Masakr akcií pokračuje – levně nakoupíme Intel, AMD i NVIDIA Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 07 říjen 2008
altHospodářská recese dnes hýbe světem. Akcie všech společností si stále připisují rekordní poklesy. Že bychom si brzy nějakou pořídili?

 

 

   Akcie zažívají v těchto dnech pořádný masakr, který sledujeme s odstupem, tedy jen pokud je náhodou nevlastníte, to už taková legrace není, protože si asi rvete vlasy. Jestli tohle není hospodářská krize, tak už vážně nevím. Je pravda, že takhle rychlý nástup se asi nedal čekat, ale tak už to v hospodářské krizi bývá. Akcie všech společností tak mimo obvyklých zpráv kolem samotných společností, reagují i na vývoj a aktuální situaci celého trhu. Záchranný plán USA, kdy do bank a ekonomiky obecně napumpuje asi 700 miliard dolarů, trhům tatím nijak neprospěl a rekordní propady pokračují. Zajímavostí byl i nedávný propad akcií společnosti Apple, které se propadly poté, co byla zveřejněna zpráva o infarktu jejího zakladatele. Informace se nakonec ukázala jako mylná, jednalo se o neověřenou informaci, které ale všichni investoři uvěřili, protože zdraví Steava Jobse už delší dobu není nijak pevné.  Apple ale na svého zakladatele spoléhá natolik, že bez něj nemají obchodníci k Apple valnou důvěru. Samozřejmě akcie Apple klesají s celou ekonomikou, právě výrobky společnosti Apple jsou krizí ohroženy jako jedny z prvních protože se většinou jedná o předražené zbytečnosti, které si lidé rádi odpustí. Například Apple už oznámilo, že výroba nového iPhone bude nižší, než se očekávalo.

  Akcie našich oblíbených společností - Intel, NVIDIA a AMD to také schytávají ze všech stran a vezou se spolu s poklesem ekonomiky. Například akcie AMD dnes stojí 4,23 dolarů, i když za posledních pár dní jsou tam docela značné výkyvy. Zajímavé také bude sledovat, jak se na akciích odrazí jistě významný krok, kterým je rozdělení celé společnosti.

akcie-amd-9-08

 Akcie společnosti Intel se vzhledem k vyšší ceně, za kterou byly dříve k mání, vezou při vyjádření poklesu v dolarech, o dost strměji. Ještě v srpnu stály 24 dolarů, dnes už méně než 17 dolarů. Jejich další vývoj budou ovlivňovat také zprávy o tom, jaké budou nové procesory NEHALEM o jejichž výkonu zatím panují dosti protichůdné informace.

intel-akcie-9-08

   Asi nejhůře si vedou akcie společnosti NVIDIA, které padají nejrychleji. Společnost NVIDIA totiž zastihla obecná ekonomická krize v nejhorší možné situaci - ve své vlastní krizi. Na začátku letošního roku stály 32 dolarů, v polovině prázdnin se pohybovaly kolem 13 dolarů a dnes se propadly na 7,85 a pokračují v dalším sestupu. Na dalším vývoj bude mít vliv hospodaření společnosti a právě tyto výhledy nejsou pro letošní rok moc dobré.

nvidial-akcie-9-08

  Jsem optimista a věřím, že vše se jednou obrátí. A pokud se vyčíhne ta správná investice v ten správný čas a ten u některých firem nastane velmi brzy, pak ten kdo tohle dokáže, může na tom, až zase začne ekonomický růst, hodně vydělat. Dnes nakoupí za 7 a za rok-dva prodá za 40. Pokud tedy disponujete patřičnými schopnostmi spekulanta, pak nejspíše jste dnes ve stavu nejvyšší pohotovosti. Jako běžní uživatelé pak doufáme, že bída na akciovém trhu nezasáhne do výroby a nových produktů výše zmíněných společností.

