Slevy grafik AMD Radeon nejsou pevně dané - ale jsou a budou! Vše je na výrobcích a víme víc. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 09 říjen 2014
altJak nám AMD připomíná svým oficiálním vyjádřením ke slevám grafik, není jejich výrobcem.

 

 

Asi víte, že DDWorld.cz se dlouhodobě snaží vymýtit jeden z nešvarů, kdy mnozí mluví o grafikách jako AMD a NVIDIA, přitom běžné samostatné grafické karty ani jedna z firem nevyrábí. Ono když na to totiž přijde, vlastně AMD ani NV nevyrábí ani ty čipy pro ty grafiky, ty vyrábí firmy jako TSMC a GlobalFoundries. AMD a NV jsou jen návrháři a dodávají základní SW podporu. Vše ostatní je prostě na skutečných výrobcích. To je přesně to, na co často narážíme. Mnozí si vybírají grafickou kartu stylem, například Radeon nebo GTX  ve stejné cenové hladině. Přitom je to výběr naprosto hloupý, když na trhu je několik edic Radeonu lepších a výhodnějších než nejlevnější jinak stejná edice postavená na GTX, tak se přeci nejedná o konkurenční výběr. Konkurence je prostě mezi grafikami jako takovými, takže se má smysl bavit o tom, jestli konkrétní model Radeonu nebo GTX od ASUSu, MSI, GB nebo Sapphire apod. je lepší než model toho druhého výrobce.

To, že AMD (ani NV) nejsou výrobci grafických karet, které si kupujeme, nám připomíná nejnovější vyjádření AMD vzhledem k velkému snížení cen některých Radeon grafik, které někteří automaticky očekávají, že se rychle projeví v obchodech. Nové ceny jsou totiž maximálně jen doporučením pro výrobce grafik a prodejce samotné, v žádném případě však AMD nemůže výrobcům a prodejcům tyto ceny nadiktovat, protože prostě s výjimkou těch GPU, to nejsou jeho produkty. Konkurenci na trhu s grafickými kartami nepředstavuje AMD a NV, ale samotní výrobci grafik, kde vládne opravdu ostrá konkurence. Celou situaci s novými nižšími cenami Radeonů rozpoutalo XFX, které dokonce svůj R9 290X XFX prodává za méně než je ta doporučená cena 399 dolarů (dokonce 379 dolarů!), na což samozřejmě reagovali ostatní. Ceny tedy padají i u R9 290 a všech dalších Radeon R9 grafik, nicméně vše je zkrátka na výrobcích a obchodnících. Doporučené ceny jsou tedy hezká věc, ale neplatí prostě závazně, nejsou ani plošné, takže se slevy mohou týkat jen trhů s ostrou konkurencí a velkou poptávkou, což jsou hlavně US a některé velké evropské země.

Vzhledem k nedostatečné výrobě a zásobám GTX 970/980 se pravděpodobně i pokles cen zpomalí, každopádně zcela určitě ceny nižší budou a AMD si je vědomo schopností GTX 970 a GTX 980. Přičemž však upozorňuje, že R9 290 je výborným konkurentem GTX 970 a R9 290X pak konkuruje GTX 980. AMD pak zmiňuje i lepší nabídku her zdarma, lepší technologickou výbavu, podporu API MANTLE, vývoj her jako celek, lepší funkčnost Multi-GPU a tak dále. Samozřejmě do jaké míry tato marketingová vyjádření odpovídají realitě je věc druhá, ale od toho tu máme nezávislé testy a recenze. Vzhledem k situaci, o které jsme vás informovali při vydání GTX 970/980, kdy velmi omezený počet samplů nadále trvá a dokonce jsou případy jednoho jediného(!) testovacího kusu hned pro všechny novináře v několika zemích najednou (týká se i centrální Evropy), naše recenze se opozdí. Ale snad už příští týden vám pořádnou recenzi GTX 970/980 nabídneme a to se vším všudy, kdy vám ukážeme i to, jak je to s tou spotřebou a v čem spočívá ono "kouzlo", které zcela určitě budou využívat i grafiky dalších generací a to obou výrobců! Věřte nebo ne, ale GTX 970/980 ve skutečnosti mají spotřebu jako R9 290/290X, tedy měly by v herní praxi stále, kdyby ... a více se dozvíte v naší recenzi :). Někteří už samozřejmě vědí ;). Snad jen dodám, že právě tahle jedna věc je asi tou jedinou zajímavou na GTX 970/980. Bez ní by byly, mírně řečeno, hodně nezajímavé. V tomto ohledu nás tak opravdu udivuje, že na to výrobci GPU nepřišli dříve, protože ty úspory energie jsou prostě reálné a to "technologické kouzlo" není v jiných druzích počítačových čipů zdaleka novinkou. Na druhou stranu to také vrhá i nepěkné světlo na vývojáře herních engine a her, protože minulé i současné hry evidentně nevyužívají ani náhodou potenciál a výkon, který GPU skutečně mají. A evidentně za to nemůže jen mizerné neoptimalizované API DirectX atd.

BTW: Jinak zpět k cenám v obchodech. Aktuálně mám nejnovější informace od českých distributorů a můžete se těšit na hodně zajímavé ceny některých značek a modelů, kdy opravdu půjdou pořídit R9 290X dokonce za 10 tisíc velmi brzy.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1269x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1660x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1157x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1215x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3798x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1478x
Komentářů: 0