Technologická válka - Čína zakazuje vývoz klíčových surovin na Západ! Proč je to dobře? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 07 červenec 2023
altHraje se o budoucnost lidstva. Západ má nad Čínou technologicky navrch, ale ta má zase zdroje.

 

 

 

 

Přes výrazné posilování Číny na poli technologií, mají čínští komunisté problém. Nedokáží pokročilé čipy a technologie s nimi spojené vyrábět. Přes obří investice všechny dosavadní pokusy totálně krachly. Čína sice vyrábí mnoho čipů, ale jen několik generací starými (tedy beznadějně zastaralými) výrobními procesy, protože k novým se nedostane. A to má samozřejmě vliv na produkty, které je schopna Čína samostatně vyrobit. Nemá potřebné technologie, a přístup k nim jí Západ blokuje. Speciální stroje potřebné k výrobě nejnovějšími procesy nabízí výhradně evropská společnost ASML a ty se do Číny vyvážet nesmí. Navíc zaostávání Číny ve výrobních procesech se rychle prohlubuje. Má to samozřejmě velmi dobré důvody.

Komunistické Číně se však stále ostřejší protikomunistické postoje a blokování přístupu k vyspělým technologiím nelíbí. Hlavně USA v poslední době zavádějí také omezení pro západní technologické společnosti, které nemohou do Číny dodávat nejvýkonnější produkty pro AI a servery. To se týká procesorů i HPC řešení od Intelu, AMD, NVIDIA apod. Navíc hrozí zpřísnění těchto omezení, protože obavy z jejich zneužití ze strany Čínských imperialistických snah jsou opodstatněné.

Čína naštěstí tahá za kratší konec v tomto klíčovém souboji pro tohle století, kdy její ekonomika je naprosto závislá na hromadné velkovýrobě pro „Západ“. její populace však rychle stárne, aniž by dosáhla statutu rozvinuté země. Pandemie Covidu, který s pravděpodobností blížící se jistotě začala v Číně (ať už kvůli neplánovanému přenosu v laboratorních pokusech nebo hygienickým podmínkám na tamním trhu s exotickými zvířaty) a Čína jej nezarazila včas, ukázala Západu jeho zranitelnost. Najednou se zjistilo, že soustředit veškerou výrobu do Číny, je opravdu hloupé a extrémně nebezpečné, když pak nejsme v nouzi u nás schopni vyrobit pomalu ani roušky. Pandemie a s ní související problémy s výrobou a dopravou také ukázaly na extrémní výrobní závislost (nejen) Západu v oblasti kláčových technologií, a tím pádem i nezdravou zranitelnost. Přestěhovat alespoň část výroby zpět na Západ ale i do států mimo Čínu, a tedy výrazně diverzifikovat vše, se najednou stalo naprostou nutností. A investice a první kroky k tomu, začaly být přes skepsi všech naplňovány.

Čína tak vidí, jak ztrácí svůj vliv, kdy i kvůli vysokým nákladům se výroba mnoha produktů stěhuje za její hranice do okolních asijských zemí, ale špičková technologická výroba roste i zpět na Západě. Bude to sice trvat dalších několik let a stát ohromné peníze, ale není sporu o tom, že Čína má problém = ztratí svou pozici naprosté nepostradatelnosti v oblasti výroby a její zlatá léta poslední dekády budou/byly vrcholem.

Jenže má dnes stále jednu zásadní výhodu a tím pádem i páku na Západ, která současně komplikuje přesun výroby. V Číně se buď přímo těží (nebo Čína ve světě vlastní mnoho dolů) a hlavně zpracovává podstatná část mnoha surovin, včetně vzácných prvků. V některých případech Čína pokrývá kolem 90% světové produkce a tím i potřeb. A tak Čína v probíhající technologické válce vytáhla tuhle svou hlavní kartu.

  • Čína zakazuje vývoz Gália, Germania atd.