Zdroj: NASDAQ

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Majkl777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 12:11:33
avatar
V dobách ekonomické krize je to nelehké nejen pro akciové společnosti, ale rovněž pro běžné občany. Peníze jako aktiva mají větší hodnotu v porovnání s propadajícími se akciemi a tudíš jsou peníze dražší.. Banky půjčují za vysoké úroky, čímž si podniky méně vypůjčí a tím i méně investují a vyrobí.. Na začátku jdou ceny dolů, nicméně brzdí se technologický vývoj a podniky se tak dostávají do dalších problémů, což občanovi pochopitelně nesvědčí. Pro něj je nejlepší zdravé konkurenční prostředí, které tlačí i na ceny i na vývoj a výrobu dalších produktů a technologií.

Z tohoto pohledu tedy doufám, že se situace brzy obrátí.
Všem se (tedy kromně spekulantů na trhu) velmi uleví.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 13:40:05
avatar
"Všem se (tedy kromně spekulantů na trhu) velmi uleví."
...takým špekulantom je jedno kam sa trh uberá, oni dokážu vyťažiť z každej situácie a je už len na nich, či to odhadnú správne a zarobia alebo prerobia.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 14:52:58
avatar
Souhlas, protože mít teď prachy, tak sem za půl roku - rok miliardář.. nebo aspoň milionář. Teď je velice dobrej time investovat..
Majkl777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:07:48
avatar
Taky myslím, že je dobrej čas na investice. A to i malé. Chce se tomu ale hodně věnovat a rozumnět pozadí situace, což není jednoduché se vším co k trhu patří..

Holt business je pro velký chlapy a tak raději počkám až povyrostu.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-08 13:11:34
avatar
Mít teď 100 000 jen tak na vyhození, tak bych koupil za 70 000 akcie Intelu, za 20 000 akcie AMD a za 10 000 akcie Kia.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-08 13:40:37
avatar
Neni špatný rozdělení, spíš bych ale koupil aspoň pár akcií nVidie. Třeba se sebere..
Neznámý  2008-10-08 14:26:51

Zdar MescaLambo, tak, to, než se Firma nVIDIA sebere, to bude, ještě, asi nějakou, chvíli, trvat, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 23:50:53

Soudíš podle pravidel, které fungovali za krize 30-ch lét. Od krize 70-ch každá krize obsahovala inflaci. Ta v 73 - 10násobnou. Máš peníze? Kde? V bance - banka, pokud není z velké trojky, může padnout. Pokud je, stát ji zachraní, což znamená, bude tisknout peníze. To znamená, že stejně reální cena tvých peněz padne. Naopak, některé akce zaručeně nepadnou.
To, že podníky dostavají do problémů, občanu svědči. Pokud tedy tam nedostal ten jeho. A i za velké kríze 70% přece práci měli. A podníky snižovali ceny a zlepšovali kvalitu. Průměrná kvalita života pracujících se za velké krize rostla. Na úkor těch 30% co tu práci neměli.
Neznámý  2008-10-08 14:31:16

Zdar GANGu, neblbni, to naše Firma Emba S.r.o, jak prodává, asi tak, za ty Eura, ty, pořadače, tak, jak, pěkně Koruna posilovala, a Firma Emba S.r.o, nemohla zvyšovat, ceny, pořadačů, v Eurech, nikdo, o tom, nechtěl, slyšet, tak, kdo-ví, možná, právě, kvůli tomu, nám, zvedli, Normy, no teď, se nadřu docela, srovnat, asi tak, místo 11 300 Pořadačů, za směnu, na Paletu, tak, teď, jich, tam, musím narovnat, asi tak 13 000, a to, už si člověk, moc, neodpočine, když, jako 13 000 Kousků, pořadačů, to, už opravdu, je docela, smekačka, tedy, abych tak, řekl, no ještě, snad INTERNETové stránky, Firmy Emba S.r.o, no tak více viz. tady: http://katalog.emba.cz/cz/index-kancelar.html ,tydle pořadače, skládám, na PALETu, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-08 18:15:43

