužel žádný produkt není 100% a výše zmíněný problém dokonce ani nepřekonatelně funkčnost a možnost užívání grafiky nebrání, navíc se tedy o problému ví a vyřešen bude záhy. Tak to má prostě vypadat.

Přesto se našlo pár jedinců, kteří frustrovaní nad tím, že jejich zelený favorit NVIDIA nemá na trhu co nabídnout, nemají co na práci a tak rozdmýchávají flame a vybíjejí si své zklamání a mindráky. Není překvapením, že jde o ortodoxní fandy, příznivce a blízké spolupracovníky NVIDIA. Jde o stejné lidi, kteří nám už měsíce slibují, že zaručeně budou testy FERMI grafik v říjnu, listopadu, pak do konce roku 2009 a vyprávějí pohádky o trhačích asfaltu a sami vědí, že se nic takového konat nebude. Vzhledem k jejich úspěšnosti a vyplnění zpráv, by raději v tomto případě měli chodit kanály, ale to by nebylo ono. Ona je to totiž taková účelová hra, chyb soupeře využít (zneužít) a pořádně je nafouknout, a protože dnes nemají tito lidé spolupracující s NVIDIA co na práci, neb NV nemá jedinou zajímavou grafickou kartu na trhu, snaží se podpořit svého favorita jinak.

Takže nafukují výše uvedený problém s HD 5000 bez ohledu na to, že se skutečně jedná o malé procento případů, že většina majitelů HD 5000 grafik problémy nehlásí a prodejci a výrobci grafik také nehlásí, že by reklamace HD 5000 grafik byly nějak významné a překračovaly velmi dobrých 2%. Je zajímavé, že stejní lidé zveličující problém u HD 5000 nějak pozapomněli dodat, že problémy grafik jsou normální a v nedávné minulosti i výrazně větší, a až na výjimky neexistuje model, který by neměl problémy a pokud jde o funkčnost a kvalitu, pak jsou na tom dokonce grafické karty ATI mnohem lépe, než NVIDIA. Stačí si projít některé články se statistikami reklamací a informacemi o problémech internetová fóra zpětně. Jen namátkou – grafické karty NVIDIA GTX 200 byly a jsou extrémně poruchové, reklamovanou nad 10% byla normální, první várky šly na reklamaci v podstatě všechny, měly výrobní vady. Zlevňování GT200 a snaha šetřit se pak také projevovala na kvalitě těchto grafik a problémů s GTX 260/275/285/295 jsou plná fóra. Dokonce pár těchto porouchaných grafik v redakci máme, klidně vám ukážu kvalitní GTX 285, která ve 3D není vůbec schopna pracovat – odešla po 3 měsících běžného používání v nepřetaktovaném stavu bez příčiny. Naproti tomu máme dnes téměř všichni v redakci o kolem HD 5000 a na reklamaci nešla ani jedna jediná, dokonce se ani neprojevuje výše uvedený problém a vzhledem k tomu, že mám informace i od prodejců, mohu s klidem říci, že situace je obdobná. Rozhodně nevěřím tomu, že by HD 5000 byly úplně bez problémů ale z vlastních zkušeností a ze zkušeností mnoha jiných, kteří ji už měsíce nebo týdny používají, mohu říci, že problémy jsou minimální.

I z hlediska ovladačů jsou nové DirectX 11 grafiky ATI doslova zlaté. Jistě si mnozí vzpomenou na první DX10 grafiku – 8800GTX, 8800GTS, které se prvního půl roku nedaly v podstatě používat. DX10 nefungovalo, 8800GTS měly problémy s využitím paměti a poklesem výkonu a tak dále. Situace na poli ovladačů se výrazně zlepšila u obou výrobců proti dobám nedávno minulých. Pokud někdo očekává úplnou bezproblémovost, tak je blázen, protože kdyby něco takového existovalo, tak přeci stačí udělat jednu verzi ovladačů na věčné časy.

