Představujeme nové testovací sestavy DDWorld.cz - pořádná výbava k pořádným recenzím! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 03 únor 2015
altKdyž chcete dělat pořádné testy a recenze, potřebujete pořádnou výbavu a tu na DDWorld.cz máme.

 

 

 

 

Náš magazín se těší velké přízni a popularitě řady českých a slovenských uživatelů, a to jednoduše proto, že sami jsme uživatelé :). A díky Vaší přízni máme přístup k tomu nejlepšímu a nejaktuálnějšímu, co PC platforma nabízí a podporu velké většiny výrobců komponent a všeho kolem počítačů. To nám umožňuje nejen naplno se věnovat testování a zkoumání novinek pro nás samotné, jako našemu koníčku :), ale pro vás dělat ty nejlepší testy, recenze a doporučení, jaká jsou v českých podmínkách vůbec možná. A protože se časy mění, přišla doba po velmi dlouhé době změnit od základu naší hlavní testovací sestavu a také několik ostatních, které pravidelně v různých podobách a obměnách využíváme ke všemu, co jen je pro DDWorld.cz třeba.

  • Hlavní testovací sestava - to nejlepší pro další roky!

Když jsme před lety přešli na Intel X79 platformu, netušili jsme, že u ní zůstaneme celé tři roky! Ano, s drobnými obměnami tu stará X79 sestava a platforma byla s námi tak neuvěřitelně dlouhou dobu. A přeci jen stále do starého železa nepatří a pořád patří ke špičce. Nicméně abychom udrželi krok a abychom zase nějaký čas měli stabilní platformu, rozhodli jsme se ve spolupráci s našimi partnery trochu upgradovat:

Společnost Intel nám tak poskytla to nejlepší, co vůbec má a co PC platforma jako taková nabízí, fantastický 8járový (+8vláken) Intel Core i7-5960X procesor, který jsme lehce přetaktovali (na 4GHz). K tomu máme od společnosti ASUS základní desku ASUS ROG Rampage V EXTREME X99. Standardně pak sestava disponuje variabilně dvojicí referenčních grafických karet AMD. A to buď referenčním AMD Radeon R9 290X a pak volitelně duálním monstrem AMD Radeon R9 295X2, který bude velmi nápomocný zejména v procesorových testech a testech základních desek. Jako operační paměti tu máme 4x 4GB DDR4 2133MHz od společnosti ADATA. Vše je doplněno chladičem NOCTUA NH-D15, SSD disky z produkce společnosti KINGSTON, pořádnou extra zvukovou kartou ASUS ESSENCE STX II 7.1. Vše umístěno do skříně ANTEC P280 vybavenou navíc 5ti NOCTUA NH ventilátory. Vše to napájí 1000W zdroj ANTEC s 80Plus PLATINUM standardem. Rádi bychom opět X99 platformu nějakou dobu udrželi standardní, což by nám mělo poskytovat alespoň orientační možnost srovnání se staršími výsledky testů v budoucnu.

  • Ostatní nové testovací sestavy

Pochopitelně s jednou sestavou bychom si moc nevystačili, HW se střídá jak je třeba, ale například pro naše herní testy ve smyslu například dělání recenzí her a tak podobně, budeme nově využívat tuhle sestavu:

Základem je opět platforma Intel a to Core i7-4790K procesor přetaktovaný na stabilně 4,5GHz, chlazený vodním All-in-one chladičem ANTEC 620, na kterém máme dva 120mm ventilátory NOCTUA NH. Základní deskou je ASUS ROG MAXIMUS VII GENE Z97. 4x 4GB GB DDR3 2133MHz pamětí dodala společnost KINGSTON. SSD pak také společnost Intel. Jako grafická karta je zde základním nyní používaným testovacím modelem luxusní SAPPHIRE VAPOR-X R9 290X 4GB s taktem 1200/6000MHz. Pro některé testy používáme i duální AMD RADEON R9 295X2, to pro případ, že nám u Eyefinity nestačí výkon, protože DDWorld.cz je jediný český magazín, který vám přináší recenze her v maximální kvalitě, včetně použití Eyefinity. Zvukovou kartou je opět ASUS ESSENCE STX II 7.1 (případně starší XONAR DX), díky kterému maximálně vyniknou zvukové kvality každé testované herní novinky. Tato sestava je pak umístěna v malé mATX skříni FRACTAL-DESING ARC MINI R2.

Samosebou nezapomínáme ani na platformu AMD. Tu hlavní na AM3+ tvoří 5GHz 8jádrový procesor AMD FX-9590 (s referenčním all-in-one chlazením AMD) na základní desce ASUS ROG CrossHair V FORMULA-Z a doplněnými o 8GB DDR3 1866MHz paměti KINGSTON.