Ahoj Ladiku.
Já ale nemluvím o zvyšovaní koruny vůči dolaru nabo naopak, což je ten případ, o kterém mluvíš (a máš v této variantě pravdu). Mluvím o inflaci. Všimni si, na červenec meziroční inflace koruny byla kolem 6%, při tom, že vůči Dolaru a Euru se koruna posílila více, než o čtvrtinu (nepamatuji přesně).
Vzájemná cena valut je věc, kterou se dá řídit docela snadné - v případě dvou ekonomicky nezávislých statů na to stačí i cla. Vzájemná cena valut je ovlivňována masami peněz, přelévajícími se přes hranice.
Inflace vůči zboží je o moc horší věc. Tady jde o masy, odpovídající CELÉ světové ekonomice. Tohle řídit nikdo neumí. A v případě světové krize klesnou všechny: dolar, euro, koruna, rubl, tugrik, juaň, jena... Představ si krize 73. roku (10x pokles dollaru) v měřitku celého světa... A to není pesimistická varianta. Pesimistická je argentinska krize 80. roku (10000000x zlevnění valuty) v měřítku celého světa.
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - heh 2008-10-07 12:17:56
avatar
Nie som ekonom, takze mi to nic moc nehovori. Je to pre nas(spotrebitelov) dobre alebo zle?
kozel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 12:22:01

no teoreticky by je to ze zacatku dobre vzhledem k poklesu cen ale následně ceny vyletí nahoru takže se rozhodni
Majkl777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 13:03:37
avatar
Zkusím vysvětlit trochu. Představ si že máš podnik. Investoři prodávají tvé akcie. Co uděláš? Potřebuješ peníze na výrobu -jsou 2 možnosti -na počátku zlevníš své výrobky, abys mohl dál vyrábět a to i pod výrobními náklady, nebo si půjčíš od banky.

Z toho plyne, že v této fázi je to pro spotřebitele dobré.

Pokud krize ale pokračuje, podnik již nemá kam snížit cenu a banky mu půjčí za velké procento, protože neprosperuje a je již nesolidní..

Takže co se stane podniku? Sníží výrobu a začne propouštět.. A když se to nezačne zlepšovat, lidé budou bez práce, kdy si těžko něco koupí -naopak budou potřebovat peníze, takže zase prodají zbylé akcie podniků, případně si půjčí na obrovské úroky, které těžko splácí a tak se do problémů dostávají i banky atd...

Je to potom začarovaný kruh, kdy se všichni snaží nějak přežít s co nejmenšími ztrátami.

Snad je to trochu srozumitelnější..
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 14:08:25

cely trh s akciami je pre nezainteresovaneho cloveka (mna) riadna sprostost! Ako moze napr hodnota spolocnosti AMD klesnut za mesiac z (neviem z toho grafu citat, lebo je blby) 20 na 5 dolarov?? Ved hodnota spolocnosti je dana sumou vsetkych veci co vlastni a tie za mesiac nezmiznu! Ak v tomto obdobi niekto preda akcie, tak straaaaaaasne prerobi, preda napr majetok v hodnote 30 dolarov (a vobec, vtedy to bolo skutocnych 30 dolarov???) za 5. No a ten co to kupil ma za 5 dolarov 30 dolarovy majetok. Ako vravim, je to riadna sprostost. Ktory pako to vobec vymyslel?
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 14:54:37
avatar
Neklesla hodnota firmy, spíš hodnota firem na burze v USA a všeho v ní jako taková.. to je krizová panika. Za čas to přejde.
Majkl777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:00:26
avatar
Pěkně řečeno. Odpověď kdo to vymyslel je lidé, aby více vydělávali, když se daří. Bohužel to funguje i obráceně.

