Mechaniky pro optické disky DVD/CD/BD už nebudeme osazovat do sestav Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 04 listopad 2015
altDoba pokročila a optické mechaniky se pro většinu uživatelů staly zcela zbytečnými.

 

 

 

Zmínil jsem to v našem novém přehledu sestav. Rozhodli jsme se nadále neosazovat do doporučených sestav interní optické mechaniky do 5,25" pozice. A to ať už jde o CD, DVD nebo BD mechaniky. Proč?

Doba optických disků pominula. Ještě před pár měsíci jsme se rozhodli osazovat mechaniky, i když řada z vás už říkala, že je to zbytečné. Za posledních pár měsíců se však objevila řada věcí, které zbytečnost z nové mechaniky v nových sestavách udělaly.

V první řadě je to fakt, že Microsoft nový Windows, který jsme jinak byli zvyklí instalovat za pomocí mechaniky, šíří jednak jako aktualizaci staršího systému, anebo jej prodává na USB Flash disku. Pochopitelně je i na DVD, ale USB disk je lepší řešení. Pak je tady postupující digitální distribuce, kdy se i do ČR chystají služby jako Netflix apod., nemluvě o již existujících službách, umožňující digitální šíření multimédií a osobně nevím o nikom, kdo by to dnes chtěl řešit přes DVD nebo Blu-ray disk. Poslední výspou zůstávaly hry, kdy mnozí si rádi pořídili nějakou tu pěknou sběratelskou edici, jejíž součástí byla fyzická kopie hry. Nicméně v poslední době se stává, že ta fyzická kopie hry na optickém disku není, či není celá a stejně si musíte vše doinstalovat z internetu. Je jen otázkou času, kdy většina krabicových her prostě bude obsahovat disk, ale jen s instalací té dané digitální distribuce a samotná hra bude vždy stahována přes ni.

Pak je tady samozřejmě možnost použít mechaniku a vypálit si nějaké ty zálohy. Většina z vás se asi u té věty upřímně usmála. Ano, vypalovat DVD jako zálohu ... to už se drtivá většina z vás možná ani neumí. Ostatně na co. V době CLOUDů, velkých HDD, externích HDD a obřích USB FlashDisků to prostě nějak není nutné. V neposlední řadě je tu i vývoj vlastních PC, kdy i řada nových desktopových PC a nových CASE vůbec 5,25" pozice nemá a s optickou mechanikou vůbec nepočítá.

Takže jsme se rozhodli těch zhruba 400 korun, co nová Interní SATA DVDRW mechanika stojí, či případně 2000 korun co stojí BD vypalovačka, ušetřit a do nových sestav je již neosazujeme. Pokud ji i v novém PC někdo chcete, přizpůsobte tomu výběr PC CASE, většina z vás ale věříme, že optickou mechaniku už řešit nebude. Pokud by se přeci jen našel důvod a vy jste už PC bez mechaniky a možnosti ji do něj osadit měli, tak pro vás máme pořád řešení:

  • Externí DVD/BD mechanika

Ta se do USB prodává v mnoha designech a některé jsou velmi pěkné. Různé barvy i tvary a to včetně ULTRA SLIM verzí, takže nebudou dělat na stole ostudu. Ceny začínají na zhruba 700 korunách za DVDRW a zhruba 2200 korun za BluRay vypalovačku.

Tímto tedy v našem případě v našich sestavách dáváme optickým mechanikám sbohem. Sám musím říci, že v PC mechaniku mám, ale už řádnou dobu odpojenou a nevzpomínám si, kdy jsem ji naposledy použil. Dost možná naposledy při instalaci svého Windows 7, které mám na svém starém PC zralém na upgrade, od té doby, co jsem jej postavil, což je konec roku 2011. Od té doby jsem mechaniku nepotřeboval a to toho kolem PC a multimédii dělám hodně ... A jak jste na tom vy?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Zapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-11-12 19:50:58

Ja si myslím, že mechaniky patria do pc, hlavne, ak má človek zbierku hudobných cd - dvd. "Stolné" prehrávače, ktoré za niečo stoja sú drahé a také pc s essence stx2 je celkom slušný prehrávač spolu s foobarom.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 543x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1366x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2221x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1971x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1312x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1299x
Komentářů: 1