Problém na obzoru? GK104 čipy pro GTX 670/680/690 grafiky mají údajně vážnou výrobní chybu Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 22 květen 2012
altO výrobních problémech 28nm KEPLER čipů slyšíme až příliš často, pokud je ale pravdou tohle ...

 

 

Čipy jsou velmi složitá zařízení a opět musím zopakovat, že neexistuje bezchybný mikroprocesor, zvlášť když jejich složitost neustále stoupá. Výrobci/návrháři tak hledají přesně tu hladinu "chybovosti" která dovolí čip dlouhodobě bez problémů provozovat. S tím je samozřejmě spojena celá řada věcí. Od samotného návrhu čipu, včetně návrhu jeho architektury i materiálu, po jeho vlastní výrobu a určení přesných specifikací s jakými chybami je čipy považován za "bezchybný" a tedy je možné jej používat a prodávat. To je v jednoduchosti záležitost individuální každého CPU nebo GPU na celém světě .... a také dobře víme, že ne vždy se to podaří výrobci správně vychytat. Není tomu tak dávno, což měl problém s degradační chybou i například sám Intel, který kvůli tomu úplně zastavil výrobu čipsetů P67 apod., stejně tak revize procesorů Intel i AMD se objevují každý den, a stejně tak před vypuštěním na trh se vyrábí několik revizí GPU a tak dále ...

Aktuálně se ale na obzoru objevuje poměrně velký možný problém, který už by postihl i běžné uživatele, protože produkty s čipy GK104, tedy grafiky GTX 670/680/690 už se prodávají. Ze zdrojů údajně blízkých výrobci TSMC, které čipy GK104 dle návrhu NV vyrábí, uniklo, že GK104 trpí vážnou degradací, tedy že v průběhu času začíná čip degradovat v některých částech a to přímo negativně ovlivňuje jeho funkčnost a výkon. Bohužel podrobnosti toho, co a jak konkrétně by mělo degradovat zatím chybí.

NV samozřejmě podobný problém okamžitě popřela, ale to bohužel nic neznamená (navíc ani nemá na výběr), protože podobným způsobem dlouho popírala i velký problém svých nekvalitních čipů v minulosti, které selhávaly jeden za druhým v mobilních počítačích, kde to také bylo způsobeno špatným návrhem, ale tentokrát materiálu pájky a čipy selhávaly fyzicky. Ale právě problémy s návrhem čipu jsou prý příčinou i současných problémů s výtěžností, na které si NV několikrát veřejně stěžovala a stále stěžuje. Ostatně důsledky toho problému vidíme stále, množství uvedených GTX 670/680 vůbec nemůže konkurovat množství, ve kterých se vyrábí a prodávající HD 7950/7970 a hlavně AMD už má na trhu kompletní řadu 28nm desktopových i mobilních grafik, což NV stále nemá a to už je skoro polovina roku 2012!

Případný problém degradace čipu je navíc zhoršen tím, že GK104 čipy jsou hnané na modelech GTX 670/680 na referenční maximum možného, aby mohly alespoň v nižších rozlišeních plně konkurovat HD 7900, protože skutečná GTX 680 vůbec není na pořadu dne a letos prý ani nebude - velký Kepler GK110 čip zatím nejde vůbec vyrábět. Čipy na GTX 670/680 tak trpí o to více a o to více jim to teoreticky (i prakticky) sníží životnost. Navíc nekvalitní PCB u referenčních GTX 670, kde bylo zvoleno krátké PCB, které sebou nese velkou nevýhodu v extrémním zahřívání dané velkým teplem na malém prostoru, což zrovna není věc, která by dlouhodobě grafikám s čipy NV svědčila (dle dlouhodobých zkušeností). Plus nekvalitní napájecí kaskáda u referenčních GTX 680, věci rozhodně nevylepšují. Otázka je to ale také pro výrobce grafik ...