Problém je v tom, že akciové společnosti podléhají trochu jiným pravidlům -je totiž vlastněna akcionáři. Akciová společnost se založí s určitým základním kapitálem, který je rozdělen na akcie a nabídnut k obchodování. No a na trhu rozhoduje nabídka-poptávka. Tzn. že i když máš společnost za půl miliardy, ale ostatní v ní nevěří a prodávají akcie, tržní cena klesá dolů...

Je to na docela dlouhé studování. Já se tomu pár let věnoval ale stačí to jen na povrchové znalosti..
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:15:24

Zkus si přečíst nějakou učebnici obchodního práva, abys lépe pochopil princip akcie. Vezmu to velmi stručně ..akcie je jedním z druhů cenných papírů. Společnost, která je registrovaná na burze má možnost prodávat určitý počet vydaných akcií (říká se tomu emise ..proto se někdy píše emitovaných). Tyto akcie mají možnost si koupit investoři a to za předem stanovenou hodnotu ..pokud však o prodej akcií není zájem (tzn. např. že investoří nevěří ekonomického projektu společnosti) prodávající se logicky za méně peněž než je jejich hodnota, za kterou společnost předpokládala jejich prodej. Otázkou je skutečná hodnota akcií, která se dá jen tušit dle finančního zdraví společnosti a jejích vyhlídek do budoucna. Nevím jak je to podle práva státu New York ale podle českého platí, že akcie se nesmí upisovat tzv. pod pari přesněji pod 30% hodnoty emisního ážia. Upisování nad pari je samozřejmně možné. Rozdíl mezi emisním kurzem a nominální hodnotou akcie je tzv. emisní ážio. Pokud v případě upisování pod pari klesně jeho hodnota pod 30% nesmí se dle našeho práva dále upisovat. Společnost potom musí hledat zdroje jinde - např. bankovní úvěry. Protože z prodeje akcií vytváří svůj provozní kapitál apod. Ale skutečně nevím jaká pravidla jsou v USA. Burza může upravit také vlastní pravidla obchodování ale nesmí překročit kogentní ustanovení zákona. Tolik velmi stručně úvod do akciového práva.. Jinak klasici práva tvrdí, že vynález akcie byl největším objevem lidsta v celé jeho hitorii - způsobil totiž průmyslovou revoluci. Její původ sahá do časů benátských kupců.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:40:28

"Zkus si přečíst nějakou učebnici obchodního práva" - Radší román Emila Zola "Peníze". Bude o moc stravitelnější, i s erotikou :-)
Neznámý  2008-10-08 14:44:18

Zdar GANGu, ty, to, ale dneska, mimořádně válíš, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 16:54:13

takze je napr uplne v poriadku vyhlasit, ze jobs dostal infarkt, akcie klesnu na 70% ja to potom nakupim, nasledne vyde najavo, ze infark nema a akcie idu hore, na povodnych 100%, potom ich predam a podla objemu akcii ziskam dajme tomu 5 milionov dolarov za den. Sak to he CHORE! A ked mam VELA penazi, tak skupim 51% apple a firma je moja. Demencia na ntu.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 22:37:11
avatar
Na to bys musel mít kontrolu nad trhem a médiama, pak to jde.. lidi se řídí tim co maj k dispozici.
jfb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-08 18:22:33

No defakto to tak, ale proto je akciový trh i v USA velmi regulován a hlídán. Pravděpodobně, kdybys to udělal, tak za tebou velmi rychle přijde FBI a zavře tě možná i na déle než za vraždu
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dakujem 2008-10-07 14:42:30
avatar
Dik... Konecne vysvetlenie aj pre normalnych ludi(neekonomov )
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 23:53:32

