DDWorld na Computexu: 3D na ATI Radeon, 11 milionů DX11 GPU na trhu a HD 6000 na spadnutí Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 09 červen 2010
altJeště pár novinek o AMD-ATI a tomu, co bylo vystaveno, nebo řečeno na Computexu.

 

 

Odchytit někoho přímo z AMD, kromě místních dívek bylo na Computexu poměrně složité, ale v pátek těsně před zavírací dobou se mi to podařilo. Má otázka, jako běžmého uživatele, byla jednoduchá. Jak se AMD dívá na DX11 produkty a kdy se objeví nová generace?

AMD se pochlubilo již více než 11 miliony dodaných DX11 Grafik na trhu, což je výrazně více, než konkurence, která má jen pár stovek tisíc DX11 čipů na kontě. Kdo je v současnosti technologický leader a vyhrál úvodní DX11 bitvu rozhodně dnes nelze pochybovat. ATI nicméně netají mírné zklamání ze 40nm výroby, protože její pozice mohla být lepší. Přesto si pochvaluje získávání podílu ve všech segmentech na úkor konkurenční společnosti NVIDIA. Neuvedené produkty nechce AMD, stejně jako jiné společnosti, zatím moc komentovat. Nicméně také je na rozdíl od jiných, nezapírá a zbytečně nezamlžuje nebo nepřechvaluje.

Pro AMD je samozřejmě prioritou FUSION a tedy GCPU. Tento neuvedený čip, se kterým má společnost AMD velké plány, předvedla plně funkční a byla jedna z hlavních událostí letošního Computexu. Nutno říci, že nadšení je na místě, protože se bavíme o grafice integrované v CPU, vše na jediném kusu křemíku a celé to má zjevně vyšší výkon, než jakákoli integrovaná grafika současnosti. Nemluvě samozřejmě o podpoře DX11, čímž se žádná integrovaná GK dnes pyšnit nemůže. Nicméně AMD-ATI pracuje i na nových grafikách ATI Radeon. AMD zatím nechce mluvit o konkrétních názvech ani podobně grafik, ale oficiálně opakuje, že se nové modely letos chystají. Více jsem z AMD nevytáhl, ale naštěstí jsou zde i další zdroje, hlavně ty blízké výrobcům grafik, kteří vědí více.

Na internetu se objevily i údajně uniklé krycí názvy jednotlivých čipů, které se co by HD 6000 (nejpravděpodobnější název).

Já vám je zatím nemohu na 100% potvrdit, protože je nemám potvrzeny ze dvou na sobě nezávislých zdrojů, takže bych opravdu jen spekuloval. Navíc na jméně až tak nesejde. Nicméně pokud jde o další informace, tak je víceméně jisté, že půjde skutečně o hybridní čip ve smyslu RV8xx říznuté RV9xx. Bohužel zpoždění 28nm výroby neumožní vydat novou generaci GPU dříve. AMD tak alespoň vylepší a posílí stávající modely. Zapracuje na posílení DX11 a výpočetního výkonu, kde má HD 5000 výrazný potenciál. Zvýší se tedy celkový výkon bez zvýšení spotřeby. Jinými slovy HD 6000 bude HD 5000 s lepšími vlastnostmi, vynikajícím výkonem pro stávající a vyšším a lepším výkonem pro nové aplikace se stejně dobrými nebo i lepšími provozními vlastnostmi. Vzhledem ke stavu 40nm výroby nelze čekat nějaké rozdílné ceny ani provozní vlastnosti. AMD chce uvést nové modely a já vím, že výrobci grafik už je ve svých plánech i mají. V současnosti se vše dodělává, navíc AMD si může datum uvedení vybírat, protože má před NVIDIA minimálně půl roční náskok. Ta chystá velkou prázdninovou expanzi s jádrem GF104, které naseká miliony kusů. Nicméně ATI RV840 na HD 5700 jím nepřekoná, a ATI plánuje vyrukovat s HD 6000 jen pár týdnů na to. Zkrátka nepoleví a náskok si chce AMD udržet až do nasazení výroby u GlobalFoundries a nasadit tak k trháku, který současné poměry a omezení u TSMC AMD neumožňují. AMD HD 6000 vydávat nemusí, protože NVIDIA není v současném stavu věcí schopna ohrozit AMD ve všech důležitých ukazatelích – NVIDIA nedokáže nabídnout nejvýkonnější grafickou kartu světa, pokud by dokázala referenční HD 5970 2GB překonat, nereferenční HD 5970 už jí zase uteče a navíc HD 6970 je v záloze. Stejně tak nedokáže nabídnout kartu s lepším poměrem cena-výkon, či lepšími provozními vlastnostmi a tedy grafiku efektivnější než ATI, neboť i GF104 bude pořád větší jádro než RV840, proti kterému ale bude muset bojovat, navíc GTX 460 bude mít sběrnici 190+256bit a TDP prý bude až 180W, což je ve všech případech horší než HD 5700 řada, proti které ale bude muset jít. Zkrátka a dobře AMD si může uvedení HD 6000 naplánovat podle libosti a opět ukousnout pěkných pár % z tržního podílu NVIDIA.