Vraťme se ale k aktuálnímu problému HD 5000. Ten někteří účelně nafukují do velikosti katastrofy, která nemá obdoby. Je zajímavé, že nějak záměrně zapomněli na to, že stávající problém ATI i její přístup je diametrálně odlišný od problému s výrobně vadnými čipy NVIDIA, které společnost produkovala více než rok. Softwarový problém malé části HD 5000 grafik je skutečně slabá káva proti tomu, když NVIDIA měla problém s výrobní vadou milionů svých čipů a grafik na desktopových i mobilních grafikách. Diametrálně odlišný je i způsob, jak se k němu společnosti AMD-ATI a NVIDIA postavily. AMD-ATI téměř okamžitě, kdy se problémy objevily, celou věc prozkoumala a přiznala možnou existenci problémů a přislíbila nápravu – podobné chování považujeme jako normální uživatelé a zákazníci nakupující grafiky ber preference značky čipu, za standardní a normální. Za to ale ATI nenávidí příznivci zelených ještě více (výrazy typu svatá ATI apod. – připomíná mi to hlášku Malfoye z Harryho Pottera :) ), protože když se výše uvedený problém s výrobně nekvalitními čipy stal u NVIDIA, na řadu přišlo mlžení, dlouhé měsíce tváření se, že se nic neděje, přeznačování grafik, žaloby vlastních akcionářů, a následně náprava situace co nejvíce nevýhodná pro zákazníka – zvýšení otáček chladiče, aby se jisté selhání čipu oddálilo pokud možno až po skončení garantované záruky přístroje, i té prodloužené samotnými výrobci NB. Dodnes stále miliony uživatelů se s chybou potýkají a potýkat budou – jenže není softwarová je kvalitativní – výrobní a tudíž neodstranitelná. Navíc se společnosti NVIDIA podařilo za pomoci mnoha příznivců celý problém skutečně ututlat a dnes když kdo tento problém připomene, je pranýřován a div ne obviňován, že výrobní vadu způsobil on, tedy pokud dotyční vůbec připustí, že dokonalé, bezkonkurenční čipy „grafického technologického leadera“ kdy nějaký problém měly.

Takže si to shrňme. Hledáte 100% jistotu funkčnosti u grafiky? Tak jste blázni. Čistě objektivně na základě dlouholetých zkušeností máte nižší pravděpodobnost poruchy a fyzické vady grafiky u ATI. ATI se totiž více soustředí na HW a výrobu. Naproti tomu její ovladače a vůbec softwarová podpora málokdy zachází nad rámec nutného a problémy jsou častější – byť jsou naštěstí vždy po čase vyřešeny. NVIDIA grafiky jsou statisticky méně spolehlivé a kvalitní a odcházejí také dříve, ale zase, protože se NVIDIA sama dnes prohlašuje za SW společnost, mají o něco lépe vyřešený a bohatší software. Samozřejmě nelze takto všeobecně mluvit o všech grafických modelech a řadách, takže doufám, že to opět někteří nebudou brát zcela doslovně – u obou výrobců jsou výjimky, potvrzující pravidlo. Celkově neexistuje 100% jistota bezproblémové grafiky ani u jednoho, a vlastně je to jako v životě. Nic není 100%. Raději s nějakými problémy počítejte a všímal bych si při nákupu toho, jak jednotlivé firmy problémy řeší – zda se je snaží všemožně zakrýt, utajit a stíhat to, že o nich někdo píše, nebo je přiznávají a nabízí řešení, které je maximálně výhodné pro vás a ne pro firmu.

A slovo na závěr. Samozřejmě čekám, že ze strany známých zelených firem a jejich fandů a přisluhovačů se na mou hlavu opět snese kritika. Vyberou si samozřejmě z článku to, co se jim hodí, aby mě mohli prohlásit za zaujatého fanATIka, a zbytek, kde píši o problémech obou společností a jejich přístupu k nim, zahodí. Chápu, že se do jejich dlouhodobě budovaného profilu DDho červeného fanATIka, realita nehodí, ale stejně. Opět tedy opakuji, že žádné logo na čipu vám výkon navíc nepřinese a je tedy blbost se vázat na jednu značku, takže si se svým fandovstvím můžete tak akorát víte co (platí pro oba tábory) – já fandím grafikám obecně. Pokud se přesto hodláte obouvat, vylívat svou frustraci a vyvolávat flame, předem varuji jak příznivce zelených, tak i červených, že o podobné věci zde nestojíme a pokud tak chcete činit, zkuste to jinde, kde jsou na to zvědaví …

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 14:26:04
avatar
1) Opravdu vážně nevím, kdo tady zveličuje poruchu, která ani poruchou není. Porucha by byl fyzický problém na grafice, ovšem chyba je v ovladačích. Takže je to rutina a žádná porucha to není, prostě se to opraví softwarovým fixem a nebude se dělat nějaká revize. 2) Pouze ty DD a NVIDIA zveličuje problém ATi, napsat takový dlouhý článek o chybě v ovladačích...byly i o hodně vážnější problémy než barevné pruhy na obrazovce.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 14:38:41
avatar
pokud vím, tek NVIDIA se toho oficiálně nijak nezůčastnila, tak ji nechme být .... vzhledem k jejím minulým i stávajícím problémům by to ani nebylo vhodné, aby se k tomu vyjadřovala, na to má své placeé i neplacené příznivce ...

