Gigabyte Ultra Durabble 4 – nová vylepšená ochrana a kvalita u desek Gigabyte pro všechny?! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 06 září 2011
altČas od času výrobci základních desek přijdou s novou řadou vylepšení a to se právě stalo.

 

 

 

 

Víme dobře, že řada technologií, kterými se chlubí současné základní desky, které se ukrývají za záplavou různých log a názvů na krabici, je sice zajímavá, ale v praxi je její přínos výrazně menší, než jak to vypadá v marketingových prezentacích. Na druhou stranu technologie výroby základních desek se za posledních několik let skutečně neuvěřitelným způsobem zlepšila a kvalita současných i třeba low endových desek je ve všech ohledech vyšší, než třeba kvalita těch nejdražších a nejlepších modelů před pár lety. To je prostě fakt.

Dám příklad. Dříve se PCB desek skládaly z méně vrstev, i méně vodivých vrstev a hlavně jen jednostranně uspořádaných. To například vedlo k tomu, že jste při vypojování IDE konektoru kus vodivé vrstvy vylomili, či při větším prohybu desky při upevnění těžšího chladiče mohli často desku vyhodit, protože prostě přestala fungovat. Postupem doby výrobci přišli na to, že je lepší udělat více vrstev a vzájemně je proplést tak, že prostě vytržení PCB nebo ztráty kontaktu či tzv. studený spoje je prostě věcí minulosti.

(UD2 z roku 2007)

Stejně tak je tomu například i u kondenzátorů. Asi si mnozí ještě vzpomínáme na dobu, kdy tradiční kondenzátory klidně čas od času vybouchly, a že uměly lítat pěkně vysoko. Často byla životnost desek omezena životností kondenzátorů a to velmi významně. Je tomu pár let co se na deskách začaly objevovat solid kondenzátory (tzv. japonské), a problémy rázem zmizely. Dnes už tento typ moderních kondenzátorů najdeme na všech deskách i těch nejlevnějších a dokonce i na grafikách a fakt už si ani nepamatuji, kdy jsem viděl základní desku, kde by tyhle kondenzátory selhaly.  

(UD4 - září 2011)

To je jen malý příklad toho, co výrobci ukrývají pod marketingové označení různých technologií. U Gigabyte se například právě dostává ke slovu několik vylepšení, takže ze známé Ultra Durable 3 tu máme Ultra Durable 4. Co přináší? Hlavně vylepšení v oblasti kvality a ochrany vůči vnějším vlivům.        

Nebudu vám malovat věci na růžovo a tvrdit, že jsme dosáhli nové dokonalosti a vývoj můžeme ukončit, protože máme hotovo a nic lepšího prostě není a nebude.

Marketingové prezentace slibují skoro zázraky, ale v praxi jsou prostě přínosy mnohem menší. Většina těch technologií má běžně v běžném provozu většinou přínos minimálně, ale když se stane něco nestandardního, jejich přínos je naopak neocenitelný, protože dříve bez těchto technologií znamenaly nestandardní události vážnou újmu pro náš hardware a počítač. Takže v tomto jsou rozhodně přínosem.

Vyšší kvalita a odolnost v případě mezních podmínek, kterou se nové Ultra Durable 4 technologie vyznačují, zatím najdeme na modelech základních desek řady GA-H61. Postupně se změnou výrobních postupů a uváděním nových modelů bude Ultra Durable 4 automaticky přítomna všude jako nástupce Ultra Durable 3. K ještě jednomu nezanedbatelnému účelu jsou tyto technologie dobré.

Popichování konkurence :). Lze očekávat, že ASUS brzy přispěchá s nějakým ohlášením o vylepšení vlastních kvalitativních technologií u běžných modelů a zase bude o něco veseleji a bezpečněji :). Každopádně, i když přeceňovat tyto marketingově často účelově přeháněné věci není dobré, rozhodně je také nepodceňujte. Jejich přínos možná nevypadá v soudobé přítomnosti jako velký, když se ale ohlédne několik let zpět, a srovnáme technologii dnešních desek s těmi dřívějšími, tak je přínos nezpochybnitelný. Takže to berme jako další malé zlepšení dnes, ale velké v průběhu delšího horizontu.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-06 18:55:03
avatar
Doma mi jeste beha 690G od teto znacky .... a spokojenost. uvidime pri upgrade, jestli zustanu u Gigabyte
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-06 19:46:44

Prinos je jedna vec, ale abych pravdu rek, tak sem se s vyhorelou ciste zakladni deskou takrka nesetkal. Nafouklejch kondenzatoru sem videl spoustu, ale az na 1 pripad to fungovalo, a v tom 1 pripade to bylo po 4 letech provozu a zachranila to pajka a nakup novych za 20kc.