Nicméně hlavní boj na grafickém trhu se přesouvá na mobilní platformu, prodeje desktopových a klasických grafik nejsou bohužel alfou a omegou. Jsou důležité pro vývoj a důležité budou i nadále pro mnohé uživatele, ale hlavní pozornost výrobců GPU se strhává na mobilní zařízení všeho druhu. S tím se budeme muset smířit. FUSION je toho jasným důkazem.

Jinak na stánku k AMD byly k vidění kromě jiných věcí i 3D technologie. AMD zde například předvádělo bezproblémovou podporu 120Hz i jiných 3D technologií na integrovaných i klasických grafických kartách.

Jinými slovy, 3D film vám na ATI poběží stejně jako na NVIDIA. Stačí si jen pořídit odpovídající zobrazovadlo. pokud jde o 3D ve hrách, je tu stejný problém. nejde o to, jestli to funguje nebo nefunguje a jak dobře to vypadá, nebo jaký je z toho dojem. Nedá se to prostě používat. I když hrajete méně jak 1-2 hodiny denně, stejně je mnohým z toho 3D blbě a nedá se to používat a minimálně vás z toho bolí hlava a jste ve zbytku dne k ničemu. Pro skutečné hráče, kteří se do hry zakousnou na více hodin, je 3D v současné podobně absolutně nepoužitelné. Takže pro filmy ano, ale smysl to má jen na velké úhlopříčce, tedy na projektoru. Jinak je to nesmysl, tak to nekupujte a nenchte se utáhnout na vařené nudli. Nebudete to používat ...

Zdroj: DDWorld.cz

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - spíš 2010-06-09 09:06:55

spíš "nenchte se utáhnout na vařené nVudli"
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 09:34:30
avatar
Zhrnuty a podciarknuty stav AMD, ktory ide raketovo hore! Este mat tak vyrobne kapacity ... jedina skoda pre AMD (zatial)
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 21:01:41
avatar
To ano, ale ač nemusím zelené, tak by měla nvidie sakra máknout Konkurence je konkurence
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-10 09:55:50
avatar
Jo je fakt Nv cpu nema ... takze tam integrovana grafika odpada a tym padom aj schopnost konkurovat, mno a co sa tyka diskretnej grafiky (alebo upu?) tam to je jak to je

Tak neviem, ... tablety teraz idu najviac hore a tam my pasuje fusion tak akurat
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-10 21:38:25
avatar
Nemyslel jsem přímo architekturu GCPU ale klasické vga obecně
Lokavidu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 09:33:56
avatar
nevim jak bude vypadat stereoskopicky obraz u amd, ale nvidia 3d vision je priserna.. hrali jsme na tom dirt 2 a obrazy se vubec nespojovaly a bolela z toho hlava, a oci take ostatne.. (a to s 3d obrazem problemy normalne nemam)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 09:37:41
avatar
vypadá to stejně, funguje to stejně ... u filmů je 3D standardizováno u Her pokud jde o 120Mhz technologii tak se jedná v podstatě o stejnou věc .... 3D nemá smysl pokud to ta hra nebude podporovat nativně přes standard, i pak tu bude problém s používáním ...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 09:51:43

Inak co som cital, tak je 3D Vision kompatibilny so vsetkymi 3D LCD TV a funguje v pohode aj s priamo dodavanymi okuliarmi od vyrobcu. Takze by mala odpadnut potreba si kupovat 3D Vision kit. Ked uz hovorime o standardoch - pretoze to znamena, ze sa NV na tomto poli presadila.