Nutno říci, že Čína mění pravidla v této oblasti často, některá zůstanou jen na papíře, některá však může začít vymáhat. Aktuálně tak prý zavádí embargo na vývoz Galia a Germania, což jsou velmi speciální suroviny, důležité pro některé špičkové technologie. Čína přitom pokrývá 94% světových dodávek Galia a 83% Germania.

Nicméně tyto materiály se sice používají i ve výrobě třeba čipů, ale nejsou zase tak důležité. Ve smyslu, jde to i bez nich. Blbě ale jde. Tyto materiály prostě jen zlepšují věci a současné čipy a produkty s nimi tak počítají. Pravdou také je, že nejde o materiály používané v nějak extrémně velkých množstvích ani jejich cena není zdaleka tak velká, jako v případě jiných materiálů. To je bohužel také hlavní důvod, proč Čína má téměř monopol na trhu v nich (a jim podobných), protože se prostě nikomu jinému nevyplatilo do těžby a zpracování investovat. Ač jsou jinak ložiska všude po světě, netěží se z nich. A hlavně poměrně náladné zpracování je prostě hlavně v Číně. Stejná situace panuje i u mnoha a mnoha dalších materiálů a kovů speciálně. Včetně těch velmi zásadních pro technologie. Ani Evropa není zdaleka tak chudá na materiály, ale prostě se u nás téměř nic netěží ani nezpracovává, protože by to bylo mnohem dražší než v Číně.

Čína si tak v tomto případě oba materiály vybrala proto, že může krátkodobě trochu ublížit, byť jak říkám, ty materiály nejsou zase tak zásadní, že by to bez nic nešlo vůbec, ani nejsou tak vzácné, protože jsou i jiné zdroje. Krátkodobě ale může jít o nepříjemný výpadek, což garantuje pěkné nadpisy o tom, jak Čína vrací Západu úder a může tedy vytvářet nějaký tlak a nějaký obrázek "mocné Číny". O to ostatně také jde. Bohužel pro ni jde o další „úder“ z její strany, který se nejen zcela mine účinkem v delším horizontu, ale naopak způsobí další opatření, ze kterých nebude mít Čína radost ani prospěch.

Svět se na těžbě, a hlavně zpracování materiálů v Číně, udělal závislý proto, že Čína nebyla jen levná (díky ignorování všech ekologických a dalších pravidel), ale hlavně spolehlivá, co by dodavatel. Jenže teď, když začne dělat problémy a přestane tak být spolehlivá, stojí Západu ale i dalším oblastem světa za to, začít těžit a zpracovávat také jinde. A Čína se tak sama v delším horizontu ještě více oslabuje. V konečném důsledku je tak pro Západ současná situace sice krátkodobou nepříjemností a ceny mohou vzrůst a dostupnost některých produktů klesnout, ale je to další důkaz, že na Čínu nelze spoléhat! A hlavně nikdy se nemělo dopustit, aby jedna země navíc s tak nepřátelským nesvobodným systémem, dostala takovou moc nad zbytkem světa. Už jen kdyby přišla nějaká pohroma, dejme tomu třeba nějaká celosvětová nemoc, nebo hůře, a něco vyřadilo Čínský průmysl zcela, tak co budeme dělat? Ostatně současná situace s léky je také přímo způsobena tím, že kvůli nákladům se výroba přesunula z velké části právě do Číny.