Staci proste kupovat trochu lepsi zdroje. Jediny desky co sem vydel spaleny byly kdyz se zblaznil noname zroj(zdravime Eurocase) a vzal vetsinu kompu ssebou. Tam by mola pomoct ta ochrana proti prepeti.. i kdyz kdo vi
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-06 23:14:48

Moje stara ASUS X1950Pro 512 beha u kamose este dnes a ma snad vsechny kondiky otevrene...:-) A desky vetsinou odchazeji kvuli jinejm vecem nez ze by vyhoreli...:-)
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-06 20:48:39

Za tu dobu, co čtu DDworld, můžu říct, že tohle považuji za jeden z dosud nejlepších článků.

Ani ne tak informacemi, jedná se o pouhou "newsku", ale celkově stylem psaní, konzistencí, hloubkou...

Jen tak dál!
Revolutions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-06 22:43:09
avatar
"Ttxman", tak tedy nevím, ale přepájet kondenzátory je trošku pič... klasická pájka by toho víc zmršila než přepájela a navíc bys musel znát celý obvod základní desky, protože jedna součástka většinou pomůže do křemíkového nebe některé další , takže jen dobře, že budou desky kvalitní, protože jediné, co mi kdy odešlo byla deska, deska a zase deska, pak jedna hodně stará grafika a zdroj eurocase (od toho bych ani nic jiného nečekal ). Takže zatím nejslabší součástka v PC je pro mě základní deska.
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-06 23:16:11

jj souhlas - este jsem nevidel "odejitej" procesor - vzdycky deska a zase deska a zase deska....
Spock [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-07 00:23:02
avatar
Já už viděl mrtvých procesorů dost, hlavně po hrátkách s N2O, což je pochopitelné.
Procesory nicméně dost výrazně degradují při oc, např už po roce a půl jsem s Phenomem musel jít na základní frekvenci jelikož na oc nebyl stabilní, a to jsem ho zkoušel na nové desce s novým PSU... takže machři co provozují např. deneby na 4-4,5GHz se asi nebudou radovat moc dlouho. Jediná možnost jak prodloužit životnost je kvalitní PSU, deska a undervolt.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-07 06:27:01
avatar
Zase, někdo kdo to umí a věří si, proč by neopětoval 1 hodinu nebo míň, na změření součástek, to je hned a třeba může být vážně vadný kondenzátor, který je pořád jednou největší šoučástkou na MB pak mi nechybí nic . A buď obětuju hodinku a 20,- kč nebo si koupím celou MB
Revolutions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-07 13:02:01
avatar
Jo jestli se bavíme o OC, tak ti odejde cokoliv to klidně můžeš posrat i RAMky :-D, ale já se nebavím o tom, když někdo porušuje záruční podmínky (To samé jako bys řekl, že tobě auto vydrželo ujet jen 5 kilometrů a někomu 300 tisíc jen proto, že jsi jel na jedničku na plný plyn a uvařil si motor :lol... Ale desku aniž bych nějak používal k taktování, tak má pořád tendenci odejít a pokud nemáš nejlevnější zdroj, tak při nefunkčnosti PC, je to jen a jen deska z 99% příkladů.... Jo a to přepájení :-D nevím, u čeho bys to dělal, možná kdyby jsi tu desku navrhoval, ale jinak je to pič... ty součástky mají svoje návaznosti a dostat se ke schématu zapojení desky ? Nevím, jestli by ti zrovna nějaká firma poslal jejich schéma zapojení a určitě by tě to nevyšlo na 20kč . Možná kdyby jsi měnil na ty nejhorší kondíky :-D a co pájka a všechny věci okolo :-D. Jenom ta pájka by tě vyšla aspoň na litr a znalosti okolo :-D na další léta studií
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-07 16:30:23
avatar
No. Tak protože mám možnost se dostat k pájce zhruba za 5 litrů, tak už jsem pár desek přepájením levných šmejdských kondíků, co na nich byly a nahrazením nějakýma kvalitnějšíma, opravil. Dokonce fungují už déle a pod větší zátěží, než s původníma kondíkama. Prostě problém byl fak jenom v kondících a jestli byl i někde jinde, tak se neprojevoval. No a jestli deska ani po výměně kondíků nejela, tak šla do nebezpečného odpadu
Revolutions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-09 00:52:17
avatar
Tak to rád slyším, že se to někomu podařilo rozchodit. Kdyby si měl čas a našel bys fotky, jak deska vypadala před a potom, tak klidně o tom tady písni. Docela mě totiž zajímá u jak starých desek a jakým postupem se ti to podařilo opravit.
Ono s tím, že výroba desky není žádná sranda a bezolovnaté pájení, taky ke kvalitě spojů moc nepřispívá, a tudíž klade větší nároky na přesnou teplotu a osazování součástek , tak bych docela rád viděl, jak se to daří někomu opravit. Máš nějakou metodu, jak desku změřit nebo jen vyměníš všechny kondíky a zkusíš to zapnout ?
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-10 14:41:59
avatar
ty vole to by chtělo mít na DD hru, těch headshotů jenom na tvým přízpěvku.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-07 18:48:59
avatar
Já sice preferuji Asus ale jelikož člověk má studovat i konkurenci tak je to pro mne rozhodně poučné.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1176x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1653x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2296x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2037x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1349x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1324x
Komentářů: 1