Čipové sady NVIDIA končí – NVIDIA to popírá proti všem Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 09 říjen 2008
altNa větě je znovu nastolena otázka ohledně budoucnosti čipových sad NVIDIA. Že NVIDIA čipsetový business udrží, nikdo nevěří ..

 

 

   Opět se přetřásá otázka budoucnosti čipových sad NVIDIA, které v minulosti přinesly společnosti obrovské zisky a výraznou měrou se podílely na tom, kde je společnost NVIDIA nyní. Bohužel doba třetím výrobcům čipových sad pro procesory AMD a Intel nepřeje a NVIDIA je dnes víceméně jedinou společností, která je ještě produkuje. Ačkoli společnost NVIDIA tvrdí, že rozhodně čipsetový business neopouští, ba dokonce chystá nové produkty, vše nasvědčuje tomu, včetně několika kroků přímo samotné společnosti NVIDIA, že zaujala v této otázce pouze zdržovací politiku a oznámení konce je jen otázkou času.

   Takřka všichni lidé, kteří počítačový business sledují, skoro všichni analytici jsou v této otázce za jedno. Není možné udržet čipsetový business NVIDIA v takovém stavu, jako doposud, už vůbec není možné jej rozšiřovat. Mluví pro to řada faktorů. Hlavním argumentem je pozice společnosti NVIDIA vůči AMD a INTELU. Obě jmenované společnosti si dnes budují silné platformy a vše směřují k tomu, že z velké části už integrovaly čipset do procesorů. Je tedy pěkné, že NVIDIA chce vyrábět čipsety, ovšem je nutné si položit vážně míněnou otázku - co vlastně chce vyrábět, když čipsety, jak je známe dnes se pomalu chýlí ke konci a právě v roce 2009 to bude nejvíce patrné.

  Zprávy o tom, že NVIDIA v současnosti jen mlží a svůj čipsetový business ukončí v roce 2009 podporují i kroky samotné společnosti NVIDIA. Ta totiž kvůli své zhoršující se hospodářské situaci, kdy se společnost propadla ve 2Q leošního roku do ztráty, která se očekává i ve zbytku roku, ke které samozřejmě přispívá i zhoršení situace celé ekonomiky, musela zahájit největší propouštění ve své historii. Propustila přes 6% svých zaměstnanců, což se dotklo celkem 300 lidí. Není již tajemstvím, že z velké části se právě jednalo o pracovníky z oblasti čipových sad a jejich vývoje. Je tedy otázka, jak chce NVIDIA pokračovat v čipsetech, když v podstatě zrušila své čipsetové oddělení.

    I další argumenty hovoří proto, že NVIDIA čipové sady se stávají minulostí. Otevření SLI pro platformu Intel X58, kdy dokonce NVIDIA ustoupila i z požadavku osazovat svůj speciální čip. SLI však bylo jedním z hlavních důvodů (ne-li jediný) proč si NVIDIA čipset koupit pod Intel. Stejně tak je tomu i na AMD, kde však SLI otevřeno nebylo. NVIDIA se sice připravuje představit SLI2, ovšem Intel nedávno představil čip Hydra, který v podstatě dělá to co NVIDI SLI a ATI CrossFire, je to zvládne s jakoukoliv kartou a jeho produkce začne na konci letošního roku. Pokud to funguje, tak to znamená konce SLI i SLI2 a samozřejmě i konec ATI CrossFire. Pro ukončení také hovoří fakt, že desktopový segment obecně stagnuje, proti platformám AMD a Intel nemá dnes samostatná NVIDIA příliš šancí. Výrobci základních desek až na pár výjimek ukončili výrobu desek s NVIDIA čipovými sadami na Intelu a jen na AMD dnes NVIDIA stále prodává přibližně 30% proti 70% AMD. To však na udržení businessu nestačí. Naopak roste mobilní segment, kam však NVIDIA čipové sady nedodává a platformy AMD a Intel jsou jí zde uzavřené. NVIDIA samozřejmě konec čipových sad neoznámí do doby, než z něj bude plynout nějaký prospěch. Avšak v současnosti už nikdo nevěří tomu, že je její čipsetový business udržitelný vše nasvědčuje tomu, že rok 2009 bude skutečně znamenat jejich konec. Spolu s tím však NVIDIA přichází i o významný zdroj příjmů, což se už dnes odráží v hospodářských výsledcích celé společnosti. Nutno však ještě připomenout, že NVIDIA chystá svůj vstup na pole malých mobilních řešeních, se svým čipem TEGRA. Ta nějaký čipset potřebovat bude, není tedy vyloučeno, že v nějaké podobě, i když ne pro samotné počítače a v současném rozsahu a podobě, se čipsetový business NVIDIA udrží.