Zjišťoval jsem už sám a celkem vzácně se shodnou na několika věcech. Samozřejmě nejsou ze situace nijak nadšeni (hlavně pokud jde o výtěžnost a dostupnost čipů), pokud jde ale o čipy, nemohou si vybírat a musí spoléhat na to, že to NV s TSMC (či i AMD s TSMC) vyrobily dobře. Většina kvalitních výrobců ale u GTX 670/680 nepoužívá nepříliš dobrý referenční návrh grafik a mají vlastní, které jsou o mnoho kvalitnější a hlavně s kvalitnějším chlazením, což by případný problém degradace čipu mělo minimálně mírnit. Zatím pouze jediný výrobce má problém s GTX 680 tak velký, že musel část stáhnout zpět a to EVGA a shodou okolností se to týkalo právě referenčního modelu, který EVGA ale přetaktovala. Ostatně ani žádný recenzent, a redaktor, co má všech 5 pohromadě by vám nákup referenčních GTX 670/680 nedoporučil právě z důvodů jejich nepříliš dobrého návrhu, navíc když na trhu jsou nereferenční modely s výrazně lepším zpracováním i návrhem. Takže zatím v tom ani teoretický problém výrobci nevidí s tím, že na jejich grafiku máte tak jako tak určitou zákonnou (u některých výrobců i nadstandardní) záruční dobu, takže by vás to jako uživatele nemělo výrazně ohrozit, pokud by v tom záručním cyklu selhala (samozřejmě záruka se vztahuje jen na takty nastavené výrobcem). A pokud se problém nekvalitních čipů potvrdí a hlavně projeví, půjde to na náklady NV, takže výrobci jsou i proto v klidu.

O výrobních problémech KEPLER GK104 neslyšíme zdaleka prvně a ani naposledy. A to z více stran vč. samotné NV. Zda se ale podobný problém s degradací skutečně potvrdí a hlavně projeví (a jak), to je otázka až delšího času. Samozřejmě se to před vydáním čipů na trh testuje, otázkou je, protože v případě GK104 toho času až tolik nebylo, zda se to otestovalo pořádně a hlavně zda s tím třeba i výrobce nepočítá. Přeci jen zákonná záruční lhůta bývá jen 1-2 roky a osobně nevěřím moc tomu, že by ty 2 roky i ten namáhaný čip u většiny těch grafik nevydržel. Nutno dodat, že to nejsou zdaleka jediné problémy GTX 670/680 grafik. Další už NV oficiálně přiznává a to je škubání obrazu (Stuttering) u mnoha her při zapnutí Vsync, což se prý řeší ovladači, ale ještě to chvíli potrvá. Také jsme si toho při testech několikrát všimli, ale zatím jsme to nechali být ... rada: "vypněte Vsync".

Každopádně já osobně vám doporučuji to, co jsem už říkal v testech. GTX 670/680 si klidně kupte, ale za každou cenu se vyhněte referenčním modelům (nebo i nereferenčním pokud mají referenční PCB). Ať už výše popsaný problém s degradací čipu GTX 670/680 mají nebo ne, výrazně kvalitnější PCB, kvalitnější napájecí kaskáda a kvalitnější chlazení u nereferenčních modelů i takový problém dokáží oddálit a zaručí vám delší bezproblémový chod karty. Stejně tak opatrně s taktováním. Nejde ani tak o to těch vysokých taktů dosáhnout, ale dlouhodobě je tam udržet a to už je problém a u většiny grafik to dlouhodobě nejde udržet. Ten GPU boost tam není pro srandu králíkům a není to ve skutečnosti OC funkce, ale ochranná funkce, kdy je každá karta naladěná tak,a by využila možností, které daný kus čipu má v bezpečných mezích.

Zdroj: xbitlabs.com, hardocp.com

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
sanjuro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 12:47:31
avatar
/// Edit by DD: odpusť si narážky a urážky - poslední varování. informační servis není důvod někoho napadat. - mé doporučení a srhnuntí nikoliv jen mých informací máš jasně napsáno - DD

