IT News – komentované novinky a aktuality v kostce Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 02 listopad 2008
Přejít na obsah
IT News – komentované novinky a aktuality v kostce
Mobilní počítače rostou ...
alt

 

 

 

  • IT News - komentované novinky a aktuality v kostce

  Téma týdne? Přemýšlel jsem, co by se dalo za téma týdne označit, snad o DX10.1 se tento týden hovořilo na některých webech více než obvykle, protože se toto nejmodernější standardní API stále více prosazuje. DirectX10.1 si získal zcela nepochopitelně u některých méně informovaných lidí nálepků nějakého zbytečného výmyslu společnosti ATI. Jenže ta s ním, kromě toho, že jej jako současný správný grafický technologický leader podporuje, nemá nic společného. Toto standardní API je dílem společnosti Microsoft jako nástupce a rozšíření DirectX10, proti kterému má několik funkcí navrch a k některým funkcím přistupuje jinak a optimalizovaněji. O DirectX 10.1 by se normálně mnoho nemluvilo, kdyby jej podporovaly všechny grafické karty, tak jak to má být a bylo vždy u každého nového DirectX. Jenže dnes je podporují jen grafické karty AMD-ATI a VIA/S3. Společnost NVIDIA jej není schopna do svých jader dostat (návrh současných jader na bázi G80 to neumožňuje) a také již na to nemá čas. A tak zvolila marketingovou strategii: „když to neumíme, je to špatné a k ničemu". Mnozí vývojáři ale najednou nedávno jakoby zjistili, že je tady ještě jedna značka grafických karet, která podporuje nejnovější standardy tak, jak má a oni se mohou hnout zase kupředu ve vývoji a přichystat se na DX11, který z DX10.1 vychází.

dx

   A tak místo, abychom se jako zákazníci radovali z pokroku, máme tu dnes v nevídané míře marketingový souboj a diskusi o standardu DirectX10.1 společnosti Microsoft, který by vůbec být nemusel, kdyby někdo neudělal chybu, a nechce ji přiznat. Místo abychom vítali normální běžné standardní inovace jedné obecně rozšířené a používané technologie, trávíme měsíce (dnes už roky) po jejich vydání vymýšlením toho, proč jsou zbytečné a neužitečné. A mnozí těmto argumentům ještě tleskají. Silně to začíná připomínat slova jednoho patentového úředníka z počátku minulého století, který prohlásil: „všechno co mělo být vynalezeno, již vynalezeno bylo". Ale to je jedno, nežijeme bohužel v ideálním světě. Za nadšeného jásotu davů už lidé uvěřili a přijali i mnohem horší věci. Abych citoval jednoho svého kamaráda: „nejhorší není srážka s jedním blbcem, ale s partou blbců s cizím hloupým názorem". Abychom se vrátili k DX10.1, myslím, že diskuse o něm ještě bude pokračovat, ovšem jsem toho názoru, že kdyby všichni dělali to, co mají, tak tu žádná diskuse být nemusela. Už jen to, že tu je, svědčí o tom, že marketingový cíl zpochybnit jeho přínos se podařil. Já však blbce ze sebe dělat nikým nenechám a diskutovat o něčem tak běžném, logickém a normálním jako je podpora rok starého standardu API DX10.1 obecně v grafických kartách, dále nehodlám.

To by bylo slovo na úvod a teď se podívejme na novinky a aktuality uplynulého týdne mimo DX10.1 ...

  •  Intel a taktování Core i7

   Je pravda, že ještě nedávno mnohé informace naznačovaly, že nové procesory Intel Core i7 snad vůbec nepůjdou taktovat a když, tak s velkým nebezpečím zničení procesoru. To se sice ještě tak úplně nepodařilo zažehnat, ale jsou desky, které nemají s vyšším napětím pamětí žádný problém, a tudíž nehrozí zničení procesoru. Sám Intel, který nikdy nebyl přítelem taktování, dokonce proti němu i bojoval, protože měl za to, že mnozí lidé radši taktují než by si pořídili za hříšné peníze jeho už z výroby výše nataktované modely, dnes obrací. Už mu totiž došlo, že většina těch lidí by si tak jako tak nikdy drahý výše taktovaný procesor nepořídila, a kdyby Intel překazil taktování, buď by netaktovali zákazníci vůbec, nebo by přešli ke konkurenci. Poslední uvedený důvod asi rozhodl o tom, kam se Intel bude se svou strategií ohledně taktování dále ubírat.

intel_dcc
(Intel DCC)

