NVIDIA G400M – mobilní FERMi konečně přichází. Mají se ATI Radeon Mobility HD 5000 obávat? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 03 září 2010
Přejít na obsah
NVIDIA G400M – mobilní FERMi konečně přichází. Mají se ATI Radeon Mobility HD 5000 obávat?
NVIDIA G400 Modely
Závěr
alt

 

 

 

NVIDIA G400M – mobilní FERMi konečně přichází.

Mají se ATI Radeon Mobility HD 5000 obávat?

Až nyní, 9 měsíců po DX11 mobilních grafikách ATI, přichází NVIDIA se svou odpovědí.

Mobilní grafické karty, to je jeden z nejdůležitějších segmentů pro výrobce grafik. A protože prodeje NB jsou vyšší než desktopových PC, je to minimálně stejně důležitý trh, jako desktopový. Samozřejmě mobilní grafiky se ale od těch desktopových budou vždy lišit tím, že musí být mnohem jednoduší, úspornější a to znamená i výkonově pomalejší – o dost. Uplynulý rok je ve znamení velkých změn na mobilním trhu.

Pokud jde o diskrétní grafické karty, tak právě mobilní pole je první grafický segment, kde se poměrně překvapivě AMD podařilo překonat NVIDIA. Stalo se tak už loni ve 3Q, tedy před uvedením 40nm modelů HD 5000. Na druhou stranu až tak překvapivé to nebylo a důvod toho byl poměrně prostý – ať se NVIDIA snažila sebevíc ututlat před veřejností obrovský problém s výrobou svých vadných grafických čipů, u výrobců NB samozřejmě vládla jiná nálada. NVIDIA musela a stále musí platit kompenzace za vadné notebooky, které výrobci musí složitě opravovat a prodlužovat jim reklamační záruku. Mnozí výrobci NB si samozřejmě zakládají na své pověsti, která díky nekvalitním čipům NVIDIA utrpěla. Není tedy divu, že v druhé polovině minulého roku se hodně výrobců rozhodlo použít konkurenční čipy ATI Radeon Mobility HD 4000 a u ATI zůstat i nadále.

Jenže to nebyla pro společnost NVIDIA poslední rána, za kterou si může v podstatě sama. Konkurence ji předběhla technologicky i výrobně a uvedla 40nm DX11 grafické karty o 9 měsíců dříve než se na ně zmohla NVIDIA. Radeon Mobility HD 5000 ještě zvýšily tempo, kterým AMD-ATI ukusuje z kdysi dominantní pozice na grafickém trhu společnosti NVIDIA – a abychom byli přesní, v současné době už z několik let budovaných pozic NVIDIA, nezůstalo doslova vůbec nic. Díky popularitě NB jsou mobilní HD 50000 grafiky hlavním důvodem, proč AMD drží dnes už 51% celkového trhu se samostatnými grafikami (desktop+NB) a NVIDIA je až ta druhá v zadu. A to nedávno to bylo 70:30 pro NVIDIA. Navíc pokud jde právě o mobilní diskrétní grafiky, AMD navýšila podíl na 56% vůči 44% u NV a v tomto probíhajícím kvartálu se očekává růst AMD k 60%.

A to stále není vše. Velkou zkoušku zažívá diskrétní segment nejdůležitější, tedy malé a levné mobilní čipy, kterých se prodá ohromné množství, tvoří velkou část celkových prodejů NVIDIA i AMD a nejvíce se na nich vydělává. Jenže Integrované grafické karty pronikly u společnosti Intel i do procesorů. To se odrazilo v celkovém podílu na grafickém trhu, kde Intel vyrábí jen integrované grafiky, a přesto zvýšil svůj podíl na celkových 54%! Posílilo i AMD, které ale získalo hlavně díky nové mobilní platformě, ale samo zatím nemá integrované grafiky v CPU. To se ale v první polovině příštího roku zcela změní a nutno říci, že z hlediska grafického výkonu a multimediálních schopností, jsou integrované grafiky v CPU u AMD úplně jiná liga, než ty u Intelu. Nicméně i Intel chystá nové SandyBridge procesory, kde výkon 32nm grafické části bude mnohem vyšší než u současných integrovaných grafik. A jak to souvisí s NVIDIA? No protože ona jediná nemá vlastní platformu, a procesor, do kterého by mohla svou grafiku integrovat a je poměrně jasné, že segment levných klasických přídavných grafik může být odsouzen k zániku, protože jednoduše nové CPU s výkonnými grafikami od Intelu a AMD, budou většině uživatelů stačit, což se v současnosti říci nedá. A nejvíce na tom bude bit logicky ten, kdo nemá vlastní platformu CPU s GPU.     

NVIDIA tak má před sebou hodně výzev a od nových mobilních grafik G400, které právě dnes oficiálně představuje, si hodně slibuje. Právě oni se totiž musí utkat se všemi výše uvedenými aspekty. Napravit pověst NVIDIA, co by výrobce kvalitních čipů. Vyrovnat se s obrovským zpožděním za konkurencí a po 9 měsících ji tedy výrazně překonat. A v neposlední řadě musí být tak dobré a hlavně levné, aby se výrobcům NB vyplatilo k výkonným CPU  Intel/AMD s výkonnými GPU nové generace, osazovat ještě přídavné grafické karty NVIDIA.

 Otázka je, jestli si náhodou NVIDIA neslibuje až moc a zda jí nové FERMI mobilní grafiky budou stačit k tomu, aby dokázaly HD 5000 konkurovat, zvlášť v sobě, kdy AMD pravděpodobně na přelomu letošního roku přijde s novými ještě lepšími HD 6000 grafikami, a obecně aby splnily vysoké nároky, které na ně dnes trh a okolnosti kladou.

Podívejme se tedy na to, s čím NVIDIA přichází po 9 měsících do boje na pole mobilních DirectX11 grafik …  



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 339x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1437x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1744x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1196x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1230x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3823x
Komentářů: 0