Vychází GTX 770 alias přejmenovaná GTX 680 OC - snaží se dotáhnout Radeon HD 7970 GHz Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 29 květen 2013
altUž jen hodiny zbývají do vydání "nové" grafické karty GTX 770. Už nyní vám ale řekneme vše.

 

 

 

 

 

Existence GTX 770 není ostatně žádné tajemství a dokonce se už karty objevily i na webech a v obchodech v Asii. Ona to totiž opravdu není vůbec nová grafika. Je to jen nová revize GTX 680, která bude mít stejný výkon, jako dnes mají nejlepší OC edice modelu GTX 680. Toť vlastně vše.

  • GTX 770 se pokusí dotáhnout HD 7970 GHz

Už nějakou dobu je Radeon HD 7970 GHZ králem vyššího mainstreamu (performance segment), který grafiky kolem 10 tisíc představují. Někteří jim sice mohou říkat High end, ale vzhledem k tomu, že už dlouho existují i podstatně výkonnější a dražší karty, těžko být high endem karty za 10 tisíc mohou. Radeon HD 7970 GHz dominuje nad GTX 680 jednak výkonem, ale i cenou.

V aktuálních hrách s aktuálními ovladači je rozdíl už poměrně velký a GTX 680 stačí jen na HD 7970 (925MHz), což potvrzují naše i jiné testy na některých českých magazínech. HD 7970 GHz je zhruba o 10% výkonnější (platí v nižších rozlišeních, ve vyšších je rozdíl větší).

A právě těch 10% rozdílu se pokusí GTX 770 stáhnout. Už předem můžeme říci, že s odřenýma ušima se referenční HD 7970 GHz skutečně v nižších rozlišeních dotáhnout podaří. Nejlepší GTX 680 OC jsou totiž právě o těch 10% rychlejší než standardní verze. GTX 770 bude mít posunuté takty na jádře na základních 1046MHz a v boostu má jet 1085MHz, což ale jak víme, ve skutečnosti znamená, že pojede někde kolem 1,15GHz a OC verze pojedou kolem 1,2GHz. A to je přesně tolik, kolik mají nejlepší GTX 680 OC už dnes. GTX 770 dostane i 7GHz paměti, ale těmi se toho už na výkonu příliš nezíská, karta je stále omezena jen 256-bit sběrnicí. Všechny tyto úpravy si ale vyžádají silnější napájení, zvýšení spotřeby a karta dostane v referenci 8+6pin napájení. TDP bude posunuto na 230W. Je také celkem jasné, že taktovací potenciál už nebude v podstatě žádný.

S těmito parametry minimálně v nižších rozlišeních Radeon HD 7970 GHz bude herním výkonem dotažen. HD 7970 GHz ale zůstane celkově výkonnější grafikou. Ve vyšších rozlišeních a tedy v náročnějších scénách bude mít nadále výhodu díky své 384-bit sběrnici, nemluvě o podstatně vyšším výpočetním výkonu. Bude tak nabízet nejen ten vysoký herní, ale stále i velmi vysoký výpočetní výkon, kdy GTX 680 alias GTX 770 má výpočetní výkon mnohonásobně nižší. Srovnají se i provozní vlastnosti, ale zajímavé bude sledovat ceny.

HD 7970 GHz do této doby měla výhodu nejen vyššího výkonu, ale i nižších cen a tedy mnohem lepšího poměru cena výkon. GTX 680 byla opravdu extrémně nevýhodná grafická karta a chtělo to hodně sebezapření se takhle nechat jejím nákupem okrást. GTX 770 bude buď stát stejně, nebo se hovoří o ceně nižší a to zhruba 400 dolarů, tedy 10 tisíc korun vč. DPH, čímž by se dostala dokonce lehce pod úroveň HD 7970 GHz, která stojí 10500 korun (i když už v OC edici, která bude o něco výkonnější). Nicméně kouká z toho zajímavý souboj a uvidíme, zda bude AMD reagovat, protože už je to dlouho, co se s cenami HD 7000 série hýbalo, navíc když ty karty v podstatě směřují do poslední fáze svého aktivního působení na trhu.

Poslední slovo budou mít stejně obchodníci, kteří samozřejmě budou dělat všechno proto, aby prodali draze nakoupené GTX 680, kterých mají ještě dost a dost. Takže uvidíme, jak to s těmi cenami GTX 770 reálně bude ...

Na obrázcích vidíte GTX 770 grafiky v několika provedeních, tak jak půjdou na trh. Většina výrobců uvede rovnou své nereferenční modely s vlastním chlazením. Referenční edice bude mít chlazení stejné, nebo podobné tomu na GTX TITAN/GTX 780. Do prodeje vyrazí hned na začátku června. Test budeme mít až později, protože hlavním tématem příštích dní bude COMPUTEX, na který se aktuálně přesouváme.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-30 17:01:49

Cenove se +/- srovnava s 7970 GHz a tim padem pri hrani do rozliseni 1920x1200 uz by se o ni dalo uvazovat jako o konkurenci ale porad proti 7970 ma nevyhodu v pameti takze do budoucna to bude nevyhoda jak se budou naroky zvedat. Taky spotrebou dost skocila oproti 680.
Jinak koukam ze i ceny 680tek spadly. NV se snazi prodat ale hlavni prodeje stejne zacnou az nekdy podzim zima a to uz tu bude nova AMD rada. Sklonek tohoto roku bude hodne zajimavy jak produktove tak i cenove pro nas zakazniky.