článek spíše upozorňuje na to, že problémy s grafikami jsou různého rázu a normální a jak na ty prolémy nahlížet a co čekat ...
eXistenZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 15:36:03
avatar
Ale notak DD, to bol ten môj príspevok natoľko zlý na to aby si ho zmazal?
Veď je to vyložená reakcia na oného pána redaktora (ale kvitujem to, veď ten jeho článok je vyslovene smiešny)
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 16:56:53
avatar
Souhlasím s vámi.Jsou tací kteří vědomě přehánějí z důvodu že jim to přinese stovky nazlobených reakcí ale o to jim jde.Dráždit lidi a vysloveně je vyprovokovat a lidi na to skoro vždy skočí včetně mé maličkosti a to si říkám už nebudu.Ale musím se pochválit tohle je na celém vebu první příspěvek k této kauze .Jinak je neoddiskutovatelné že každý produkt má určitá procenta vadných kusů a pokud jde o ovladače tak je pravda že má máslo na hlavě i NV.Z dob kdy jsem míval karty NV byly na netu přímo profláklé verze ovladačů kterým bylo lepší se vyhnout obloukem.Pokud to je problém ovladačů tak pokud to AMD-ATI vyřeší do měsíce tak je vše v pohodě byť chápu lidi co to postihlo že je to pro ně nepříjemné.Pokud bych měl já tyto trable a dozvěděl se že je to jen chyba ovladačů tak si teda oddechnu že je to sranda protože řešit reklamaci při zatím pořád špatné dostupnosti by pro mne byl spíš malér.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 16:58:25

Hlavne ked uz clovek pride na taketo problemy u seba s grafikou co stoji nemale peniaze tak je vzdy ulava ak ide iba o SW chybu a ze sa da v pohode vyriesit ovladacmi. To uz snad ludia vydrzia na nove aj ked urcita frustracia z cakania je pochopitelna.
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - No jo, 2010-02-05 16:43:55
avatar
jenze potom to asi neni to nestranne zpravodajstvi, jak se tady porad zduraznuje.
Bobulák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 18:55:12
avatar
V životě ale jednu 100% jistotu máme - a to že tady nebudeme strašit věčně
Nem3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 19:49:12
avatar
Taky nevis :o)) nebo to mas podlozeny?
Bobulák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 22:06:41
avatar
No je to obecně známý fakt myslím si, že už to bude nějakých pár miliónů let.
ch4ser [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-06 01:50:01

Vzhledem k tomu, že jsem dostal na tomto fóru ban za přízpěvek, který vůbec nebyl vulgární ani neporušoval žádné zásady, ale pouze potvrdil jaký problém je s grafickými kartami Radeon HD 5000 series, kde na jiných webech se o tom mluví jako o problému a zd se to zlehčuje, protože většina si toho už všimla, ale zde tento web fandí pouze ATI... Sami si můžete všimnout, že na Nvidii je zde jen samá špína a s ATI ať se děje cokoliv, tak je vždy "svatá" a nic ji nemůže pošpinit.
Stupik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Není porucha? 2010-02-04 08:04:40

Bohuzel patrím mezi postizene , i kdyz sem si myslel, ze jsem to vyresil vypnutím V-sync, tak se problem pouze znacne snizil, ale neodstranil. Urcite by te nebavilo hrat hry a s napetim cekat, kdy ti spadne obraz.
Urcite to neni chyba navrhu cipu, spis to vidim na jednu mene kvalitní serii GPU od TSMC. Podle me to ATI opravi, ale na ukor "setricich" funkcí grafiky (takze bude papat vic stavy i tam, kde ostatní VGA budou pospavat). No, necham ATI jeste mesic na pokus o odstraneni, pote budu VGA reklamovat.
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Take se divim, 2010-02-05 16:40:45
avatar
jak je ten clanek o takove banalite dlouhy! Proc DD vynaklada takoveho casu a doslova "zapalu" ocistit ATI, kdyz, podle jeho slov, ji nekde hani jen par "zelenych fanatiku"? Nechapu - kdyby radeji zaradil par recenzi nez ty dokola se opakujici clanky.

DD, jako ten nestranny redaktor - co delas pro to, abychom si tady precetli nejakou peknou recenzi grafiky postavene na Fermi? Mas prislibeny nejaky ten kousek?
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 14:27:12
avatar
souhlasim s DD
Superdrooper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 14:36:05
avatar
Souhlasím s tím, že souhlasíš s DD.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 14:40:48
avatar
no tak to je fajn mě spíše potěší, když se nebude dělat z kommára velblout a naopak a když se určité drobné neduhy grafik, které se navíc výrobce snaží včas řešit, nebudou brát jako strašlivá katastrofa, 100% bezchybný a spolehlivý produkt v součanosti neexistuje a vždy je tu jistá pravděpodobnost, že se něco pos ... od toho máme update ovladačů, nové revize a další věci .... takže jsem rád, když to tak budete brát.
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 14:58:39
avatar
ja mam uz skoro 3 rokem 2600xt a zadna zavada, ctu tu o problemech s grafikama a odejdou mi dneska sluchadla :'(
jinak BTW: co sluchatka Plantronics GameCom 377? myslite si ze za neco budou stat, nemam moc penez na rozdavani a nechci za ne moc utracet tak se mi zdaji vpoho. PS:odesli mi asi 5 sluchatka to sem prolez uz snad vsechny znacky nejdil vydrzelui Speed Link Medusa 2 roky
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 15:08:05