3D tak ako je prezentovane teraz mi tiez nevyhovuje. Boli z toho hlava a oci. Malo by sa ale pracovat na technologii, ku ktorej nebudu treba okuliare tak si musime pockat.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 09:56:06
avatar
ATI je také kompatibilní bez problémů s brýlemi i monitory třetích výrobců, tak proč zase mluvíš o NV jako by 3D bylo její záležitostí?

navíc NVIDIA 3D Vision není nic nového, je to stará známá 120Hz 3D stereo, tedy technologie používaná na 100 a 1 způsob už přes 10 let

nic to nemění na tom, že 3D tak jak je prezentováno je prostě na nic ... na filmi zajímavé, ale ne na 22" uhlopříčce, na hry je to k ničemu, bolí z toho palice a pak je tu cena, takže ve výsledku je to prostě hloupost a pořídí si to jen cvok. Takže je jedno zda to bude s ATI nebo NV, obě to podporují, což je dobře, ale kámen úrazu je technologie samotná ...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 12:34:04

Ja nehovorim, ze u ATI to tak nie je. Jedine co teraz NV ponuka navyse je to 3D v hrach.

Citace:
a filmi zajímavé, ale ne na 22" uhlopříčce, na hry je to k ničemu


Prave ta uhlopriecka je uz v sucasnosti pase kedze mozes pouzit 3D LCD TV, ktore su predsa len vacsie ako dostupne 3D monitory.

A ako som pisal tiez mi sucasne 3D velmi nevyhovuje. Ale nemam nic proti tomu ak si to niekto kupi a pouziva to. Uz len preto aby si to vyskusal.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 14:55:03
avatar
To jsi četl kde, protože já se ptal tuším na nějaké stránce Datartu a tam mi řekli, že ty 3D televize s brýlemi od Samsungu s 3D vision od nvidie kompatibilní nejsou...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 15:05:54

Na webe na ktory odkaz davat z istych dovodov nebudem, ale dodam, ze som si pytal odkaz na clanok odkial autor cerpal info a nedostal som ho. Takze potvrdene to nemam.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-10 20:37:22
avatar
No tak to jako odpověď stačí...a každý má jasno
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-10 22:47:10
avatar
V datartu si to můžeš vyzkoušet na vlastní bulvy, zrovna tam mají prezentačku na 3D telky od Samsungu
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-11 13:24:20

Takze to funguje?

EDIT:
Tak uz mam aj odpoved:

Citace:
Su to oficialne slova NV. V konecnom dosledku tu ani nema preco byt problem s kompatibilitou - 3D signal ktory ide do TV ma proste urcity standard, ktory ked dokaze dodrzat 3D BR prehravac, tak to zvladne aj VGA. Jedinou podmienkou bude adekvatny vystup na grafike - HDMI 1.4 alebo nejaka redukcia z DVI-D na HDMI 1.4. Okuliare sa pouziju tie co su k telke, takze sa nemusi dokupovat ani ziadny 3D Vision kit.
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 09:46:09
avatar
mno to, ze si s 3D doteraz problem nemal este neznamena, ze je to pre vsetky pripady a inak pokial ide o 3d hry tak tu je to asi este o kus narocnejsie a ja to vidim napodobne aj u amd.

3D obraz je v sucastnosti haluz alebo cista iluzia, vytvarana v hlave a dopad na cloveka ako takeho je v sucastnom stave viac skodlivy ako prinosny ... zatial je to skorej marketing
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 10:33:29
avatar
Pánové dle mého plně laického názoru je 3D,krok do předu a rozhodně do něj někdy půjdu,ano je to to slovíčko někdy.Myslím že je tu spousta práce která se musí na této technoligiji dořešit a hlavně dotáhnout do té formy kdy budu moc trávit u 3D tolik času kolik uznám za vhodné já sám a ne že mi bude po hodince na nic.A mít doma něco co nevyužiji podle mích představ se mi zdá tak trochu mrhání penězi.A zbytečný luxus.
eufigenie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 11:18:46
avatar
Jelikož nVidia sama sebe označuje za softwarovou společnost nebylo by od věci, kdyby na 3D technologii trochu zapracovala. Bohužel se mi zdá, většina z "revolučních" technologií, se kterými nVidie v poslední době přišla, byla odkoupena od někoho jiného.
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 11:47:13
avatar
No neviem ci sa mi to zdá, ale presne tieto brile som mal na filme My bloody valentine
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 11:48:28

