GTX 460 přichází – konečně pořádný FERMI mainstream, NVIDIA dohání ATI Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 12 červenec 2010
Přejít na obsah
GTX 460 přichází – konečně pořádný FERMI mainstream, NVIDIA dohání ATI
GTX 460 v kostce
GTX 460 a výkon ...
GTX 460 hodnocení aneb nová 8800GT se nekoná
alt

 

 

 

 

GTX 460 přichází –

konečně pořádný FERMI mainstream, NVIDIA dohání ATI

S obrovským zpožděním uvádí NVIDIA konkurenci a konečně použitelné cenově dostupné DX11 grafiky …

 

Pozn. Kdo zná souvislosti uplynulého půl roku a situaci kolem TSMC a tak dále, co už jsem zde zmiňoval, může tuto první kapitolu s klidem přeskočit. Jsou zde souvislosti pro ty, kteří DDWorld třeba pravidelně nečtou. Za opakování se ostatním omlouvám.

Uplynulého tři čtvrtě roku byla situace na poli grafik jednoznačná. Jeden výrobce sliboval, druhý prodával. AMD-ATI zcela převálcovala společnost NVIDIA jak výkonem, tak vlastnostmi i technologiemi svých grafik a nebýt toho, že TSMC upřednostňuje výrobu pro NVIDIA, neměla by NVIDIA dnes co prodávat a ATI by ji převálcovala i početně, to se ale hned tak nestane, ať by byly ATI čipy sebelepší a sebevýhodnější. TSMC, které je dnes výhradním monopolním výrobcem 40nm čipů a je jediné schopno vyrábět moderní velká 40nm GPU ATI a GF, tak činí kvůli snaze udržet si NVIDIA jako významného zákazníka i v budoucnu, v době chystaného nástupu 28nm výroby a hlavně konkurence ze strany GlobalFoundries (a jeho partnerů IBM a spol), ke kterému patří právě AMD a také u něj bude vyrábět.

Jinými slovy, AMD-ATI a TSMC jsou díky vlastnickým vztahům mezi AMD a GlobalFoundries (ATIC) spíše konkurenti a není divu, že i když v plynulých mnoha měsících AMD jasně nabízelo lepší a žádanější čipy, TSMC stále více vyráběla pro NV. S tímto bohužel nic nenaděláme, ale vliv to má i na nemožnost výrazného snižování ceny HD 5000 grafik, když výroba čipů sotva pokrývá poptávku. To nám na konkurenčním prostředí nepřidá. Bohužel se s tím budeme moci smířit, politika TSMC je z obchodního hlediska vzhledem k budoucímu vývoji a jistého přechodu AMD s většinou svých čipů pod křídla konkurenční GF, naprosto logická, TSMC hraje o hodně a hraje o NVIDIA, které by také nic nebránilo se dohodnout na 28nm výrobě s GF a IBM, protože ty chtějí dnes nedostižné TSMC prostě překonat … zpět k samotným grafikám.

NVIDIA ale rozhodně pro nějakou větší konkurenci mezi HD 5000 DX11 grafikami a jejími modely, zrovna moc dobrého neudělala. Architektura FERMi nabrala velké zpoždění už během svého 4-letého vývoje, kdy se uprostřed prací na tomto čipu měnil šéf vývoje, který přeřadil výhybku na úplně jinou orientaci FERMI. NVIDIA se navíc nepoučila z předchozích let, kdy se její obří monolitické čipy utkávaly s menšími mainstreamovými čipy od ATI a NVIDIA často prohrávaly, nebo alespoň nebyly zdaleka tak efektivní. Opět vytvořila obří čip - GF100 který má 530mm2 a 3 miliardy tranzistorů. Jak to dopadlo, všichni víme. GTX 480 se ve většině případů nedokáže TOP modelu ATI HD 5970 2GB ani přiblížit a modelu HD 5870 neuniká zrovna rozdílem třídy, a to i přes rozdíl v parametrech, které jsou rozdílem třídy. GTX 470 je slabší a ještě méně zajímavější, výkonově se pohybuje mezi HD 5850/5870, cenově, má ale spíše blíže k HD 5870 a to má výrazně horší provozní vlastnosti. Obě GTX 400 grafiky jsou na hranici toho, co lze akceptovat jako provozovatelnou grafickou kartu doma - zejména kvůli vysokým teplotám, které dělají problémy v těchto letních horkých měsících, ale také kvůli neuvěřitelně hlučnému chlazení v zátěži, které přeřve i vysavač. A to se ani nezmiňujeme o před měsícem zhruba vydané GTX 465 – což je ukázka zoufalství první generace FERMI GF100 grafik se vším všudy. Není tedy divu, že v prodejích DX11 grafik je NVIDIA hodně pozadu a všeho všudy do současné doby dokázala se svými DX11 modely, podle různých statistik (třeba STEAM), obsadit jen něco kolem 5% trhu. 95% DX11 trhu má ATI se svými HD 5000 grafikami a ATI už počítá dodané DX11 grafiky v řádech dvou desítek milionů kusů ….

(Markting jede, bohužel řada věcí není tak úplně pravda ...)

Před mnoha mnoha měsíci jsem říkal, že mainstreamu FERMi se dočkáme až v Q3 2010. Tři čtvrtě roku uteklo a GTX 460 skutečně přichází. Ode mě už víte, že nic zázračného nepřinesou a také se to nedalo čekat s takovým zpožděním a jejich parametry. Dnes už víme přesně, jak to s nimi je. GTX 460 totiž konečně dnes vstoupily na trh!

(GTX 460 vs GTX 480 - nová 8800GT a 8800GTX? Ani náhodou!)

Ano cenově konečně zajímavé DX11 grafiky NVIDIA jsou zde. Téměř 10 měsíců za DX11 ATI grafikami. Na internetu je tak řada recenzí. Samozřejmě mnozí recenzenti došli k závěrům, které zrovna neodpovídají skutečnosti – což ale v souvislosti s tím, jak někteří z nich o kartách psali před vydáním, se nelze divit, že recenze a hlavně závěry z nich připomínají práci PR oddělení firmy NVIDIA. tradicí se stává u některých použití co možná nejzbytečnějších testů, včetně těch teoretických jako Unigine, nebo Stone, které se skutečnými hrami nemají nic společného. Podivovat se můžeme i nad hloupým přístupem z hlediska porovnávání OC nastavení grafik ve stejných cenových hladinách s netaktovanými verzemi konkurenčních modelů. Naštěstí je tu ale řada profesionálů a profesionálních serverů, na jejichž výsledky se lze tradičně spolehnout – precizní recenze v reálných hrách se vším všudy tradičně nabídl třeba magazín Computerbase.de.

Ten nasadil navíc nové hry a tak tu máme úplný obrázek toho, jak si karty vedou a můžeme si to okomentovat …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 952x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1854x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1864x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1253x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1266x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3878x
Komentářů: 0