kup si koss porta pro. Daju sa nosit doma aj vonku. Na hlave netlacia, a hraju supr. Len nemaju mikrofon :/
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 16:17:55
avatar
potrebuju s mikrofonem , prave ted mam kossy a rozbili se, nechci je reklamovat zbytecne platit za postovny, jinak ja je chci jenom ke kompu na ven mam spunty.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 16:47:43
avatar
no ja mam ted asi 2 a pul roku creative fatality a sem s nima dost spokojen za ty prachy. na hrani ke kompu myslim idealni, mikrofon je taky dost slusnej, konstrukce vypada levneji a chatrneji, ale porad drzi jedina nevyhoda je, ze sou trosku nepohodlne pro lidi co maj vetsi usi. ale jinak muzu doporucit...
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 16:50:26
avatar
to ja mam plachty takze nic pro me jinak diky
darbrai [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 16:59:59
avatar
Potvrzuji ze creative fatality jsou dobre sluchadla, ma je dost lidi v mem clanu a zadny problem.

Ale nemyslim si ze Koss porta pro jsou dobra sluchatka. Dle me jsou hrozne prebasovany, takze jsou pouzitelne jen na omezeny druh hudby kde je tato vlastnost jejich plus. Navic plno zvuku pousteji ven, takze to jeste rusi okoli. Coz navic znamena, ze treba v tramavaji si clovek musi dat muziku vic nahlas, protoze ho rusi zvuk tramvaje a tim nasledne trpi i posluchacovo usi. Ted to tady asi hodne schytam, protoze jsem par lidem sahl na modlu - vzdyt Koss Porta Pro jsou " nejvic cool" sluchatka siroko daleko... alespon tak jsem to o nich slysel nez jsem je mel moznost par dni otestovat (chtel jsem si je koupit).
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 17:07:51
avatar
ja nemam rad otevreny sluchadla jako jsou porty, na ven jsou nejlepsi spunty
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 17:59:29

osobne to pre mna nieje modla, ale jedine pouzitelne sluchadla (ok, 1 z 2, este the plug). Okrem toho ze dobre hraju (nevadia mi basy) ich mozem mat na hlave relativne neobmedzenu dobu a netlacia ma. S mikrofonom by som dal sancu Logitech Precision Digital Gaming Headset. Vyzeraju byt pohodlne.
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 18:09:48
avatar
ty jsou moc drahy ja bych je stejne znicil do pul roku ja musim mit polouzavreny nebo uzavreny sluchadla, jiny my vadi, a navic to musi hrat vic... ja mam svuj sluch rad
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 18:56:28

skus nejaky Senhaisery.... nic lepsiho jsem zatim nemel - jsou nektere trochu drahe ale jinak parada
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 21:24:13
avatar
ja vim ze senny jsou dobry ale jsou mimo muj financni rozsah viz PC350 jelikoz potrebuju s mikracem
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 18:14:28
avatar
tak aspon vis, ktery urcite nebrat
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 18:34:45
avatar
vim no, to sem ale rozviril debatu
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 14:38:14
avatar
A co mas s tymi KOSSmi ? ... a preco ich nexces poslat do opravy ? to ti prijde trapnych 5eur (150sk) vela za dobierku ? radsej si xces kupit nove ? ... btw aj koss-i robia s mikrofonom ... a uprimne vdaka dozivotnej by som do inych sluchatiek ako do KOSS ani nesiel a ani som nikdy nad inymi neuvazoval (a to ich mam troje ... ku kompu, mp3 prehravacu aj k telefonu) a dokonca tie ku kompu mam uz asi 6 - 7 rokov a reklamoval som ich uz 3 krat (zakazdym len malickosti)
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 14:59:59
avatar
mam KOSS SB-45 ale je to bez kodu na dozivotni zaruku, takze musim zaplati 300KC manipulacni poplatek+postovy, prestalo hrat levy sluchatka ale asi sem to uz opravil sem stim vzteky mrsknul o zed a vida uz funguje.... ale jak dlouho to nevim
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 16:37:15
avatar
ja mam R-45 a najskor sa mi zlomilo "drzadlo" sluchatka ... reklacamka ... boli ok ... potom sa potrhali peny na sluchoch ... reklamacka ... dali tam kozu ... a nakoniec sa pokazil ten "super" prepinac ci co to je ... taka haluska + jack zacal blbnut ... reklamacka ... a vsetko ide ako ma. BTW neviem o akom kode hovoris ... asi ho niekde mam ... ale aj tak som to nikdy nepotreboval ... len som poslal sluchy na adresu ... a opravene poslali spat na dobierku za 150skk a to bolo cele ... na ich stranke (resp. na stranke firmy co tie sluchy opravuje) som sa docital ze aj ked po nich poskaces ich opravia a ak sa nedaju opravit, daju ti nove (resp. aj novy model ak ten tvoj uz nemaju na skladoch a nevyraba sa) v rovnakej cenovej hladine za kolko si kupil povodne (u mna R45 co stali 3500kc) ... takze ... podla mna nieje o com.
Rohlik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 12:27:58
avatar
já většinou nic nenamítám proti prznění češtiny, ale toto je opravdová perla, která stojí za pozornost:
Citace:
z kommára velblout
za tohle máš ode mě DD palec nahoru, jsi mi zlapšil náladu
Superdrooper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Flame 2010-02-03 14:34:29
avatar
Zkouším si vyvolat ten flame, ale nějak se mi vůbec nedaří. Vyvolal jsem zatím dva duchy, jedny starší fotky z dovolené a také jsem vyvolal jednoho žáka k tabuli, ale žádný flame se mi ještě vyvolat nezdařilo. Snad příště.
sidopd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hmmmmm 2010-02-03 14:36:20
avatar
Neviem či sa nemám báť??? Totižto za týždeň mi príde MSI5850,takže fakt neviem.xDDDDDDD SW chyba ma netrápi ,už je prakticky vyriešená a NEPOCHOPÍM ČO SA TO VŠADE TAK EXTRÉMNE NAFUKUJE, ako príde mi to nepodstatné...
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 14:40:54
avatar
Komplexnost grafickych cipov je obrovska a to ani nehovorim o softwerovej podpore. Je velmi vysoka pravdepodobnost, ze sa stane chyba a ani stovky hodin testovania ju nemusia odhalit.

