Grafika GTX TITAN Z odložena - Výkon ani za dvojnásobnou cenu na Radeon R9 295X2 nestačí Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 29 duben 2014
altDalo se to čekat. Vydání GTX TITAN Z se výrazně zpozdí, karta musí být přepracována.

 

 

 

Právě dnes měla na trh dorazit již dříve představená duální grafika GTX TITAN Z, která papírově byla pár dní nejvýkonnější referenční grafikou na světě. Jenže dnes už ji zůstává jen titul té nejdražší a nejabsurdnější herní grafické karty všech dob. S cenovkou 2999 dolarů, tedy 73 tisíc korun vč. DPH je to karta, ke které by měly být přidávány automaticky papíry na hlavu. Tedy pokud by zůstalo u představených parametrů.

GTX TITAN Z měla mít dvou a půl slotové běžné vzduchové chlazení, parametrově by sice měla mít dva čipy jaké nese GTX TITAN Black, a tedy 2x 384-bit sběrnici a 2x 6GB paměti, ale kvůli omezenému výkonu chladiče by takty měly být jen lehce přes 700MHz, což by postačovalo na výkon zhruba 1,58x násobku výkonu jedné GTX TITAN Black (tedy o pár % nad GTX 780Ti). Konkrétně GTX TITAN Black má 5120 GFLOPS, TITAN Z měl mít 8096GFLOPS. Jenže zatímco GTX 780Ti stojí 17 tisíc, GTX TITAN Black 24 tisíc, tak za GTX TITAN Z měl blázen, který by si ji pořídil, vysázet neuvěřitelných 73 tisíc korun. Samozřejmě téměř každý novinář při smyslech i každý uživatel to dal po oznámení tohoto absurdního modelu NV zaslouženě sežrat, až se můžeme ptát, zda to nebyl nějaký test, jak moc si nechají někteří kálet na hlavu. Zvlášť jsme nevěřícně kroutili hlavou my, kteří jsme věděli, co bude zač konkurenční Radeon R9 295X2, který v té době byl již hotov a připravován k vydání.

AMD Radeon R9 295X2 tak pár dní poté převálcoval GTX TITAN Z dříve, než ten se vůbec stihl někde objevit fyzicky na trhu, k čemuž mělo navíc dojít až dnes. Je divné, že si firma dovolila o GTX TITAN Z s těmi parametry vůbec informovat, když musela vědět, že za ty peníze nedokáže nic ani zdánlivě odpovídajícího nabídnout. Těžko se dá věřit tomu, že na rozdíl od některých pomatenců mezi redaktory, jež si dovolili tvrdit že duální Radeon R9 290X nikdy nevznikne a nevyjde, protože není možný, si u NV mysleli totéž. Každopádně Radeon R9 295X2 je tady, a nejen že má neuvěřitelný výkon, vedle kterého vypadá GTX TITAN jako slabá mainstreamová grafika, ale je i skvěle a tiše chlazený a stojí jen polovinu toho, co by měla stát GTX TITAN Z. Ta na ní nestačí v žádném ohledu, R9 295X2 je herně i výpočetně minimálně o třetinu lepší (má 11,5TeraFlops), díky vodnímu chladiči je mnohem účinněji a lépe chlazená a za cenu jedné GTX TITAN Z můžete mít jeden výkonnější R9 295X2 a k tomu celý high endový PC, do kterého ji můžete strčit.

  • GTX TITAN Z se bude předělávat

U NV se zkrátka asi někdo chytil za nos a uvědomil si, že vydat GTX TITAN Z v oznámené podobě a výkonové úrovni by byla trochu silná káva i pro nejotrlejší a nejzaslepenější fandy značky, natož pro zdravě uvažující uživatele a zákazníky. Karta tedy dnes nevyšla a bude se předělávat. Cílem nemůže být nic menšího, než aby GTX TITAN Z měla parametry a výkon dvou GTX TITAN Black v SLI. S ničím menším totiž nemůže proti R9 295X2 vůbec uspět. To bude pravděpodobně vyžadovat předělání PCB a napájení, ale hlavně chlazení. Objevují se tak zprávy, že by karta mohla nést i nereferenční chladiče některých výrobců a vyloučit nelze ani to, že NV okopíruje AMD a nasadí all-in-one vodní chlazení. S ničím jiným totiž nedokáže vyrovnat účinnost, tichost a ještě k tomu rozumné rozměry, jež R9 295X2 nabízí.

Zda se něco změní i na stále naprosto šílené, neakceptovatelné a nabídce neodpovídající cenovce 2999 dolarů, je ve hvězdách. I kdyby GTX TITAN Z měla nakonec výkon dvou GTX TITAN Black v SLI a měla stejně dobré vodní chlazení jako má R9 295X2, stejně by ta cena byla naprosto absurdní a koupil by to jenom blázen. Je také možné, že se nakonec karta objeví i s jiným pojmenováním než GTX TITAN Z, protože to už sebou nese poněkud zasloužené stigma absurdního produktu. Kdy se dočkáme konkurence k R9 295X2 zatím nevíme, ale těžko dokáže duální TITAN Black nabídnout něco výrazně lepšího za lepších podmínek, navíc  když R9 295X2 stále neřekla poslední slovo.

V současné době je tedy AMD Radeon 295X2 s velkým náskokem nejvýkonnější grafikou na trhu a dokonce jedinou kartou, která má relativně dost výkonu i na hraní ve 4K.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 184x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1348x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1707x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1185x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1221x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3811x
Komentářů: 0