Přežije tvoje firma a Ty v ní? Tak krize bude pro tebe dobrá.
Využiješ tlak na tvé postavení a nizkou cenu pracovní síly, abys začal podníkat? Bude pro tebe velice dobrá.
Jinak bude zlé.
Oobist [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - to bude haluz 2008-10-07 12:52:45
avatar
a teraz pride cina so svojim bilionom dolarov a kupi celu ameriku
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 14:55:29
avatar
USA neni na prodej, ale dobrej vtip. Oni ani nemusí.. časem budou ty ekonomiky tak provázaný, že si bez Číny neutřou ani pozadí.. (i papír bude čínskej, pokud už neni..).
Majkl777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:01:59
avatar
A ten už taky je
kozel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 22:28:46

co se nevyrábějí v číně, to prakticky neexistuje
Dzouzef [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:57:56
avatar
Jestli to spíš nemělo bejt že by se Čína zbavila svejch dolarovejch rezerv. To by ani nemuseli ten papír vozit páč by to mohli dělat rovnou bankovkami
MGST [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 13:55:20
avatar
Pani toto co sa tu momentalne deje nieje sranda!
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:46:09

Pokud by konkurence firem byla opravdu tržní, a vyhraval by lepší, nikoliv ten, který nabídl větší úplatek ministru vnitra, tak krize by byla jen užitečná: zhotovitele by byli nucený více dbát na zákazníky, nabízet kvalitnější služby a přecházet na pokročilejší postupy.
Ale obávám se, že tak jak to je, budou nucení jen nabízet větší úplatky více lidem.
Neznámý  2008-10-08 14:46:12

Zdar MGST, no to, bych, řekl, tedy, prostě no!
Stolker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Válka 2008-10-07 14:20:10

Jedna ekonomická krize tady byla pred necelimy 100 lety a amich se z ní vyhrabaly behem 2 sv války, jsem toho nazoru ze prijde válka třetí (křesťani vs. muslimové) a az ta skončí tak bude zase vsechno o.k. Teda pro ty z mas kdo přežijou... Historie ma tendence se opakovat...
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:18:45

víte proč se historie stále opakuje? ..protože lidstvo je stále stejně blbé. Myslím, že to vystihl Jan Werich.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:38:06

A co krize 72-74, 98 a 2001?
Krize 1929-35 se opakovat prostě nemůže, změnili se mechanizmy, řidící americkou a světovou ekonomiku. Tehdy tak strašná krize byla z 80% vytvořena tehdejšími regulovacími mechanizmy.
Teď ti "regulatoři" zase, samozřejmě, zesilí kríze, jak jen to jde. Ale jinák. Tzv "pomoc" je prostě aféra: dočasně zvyšyt ceny akcii, prodat SVOJE a nechat všechno padnout. Ruská vláda už to provedla.
A proto nynější kríze bude spojovat snižení výroby a aktivity s inflaci. Jinými slovy, budeme okradené hned 2krát. 3krát, pokud máte peníze v menší bance a ta padne.
bunny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Koupě PC 2008-10-07 14:39:16

Chtěl jsem se zeptat, kdy nastane vhodná doba na koupi komponent na stavbu PC?? Resp. kdy budou komponenty stát méně než dnes. V časovém horizontu říjen-leden?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:07:10
avatar
tak to nevíme, v nejblížší době se ale projeví rychle zpevňující dolar proti koruně, takže velké zdražování, za dva týdny šel dolar o 2 koruny nahoru. Nejlepší bylo pořídit počítač v polovině prázdnin. Jen díky pohybu kurzu dolaru jste na sestavě za 1000 dolarů mohli ušetřit několik tisíc. V srpnu vás ta sestava přišla na 17800 s DPH dnes ta samá sestava za ty samé dolary vyjde na 21650 ...
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 22:38:48
avatar
Za předpokladu koupě PC v USA nebo ČR.
Neznámý  2008-10-08 14:48:27

Zdar MescaLambo, ano, to, je správný Dodatek, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-08 01:06:54

Pokud "pomoc" z 700 mlrd dollarů nepomůže, a ona nejspíše nepomůže, dolar padne minimalně o 5% (700 mlrd/13trln celá masa dolarů) plus míra zklamání. Takže nějakou dobu, pokud "pomoc" neprovede česká vláda, dolar bude o něco levnější.
Myslím podobný rozvoj velice pravděpodobným.
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:17:27