  Jistě víte, že AMD už dlouho nabízí skutečně povedenou utilitu oficiální podpory taktování přímo z prostředí Windows. AMD overdrive nabízí rozsáhlé možnosti dříve možné nastavit jen v BIOSU a to oficiálně podporované výrobcem CPU. Intel se evidentně rozhodl udělat úplně to samé. Celkem nedávno představil betaverzi svého DCC pro přetaktování procesorů Core i7 z prostředí Windows. Už na první pohled je jasné, kde se Intel inspiroval:

overdrivebasic

   Ostatně inspirovat se mohl opravdu hodně, protože Core i7 je svou stavbou opravdu hodně podobný procesorům AMD Phenom, pro které je utilita AMD Overdrive předně určena. Pokud znáte AMD Overdrive, můžete si klidně vsadit, že Intel a jeho DCC bude umět to samé, samozřejmě pro své procesory Core i7.Pokud jste tedy někdo pojal názor, že procesory Intel Core i7 nepůjdou taktovat, tak je to názor mylný. Půjdou a nejspíše jen o něco málo hůře než současné 45nm procesory Core 2 Quad.

 

  •  Western Digital se dotahuje na Seagate

   Docela zajímavý a dlouhodobí souboj se nám odehrává na poli pevných disků. Seagate byl až do nedávna neohrozitelnou jedničkou na poli HDD. Už delší dobu ale společnost Western Digital ukusuje z jeho podílu. Minulý týden představené hospodářské výsledky naznačují, že rychlost, jakým se WD dotahuje na Seagate, se zvyšuje. Už příští rok bychom se tak, pokud věci půjdou podobným tempem stejně jako doposud, mohli dočkat toho, že WD překoná Seagate a stane se jedničkou na poli pevných disků.

WD-750GB-AAKSA

  Společnost WD měla ve 3Q 2008 příjmy ve výši 2,019 miliard dolarů. Čistý zisk činil 211 milionů. Loni to ale bylo jen 1,766 miliardy dolarů na příjmech a 69 milionů zisk. Meziročně také WD zvýšil prodeje svých pevných disků v kusech o výrazných 34%. Naproti tomu Seagate oznámil za 3Q 2008 příjmy ve výši 3,033 miliardy dolarů a čistý zisk pouze 60 milionů dolarů. Loni měl ale příjem 3,285 miliardy a zisk 355 milionů. Prodeje disků Seagate však při nejlepším stagnují, či spíše již klesají a to právě kvůli WD. Seagate navíc nevyhlíží do posledního čtvrtletí letošního roku nijak optimisticky. Příjmy odhaduje na něco přes 2,85 miliardy dolarů, ale zisk jen něco kolem 80 milionů, což naznačuje další očekávaný pokles prodeje pevných disků Seagate.

  Za ústupem Seagate ze slávy je kromě společnosti WD, která dnes nabízí celkově o něco povedenější pevné disky ještě konkurence v podobě také výrazně sílící společnosti Samsung. Pevné disky Samsung patří už řadu měsíců k nejvíce oceňovaným v testech a na prodejích je to samozřejmě znát. Tradiční SEAGATE (majitel Maxtoru), tak ztrácí své pozice. Pro nás zákazníky je to jedině dobře, protože Seagate dříve ovládat přes polovinu trhu s HDD, což jistě nebylo úplně zdravé konkurenční prostředí.

 

  • Windows 7 a Windows Vista SP2

  Na dveře nám také nezadržitelně, klepou novinky u nejrozšířenějšího (asi tedy i nejoblíbenějšího) operačního systému na světě. Windows Vista SP2 přijde na svět oficiálně nejspíše již v jaře příštího roku. Betaverze je už na světě. A co má přesně Windows Vista SP2 přinést? Kromě toho, že bude obsahovat všechny doposud vydané opravy, tak se Microsoft zaměří i na zlepšení výkonnosti a kompatibility. Kromě toho se dočká lepší podpory a vylepšení i funkce samotného API DX10.1 a také implementace několika nových technologií. Druhý servisní balíček přijde ještě před Windows 7 tak, aby neohrožoval nástup Windows 7.

windows-7

  Nová verze operačního systému od společnosti Microsoft, kterou je Windows 7 oficiálně, přijde podle slov Microsoftu ke slovu ještě během roku 2009 tak, aby již na podzim byla v prodeji. Windows 7 jsou nezastíraně vylepšené Windows Vista. Budou jednoduší, očesané o řadu nepotřebných funkcí, tudíž i rychlejší. Samozřejmě budou podporovat nejnovější technologie tedy DX11, ovládání přes dotykovou obrazovku a další novinky. První beta verze je již také na světě.

Mezi další novinky patří události kolem mobilních počítačů. Tak se na ně podívejme ...



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 812x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1731x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1843x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1245x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1262x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3864x
Komentářů: 0