3D jedině s polarizací ...
Lokavidu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 14:15:24
avatar
nebo autostereoskopickej displej! to je paradni uchylarna! akorat promitat 8 obrazu uz je fakt dost narocny..
AAAAAAAAA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 3D 2010-06-09 12:32:42

a nechapu ty problemy s bolenim hlavy atd. ja s tim nikdy problem nemel koupil jsem si je nekdy pred 5? 6? lety a hral s tim mafia GTA kingpin atd. a to na CRT a nikdy me oci hlava toceni necekalo ani po 5 hod hrani kdyz jsem se do mafie zazral nebot 3D byla opravdu unikat ale asi je kazdej jinak citlivej
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 14:13:50
avatar
jo taky si myslim že 3D je blbost. Možná tak sem tam zajít do kina na 3D, ale většina filmů na kterých jsem byl v 3D nestála za nic. např. Souboj titánů
lukino021 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 14:41:38

presne tak 3d je somarina teda ako pre koho no, ale bez toho sa ja teda fakt zaobidem kua dobry clanok DeeeDeee amd stale viac a viac vali...len tak dalej
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nevěřím 2010-06-09 14:51:33
avatar
Nevěřím, že tohle 3D není pro mě, když na anaglyph jsem dokázal bez problému dvě hodiny v kuse koukat, tak tohle nemůže být horší a dost možná uvidím i míň duchařiny. Dokonalé 3D to ještě zdaleka není, ale na filmy to stačit bude a v pár hrách to uplatnění najde, imho ne každá hra je vhodná na 3D, ale některé vypadají vážně dobře a například u Tomb Raidera si to víc vychutnám a nezajímají mě desetinky vteřiny, které ztratím při případné dezorientsaci při míření... Naopak FPS bych ve 3D asi nikdy nehrál, protože trefovat se mezi dva kříže prostě není ono
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 16:48:02
avatar
Po tom ako som videl v kine Avatar 3D uz inu kvalitu 3D obrazu neakceptujem. Nejake "radoby" 3D kde je potreba nastavovat plno hluposti aby hra vyzerala 3D nie je pre mna cestou buducnosti. Ma to byt tak, ze si sadnem k PC, nasadim si nejake lahke okuliare, zapnem hru a hram.
Marty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 3D maximalne tak iMax 2010-06-09 19:01:00

A i tam spis na takove ty hodinove filmecky.... byl jsem na tom dvakrat a i kdyz to teda misty vypadalo paradne tak druhou pulhodinu jsem si rikal ze uz by to mohlo skoncit.... predstava ze bych hraů 3D na PC je uplne mimo (navic kdyz mam normalni bryle tak se to i tezko provozuje :-D)
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-09 21:03:50
avatar
Jo Fusion jede jen tak dám AMD.
jouda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hele 2010-06-10 08:36:32
avatar
na co ijsem na razil - http://www.abload.de/image.php?img=stachw2zb.png

to je nas DD jak si hraje s AMD, taki někdo rykal, ze vyzebral od ASUS desku a otrhrhavoval tam PR ceske, jak , komar.

JAK TO TEDA JE NAS DD
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-10 20:41:07
avatar
co to je za příspěvěk? jako fotka hezká, DD to je, ale příště piš česky. Skoro bych doufal, že tak píšeš schválně...ale zřejmě ne. Novinařina o otravování PR docela je a je ještě více je to opačně, avšak to ty nemůžeš vědět, neb píšeš takI a rYkal
Nvidi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-10 22:11:12

Ak mozem predpovedat,tak to bude hologram ,ktory vystrieda 3D stereo. To bude mat za nasledok postupny koniec LCD a plazmovych TV.
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-06-11 16:26:51
avatar
poradite mi nekdo jak nejleip mit PSU mimo case?(je to maly case z predchozi generace a brani vetrani)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 531x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1367x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1055x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1150x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3733x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1447x
Komentářů: 0