28nm čipy pro AMD Radeon HD 7000 grafiky jsou dokončeny – SLI na AMD 900 čipsetech Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 01 duben 2011
altDvě zprávy z AMD platformy. SLI se údajně objeví na nových AMD čipsetech a nové grafiky na cestě.

Asi víte, že pokud chcete SLI provozovat na AMD platformě, musíte si vystačit s velmi starými deskami s NF čipsety, což už není příliš ideální. Nové čipsety NVIDIA nelze čekat na Intel platformě ani AMD, protože NVIDIA čipsetovou divizi musela zrušit. Podporu SLI u Intel platformy se NVIDIA nejdříve snažila vyřešit speciálním drahým čipem. Posléze musela kývnout na podporu prostě jen ze strany čipsetu Intel a výrobci jí za SLI podporu platí za každý model desky, který ji má. To je stále více, než u AMD, které CrossFire podporu u Intelu řeší stejně, ale bez poplatku.

Na aktuální AMD platformě dnes oficiálně SLI nelze provozovat, protože na současných deskách žádná s podporou SLI není. Nicméně s uvedení nových desek AM3+ s AMD900 čipsety by se prý SLI mělo dostat zpět do kurzu i na této platformě, protože samozřejmě nové procesory Bulldozer nebudou žádná ořezávátka a NVIDIA by ráda měla i na AMD platformě záda krytá.

Nutno ovšem říci, že informace o SLI jsou z dosti pochybného zdroje a samotný slide vypadá na špatnou práci v Photoshopu. Takže možná jde o předčasný aprílový žertík. Upřímně řečeno, ano, SLI tímto způsobem je jediná schůdná varianta, jak by se vůbec na platformě AMD mohlo objevit. Na druhou stranu otázka je, proč by vůbec mělo. AMD na rozdíl od Intelu má vlastní velmi dobré a v současnosti dost možná nejlepší grafické karty na trhu a její vlastní CrossFire systém v současnosti funguje lépe a s vyšší účinnosti než SLI. Nemusí tedy NVIDIA SLI na svou platformu vůbec pouštět není to v jeho zájmu a hlavně ani nutné a nějak zásadně přínosné. Samozřejmě za předpokladu, že by NVIDIA za SLI na AMD čipsetech nezaplatila, což se mi nějak nechce věřit. Jediný zájem by na tom mohli mít výrobci desek. Ovšem i to je otázka. Takže SLI na AMD? Podle mě spíše ne, než ano. Kdyby ale NV hodně chtělo, myslím, že by AMD nechalo celou věc na výrobcích desek, ať se rozhodnou. Z technického hlediska není žádná překážka, proč by SLI nemohlo na deskách AMD fungovat stejně, jako na současných Intel deskách funguje CrossFire, či samo SLI. Očekávat prý ale nemám NF200 čip, což nás ale nijak výrazně nemrzí, jen zvyšuje spotřebu.

 

  • 28nm čipy AMD v prvních vzorcích!

A druhou zprávou je, že AMD prý dokončilo návrhy a první vzorky 28nm čipů pro HD 7000 grafiky! Ono to není tak nečekané a časově by se to shodovalo s plánem. Jak víme, tak 28nm grafická generace se pravděpodobně letos neobjeví. I když optimisté říkají, že kdyby to bylo nutné, tak na přelomu Q3/Q4 by AMD klidně mohlo HD 7000 vydávat. Je to stejná situace, jako u HD 6000. O vydání ale tentokrát bude rozhodovat TSMC.

U té totiž 28nm výroba poběží a to počítá, že by v Q4 mohla výroba jet. Dosavadní zprávy ale hovoří, že na trh by se tak i tak mohlo dostat jen velmi malé množství 28nm čipů a tedy i grafik, což úvahy o vydání HD 7000 poněkud hatí. Stále tedy platí, že ano, je možné, že se nástupce HD 6000 objeví už na konci roku, ale pravděpodobnější je spíše začátek příštího roku, co by zahájení prodejů.

Nicméně to samozřejmě neznamená, že by AMD nemohlo mít 28nm čipy hotové a připravené. To mít musí v každém případě a zjevně jde vše podle plánu. AMD totiž neplánuje odchýlení se od své strategie. Ta pokud jde o čipy, tak spočívá v tom, že nedělá velké čipy, ale jen mainstreamové s velikostí pod 400mm2. Druhá část strategie spočívá v tom, že na novém procesu nejprve odladí čipy se stávající nebo jen mírně modifikovanou architekturou a pak teprve zkusí něco nového i v architektuře a zatím nás vždy překvapilo.