U nás to závisí hlavně na kurzu dolar/koruna. Já osobně již takhle nespekuluji a koupím si komponentu když ji potřebuji. Jinak bych si asi neudělal radost nikdy. Jinak si myslím, že teď je vhodná doba ..o vánocích to jde pravidelně o něco nahoru.
kozel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 22:33:30

přesně nejlepší je říci si potřebuju nové PC (respektive komponenet) a koupit co je v nabídce. Jelikož takto možeš spekulovat do nekonečna (si řekneš že to bude levnější, že bude něco lepšího...) a to fakt nemá smysl.
Neznámý  2008-10-08 14:49:56

ZDar Bunny, já bych, řekl, že, to, bude až vyjdou, ty, nové ČtyřJádrové procesory, a to, ty, procesory, AMD Phenom X4, na té Architektuře AMD K-10.5, se, mi tak, zdá, abych tak, řekl, tedy, prostě no!
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:21:44

"předražené zbytečnosti, které si lidé rádi odpustí". Omyl!
Podle statistik právě během krize se kupuje nejvíce superdrahých aut. Ze dvou důvodů:
1. Krize je pro dost lidi vyhodná. Velice vyhodná.
2. Jakákoliv firma má vzbuzovat důvěru. Během krize to platí desetinásobek. Takže majitel střední firmy si kupuje rolls-royse, aby všichni viděli, že jeho firma je v pořádku! V době boomu stejný člověk stejné peníze dá, například, do výroby.
Takže zboží, které slouží k tomu, aby dost bohatý člověk vypadal ještě bohatší, bude velice žadáno.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 16:15:35

no sam som zvedavy ako to dopadne ked sa prejavi znizovanie kreditu pre americanov. Banky uz hromadne rozosielaju listy o znizeni limitu ich creditiek , a predaj tak pojde dole. Negativne GP pocas doch nasledujucich kvartalov zaboli a strata tusim 175K pracovnych miest za Q3 sa este prehlby . Aspon ze ked je ta kriza cena ropy ide dole
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 15:25:22

Pokud máte peníze nebo zláto, radši teď nekupujte hard, ale počkejte - za chvíli lidi, co vlezli do dluhů, které teď nebudou schopni platit, začnou prodávat. Všechno: auta, byty, hard, elektroniku... Takže pokud nepříjdete o práci, dá se zahrát na buržoustního supa.
B4rr4cud4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 16:11:51
avatar
akoze to je co za hovadina nvidia ma vecsiu cenu jak amd ati??? to by som chcel vidiet
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 16:38:46

Aka hovadina? Sak tak to je uz pomerne dlho To sa iba z tunajsich tvrdeni moze zdat ze NV je uz davno po smrti
B4rr4cud4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 18:08:40
avatar
nehovorim o smrti ja len hovorim o tom ze nvidia nema ziadne tovarne "iba" vymysla GPU a neake patenty a akcie maju 2x taku cenu ako AMD-ATI ktora ma CPU + GPU + tovarne za miliardy
Kiw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 21:19:32
avatar
Poměr cen akcií dvou firem nijak neodpovídá kupříkladu poměru ročních příjmů atp.
NVidia mohla klidně vydat akcie s vyšší nominální hodnotou než AMD (1USD u AMD, 3USD u NVidia kupříkladu) a voila, zde je onen rozdíl.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re: b4rr4cud4 2008-10-08 14:20:10