Vidno to najme na operacnych systemoch -> tisice opravnych balikov.

Verim tomu, ze ATI nezahmlieva a problem, ktory sa javi ako trivialny hravo vyriesi.
sidopd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 14:45:36
avatar
Presne tak...
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 14:41:54
avatar
DD jo pěkně jen do nic zmetků...chlape z toho článku naprosto čiší tvé naštvání...ja nevím že se ještě rozčiluješ...ja tu OBRnovinu dneska taky četl a okomentoval jsem to...ale zuřit z toho nebudu...

ten jeho příklad z vyhledáváním z googlu jak malé děcko...holt nemá nejlepší hračku tak haní tu od souseda ))
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 14:47:57
avatar
já se nerozčiluju, moc ...
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 15:01:30
avatar
Ano, to som si vsimol No co sa da robit, nieco sa sem-tam najde co cloveka nasere
krispin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 19:21:35
avatar
To se na mě nezlob, ale i přes očividnou snahu (poslední odstavec) toto není nestraný článek.

edit: jen do mě pánové já se za svůj názor nestydím
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 15:22:34

Nikdo netvrdí že je nestranný Asi je to jenom můj pocit že se tu jakákoli chyba nVidie omýlá stále dokola, a nedostatky ati se znevažují. Nevím ale od prodejců několika obchodů mám informace že se nové ati hodně vracely a že mají jisté problémy. Ale nemá cenu to njak zveličovat, ale taky ne dělat že o nic nejde Já už se těším na svou 5770 a uvidí se.
Rorschach [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 15:15:56
avatar
Zajímalo by mně jestli DD čte pctuning nějak pravidelně, nebo až když ho někdo na něco upozorní. Také by mě zajímalo jestli OBR čte DDworld (řekl bych že ano ).
Luizzz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 15:33:24

Já myslím, že určitě čtou, je to konkurence v oboru, takže jo a nejen tyto weby. Nebo se mýlím DD?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 15:38:30
avatar
vzhledem k tomu, že v ČR není moc co číst tak co myslíš?
ravi2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 08:42:08
avatar
Urcite OBR cte aj ddworld, sak pro neho to je adrenalin a zkouška víri v nVidii Vis co to pro neho musi bejt kdyz vstoupi na tenhle nezelny server a musi cist jen o tom, ze nVidia nic nema? Pak, kdyz uz to nemuze vydrzet napise nejakou zelenou novinku jako naposledy, adrenalin se ustali a vse je v poradku
nanuq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 15:19:49
avatar
to je ako ked by si siel vymenit auto, lebo mas nakrivo spatne zrkadlo..

paci sa mi pristup ATI, a nech je viac takychto ferovych firiem!

nVidii zelam, nech ten zeleny "trp"hajzlik FERMI vylezie co najskor, som zvedavy na testy! - na to trhanie asfaltu
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 15:30:54
avatar
Asfalt mozno bude trhat, ale asi len vtedy ked poleti z okna tak, ze az hodnik prebije
nanuq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 21:21:05
avatar
hahaa.. to najskor.. a potom aj ta jeho teplota a spotreba.. a mozno ho slovensky cestary budu pouzivat na topenie skvary a asfaltu..
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 15:27:07
avatar
pokud je problem jen v SW tak to je v pohodě. mi to tak trochu připomíná tu nafouklou bublinu kolem chyby prvních Phenomů..

