Nové generace PCI Express: PCIe 6.0 (Gen6) se blíží na trh a PCIe 7.0 (Gen7) v přípravě. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 16 červen 2023
altJe možné, že i v běžných PC uvidíme nové PCIe standardy, které umožní zmenšení konektorů.

 

 

 

 

Stávající PCIe 4.0 plně dostačuje i pro high end grafické karty a rychlá SSD v běžných PC. Ačkoliv současné AMD a Intel platformy mají i PCIe 5.0, jeho nástup je a bude velmi pozvolný. U nových Gen5 SSD se ukazují výrazně zvýšené nároky na chlazení, a běžné herní grafické karty s tímto rozhraním zatím neexistují vůbec a nezdá se, že by jej nutně potřebovaly. PCI SIG organizace už ale pracuje na dalších generacích standardu PCI Express.

  • PCIe 6.0 (Gen6) je hotové a uvidíme ho v roce 2024

Pokud jde o nástupce současného nového PCIe 5.0, tak to už je hotové. PCIe 6.0 má finální specifikace a probíhá testování a výroba prvních produktů s Gen6 rozhraním. Na trhu by se pak mohla první zařízení a platformy (téměř jistě serverová řešení) objevit v roce 2024/2025. Gen6 přináší opět zdvojnásobení rychlosti na linku. Dochází ale k také dalším úpravám.

Ty se týkají hlavně kabelových standardů, konektorů a možností připojení, což je zásadní především pro servery. Gen6 sdílí nové kabelové a konektorové napájecí a komunikační standardy již s Gen5. Už ten přináší samozřejmě zásadní zlepšení všeho, ale u běžných PC je jeho nasazování pomalejší, protože datové nároky zde nejsou tak velké, aby to bylo potřeba. Za to u serverových a HPC řešení je Gen5 již nyní absolutní nutnost, stačí se podívat na novou AMD EYPC Platformu a Instinct Mi300 řešení.

  • PCIe 7.0 je v přípravě a plně specifikovaný má být v roce 2025

Ačkoliv v praxi teprve přecházíme velmi pomalu na Gen5 generaci rozhraní a slotů, a 2x propustnější Gen6 dorazí do praxe kolem roku 2025, tak už se pracuje na Gen7, která bude zase 2x propustnější než Gen6. Jinými slovy bude mít rovnou 8x vyšší datovou propustnost než současné Gen4!

V tuto chvíli se definují první hrubé specifikace. PCI SIG chtějí finální verzi tohoto standardu dokončit v roce 2025 a první produkty se tak dají očekávat v roce 2027 a dál.

  • Jaký je přínos nových extrémně rychlých

                                                                 PCI Express pro běžná PC?

V serverech je nutnost extrémně rychlých a propustných komunikačních sběrnic jasná:

Pro běžná, třeba i high end herní PC vybavená jedním normálním CPU, normálním SSD a normální jednou grafickou kartou, je přínos Gen6 natož Gen7 v současných verzích konektorů/slotů celkem zanedbatelný, pokud bude vůbec nějaký. Zkrátka normální PC komponenty v běžných aplikačních nasazeních nevygenerují takové datové zátěže, aby to nějaký praktický přínos v téhle oblasti mělo. Speciálně pokud bychom se drželi současných slotových standardů, kdy grafický slot má fyzicky 16 linek a M.2 SSD sloty disponují 4 linkami.

Už Gen5 má 2x větší propustnost než současné, a zjevně plně dostačující Gen4 generace. S Gen6 by to bylo rovnou 4x, což znamená že třeba ten čtyřlinkový M.2 by měl zvládat až 30 000 MB/s Gen6 SSD a neuvěřitelných 60 000 MB/s v případě budoucích Gen7 SSD. Přitom už s Gen5 verzí s maximem na 15 000 MB/s jsou poněkud problémy s chlazením řadiče, natož běžným datovým využitím ze strany současných normálních PC aplikací. To samé platí o grafických kartách.