Cena akcii zpravidla nevypovida o skutecne hodnote firmy, jako spise vypovida o obchodnich schopnostech spekulantu, kteri umeji prodat svoji pridanou hodnotu v podobe informaci(resp. prevadi informaci na penize) a pravdepodobnymi spekulacemi o vyvoji budoucnosti, akciovy trh je jen ekonomicky podvod a pritezova koule zdrave ekonomiky na kterem nejvice vydelavaji nikoli firmy pro ktere byl puvodne princip navrzen ale jedinci - prekupnici, ocekavam minimalne reformu tohoto trhu do 20let a doufam ze prijde driv nez-li se zhrouti, ve stavajicich podminkach pri takovychto ekonomimckych vykyvech se snadno muze stat ze se nastartuje sebeznicujici spirala kterou uz nikdo nezstavi....
ATI.Tom [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - kupovat, kupovat.. 2008-10-07 16:53:44

Teď když jsou akcie dole, tak je třeba kupovat. Radí AkciovýTom. Až se budou všichni rozplývat, jak burza utěšeně stoupá, tak to je vždy špatný, páč jsou akcie drahý Musíš tomu rozumět...
Perun14 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 18:23:57

jo, ale musíš mít peníze a když je nemáš hold smůla. a krom toho je finanční krize tak se sice vyplatí nakoupit akcie, ale celkem dlouho bude trvat než se trh vzpamatuje
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-08 10:11:17

A kdo Ti řekl, že nebudou ještě níž?
miki75 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-07 22:16:04
avatar
Haha bodaj by si mal pravdu. Ale cital som ze to nie je umele ale prirodzeny vyvoj. Kazdy trh dosiahne svojho stropu a ide dole a opacne . Cely proces je sinusoida. Momentalne nastal pokles z dovodu dlhodobych investicnych pohybov smerom von z ameriky. Pravdepodobne aj posilenie dolara urychlil tento vyvoj. Jeden z vysledkov tohto vyvoja je vseobecny pokles cien a nielen elektroniky. Pokial su ekonomiky strategickych statov stale vykonne nas to nemusi trapit. Zacne az ked to nebude pravda. Inac kdo ma chut investovat najlepsi cas bude zaciatkom decembra. Vela maklerov sa ukludni pred zaciatkom vianoc a zacnu utracat (za akcie) zarobene peniaze z celeho roka. Skuste si na to spomenut!!!
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-08 14:37:46

1. Island už je na hraně bankrotu. Přitom, že je velkým investorem pravě v Evropě. Takže Ameriku samotnou v tom nenecháme :-). Asijské burzy jsou v ještě horším stavu...
2. Přirozenost bych viděl méně optimistickou: Lidí ve vedení firem a států velice radi se chovaji nikoliv podle rozumných pravidel, ale tak, ja se jejích levé noze zachce. Během dlouhého boomu mají tuto možnost a následky blbých rozhodnutí se hromadí. Přijde krize, dostanou výprask od síl logiky věci a nějakou dobu se chovají rozumnějí. Krize končí... A tak dál.
Rozdíl proti Tvému modelu je ten, že boom může být v podstatě neomezené dlouhý a krize neomezeně hluboká.
Proto slava Bohu, že neměli jsem ten boom příliš dlouhý, jinak fantastická efektivita blbosti našich elit by nás mohla dohnat i k další kommunistické revoluci. Nebo něčemu podobnému.
3. To, co říkáš o Vanočním trhu je pravda jen potud, pokud hloubka sávající krize je menší, než sezonní kolísání. Obávám se, že už není.
miki75 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-08 21:46:55
avatar
No abi som povedal mas aj ty kusok pravdy ako kazdy kusok criepku ale to by bolo na moc dlhu debatu. mozno na inom webe
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-10-09 10:01:29

Víš, na ekonomickém nebo politickém fóru je takřka horší publikum. Myslím, že s většinou "odborníků" se nedá bavít delší dobu - bude se chtít, promiň mou hrubost, prostě blejt.
Výjimky jsou, ale to jsou právě výjimky. A není to offtopic, je to podle mého názoru, možná, nejzákladnější důvod nynější krize.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 803x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1725x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1840x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1244x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1261x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3862x
Komentářů: 0