btw. este dodam ze pod tlakom sa chybicka mohla vloudit a preto dufam, ze ak sa aj tento problem potvrdi, v 660ti ho odstrania.
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 12:54:19
avatar
OK, zmazem sa sam.....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 12:57:16
avatar
ale klidně si diskutujte, ale prosím tak, aby z toho nebyl flame a napadání webu, nejsem původcem zprávy a jen informuji o tom o čem mnozí další a snažím se to uvést v souvislostech a s doporučením. Nic víc.
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 13:01:17
avatar
na moj vkus prdlhy clanok, nic viac, stacilo informacneho charakteru kedze sa nevie vpodstate vobec nic... Takto mi to pripada akoby niekde pustili kačicu s antikampanou proti velmi vydarenej karte/cipu...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 13:07:37
avatar
není to z mé hlavy a navíc jsem tma jasně napsal i mé doporučení v této situaci, že pokud dáš přednost nereferečním kartám a nebudeš taktovat jak blázen, problémy bys mít neměl a záruka výrobce je tam. Takže s tou antikampaní opatrně, mnozí považovali problémy mobilních čipů dříve také za antikampaň a antikampaň to zjevně nebyla. Navíc tyto informace nepocházejí ze zdrojů, které by byly proti nějakému výrobci nějak předpojaté .... takže brzdi. Máš jasně řečeno vše podstatné tedy informační servis jak má být + navíc to mé doporučení a pohled na situaci i ze strany výrobců, nic lepšího zatím udělat nemohu.
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 13:06:35
avatar
Vobec som nemyslel, zeby to bolo z tvojej hlavy, len privela priestoru pre domienky, keby ze sa to potvrdi, tak by to si zasluzilo takuto propagaciu...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 13:11:07
avatar
zase nemůžeš říci, že pokud se to potvrdí, že o tom nikde nikdo nepasal a novináři selhali ... a zákazníci na to doplatili. špatně by to bylo, kdybychom teď tvrdili, že je to jasná věc a podle toho doporučovali.
sanjuro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 12:52:59
avatar
///EDIT by DD: Smazáno rýpání a napadání - varuji tě naposled, nehodlám se flame tohto typu vůbec účastnit, Píši o grafikách a to se týká těch, které kupujeme a tak máš článek i podaný s mým vysvětlením, což je jasně odděleno! zdroj infromací je uveden a nejsou moje, stěžuj si u původce a ne u mě
Halusa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 12:40:05

Dovolím si nesouhlasit, že sou čipy vyhnané na maximum (viz. taktování)
Dále pochvaluji za uvedení slova NV
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 14:10:36

Ja to chapu tak ze jsou vyhnany na maximun tak aby vydrzely pracovat alespon po dobu zaruky. Nataktovat sice jdou ale kdyz to budes provozovat na tech vysokych taktech tak se ten cip asi rychle znici.

Tady me napada ze by mohlo lezet vysvetleni nizkych taktu 7970 pri uvedeni na trh. AMD radsi podtaktovalo ale vi ze s cipem nebude dlouhodobe problem a protoze v dobe uvedeni nebyla konkurence tak slo radsi na jistotu. To je ale jen moje spekulace.
warrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 12:42:10

Protože se nvidia snaží " rejžovat " co se dá a tak na ten " vývoj " nedala tolik peněz. Pokud začnou GTX 680 po půl roce lidem odcházet tak je to teda FAIL od nvidie
sanjuro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 12:46:34
avatar
"odchadzat" to je trosku silne slovo by som povedal
warrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 13:01:19

Tak většinou ty grafiky začnou odcházet tak, ( znám to z CPU i GPU Overclokingu ) že po třeba půl roce přetaktovanýho CPU ten CPU prostě tu frekvenci už nedokáže " udržet " a je zapotřebí k tý frekvenci většího napětí. S tím se ale zase nese ještě větší zrychlení " ničení " CPU. A tak neni jiná možnost, než to CPU přetaktovat míň. To samý je tady u gfarik nvidia. Když třeba po půl roce nebudou schopny běžet na základních taktech, což je 1006 MHz při napětí co je jako základní, tak prostě budeš hrát hru a najednou se Ti sekne PC. A je to tim, že ta GPU na tý frekvenci 1006 MHz bude potřebovat vetší napětí. Jenže to ten GPU BOOST nedá. Ale nevim přesně jak ten GPU BOOST funguje. Třeba jenom zvýší napětí a frekvenci nechá ... Ale tak doufejme, že to u nereferenčních grafik bude v pořádku
sanjuro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 13:06:43
avatar
vsak ano odist moze vsetko co je elektronicke, aj zena sem tam zvykne odist , ale ani z clanku nevyplyva, ze by chyba suvisela s vysokymi frekvenciami, hovori sa len o degradacii vykonu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 13:13:32
avatar
spíš o degadaci čipu vlivem vysoké zátěže v závlislosti na čase ... nic bližího známo není. Ale není to problém neobvyklý, podobný (ne stejný) měl i Intel u čipsetů P67 apod. A má ho většina čipů, jen se projevuje v menších měřítkách apod. jde ale o to, že problémy s výrobu GK104 jsou hlášeny od počátku stěžuje si na ně i NV takže podobný problém by vůbec nebyl překvapující ... ale máš ode mě jasně napsáno, jak jej případně mírnit (i kdyby se potvrdil) a zatím se není třeba plašit.
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 13:13:30
avatar
So zenami je to pravda, degraduju sa ale neodchadzaju casto, no skor prichadzaju nove modely.... len bohuzial na stale rovankej technologiii s rovankymi bugmi...
sanjuro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 13:15:16
avatar
skvelo napisane a hlavne pravidvo
Halusa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 13:16:01