U 28nm čipů, které AMD tedy aktuálně dokončilo a má první zkušební vzorky, počítám s tím, že se jedná o redesignované RV970 s 4D architekturou. Určitě tam bude i pár nových vylepšení, ale cílem je hlavně odladit 28nm proces a být opět o krok před NVIDIA, která dosud neodladila ještě ani 40nm na úroveň, kde je s ním právě AMD a to se všechny čipy vyrábějí u stejné společnosti. Otázkou ted jen je, zda se 28nm výroba u TSMC podaří lépe než 40nm.

Nejoptimističtější odhady hovoří tedy o vydání prvních 28nm HD 7000 grafik na konci Q3 letošního roku. Já si myslím, že když všechno půjde dobře, že listopad 2011 je mnohem pravděpodobnější. A když to dobře nepůjde, tak leden-únor nejdříve. Konkurenční NVIDIA nehrozí, že by něco měla dříve, protože stejně jako AMD je na 28nm výrobě závislá na TSMC. U AMD se to ale v průběhu roku 2012 změní, protože 28nm začne vyrábět GPU i GlobalFoundries. 28nm výroba TSMC a 28nm výroba GF je ale technicky poněkud odlišná a tak AMD má dva teamy na vývoj GPU a každý vyvíjí pro daný výrobní proces. Zatím ale nevíme přesně, kterou výrobou budou vyráběny malé a kterou velké čipy, či zda to bude rozděleno ještě nějak jinak. Můj osobní tip je zatím ten, že 28nm TSMC slouží jako základ pro redesign současných 40nm čipů a 28nm GF bude sloužit pro výrobu čipů zbrusu nové architektury a tou zatím HD 7000 tedy vůbec být nemusejí.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
andy76 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 14:41:55

chybka: Intel Bulldozer
andy76 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 14:42:47

aha jestli von to nebude april ;)
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 15:04:24

Proč by mělo jít SLI na deskách AMD? Protože si to žádají zákazníci. Přijde zákazník a vysloveně chce 2x nVidia kartu. A rád by procesor AMD. Ale desky SLI nepodporují. Tak jde k Intelu, který licenci má a koupí CPU+MB. AMD vyhnalo nVidii ze své platformy, to byl její záměr. Ale není záměr vyhnat zákazníka ke konkurenci, tomu musí nabídnout co žádá. Takže teoreticky to možné je. nVidia dostane poplatky za licenci, AMD prodá více CPU+MB (čipsetů). Peníze má každý rád.
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 21:12:58

Proč by mělo jít SLI na deskách AMD? - kvuli penezum
Protože si to žádají zákazníci - rozhodne ne...:-)

ne teoreticky mozne ale ziskove mozne tudiz podle mne jiste
biker00x [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 15:14:58

Tipuju to na pěkného Apríla :-)
nox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 15:20:30
avatar
apríl jak vyšitej)
Gembo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 17:34:26
avatar
DD mohol spravit recenziu na nejaku GeForce a vychvalit ju, to by bol ten pravy 1. April.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 15:29:18
avatar
"protože samozřejmě nové procesory Intel Bulldozer nebudou žádná ořezávátka" no woni ani ty AMD Sandy Bridge nejsou marný )

Apríl to asi nebude, protože včera to vyšlo na EH.CZ taky
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 21:01:31

kvuli tomu ze to vyslo nekde jinde rozhodne nesoudim ze nejde o April, ale duvod je ten nejednodusi na svete...:-) LOVE LOVE LOVE LOVE LOVE LOVE LOVE ... z toho proste budou a uz je jedno jak ty firmy se o ne porvou pro kazdou z nich je to do plusu za nic..:-) takovy je dnesni svet...:-) dobry den vsem preji...:-)
flanker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 15:26:30
avatar
hm, myslím, že s tou nVidií to april nebude....
nox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 15:30:17
avatar
no nevim nevim, co si pamatuju tak tu jednou DD o tom psal, že amd nechce pustit nVidii na svůj píseček....
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 17:32:27

Ale to je rozdíl. Nepustila jeho čipové sady nFonce. Toto je systém SLI, systém zapojení dvou karet nVidia na jedné desce. Má to patentované. Teď je nemůžeš zapojit na deskách s čipsetem AMD. Intel tuto licenci koupil. AMD poskytuje Intelu tuto licenci-na CrossFire zdarma. Tam je úděsné množství patentů na kdejakou blbost. Každá firma má hromadu právníku, kteří si navzájem hlídají užívání patentů. I tak se věčně soudí, viz Rambus.
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 21:06:16

