VIA + NVIDIA proti Intel ATOM? Ne, spolupráce zastavena. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 04 listopad 2008
altNaděje na to, že Intel ATOM dostane v brzké době slušnou konkurenci, zhasly. VIA a NVIDIA pozastavili spolupráci …

 

   

   Už už to snad tento rok mohlo vypadat, že NVIDIA si brousí zuby na VIA. Obě společnosti si domluvili užší spolupráci a to zejména co se týká stále populárnější netbookové platformy, kde je vlastně zatím jednou platformou na trhu Intel ATOM. Nvidia měla dodat čipset a Integrovanou grafiku, VIA pak nový procesory C7-M Nano. A jak to dopadlo?

asus-eee-1

  Nijak. Podle plánů jsme se měli prvního takového modelu a konkurence Intel ATOM dočkat už na přelomu letošního a příštího roku. Jenže podle informací od VIA se ničeho takového na poli netbooků nedočkáme. Pomalu se tedy vyplňují informace o tom, že NVIDIA to údajně se spoluprací s VIA na poli mobilních technologií nemyslela nikdy moc vážně a celý tento tah měl být tlakem na Intel, kam se chtěla NVIDIA se svými čipsety ve skutečnosti toužila protlačit. Jenže Intel nepovolil, ATOM je celý jen jeho platformou (ne-li dnes netbooky jako takové). Samozřejmě popud a zájem na ukončení spolupráce může být i ze strany VIA, která si dobře spočítala, že ATOM by stejně jen tak neohrozila ani ve spolupráci s NVIDIA a tak si bude dále budovat svou platformu, protože upřímně řečeno, pro netbooky má vše, co potřebuje. Je výrobcem čipových sad i grafických jader. NVIDIA má totiž na ultramobilní platformě také své plány, kterých se rozhodně nevzdá. Nyní je sice kolem celé věci trochu ticho, ale nesmíme zapomenout na poměrně hodně nadějný projekt Tegra, který již NVIDIA představila ve formě funkčního přístroje. Všichni tedy mají nějaké ty plány a nejspíše se nebyly schopni dohodnout. NVIDIA a VIA ale nekončí spolupráci jako takovou. Údajně dále pracují na nových produktech a to zejména na mini desktopových počítačích, kde si rozhodně umíme dobře představit třeba čipovou sadu GF 9400 s VIA NANO procesorem. Spolupráce na tomto poli má tak dále trvat a v lednu bychom se měli dozvědět více.

  Samotná VIA sice již má nějakou konkurenci k Intel ATOM, ale že by to nějak viditelně ubralo na pozicích Intelu se asi nedá moc očekávat. Větší konkurenci na poli netobooků bychom tak mohli očekávat až tak někdy po polovině příštího roku, kdy se představí AMD a jeho Fusion - procesor s integrovaným grafickým jádrem. Do té doby bude stále oblíbenějším netbookům vládnout Intel ATOM. Nic proti ATOMU, ale možnost většího výběru bychom jako zákazníci uvítali - to ale není chyba Intelu, že?

Zdroj: DigiTimes  

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-04 20:51:18
avatar
nu je to škoda že se VIA nedaři prosadit s svym CPU VIA NANO. Podle vsech testu je nano mnohem lepsi volbou nez atom.
George458 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-04 21:43:18

Co si budeme povídat. Intel je dominatní firma a v tuto chvíli jí ohrožovat jen tak nejde. Musí přijít firma (jedno jestli Via + Nvidia nebo AMD se svým Fusionem), která nabídne opravdu něco lepšího, modernějšího a za menší cenu. Výrobci a zákaznící časem budou postupně ukrajovat z koláče, ale velmi těžko někdo z uvedených má v dohledné době šanci to výrazně obrátit. Atom už tu je jakou dobu a nic jiného k němu. Fusion přijde až za dlouho dobu, byť vypadá slušně Jenže Intel už nebude spát a bude vyvíjet něco a mám pocit, že AMD, Vie a ostatním znovu lehce ujede vlak
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - jj 2008-11-04 22:30:04
avatar
Zrovna jsem si rikal, ze bych si nejakej malej hajzlik poridil do pelechu a cekal jsem na Nano a ono pendrek! Takze si k vanocum koupim radsi nejakou nabouchanou masinku
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-05 20:13:40
avatar
koukni se na nabídku HP, ma ted mininotebook s CPU VIA C3 ale mam ten pocit ze chysta i s VIA NANO
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-04 22:08:14
avatar
No neviem, či ste to postrehli, ale jeden (asi nemecký) výrobca uviedol nedávno do predaja netbook s AMD procesorom (i keď trošku starším) a vyzerá celkom fajn i keď som zrovna pozabudol ako sa volá
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-04 23:11:11
avatar
Hmmm, zaujimalo by ma, ci sa teraz Via pokusi spojit s AMD? Podla mna by to mohlo byt zaujimave, toreticky aj lepsie spojenie ako Via + nVidia.
Uvidime, co nam Ded Maroz na vianoce prinesie
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-04 23:16:43
avatar
Nevím o tom, že by VIA a AMD nějak spolupracovali a nevidím zde žádný důvod proč by měli ... oba výrobci mají vlastní kompletní platformu (CPU-čipset-grafika) jsou to tedy konkurenti.
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-04 23:48:03
avatar
Huh, ja som netvrdil, ze spolupracuju, len som povedal, ze z ich spoluprace by mohol vzist zaujimavy vysledok. To je vsetko. Ospravedlnujem sa ak to vyznelo inak.
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - VIA 2008-11-05 06:31:29
avatar
problemem Via nano je to Via ... být lajkem tak první co se zeptám je "a pojedou na tom vidle?" na AMD si lidi zvikly jako na výrobce procesorů, ale via...?? A tech pár videjí na specializovaných serverech co čte jen malé procento lidí tomu moc velkou reklamu nedělají...chce to reklamní kampaň technologije a jakmile je poptávka je i nabídka...nikdo si netroufne nabízet VIA když neví jestli to prodá...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1216x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1626x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1143x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1208x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3792x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1473x
Komentářů: 0