Jeden z přínosů nových ultra rychlých Gen5, Gen6 a Gen7 PCIe bude v tom, že zkrátka budeme potřebovat fyzicky mnohem méně PCIe linek na obsluhu potřeb běžného PC. Už v případě že budeme chtít udržet současnou špičkovou, a zjevně dostatečnou propustnost grafických karet a SSD disků, tak nám u PCIe 5.0 stačí polovina linek proti PCIe 4.0. Ostatně už třeba Radeon RX 7600 nebo RTX 4060/4060 Ti grafické karty mají fyzicky jen 8linkový Gen4 slot. Nevyužívají ten plný 16linkový až Gen4/Gen5 slot na nových platformách AMD a Intelu. Nepotřebují jej. To samé platí a bude platit o mnoha nových SSD, kdy k dosažení špičkového výkonu Gen4 disků nám s Gen5 rozhraním stačí jen 2 linky místo 4. Asi tedy někteří už víte, kam tím mířím …

Pokud nové generace platforem AMD a Intel pro běžná PC dostanou ve velkém Gen5, a později hlavně Gen6 a Gen7 rozhraní, budou moci výrobci výrazně zjednodušit a fyzicky zmenšit některé aspekty komponent. Základní desky budou moci mít mnohem menší konektory/sloty, celkově menší počet linek v komunikačních čipech jednotlivých komponent bude moci být menší a s tím souvisí i menší nároky na čipy, jejich výrobu i provoz atd. Tohle je tedy ten faktický přínos a změny, které můžeme od nástupu Gen5 a hlavně později Gen6/Gen7 PCIe do klasických PC očekávat v dalších letech. U serverů a HPC je to o něčem jiném, tam ty datové nároky jsou. A rostou tak rychle, že uvádění těchto nových standardů tomu horko těžko stačí.

U běžných PC a běžných aplikačních využití normálních počítačů však takhle rychlá a samozřejmě velmi komplikovaná a tím pádem i nákladná řešení vůbec nepotřebují. Alespoň ne v klasicky plně širokých slotech a konektorech. Mohou však využít jejich vlastností k podstatnému zmenšení a zjednodušení. Takže tohle bych očekával od dalších generací platforem AMD a Intelu. A to už od nástupců současné AM5 (ZEN 4, ZEN 5 a možná ZEN 6) a zatím ještě neuvedené LGA 1851 (METEOR LAKE, ARROW LAKE), o kterých se bude určitě právě kolem roku 2026 rozhodně mluvit, ne-li zamíří na trh. Do té doby se bude postupně z nastupujícího PCIe 5.0 stávat mainstream. A už zde mohou výrobci postupně snižovat fyzicky počet linek pro některé komponenty.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-19 10:14:25

Pokrok se sice nedá zastavit, ale proč tak krátké intervaly mezi pci-e. Vypadá to, že pro hráče už nebude trnem v oku jen změna patice a tím vyšší komplikace s upgradem, ale rychle se měnící pci-e se zásahem do počtu linek.
Kdyby raději bylo méně verzí s větším odstupem, zato ale vyladěné na pěkných pár let dopředu
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-19 15:44:31

Znova nastal podobny problem ako kedysi u Pentiach, ked sa zrazu s jednojadra prešlo na 2-4 jadrove CPU ale software to nevyužival...
Dnes nieje problem si kupiť 16-32-64 ba dokonca aj viacjadrove CPU, ale 99% software využiva max 4 obcas 8 jadier....
Je super že dnes mame 16 jadrove CPU či GPU s vykonom cca 50TFlops, 8GHz DDR5, či M2 disky s čitanim a zapisom 12GB/s škoda že 99% aplikacii taky vykon nevie využiť.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-19 17:16:03

Tady jde vidět jak velký nesmysl je jít s propustností PCI-E pod propustnost RAM(v dual-chanelu): Odkaz
x16 PCIE v5 má 64GB/s z RAM do GPU, to překonává každá RAM nad DDR5-4000(PC5-32000) v dual-chanelu, proč by si to ještě měli snižovat na x8 linek
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-19 13:36:39

Tak šup rychle nVidia AMD zasednout ke stolu a domluvit na příští generaci mid-range karet PCI-E 6.0 X4
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1153x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1590x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1130x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1201x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3784x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1467x
Komentářů: 0