Zdroj: XbitLabs

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jedno připomenutí 2008-10-09 12:36:02
avatar
Pamatuju se, jak jsem od nVidie s radostí utíkal k prvnímu použitelnému čipsetu ATI 3200 se SB600 (stejně rychle jako jsem kdysi utíkal od VIA k nV). Neschopnost nvidie dodat čipset bez zásadních bugů byla ohromující, stejně jako její bohorovné konstatování, že "chyba není u ní". Že je nejrychlejší (o pár procent) nevyváží daleko větší negativum nespolehlivosti. Navíc sama nV pohřbila s nF2 kvalitní onboard audio, i to mě celkem mrzelo. Takže si za to může taky tak trochu sama.
sedlja [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 17:07:15
avatar
Taky mám rád CF3200, do teď na ní jedu...nicméně před ní jsem měl NF2 ultra(MSI K7N2 platinum) s AXP 3k+ a žádný problémy jsem nepozoroval...možná to bude tím že sem tehdy ještě nepoužíval SATA disky a nezkoušel RAID a podobný...fakt nevím, jediná věc která mě na nforce štvala byla nutnost aktivního chlazení(většinou) nebo fakt velkýho kusu měďi, taky jeden z důvodů proč jsem šel na CF3200.
Tommex [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 23:48:47
avatar
Sata rozhraní to byl největší problém nF2 (nevím jestli všech ,každopádně existovali 3 jižní můstky)ale třeba i nové 790i(problémy s RAIDem),takže zkutečně nVidia ponéchává snad každý čipset s nějakou tou menší či větší chybkou.Jěště k tomu nF2,mám dodnes () desku s nF2 Ultra 400Gb (jížní můstek MCP2-ST - nejlepší verze) Pár takových zajímavostí jížní můstek topí mnohem víc jak severní.Má samozřejmě menší chladič,ale vzhledem k tomu že sem ze severního sundal větráček a rekord je něco přes 40°C (aktuálně 31°C) tak je to docela zajímavé. A ten zminovaný sata řadič,měl sem všelijaké doslova kuriozní problémy s diskama(udělat si screen z kultovního diabla II a čekat 10 vteřin než přestane extrémě chroustat disk a znovu mi diablo rozmrzne) a mnohem víc.Takže sem přehodil disky na řadič Sil3114 int. na desce a byl v několika případech zase klid.Abych byl upřímný ani bych už nF nebral.Každopádně adept na upgrade je v současné době AMD (cpu+chipset+gpu)
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hodnocení 2008-10-09 12:40:05
avatar
Mno tak nevím...vypadá to že za dva roky už fakt bude jen PC AMD nebo INTEL jako takové...ne že by to byla škoda ono je zase zaručena perfektní spolupráce dílů. Ale tím že nvidia přišla o příjmy tak bude problem s grafikami a jakmile padne NVIDA (chraň buh) tak si ATI (jako každý obchodník) nahodí takové ceny že se po*erem všeci...ale to jsou čistě moje spekulace...nakonec to muže za pár let vypadat jako čistě boj AMD vs Intel a to i na poli grafických karet ...vše jednou končí s jednou začíná...kso by v době Voodoo2 myslel že firmu 3do dnes nikdo nebude znát