Proto většinou vyberu vzorek a postupně debuguju Pokud se to nepodaří, měním model
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 13:56:19
avatar
Citace:
(samozřejmě záruka se vztahuje jen na takty nastavené výrobcem)

Oficiálně možná ano, ale jak vám kdo dokáže že jste kartu přetaktovali nějakým SW ve Windows? Pokud upravujete BIOS, tak to jste v háji, ale takhle je vše v pořádku. Při nákupu bych tohle vůbec neřešil, firmy jako Asus či Gigabyte dávají standardně záruku 3 roky a za 3 roky si stejně koupíte jinou...
Fry [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 15:43:39
avatar
uvidíme či to bude pravda.. karty sa predávajú a výsledky budú tiež... treba len počkať...

GK110 jadro sa hromadne nevyrába ale NV ho už vyrobené má a nedávno predstavila aj novú grafiku K20 čisto do výpočetnej sféry, dostupnosť K20 je v Q4 2012

do hernej sféry toto jadro zrejme nepôjde... ale ak áno, bude orezané a použijú sa nepodarené kúsky čo nespĺňali špecifikácie pre K20
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 18:33:34
avatar
já říkal už před nějakým časem že do herní grafiky nepůjde. Není proč, výkonnější herní GPU než je na GTX680 není vzhledem ke konkurenci potřeba. Na herní grafiky má Nvidia levné a malé jádro. Na profesioální má obří čip za který dostane mnohonásobně více v profi segmentu, kde bude i řádně využito. Nikdo nebude říkat nic o neefektivním čipu. Je to logické a chytré řešení.
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 18:35:19
avatar
Ja nevim to je jedna baba povidala, zadnou hodnotu to nema, muze se jednat o chytre vypustenou kachnu od konkurence nebo o cokoliv jineho.
Dokud se to neprojevi a nebudou seriozni podklady, je to hodno nejakeho bulvaru.

Pokud se ukaze, ze to pravda je a bude to podlozeno, jednalo by se ze strany NV o epic fail a nevim jestli by to ustala, bez vetsich problemu.

Pokud to pravda nebude NV se muze zahojit na vsech webech, co tuto stranku uverejnily za sireni nepravdive neoverene zpravy a poskozovani jmena, pak to bude fail pro ty druhe.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 18:46:10
avatar
prosímtě, problém s kvalitou čipů byl u stejné firmy už v minulsoti, a taktéž o tom dlouho všichni prohlašovali, že je to kachna a taky to ustála, i když se zjistilo, že problém to byl skutečně velký (a drahý).

Zahojit se na tom nemůžeš a kdyby to napala konkurence, snadno by se na to přišlo (ta k tomu nemá důvod, HD 7900 se prodávají skvěle a je jich více a jsou na trhu mnohem déle a v lepší pozici a dostupnosti a hlavně má kompletní řadu 28nm grafik, hlavně ty levné, které dělají 90% prodejů takže nějaké konkurenční modely za 10-12tis jí ani marketingově vůbec netrápí), některé GTX 680 se skutečně s problémy potýkají a jsou stahovány z trhu (EVGA), problémy s kvalitou a výnosy čipů už unikají přímo z TSMC delší dobu a z více zdrojů jsou potvrzeny a i NV si stěžuje na 28nm výrobu (na rozdíl od konkurence) je to koneckonců i vidět na počtu grafik ... takže si nemyslím, že to v tomo případě je vůbec nějak překvapivé, že ty čipy ten problém mít mohou. Má rada je jasná, od referenčních grafik ruce pryč, raději pořádné s pořádným chlazením a pořádným PCB, u kterých se případný problém vlivem lepších provozních vlasností dá oddálit ... i tak si nemyslím, že jde o něco výrazně nového. Vzpomeňme na katastrofální spolehlivost GTX 280 při vydání, kdy snad celá první revize šla do kytek ... takže opravdu nejde o nic až tak výjímečně failového, jak si myslíš, to jen mnozí máte krátkou a selektivní paměť ...
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 19:22:09
avatar
Ani bych se nedivil kdyby podobný problém s degradací měl i Tahity. Můj kousek dával zcela stabilně bez jediného artefaktu 1275MHz (1,25V) 7400 (se základní V) a ted nad 1200MHz pro jádro háže artefakty a zamrzá. Stačilo tu kartu tři dny školit na oněch taktech v Metru a v Crysis a takto dopadla.
Halusa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 19:38:30