DD muze psat co chce (stejen jako kazdy)... kazdy casem zjisti jak to doopravdy je respektive bylo, protoze nase moznosti jsou i o proti omezenym moznostem DD a dalsich, omezenejsi nez jejich...:-) treba kdyby jsme debatovali o ja nevim napr 3870, 8800 ted tak se vsechny weby temer shodnou na 99,9999999 procent a my taky protoze uz jsme si je vsichni vyzkouseli na vlastni kuzi.
flanker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 15:36:57
avatar
to sice ano, ale tato zpráva je asi 2 dny stará...Bulldozer bude skutečně Bulldozer v multithread performance, SB nebude mít v např CInebench R11.5 šanci. Jeho výkon by mohl dorovnat až SB-E v šestijádrové verzi.
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 21:10:24

a jako proc???? nejak mne chybeji ty podklady k tvemu tvrzeni, nebo to byl aprilek..:-) ?????!!!!!

v zivote nebylo AMD v Cinebench lepsi nez intel .... pac jde o neco co je mimo rozsah teto diskuse..:-) fakt to by bylo na dlouho a kdo zna architekturu toho ci onoho tak vi o co go, ale tezko se to vysvetluje, bohuzel
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-02 19:45:11

Zrovna flankerovi tuhle problématiku vysvětlovat nemusíš, protože ji dobře chápe a pokud tvrdí, že starou architektůru budou nové AMD válcovat, tak asi nelže. A ani bych se tomu nedivil jde přece o novou architektůru, bylo by už opravdu smutné, kdyby si nedokazala poradit se současnýma procesorama intelu.
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-03 23:44:05

no to jsem teda zvedav, ale radsi bych byl kdyby mi to tedy Flanker vysvetlil, ty jsi mi nic teda nevysvetlil .... kde jsou ty argumenty please (respektive fakta)??? A kdy bylo prosim te AMD lepsi v Cinebench nez Intel???

Ja sam bych mnel velkou radost kdyby AMD prekonala srovnatelny CPU od intelu v Cinebench, ale tomu proste neverim a tvuj post mne nikterak nepresvedcil / presvedcil mne pouze o tom ze se mate s Flankerem asi radi nebo co??...:´)
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 16:27:15
avatar
jo, taky se mi jeden vzorek dostal domu, ale skoro ho nevidim
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 19:04:30
avatar
No tohle zní zajímavě akorát si nejsem jistý zda to taky není pokus o vtip.Necháme se překvapit,pokut to není apríl rozhodně o tom ještě uslyšíme.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 20:36:59

chcete říct, že je tohle Apríl? potom nečtu a zbytečná práce autora psát tolik nesmyslů.....apríl je skutečně často trapnej....zvlášť, když je kvůli tomu vydáno tolik zbytečné energie....krátkou zprávu bych bych jako apríl přijal, ale tohle je volovina......takže, je to apríl? mám to vůbec číst?
děkuji za odpověď
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 20:59:50

Pokud je to Apríl, potom pěkně trapný. Protože toto jsou naprosto reálné věci. April udělali na iDnes Odkaz to je jasně sranda, ale28nm čipy se připravují. A SLI na AMD deskách? Intel je má. Jde jenom zapojit 2karty nVidia na desce. Jednu kartu naprosto normálně zapojuješ,
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 21:48:38

šak mně se to nezdá nepravděpodobný, jen nemám čas na čtení blbostí, pokud je to apríl

bo název mě docela zaujal, tak bych to hltal v jiné dny, ale nechci pak zjistit, že je to apríl
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 22:09:26

Citace:
..jen nemám čas na čtení blbostí..
Toto je standardní DDho článek. Nooooo tedaaaa ty máš odvahu!
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-02 15:32:05

ale já se bavím jen o Aprílu, jinak bych si to přečet ;-)
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-02 15:45:10

Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-01 21:18:23

Citace:
AMD prý dokončilo návrhy a první vzorky 28nm čipů pro HD 7000 grafiky
To bude minimálně ještě jedna revize. Potkaly se dvě věci. Nový čip, zřejmě pokračování 4D Cayman. A nová technologie 28nm. Doufejme že nenastanou problémy jaké měla HD4770 s nástupem 40nm i když ta byla navržena na 55nm.
Citace:
28nm TSMC slouží jako základ pro redesign současných 40nm čipů a 28nm GF bude sloužit pro výrobu čipů zbrusu nové architektury
AMD bude pokračovat v trendu HD6XXX ? High čipy v GF nové architektury a Low v TSMC přeznačené HD6XXX (doufejme HD69XX)?
bandolier.wz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - SLI 2011-04-02 20:12:48
avatar
SLI uz jde neoficialne na chipsetech AMD uz davno, staci upravit BIOS(přidáním SLI certifikátu)
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-04-03 09:09:08

Jistě, HW není problém, jenom to SW na spojení dvou karet do SLI. Malá blbinka. A to má nVidia patentované.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1051x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1525x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1126x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1193x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3777x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1464x
Komentářů: 0