PS: jo ja taky nv chipset nikdy...měl jsem 6ks a všechny o ničem...hlavně problem z HDD WD
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 12:50:30
avatar
Ani ty ji už neznáš. Ona se totiž jmenovala 3dfx a ne 3DO. :-D Ale zvláštní, že sis vzpomněl na 3DO. Na začátek 90. let a herní konzole. Jinak Chipsety nV jsem taky nikdy nemusel.
lake_bodom [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 12:59:42
avatar
3DO byla firma, která mimo jiné stála na HoMaM III - to byly propařené noci....
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 3DO 2008-10-09 13:02:06
avatar
a serie might and magic to nic ?? bezva roky
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re:c.Data 2008-10-09 16:01:42

Ja bych si tipnul ze HoMaM III = Heroes of Might and Magic III...
lake_bodom [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 17:13:53
avatar
Přesně tak, Heroes of might and magic III .
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 17:56:52
avatar
no ale on zrejme myslel serii might & magic jako ty dungeony u nich sem stravil taky hafo casu..jedny z nejlepsich her..skoda ze se uz takove nedelaji to bylo fakt neco pro hardcore parany..holt v dnesni dobe ale neuspeji posledni podobna dobra parba byly wizardry VIII a ty sou uz tez mrte stare...
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - přesně 2008-10-10 06:42:35
avatar
přesně tak... MaM ja začal 6tým dílem jenž to vyšel v Levelu to byly časy...jen každý díl skončil skoro stejně....

Jinak nej co se mi z paměti už nedostane je Lands of Lore 1 kterou jsem hrál na 386ce
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 16:42:17
avatar
to teda, škoda že od dílu IV to šlo do kytek
sedlja [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 17:12:21
avatar
taky myslím, starý dobrý 2d heroes bylo mazec...jinak nVidia nepadne, ta se bude držet jako židovská víra(pro moderátory, toto není rasismus, berte to jako ocenění pevného vztahu židovské komunity ke svému přesvědčení)když už nic tak ji podpoří arabové(taky už kluci snědí nemaj do čeho vrazit prachy krom sbírek mercedesů a svých milicí), tak si místo sázek budou hrát na CEO IT firem...taky druh zábavy když na to máte...
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :) 2008-10-09 12:59:57
avatar
Jo zajímevé máš pravdu byla to 3Dfx ja měl Voodoo1 + S3 dokonce 2 MB měl jsem rozšiřující paměti akorát se strašně hřála
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 16:32:42
avatar
jako s s3 naprostá spokojenost, sice sem od nich měl/mám jednu kartu, ale ta šlape jak hodinky a to nemá ani chladič, to byli časy kdy na jedný kartě šlapalo všechno celý roky
sedlja [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 17:13:32
avatar
já mám teba S3 v notesu a na HL1 a zápisy to stačí...jojo, SuperSavage 16MB...
TommoT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 23:07:42
avatar
S3? O tej nechci ani slyšet, před 7 lety jsem měl Savage4 a byla to noční můra
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 13:03:24
avatar
Na EHW sem cetl ze na mainstreamovy socket pro Nehalen Nvidia ziskala licenci a bude jej vyrabet. Na AMD se tezko uzivi, ale na Intelu by ji nejakych 30% mohlo stacit. Jenze vsichni si dneska kupuji radsi stejnou znacku prociku i Chipovky, podle me ani nevi proc, jen si mysli ze to bude lepsi kdyz je to od stejne firmy. Ja mam treba uz 2 roky NForce 570 a krome problemu s diskem Maxtor, na kterej nesel nainstalovat system, jsem s ni naprosto spokojen. Mel jsem i cest s AMD 690G a 780G a nic moc lepsiho sem na nich nenasel. Pravda ze NForce 570Ultra byla v dobe kdy jsem ji kupoval jina cenova liga, takze by mohla byt kvalitnejsi (hlavne Q-fan od Asusu je na ni vytecny). Taky jsem desku s Nforce 570 2x uspesne reklamoval, ma trosku choulostivejsi USB vstupy ... Ale aspon mam dalsi 2 roky zaruku a novou revizi desky
Comby [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 14:17:23