Třeba to je nějaký problém 28nm výroby když to má i AMD
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 20:45:21
avatar
sem si nevšiml, že by nějaké referenční TAHITI mělo nastavené základní takty 1275/7400MHz a tím padem by se s podobným problémem mělo potýkat ;)
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 21:43:49
avatar
já to nějak nechápu, to se čip opotřebovává tím rychleji čím vyšší má frekvenci? Životnost závisí především na teplotě, kterou mají karty podobnou.
Halusa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 08:36:19

Nene, myslím to tak, že když dáme tahiti na stejné takty + - 1250MHz tak po určité době může mít stejný problém. Tak jak píše budy.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 09:27:14
avatar
no to záleží na jaké kartě ;) problém je, že na referenčních to nikdo nedělá/neměl by a žádná ref. karta se k tomu ani neblíží. Ale u GTX 670/680 takové karty s takovou frekvnecí jsou na trhu a to je rozdíl .... takže myslet to můžeš jak chceš, ale zatímco GTX 670/680 i těch 1200MHz v některých případech mají a dosahují, HD 7900 žádná ... tudíž by ten problém vznikat neměl ... na dobře chlazené a udělané karty třeba typu Lightning, by s tím ale problém být neměl ;)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 20:50:21
avatar
a to chlazení si měl to referenční na té referenční grafice?

Jinak právě z obav o čipy, kterých bylo málo a kdy 28nm výroba nebyla vyzkoušena, byly ty referenční takty HD 7900 zvoleny tak nízko, což mi přijde v pořádku, než to pustit na trh s vysokými takty a pak reklamovat jednu selhávající kartu za druhou ;) Takže je možné že to je i ten částečný problém 28nm výroby, ale je na každém návrháři čipu, aby je nastavil na takové referenční hodnoty, na jakých ten čip ani dlouhodobě nebude mít problémy ;)

Já si tedy nikdy nedovolil tak vysoko běžnou HD 7970 provozovat déle než na pár testů ... podle mě je rozumným maximem kolem 1150/7xxx MHz. U Lightning bych klidně šel i na 1225MHz. Jak jistě uznáš, není uměnní ani problém ty karty na vysoké takty dostat, ale bezpečně a dlouhodobě je tam udržet ;)
Halusa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 13:01:12

Před nedávnem jsi říkal, že je špatně, že karty 79xx mají takty strašně nízko atd a teď je to dobře? Ujasni si co chceš
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 14:52:03
avatar
já neříkal že je to vyloženě špatně jen že to zdaleak neukazuje skutečný výkonový potenciál těch grafik, a vysvětloval jsem také, co k těm nízkým taktům AMD vedlo, že to byla právě obava z výtěžnosti a jak vidíme, asi oprávěněná .... každopádně jsem nikdy nevolal po tom, že by měly mít ref. HD 7950/7970 takty 1250MHz!!! a zadělávat si na problémy, ani jsem neříkal, že máte ref. karty hnát na maxima a držet je na 1250MHZ+ proboha, tak co to tu na mě zase zkoušíš ...