jinak když sme u těch ATI ovladačů... nevíte někdo, proč nevydávají ovladače pro mobilní karty..?
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 16:18:33
avatar
pokud vim tak pro mobilni karty ovladace vydavaji s vyrobcem notebooku nebo nak tak
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 16:18:52
avatar
takze musis na stranky vyrobce notase
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 15:28:44
avatar
To je dlouhý a tendenční článek, kdo to má číst

Ale po zběžném přečtení se mi nejvíc líbí předposlední odstavec
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - R.I.P. BFG 9800 GX2 2010-02-03 15:51:40
avatar
Poruchovost grafik Nvidie som zazil na vlastnej kozi: pred asi pol rokom som chcel porovnat vykon CF 4890+4850 proti GF 9800 GX2, ktoru som si pozical od znameho. Povedal mi aby som ju nepretaktovaval, ze sa prehrieva. Tak som ju teda testoval na zakladnych frekvenciach len v par hernych testoch a ona aj tak "klekla" (PC skrinka bola otvorena). Bola este v zaruke a tak mu z BFG poslali nahradu, tentokrat OC verziu GTX 285, kedze ta dualka uz sa nevyrabala. Dal ju do PC u seba a po chvile hrania odisla aj ona. Zacala fungovat az ked zmenil frekvencie na defaultne, takze pekny shit. Ma to v skrinke Antec 1200, kto ju videl na vlastne oci, vie ze to nie je ziadne orezavatko ale riadna hracska skrinka. Inak ten Bobrfrajerov clanok na Pojďme Cíleně Tlachat... opat si chlapec zabudol rano zobrat antidepresivum .
tig6 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 16:00:22

Ahoj mam 5970 taky jsem mnel male problemy s kartou ale jen pri pretaktovani pri beznem provozu a hrani na nastaveni od vyrobce to funguje normalne .Mnel jsem i 88oogtx a taky tam byly nejaky mouchy ale vzdy se to vyresilo .Kazdou radou ovladacu funguji karty lip tak ze jsem v klidu
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 16:33:19

Je uplne zbytocne sa hadat ktore karty mali kedy vacsie/mensie problemy. Ide skor o to, ako je to napisane v clanku, sa pozerat na to ako sa k tomu ktora firma postavi. Posledne problemy u oboch sa riesia hned ako je to mozne a ani jedna firma nic nemlzi a to je predsa to dolezite.

Inak si myslim,ze ak niekto upozornuje na nepresnosti v clanku alebo napise iny nazor ako je v uvahe autora neznamena to hned ze si lieci nejake frustracie z toho, ze NV pol roka meska s novou generaciou. Skor to na frustraciu z tejto firmy vyzera u niektorych redaktorov, ktori mali v poslednej dobe tendenciu nafukovat a prekrucat marketingove vyhlasenia NV a pisat o tom dokolecka tie iste clanky. Ako sa da inak nazvat navazanie sa do jednej firmy a vykreslovat ju neustale v negativnej forme na tisic sposobov? Naposledy ma celkom rozosmial Charlie Demerjan, ktory nafukol problemy s poslednymi ovladami NV tym, ze napisal clanok o tom, ze to NV urobila zamerne aby znemoznila taktovanie vlastnych kariet. Uz len logicky naco by im nieco take bolo? A aky zmysel maju take obvinenia? Hlavne ked do tyzdna vysli beta ovladace prave s opravou danej chyby.
poluxtroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 17:34:06
avatar
Mě ATIna šlape bez problémů.Jak jinak že.Už posledních 5 let.Jedinou grafiku,kterou jsem reklamoval byla Nvidia GTX 275.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 17:44:34
avatar
pravda je, ze se urcite skupiny snazi zvelicovat neco, co snad za to vubec nestoji. A je pak na nas, aby jsme se v tom orientovali
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 18:17:47
avatar
to me dneska nastvalo czc. k reklamaci me 8800GTS 512 napsali oprava PCB. test ok...skoda no, ale tak zvladala zatim vsechny hry celkem v klidu, takze jeste nakou chvilu urcite vydrzi

btw stejne ju tam urcite hazel do trouby
Pr3d1t0r [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 19:16:15

Znáš jinej způsob jak opravit pcb???
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 19:33:07
avatar
No, jí tam maj na reklamačním za tou zdí. Tam je takovej malej špajz a tam to ládujou na 220°C na pět minut
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 21:57:10
avatar
myslíš, že to stačí
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 23:47:01
avatar
Yeap když bys to tam nechal dýl, tak pak můžeš odloupat z PCB všechno, i ty plasty od přídavného napájení
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 23:59:33
avatar
schvalne se podivam jestli se mu tam nejakej neprichytl
Mr.Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 18:58:34
avatar
HD5850 naprosto v pohode vsechno..verze sapphire s origo chladicem..
HD_Fugas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 20:33:56
avatar
Musím sohulasit že se jedná o nafouknutou bublinu,jelikož prodávám též HW,tak 5... karet jsem prodaljiž desítky,sám jsem majitelem 5870vapor-x a 5850 od sapphiru a doted ani jedna reklamace
AdamekL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 22:06:52