No vidis, ja zase uz nechcem nForce ani vidiet. S NF4 som si uzil neskutocne mnozstvo padov pri stahovani torrentov a ed2k (disky Hitachi aj WD). Stiahnes trebars 3 GB z DVD a po pade systemu mozes uz stiahnuty subor zahodit, lebo sa pokracovat v stahovani neda.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 22:49:50
avatar
nForce4 jsem mel tez a pri stahovani v opere mi to hazelo chybu, z FTP u Commanderu to same. Pomohlo neinstalovat vsechen soft z prilozeneho CD, byl tam jeden programek primo od NV, ktery delal pri stahovani v souborech neuveritelny bordel. Pak uz to bylo OK
PeT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - chipset nVidia+disky 2008-10-10 08:19:31
avatar
No jeeje, ja bych mohl vypravet. Chipset nVidia + disky, to je na samostatnou kapitolu
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 15:27:05
avatar
Nforce posralo celý predaj AMD procákov. Tak niečo bugové ako nforce tu snáď už nebude. Ešte doteraz sa ludia boja AMD CPU a dávajú mu za vinu to čo napáchal Nforce. Môj kamoš si teraz staval lacný komp na gamesky. Zarytý intelák a o AMD nechcel ani počuť bo mu prebehlo rukami pár zostáv s Nforce. Ale nakoniec išiel do athlonu 5600+ EE + doska asus s 790GX a grafárne 4850 sonic od palitu. A nevie si to vynachváliť.
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - audio a pády 2008-10-09 16:07:45

Koupil sem v aukci nv čipset zatím přechodně, nemám milióny na novou desku , ale s tím audiem to musím potvrdit .. peklo, a také dost bsod díky nv čipsetu, no co nadělám, čekám na am3 . Jinak konec nv sad je veřejné tajemství, to by se opravdu musel stát zázrak.
centurion96 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 17:14:54

Na druhej strane treba uznat, ze boli casy ked nForce bolo jedine rozumne riesenie na platforme AMD. Sam mam NVIDIA cipset lebo v case ked som staval comp to bolo najidealnejsie. Dosial som nemal ziadne problemy.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 20:42:00
avatar
jo jo nForce se zacaly ve velkem prodavat po tom co se prestalo darit VIA. Jeji KT133 byly vyborne nasledne KT266 jeste sli ale potom uz vlastne neudelali nic cim by stacili na nForce a v te dobe bylo na platformu AMD jedininou schopnou sadou nForce
Alhan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - uživatelé 2008-10-09 18:04:21
avatar
Nám uživatelům je ale šumafuk jestli Nvidia čipové sady vydrží. Pokud Intel přijde s řešením, které nahradí i SLI i Crossfire budu leda rád
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 19:11:41

3DO A koníčci trojka, the Best ,staré jak boty ale stále to s láskou hrajeme. To je hra co má prostě šmrc a graficky je to lahoda i dnes v ramci možnosti té doby.

Nvidia chipsety sem měl v době minulé na soc. A ,939 sem s nimi neměl problémy, první začli na AM2.
Dnes bych Invidii Nekoupil máj ty desky fakt horší.. Vím co jsem dokázal za OC na čipsetu Nvidia a vím co na AMD rozdíl velkej.. Třeba v C@Q na Invidi nešlo na AMD bez problému.