Druhá sestava na AMD je pak pochopitelně na FM2+ patici. Základem je procesor A10-7850K s NOCTUA NH-D9L chlazením. Procesor je umístěný na základní desce Gigabyte G1.Sniper A88X, 2x 4GB DDR3 2400MHz jsou od společnosti KINGSTON. Variabilně je zde využívána grafická karta SAPPHIRE Radeon R9 285 DUAL-X.

Třetí sestavou na AMD je pak platforma AM1. A to AMD Athlon 5350 v kombinaci s 8GB RAM DDR3 1866MHz, usazené na mini-ITX desce ASROCK doplněné o krátkou grafickou kartu AMD Radeon R7 260X v referenčním provedení.

Pochopitelně v redakci máme ještě celou další výbavu, další základní desky, procesory, grafické karty, chladiče a tak dále, takže můžeme rychle nakombinovat a vytvořit testovací platformu podle potřeby, tak abychom pro vás otestovali to, co je třeba a abychom stále měli aktuální výsledky a výkony s aktuálními ovladači a tak dále. Děkujeme všem našim partnerům, kteří udržují naši testovací výbavu stále aktuální a zásobenou vším, čím je třeba a doufáme v další přísun novinek.

BTW: Minutu ticha prosím pro komponenty, které padly za oběť. V minulých letech se nám povedlo zneschopnit několik základní desek, grafických karet i pár dalších kousků HW. Většina padla hlavně kvůli mechanickému namáhání při výměnách a opakovaných montážích-demontážích, na což velká část HW není zkrátka stavěna, ale v domácích podmínkách to opravdu nebývá problém.

  • Měníme také testování

Aktuálně také měníme testovací postupy. Chceme dělat věci trochu jednodušeji, ač se to může části čtenářů nelíbit, faktem je, že mnoho z testů, které děláme, jsou časově velmi náročné a pokud bychom měli navíc uvádět všechny postupy grafy a tak dále, zabralo by to tolik času, co se zkrátka nedá bohužel finančně utáhnout. Nadále tak budeme zachovávat co nejjednodušší a přehledné grafy a výstupy z testů srozumitelné i pro méně znalé čtenáře. Omlouváme se všem náročnějším "power-userům", ale zkrátka musíme naši činnost sladit, slovy klasika, s "reálnými finančními rámci". I nadále ale budete dostávat maximálně přesné výstupy ohledně výkonů, provozních vlastností a finálních doporučení. Naší výhodou jako uživatelů v rámci DDWorld.cz nadále zůstává, nemusíme se ani za mák spoléhat na zjištění jiných redakcí, můžeme si to ověřit sami, což také děláme a často docházíme k velmi zajímavým výsledkům a zjištěním.  

Aktuálně přecházíme u většiny testů (hlavně grafické karty) na testy v třech rozlišeních. V minulosti to byla rozlišení 1920x1200, 2560x1600 a 5760x1200 (Eyefinity). Nyní ale budou našimi třemi rozlišeními 1920x1080, 2560x1440 a 3840x2160, tedy hlavní tři formáty rozlišení vůbec. Nadále budeme používat EYEFINITY v našich herních recenzích, i když samotné výkonnostní testy v Eyefinity 5760x1200 už provádět nebudeme, protože 4K je o něco náročnější, takže si zatím vystačíme se 4K. Ale během roku dost pravděpodobně přejdeme i na to Eyefinity, ale tentokrát na  3x 3840x2160 :).

U některých testů jsme také změnili testovací aplikace. Například u herních testů jsme vyřadili některé staré hry a místo nich nasadili novinky loňského roku, tak aby nám to u testů hlavně grafických karet něco o výkonu a možnostech grafických karet něco řekli a mohli vám tak dát doporučení na základě otestování herních enginů a technologií, které budou v následujících 2 letech využívány a pro které si grafiky především kupujete.

Pochopitelně jsme díky obměnám testovacích sestav a SW museli udělat všechny testy úplně znovu, takže i z toho důvodu nějakou dobu už nevyšla žádná větší recenze a test CPU, GPU desky apod., a že máme pár restů už pěkných pár týdnů. Ovšem s radostí vám můžeme oznámit, že půst končí, v uplynulých týdnech jsme zaměstnávali naše sestavy a komponenty, takže máme spousta nových testů, včetně aktuálních srovnání a na to navázaných přehledů a doporučení. Takže všechny resty doženeme a jsme pochopitelně připraveni na všechny ty HW novinky, kterými nás, doufejme, výrobci na všech frontách brzy zasypou :).  

Za spolupráci děkujeme naším uvedeným i neuvedeným partnerům a příznivcům!

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 608x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1384x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1061x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1155x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3742x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0