Zajímavé jak jsou DDho články plné narážek a osobních útoků na autory na konkurenčních servrech. Obráceně jsem si ničeho podobného nevšiml. Ani bych se nedivil kdyby to někoho nasralo a rozhodl se to řešit tak jak se má.
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 22:20:02

Přečti si článek na PCT a komentáře pod ním, kde se bavili o tom že by OBRa měli vyhodit z redakce. DD určitě není sám komu se to nelíbí, z PCT se pomalu stává žumpa, kde je možné všechno.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-03 22:22:59
avatar
říká ti něco potrefená husa vždyky zakejhá? Osobní útoky? jsem si nevšim, že bych někoho osobně jmenoval a nějak na něj útočil ....
Naive [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 00:52:06

jj, v pripade ohovarania konkurencie pouzivas alibisticke zovseobecnovanie
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 01:37:53
avatar
konkurenci? vedle DDWorldu je tu nějaký jiný uživatelský web, který nemá za sebou vydavatelství?
Naive [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 14:59:09

Pises recenzie? pises. Mas tu reklamu? mas. Zarabas na nej? zarabas. To, ze nemas nadriadeneho (vydavatela) neznamena, ze pre pct a ehw nie si konkurencia. Si vlastne to iste, len s tym rozdielom, ze tamojsi redaktori len pisu recenzie a neriesia popri tom aj inzerciu a sponzorstvo ako ty ... takze su vlastne este menej ovplyvnitelni roznymi PR zastupcami
hyb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ATI 5970 2010-02-04 08:46:20

Čau,

nevím asi jsem měl extra smůlu, ale od nového roku mi prošli rukama ATI 2x 5970 a 4x 5870 a všechny karty tento výše popsaný bug měli. Zkoušeno ve Win XP, Win 7 x64, s Catalystem 9.12, 10.1 a hotfixem pro Mass Effect 2.

Klidně i v minimální žáteží (MediaPlayer, MediaCenter- TV) se karta sekne (často při přechodu na Fullscreen, blikne černě a pak hned pruhy), ukaze pruhy viz obrázky na netu a PC je zatuhle na reset.
Win XP jsem už pak neřešil, ale v Win 7 x64 mi pomohlo vypnuti AERA (třeba jen pro dané aplikace), konkrétně MediaPlayer, MediaCenter a KMPlayer už nepadají. Pomohlo mi to i u GTA 4, to s AEREm spadne do 20s - 30s po načtení, bez něj beží normálně.
Dneska jsem zkusil novou betu Catalyst 8.70 RC2 - Odkaz
nejsem u PC doma, ale přes logmein, jsem nechal project 3Dmark Vantage a prošel ok. Do pár dní to vydají offic. a je po problému.
MartasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 09:06:59

No pravda je že ATI by víc mohla makat na ovladačích obecně to si přiznejme,
opravdu nastavení 2 monitorů najednou, z toho aby primar byl DSUB sekundar DVI v XP navíc tohle dané hodromady s omezenými právy uživatelů v XP pod ATI4200 to je úkol pro silné psychické povahy, já jsem psych. odolný již od ATI AIW128 , ale pomalu jsem uvažoval o tom jestli AMD na těch desítkách desek byl dobrý nápad......
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 09:46:24
avatar
já používám dual (dnes už 3) LCD už roky a to jak na desktopu tak na mobilním PC a žádný problém sem s tím u ATI nikdy neměl ...
MartasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 10:22:34

Ale mne to doma taky klidně funguje, ale tam mám full práva, nemusím nutit komp aby dsub byl primární lcd ( tohle ATI opravdu nežrala pořád se snažila mě přesvědčit že primární bude dvi lcd).
Prostě nutnost přidat uživateli admin práva pro nastavení specifické konfigurace monitorů, pak složité laborování aby po odebrání práv a restartu to zase nebylo v čudu, tohle dodělané rozhodně není....
A stejně to skončilo klonováním obrazu protože přemluvit XP že na sekundární monitor dávat pouze to co chci já, je pravda že XP už jsou old systém ale proč při otevření IE okna z IE okna se nové okno exploreru automaticky otevře v sekundárním monitoru, no asi jsem prostě lama
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 15:50:35

na mobilnom pouzivas 3LCD? to uz ale potom asi nie je moc mobilne.. ;-)
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 09:13:41
avatar
Zdravim. DD, nechci abys to bral jako utok, ale tenhle clanek vylozene vyvolava flame. Osobne bych ho napsal jen jako tu prvni cast bez dalsich komentaru. Neco ve smyslu je tu problem, ma ho malokdo a bude vyresen softwarove. Na to pak nemuze nikdo nic rict. Vzdy se najdou lidi co budou remcat, ale tohle nahrava spouste lidem ohledne zaujatosti a tak podobne. Jak se rika, kdo chce psa bit...
crevice [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 09:20:21

Tak to zkusím ještě v jiným prohlížeči. Možná,že tady už příspěvky půjdou normálně.
crevice [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 09:24:20