Ale je to škoda.. Se podívejte na ceny Desek AM2+ nebo Invidia ,prostě KONKURENCE musí být.. Už ted jde vidět že ty ceny lezou nahoru.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 23:30:26
avatar
C&Q mi nebezelo ani na DFI s 790FX pri OC 9850BE. a dosahl sem jak na 790FX tak i na nforce 780a shodne taktu 3.2GHz s tim cpu. posledni rady nforce 5 a 6 byly docela problemove ale s nejnovejsimi amd cipsety a u intelu s 790i sem se nesetkal s problemy. a nforce 780a u amd je velmi dobra volba. v highendu podle mojich zkusenosti trochu lepsi nez 790FX ci GX. v lowendu ale vladne 780G
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 20:44:17
avatar
jo a co VIA. Mluvilo se o tom ze bude nVidia delat cipove sady pro VIA Nano
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 22:14:24

"Naopak roste mobilní segment, kam však NVIDIA čipové sady nedodává a platformy AMD a Intel jsou jí zde uzavřené."

A taky Compaq Pressario CQ50-110ec je osadeny cim? Cipsetom NVIDIA s integrovanou grafikou NVIDIA a s AMD CPU
Grook [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-10 00:09:04
avatar
pokud je miznamo tak ma nV na AMD 60% a na Intelu neco nad pul procenta cca 0,6%. Jinak nV a Brodcom jsou jedine dve desky pro AMD opteron a servrove reseni AMD vubec.Ac ma AMD pripraveny sve cip. sady.Jenze to taky nebude tak jednoduche jelikoz servrove a pracovni stanice jsou velmi konzervativni na zmenu. Jinak domenka co vlastne chce nV vyrabet kdyz i intel ma inegrovany radic pameti tak bych rek ze to same co pro AMD od uvedeni K8.
Jinak ja osobne jsem nikdy problem s cip.sadama nV nemel uz od dob nForce 2 pak 3 a 4.Pote jsem presel na Intel 965 a do tydne na nForce 6 a ted 7.Zatim zadne zradnosti nenastali, jen to trochu vice hreje.
Tech par vyrobcu desek pro nForce 7 je treba mala fa jako Asustek a EVGA ............., A jestli je nedela Foxconn a MSi je mi sumak ty nedelaji nic poradneho
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-10 08:26:50
avatar
Tak to ti závidím, že si sa nestretol s problémom na Nforce. Ale ak poskladáš pár kompov na Nforce a následne budeš skladať nejaký ten intel, alebo na AMD chipsete tak pochopíš aký rozdiel to je. Hlavne ak chceš osadiť viac ako dve PCI karty a pozapínať všetky radiče SATA, sieťovky a int. zvuk. Potom sa ti pobijú IRQ -čka a si v hajzlu. Dostaneš sa leda tak k modrej obrazovke. Potom vypneš sata radič na externý(ak tam je) šupneš disk, necháš zapnutú len jednu sieťovku a povymieňaš karty v PCI pozíciach a po pracnom skladaní sa dostneš k žiadanému výsledku. Samo potom problém nemáš, ale na iných čipových sadách sa s takým niečim nestretneš. Skladať na nforce je pre pevné nervy a aj tak sa nedá využiť plný potenciál nadupanej dosky, lebo ak všetko zapneš tak to proste nefunguje.
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-10 09:18:26
avatar
nVidia chipset měl JEDINÉ + : SOUNDSTORM.Ovšem ten nevyvážil neustálé problémy (BSOD etc...)!!!
Oobist [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nV chipset 2008-10-10 11:44:46
avatar
no neviem co je na tom pravdy ale ja som zapocuj taku informaciu ze nV chipsety by mali ist do Apple notebookov a zevraj aj nejaka zmluva uz je


DD mohol by si to nejak overit ????
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-10 13:26:42
avatar
zatím se jedná jen o spekulaci, která už lítá ve vzduchu taky nějakou dobu nic potvrzeného myslím, že po problémech které NVIDIA má s vlastními čipy a po tom jak to vvypadá s jejími čipsety by to bylo dost překvapivé, ale je to možné ... víc nevím
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1048x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1928x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1884x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1268x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1271x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3883x
Komentářů: 0