Hlavní věc je, že AMD asi správně vyhodnotilo situaci, nastavilo tedy ref. takty níže a nyní již výrobci na kvalitních modelech nastavují takty výše, protože 28nm výroba se už zlepšila. Dneska normálně má HD 7950 900-950MHz místo 800MHz a HD 7970 má 1000 místo 925MHz. V obojím případě slušný nárůst výkonu, na kvalitně chlazených kartách, takže bezpečné. Tak nevím, co máš za problém, kdy navíc ceny těch karet jsou v podstatě stejně s ref. taktovanými ;)
Zvířátko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 19:16:44
avatar
Máš prosím tě nějaké podklady k těm problémům s výtěžností? například srovnání 28 a 40nm? docela by mě to zajímalo
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 21:29:03
avatar
Budy to moje Sapphire 3GB OC zatim na 1150/7400 drzi zcela stabilne ale taky mam nereferencni defakto zatim nejlepsi PCB co bylo pro HD7950 vyrobenu dle vsech testu se i nejmene zahriva kolem 70°C + vyborny chladic. Tj je mozne ze si svoji kartu tak trosku odpalil treba moc vysoky teploty na napajeci kaskade a ta casem jaksi unavi a uz nedodava cipu tak stabilni napeti s tim jsem je uz taky setkal kdyz jsem omylem asi mesic zatezoval svoji HD6950 na 130°C na napajeic kaskade a po mesici nebyla schopna pracovat stabilne ani na defaultnich taktech.. na tohle bych si daval pri pretaktovani vzdy pozor proste VRM hlidat pod 90°C a mas mnohem vetsi sanci ze karta vydrzi mnohem dele...
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 22:10:56

Ja to vyresil tak ze kdyz prepnu 6950 do 6970 modu a jeste ji pretocim tak natvrdo zvednu otacky ventilatoru. Vsimnul jsem si ze nektera cast karty ma vyssi teplotu nez zbytek karty a dela to problemy. Automatika ventilatoru na to nereaguje. Zatim jsem to potreboval jen u metra zbytek her 6950 zvlada v klidu.
warrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 22:17:56

Přečti si můj komentář nahoře ... něco takovýho sem tam rozepisoval. Prostě už to jádro při tom napětí a tý frekvenci nedokáže " běžet " a potřeboval by si větší napětí. Jenže tím se zase ještě více ničí čip ...
Crakonos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Napětí 2012-05-22 19:47:27

tak už je celkem jasné proč nVidia uzamkla v ovladačích max. napětí na tuším 1,175V...jádro by šlo potom tedy rychle od křemíkového nebe...
dido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 36 zaruka 2012-05-22 20:57:03

Esteze gigabyte pri 670 s WindForce3 dava 36 mesacnu zaruku a ma rovnake PCB ako gigabyte 680 ... Uz sa jej neviem dockat
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 21:08:29
avatar
v testu jej budeme mít spolu s HD 7950 ve stejném provedení příští týden ;)
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-22 22:46:06
avatar
koukám big článek k Nvidii a zase ta kontroverzní diskuze
SpiddeR [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 09:20:25

Někde jsem četl, že velký kepler chce nVidia udělat pro nový Quadra a výpočetní grafiky.. Co je na tom pravdy?

Tenhle tah bych i celkem pochopil, že chce pořádně rozdělit svůj grafický segment... I když jako uživatel, který občas dělá náročné výpočetní grafické kravinky (viz nový Photoshop CS6, který je mimochodem naprosto dokonalej.. =D) tak by to znamenalo odepsání nVidie.. =/
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 09:24:55
avatar
žádný dělení se nechystá ... stejně jako v řadě FERMI byl jen vyšší čip (GF100/110) vybaven vším potřebným pro GPGPU a nižší v tom byly osekané, platí to i u nové řady a platí to i u HD 7000 .... větší čipy amjí nejen více jednotek, ale také větší řadič pro paměťovou sběrnici a plnou výbavu pro GPGPU .... nic nového nikdo nevymýšlí a nic se neděje. GK104 je jen střední čip stejně jako Pitcairn na HD 7800
SpiddeR [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 09:36:00

Tak tohle je docela dobrá zpráva.. =) Páč na jeden monitor je nVidia docela fajn věc.. =)

Mno uvidíme co udělá trh až přijde malej prcek od nVidie.. snad se to zlevní.. ty ceny sou strašný...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 09:40:11
avatar
vy děláte, jako kdyby HD 7000, které už jsou tu podstatně déle a dnes i za lepší ceny, fajn na 1 monitor nebyly ;)
SpiddeR [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 09:52:52

Já neříkám, že HD7000 je špatná na 1 monitor.. =) to vůbec.. =) je naprosto dokonalá (mám HD7770).. =) Ale pořád dle výsledků je nVidia lepší.. =)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 09:55:28
avatar
lepší? to záleží jak kde a jak která ne? 1 monitorů může mít taky 2560x1600 i více ;) .... zkrátka nezevšeobecňujeme ;)
SpiddeR [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 10:02:24

Zas musíš počítat, že monitor s 2560x1600 není monitor co má běžnej človek na stole.. =D aspoň dle mého pozorování co jsem dělal známejm compy..

