IT news – komentovaný velký přehled novinek a událostí Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 30 listopad 2008
Přejít na obsah
IT news – komentovaný velký přehled novinek a událostí
Novinky na poli grafik
další novinky a aktuality
Zajímavost týdne
alt

 

 

 

 

  • IT news - komentovaný velký přehled novinek a událostí

   Končící týden je zase docela vhodný čas na lehké ohlédnutí za posledními událostmi. Takže, co se vlastně přihodilo?

    Konec roku bývá tradičně bohatý na události ve světě IT. Ani letošní rok není výjimkou. Čím dál více se však zdá, že zajímavý nebude ani tak konec letošního roku, jako spíše začátek roku příštího. Letos to prostě vypadá, že vánoce nepřijdou v prosinci, ale až během 1Q příštího roku, kde se na nás chystá záplava novinek. V roce 2009 tak budeme mít vánoce 2x. Pokud jste již začali s vánočními přípravami, vánoční stromek strčili do vany a kapra na balkon (koukal trochu divně), tak zastavte. Všechny dárky běžte vrátit, protože ty pravé novinky přijdou až za 2-3 měsíce. V klidu bych si o letošních svátcích vzal dovolenou a Vánoce s nadělováním dárků odložil na březen. Nebo rovnou na Duben a přehodíme Velikonoce 2009 na letošní prosinec. Ostatně myslím, že by mnoha lidem místo Vánočního přežírání se, honička s pomlázkou prospěla :).

  • Procesory

   Na poli procesorů máme dnes pořádně rušno. Zatím však jen co se oznámení budoucí produkce týká. Nedávné vydání Core i7 od společnosti Intel prošlo s jen minimální pozorností, ostatně co jste také někteří čekali, když cena nejlevnějšího modelů je minimálně 7000, k tomu připočtěte to samé za novou desku a paměti, výkon v mnoha aplikacích shodný se současnými procesory a také fakt, že samotný Intel neplánuje produkci větší než 1-2% z celé své výroby procesorů. Čekat na slevy Core i7 také nemusíte, žádné nebudou. Tyto procesory ve stávající podobě navíc nikdy mainstreamem nebudou. Sečteno a podtrženo, vydání Corei7 mělo asi takový vliv, jako když ukážete somálské rodině mikrovlnou troubu. Samozřejmě horní 3% mezi zákazníky mohou mít letošní vánoce slušnou nadílku a s novým počítačem s Core i7 si rozhodně ostudu nikde neutrhnou. Ostatní však vědí, že kromě slevy, které oznámilo AMD, se letos už ničeho nedočkáme.

amd-slevy-12-08

   Ano, slevy. AMD oficiálně ohlásilo další slevy svých procesorů, takže pokud plánujete nadělit si nějakého toho počítačového mazlíka, tak sleva 10-20% na procesoru je určitě slušná nabídka. Škoda jen, že ušetřené peníze zaplatíte naší elektrárenské společnosti, která od nového roku zdražuje energii o 9,6%. Slevy se týkají kompletní produkce AMD a je to vlastně už postupný výprodej současných modelů CPU. Většina totiž bude záhy ukončena a první tři měsíce příštího roku budou ve znamení uvádění zcela nových modelů na trh. O těch ale mluvíme docela často.

vykon-11-08

    Intel se snaží také vyvíjet nějakou tu aktivitu, i když v současnosti je to spíše vyčkávání a pozorování AMD. Až doposud měl Intel ve vyšších cenových kategoriích volnou ruku k tvorbě cen, ale po příchodu nových procesorů AMD, které budou proti současným cenám stejně výkonným Intel CPU doslova za babku, bude Intel zlevňovat. Zatím není jasné kdy a o kolik, ale u některých modelů to budou významné desítky procent a tisíce korun. Intel také v dohledné době neplánuje nahrazení současných procesorů Core 2 Duo. Pouze se bude soustředit na lehké vylepšování hlavně, co se týká spotřeby. Skutečně nové procesory architektury NEHALEM vyjdou až někdy v závěru příštího roku. Mluví se o tom, že Intel je rovnou vydá jako 32nm, protože v 45nm provedení by mainstreamové procesory Nehalem s dvoukanálovým integrovaným řadičem, nebyly od současných Core 2 Duo, příliš velký krok. Těžko by se zákazníci přesvědčovali k jejich nákupu společně se zcela novou deskou, protože na ty stávající nové procesory Intel prostě nepůjdou. Intel tak dnes víceméně spokojeně udržuje pozice, i když přeci jen už je v pozoru před AMD. Nutno však říci, že je to právě a jedině AMD, kdo je na tahu.

cpu-2

   Intel a AMD nejsou jediné společnosti, které vyrábí x86 CPU. Třetím výrobcem desktopových procesorů je VIA. Tento týden však přišly poněkud špatné zprávy. Jednak je to zpoždění nadějných dvoujádrových procesorů VIA NANO, které by byly více než schopná konkurence k Intel ATOM. Jejich odložení až na rok 2010 je opravdu hodně špatnou zprávou a obávám se, že v tom roce už zdaleka tak schopné ve srovnání s konkurencí nebudou. A protože špatné zprávy nechodí nikdy sami, a když se daří, tak se daří, VIA také omezuje a ruší některé své divize. Vše z důvodů světové hospodářské krize a poklesu poptávky. Víceméně ji tak zůstanou jen provozy na výrobu CPU, GPU a čipových sad.

Podívejme se dále ...



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 568x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1371x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2224x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1972x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1312x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1299x
Komentářů: 1