V maloobchode se moc nevyznam ale pokud jak pises DD se obchodnici zbavuji draze nakoupenych 680 tak na nich meli asi pekny vyvar kdyz mohli jit najednou o 20% dolu. Se uz vubec nedivim kdyz se mi podarilo koupit pres kamose 3TB externi disk za polovicni cenu nez je v Alze a to kamos ma zivnostak a zaplatil z toho i DPH. Akorat jak mi to vysvetlil tak mi byl to schopny prodat bez marzi snad vsech meziclanku. Ten vyvar mezi vyrocem a zakaznikem je neskutecny
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-31 07:56:40
avatar
u HDD a RAM jsou dnes marže obchodníků i desítky %
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-31 08:25:24
avatar
Bezna praxe je mit prodejni cenu na urovni 1000% (ty nuly jsou spravne) vyrobnich nakladu pro koncove zakazniky. Aby to ale neznelo jednostrane, tak z tehle marze se musi zaplatit vyvoj, logistika a vubec vsechno.
Anonymní  2013-06-02 07:36:45

Keby šlo o 20nm chip más pravdu ale je to 28nm takže vývoj je zaplatený a výťažnosť 28nm na úrovni 80% takže ceny majú priestor na pokles u oboch . Bude hodne zaležať na ďalšom poklese PC trhu
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-05-31 15:56:43
avatar
Bacha s tim tvrzení o výpočetním výkonu. AMD/ATI mělo vždy v minulosti větší výpočetní výkon než NVIDIA (až 2x,3x). Taky testy, benchmarky vycházely lépe pro AMD ale v praktických testech jako hrách byla na tom NVIDIA stejně nebo lépe. Architektura čipu AMD/ATI je navrzena spíše na pracovní grafické programové věci ne hry. NVIDIA má architekturu na hry. S tou architekturou to možná u ATI nebyl úmysl ale tak to ve skutečnosti bylo a je. Prostě NVIDIA ma lepší technologií na hry než AMD. Proto bude teď zajímavé sledovat jak ten výkon se bude vyvíjet. Protože každá technologická větev ma svůj počátek a konec. Mam dojem že u AMD se chýlí už ke konci že nebude schopna konkurovat NVIDIE. Tak či tak jednou k tomu dojde. Otázka je kdy a kdo.
chimera [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ??? 2013-06-01 09:44:32
avatar

Si to ale veselí chlapík
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-01 16:06:38
avatar
The Matrix Has You...
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-03 10:22:06
avatar
tak teď jsi mi to zcela a jasně a kompletně objasnil
(ironicky)

akorát vůbec nevím z čeho tak usuzuješ, takže tvůj příspěvek je tak nějak nicneříkající...
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-03 12:29:22
avatar
usuzuji z historie obou grafických společností.
caduto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-07 17:39:26


Řekl bych to jinak sice možná kdysi tomu tak bylo jak píšeš ale to se teď razantně mění nejenže AMD dělá grafárny ve všech spektrech lépe vyvážené s lepším potenciálem ke všemu ale co se jí letos povedlo je jako najít neomezené ložisko ropy prostě jejich kompletní platforma v konzolách ne že by jim ta platforma vydělala majlant ale tím že vše bude optimalizováno na jejich čipy jak procesory tedy více jádrové architektury s nižším výkonem na 1 jádro ale vyšším výkonem na více tak i grafické čipy jejich architektury tedy GCN budou ve značné výhodě k tomu bude hned po vydání hry možná i dříve už připravena sada ovladačů které tomu jen napomohou.
Podle mého názoru je to s NV stejné jako s APPLE hrají nato že si vybudovaly silné jméno a zázemí a teď z toho těží nemusí mít nic nejlepšího ani nejdokonalejšího ale zato to můžou prodávat dráž než kdo jinej protože hodně lidí bud nečte a vůbec se nezajímá o recenze a fakta anebo sou jen pohlceni a totálně vygumování konzumním trhem současnosti takže tak jako každá druhá lolitka musí mět jabko aby byla in i když je proti konkurenci zaostalé a drahé tak stále dost lidí bere NV i když není tou špičkou co dříve a cenově je prostě dražší a to vůbec nezahrnuji to že AMD dnes už dává ke svým produktům tolik her zdarma že když ste hráč což asi ste když se tu bavíme o kartách kolem 10tis tak je využijete a tedy cenová výhodnost jde najednou upa jinam když si vemu grafárnu za 10500 a dostanu k tomu balíček her za 3000 což se pak najednou dostáváme k tomu že sice Nv se snaží pomalu napodobit to co AMD ale moc se do toho nehrne tedy dokud ta grafárna nesleví o další 2000 tak vlastně není cenou vůbec zajímavá. No a když k tomu přidáme to že vlastně NV řada 700 není vůbec nová a jen si tak hrajou se zákazníkama až na 780 tak tím má umě AMD další + protože si nehraje jen tak s názvama a nálepkama ale fakt tlačí na vývoj a sem hodně zvedavej na jejich novou řadu sice od ní očekávám spíše než markantní nárůst výkonu spíše rapidní zlepšení efektivity jak je tomu dnes všude což ale zase dává jiné možnosti a to oc protože jak je známo dnešní čipy by zvládly o dost více problém je spíše se spotřebou a stím aj s chlazením což když snížíte tovární spotřebu o1/3 tak najednou máte zase o 1/3 vetší možnosti s taktováním protože dnešní neref chladiče snad všech výrobců zvládnou uchladit opravdu pořádné topení a to tiše tím se nám otvírá najednou další svět možnosti individuálního ladění což je podle mě dnes beztak základ jest ly si chceš ty komponenty aspon úžít než zestárnou bud technologicky a výkonem nebo mechanicky a selžou.
chimera [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-06-01 21:30:50
avatar
To zajisté
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1067x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1538x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1126x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1193x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3777x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1464x
Komentářů: 0