Ale máš pravdu.. =) Nedá se to zevšeobecnit.. ^^
red13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 10:34:52

Může mi teda někdo přesně říct co těm grafikám je? Mám doma GTX680 tak jen abych věděl kdy a co mě čeká za problém ..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 10:42:53
avatar
grafikám jako takovým snad nic, problémem ale může být čip, který udajně dlouhodobě nevydrží to, co by měl, protože je hnaný tak vysoko v zátěži. Ale zatím se jedná o nepotvrzený, leč poměrně běžný problém všech čipů. Je na výrobci nastavit pro něj takové ref. hodnoty, aby k tomu selhání došlo pokud možno až dlouho poté, co ten výrobe ztratí i morální hodnotu (tedy bude k ničemu). Proto je na GTX grafikách ten GPU boost a proto jsou ref. hodnoty v MHz stanovené tak nízko, i když ve skutečnosti jedou ty grafiky o dost výše (a tam je prezentován jejich výkon). Pokud by ale čip začal neumožňovat ty vysoké hodnoty, výkon se automaticky sníží právě na ty ref. hodnoty, tím ale utrpí i ten výkon, který je samozřejmě prezentován na těch vysokých taktech. V extrémních případech by samozřejmě mohl následova i další pokls výkonu a ovlivnění funkčnosti, ale to by stávat opravdu nemělo. Mírnit možné projevy degradace čipů můžou grafiky s lepším zrpacováním, a halvně lepším chlazením. Vždy platí, že chladnější a menší výkyvy teplot = lepší a delší životnost. A to všech čipů bez rozdílu ;).
red13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 12:18:06

Díkas za částečné objasnění problému. Každopádně.. podle toho co jsem si růžně četl, tak všude je to nepotvrzené.. všude je to jen teoretické.. a nikde neni napsáno že to tak ve skutečnosti je.. ve finále se teda ani nevi jak dlouho se bude muset počkat na potvrzení/vyvrácení téhle "doměnky" .. to mě vážně pobavilo

PS: muj osobni nazor - trochu to smrdi pomluvou
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-05-23 14:46:08
avatar
No když si přečteš můjk článek, jista tam také najdeš, že to eí potvrzené a pár informací o tom ;) i nadpis v tom slyslu jasně hovoří ... pomluva by to byla, kdyby se podobný problém skutečně neobjevil, on se ale už objevil .... zatím ale není jasné, v jakém měřítku se ještě může objevit dál, NV tvrdí, že neobjeví, ale to dříve tvrdila taky, že nevyrábí vadné čipy a oni vadné byly a také to mnozí označovali z počátku za pomluvu a náhodná selhání a ona to nebyla pomluva ale holý fakt a vadné byly všechny čipy v určitém období.

takže proto to zdroj podává jako možný problém a já to tak také napsal a zdůraznil jsem že to není potvrzené a že to bude chtít delší čas, než se to projeví. Zároveń jsem dal ohledně GTX 670/680 grafik jasnou radu - kupovat ty kvalitní s kvalitním chlazením, které případně ať problém je nebo není. projevy degradace lepším chlazením mírní, což mi jako pomluva a špatná rada určitě nepřijde. Tobě ano?

Každopádně nejsem původcem původní informace, jen jsme ji jako další redaktoři a magazíny přebral. Stěžujte si u původce zprávy pokud s tím máte problém, já jen plním informační servis a dávám dobrou radu ... otázkou je, jestli na tom ale opravdu něco není a někdo holt vyštrachal něco, co se na veřejnost dostat nemělo - stalo se to 100000x v minulosti ... navíc podobnými problémy by čipy netrpěly zdaleka poprvé ;)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1004x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1499x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1112x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1186x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3768x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1462x
Komentářů: 0