Takže vy jste uživatelský web? Tak to znamená, že sem můžu taky dát pár svých uživatelských postřehů. Takže kdy ta skvělá společnost AMD míní přidat do ovladačů podporu větší obnovovací frekvence než 85Hz? Na 21" monitoru Dell P1130 ani při 800x600 nejde víc,jak 85Hz. Ve win 7, který monitor rozezná správně. Jako zákazník Ati, kterej si koupil grafiku HD5770, jsem byl velmi rozčarován,když jsem zjistil, že načtení hry trvá třikrát déle, než s grafikou od Nvidie (8800GTS 512), která bohužel taky jejím přičiněním shořela(ovladače 191.07). Dodnes nevyřídili reklamaci. A o různým posekávání na místech ve hře, kde předtím nebyly ani nemluvím. Prostě obě tyto firmy na nás akorát vydělají a potom na nás kašlou. A to jsou informace, který bych si rád přečetl na uživatelským webu předtím, než vyhodím svoje těžce vydělaný peníze za grafiku a podobně. Takže jste uživatelský web?
hyb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 09:37:06

no ono ... kdo dneska používa 800x600 na CRT??? A netvrď mi, že máš CRT kvůly práci s grafikou, copak v 800x600 se dá vůbec ještě pracovat?? na toto se dalo vymlouvat v době prvních LCD, dneska jsou LCD dostatečně kvalitní, problém muže být cena těch profesionálních (proto asi stále na CRT..).
Jinak problém s RR (refresh rate) je na netu vyřešen, koukni do googlu. Je několik způsobů jak problém napravit - třeba Odkaz
crevice [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-05 12:53:16

Omlouvám se, pokud jsem to napsal nesrozumitelně. 800x600 na 21" opravdu nepoužívám. Uvedl jsem to jako příklad, že i při tak mrňavým rozlišení to nejede víc jak 85Hz. Tentokrát pochopil? Navíc v mým CCC žádná taková možnost neexistuje jako EDID nebo DDC. Refresh rate override funguje pouze u Win XP.


Selecting a Refresh Rate Override
Some applications may have a default refresh rate lower than the optimal setting for your monitor. 3D Refresh Rate Override enables you to set the refresh rate for full-screen applications or games utilizing DirectX® or OpenGL®. You can either set an explicit refresh rate, or make the refresh rate the same as the desktop, or disable this feature allowing the application to set the refresh rate.

Note: This feature is available only on systems running Windows® XP.
1.From the tree in the Graphics Settings tab, click Display Options.
2.Select the desired refresh rate from the 3D Refresh Rate Override drop-down menu.
Wormsnake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 17:42:36
avatar
Pouzivat CRT v 800x600 rozliseni je jako by si chtel pouzivat starou kulickovou mys v RS232 a tvrdit ze je lepsi nez laserova v USB.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 17:59:48
avatar
oba ste ho vubec nepochopili. cim nizsi rozlisen u crt monitoru, tim vyssi obnovovaci frekvence jde nastavit a mu nejde ani v tech 800x600 nastavit vic jak 85Hz...
crevice [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-05 14:04:41

Díky za pochopení...
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - To byl OBR 2010-02-04 12:34:26
avatar
Včera jsem to četl na "konkurenčním" blogu ehm teda magazínu kde píše OBR, psal tam jak celá řada HD58000 je nefunkční a další blbosti, no prostě OBR, některé pasáže vypadaly jako kdyby si psal deníček a musel se s tím svěřit, uplně to vidím

z deníčku OBRa

Milý deníčku, dneska nVidia přejmenovala ještě nevydanou řadu grafik a mě to hrozně trápí, musím něco vymyslet jak odvrátit pozornost a potopit ty rudé ďábly. Zítra napíši jak jsou jejich karty paruchové, to bude odveta hahahahaaaaaa.....už se těším jak všem ukážu.....
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 15:00:44
avatar
no ty si kastan Finger Up
Foxnec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 17:24:04
avatar
Mě docela zajímá, co budou všichni ti lidi, co nám tu nadávají do fanATiků, dělat, až nVIDIA dožene co zaspala, a DD začne zase doporučovat i nVIDIA grafiky. Že by se pak z DDW stal rudozelený web, který bude trnem v oku úplně všem?
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-04 17:34:06
avatar
takže je lepší si koupit ATI, protože softwarovou chybu vždy opraví nějak patch, ale když mám chybu v HW tak už patchem neopravím
Exitusmen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ati 2010-02-04 19:05:19

mam 5750 a bohuzel se me to taky tyka ....
karta hlavně ve 2D způsobuje zamrzaní pc ...
skoušel jsem i win7 ale zadna změna
doufám že ati vydá rychle fix kterým se to vyřeší protože me to docela štve
crevice [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-05 12:42:11

Promi
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 198x
Komentářů: 2
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1304x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2195x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1947x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1302x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1294x
Komentářů: 1