Čínská snaha a zákaz vývozu Galia a Germania, není podle mě problém, ale naopak příležitost. A hlavně užitečný důkaz toho, že přesunout a minimálně výrazně diverzifikovat výrobu, je naprostá nutnost. Bez ohledu na náklady a problémy. A ne, není to smrt globalizace jako takové. Naopak. Být závislý na Číně, a mít všechno zpracování a všechnu výrobu v Číně, to přeci není globalizace, ale totální lokalizace. Mít doly, zpracování a továrny strategicky rozmístěné po celé planetě, tak aby vždycky byla nějaká záloha a výpadek nikdy nebyl úplný, a hlavně každá část světa měla aspoň část své poptávky pokrytou, to je prospěšná globalizace. Ale takovou jsme tu dosud v mnoha směrech a oblastech, prostě neměli. Současná situace to snad konečně změní a probíhající technologická válka výrazně oslabí nezdravě velký Čínský vliv, vytvořený nezdravou lokalizací světové produkce výroby do Číny.

Tím samozřejmě neříkám, že přechodné problémy se objeví, tak pozor na to, někteří to mohou vzít i jako vítanou záminku ke zdražování, kdy v současnosti je naopak hodně tlaků na zlevňování. Mimochodem i to je jeden z důvodů, proč to zkouší Čína právě nyní. Protože se v jejím průmyslu objevuje deflace, což pro předluženou čínskou ekonomiku stojící závisle ekonomicky na nekonečném pravidelném obřím růstu, je velký problém. Takže zkouší prostě navýšit ceny všemi způsoby, zejména tam, kde má ještě vydírací potenciál a výhodu své nepostradatelnosti ...

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-11 15:50:03
avatar
Citace:
A hlavně nikdy se nemělo dopustit, aby jedna země navíc s tak nepřátelským nesvobodným systémem


No lebo taka EU uz len slobodna je neviem ci si to uvedomujete, ale podobne veci ako zakaz spalovakov, zakaz dovozu lacnej ropy a plynu z ruska (rus to aj tak preda inde, absolutne nijako ho to ekonomicky neoslabi) + zasieranie ovzdusia tankermi plynu z usa, zakaz novych domov s kurenim z fosilnych paliv atd a podobne nezmysly, smeruju defacto k tomu cim je cina, tj centralizovane riadenie v eu a diktovanie obcanom co smu a nesmu..

A nech mi nikto nehovori nic o ekologii, jedna vacsia sopka buchne na rok/dva a spravi viac bordelu ako vsetky auta za 50 rokov
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-11 16:03:40
avatar
??? Nic není definitivní v EU, věci se mohou a budou měnit, jak se státy dohodnou, EU je svoboda a záleží v ní na rozhodnutí států včetně našeho. Nedávno se prostě dohodli, že chtějí něco udělat s fosilními palivy a stanovily tak ambiciózní cíle proč ne ... nikdo ti ale nezakazuje tím autem na benzín/naftu jezdit ...

Souhlasím s tebou, že auta nejsou zdaleka náš největší problém a je hloupé je primárně řešit, když lodě, vytápění a průmysl nadělají mnohem větší bordel, nicméně zrovna v oblasti automobilismu mají EU, USA i Čína zjevně velmi podobné názory a plány ....
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-11 19:10:23
avatar
Citace:
EU je svoboda a záleží v ní na rozhodnutí států včetně našeho


Vážně tomu věříš?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-11 20:13:50
avatar
Na 100%! volby do EP jsou pravidelně, občané ČR se přímo podílí na chodu a rozhodování EU, a to jak svými zástupci v EP, kteří pak volí vedení EK, EU a hlasují o návrzích - tedy stejná zastupitelská demokracie jakou máme i v ČR ...

jako občané to pak dále ovlivňujeme i národními volbami, které ovlivňují další rozhodnutí a hlasování a reálnou politiku EU ... takže pokud někdo tvrdí, že si Brusel rozhoduje a EU rozhoduje bez ohledu na nás, tak účelově lže, protože každý občan EU má možnost si volit přímé zástupce v EP stejně jako své zástupce v národních vládách atd. To všechno společně pak tvoří EU, neexistuje nic mimo kontrolu občanů, všechno řídí oni tím, koho zvolí jako své zástupce ...
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-11 22:13:52
avatar
Takže za vše co se děje na politické úrovni můžeme my, občané tady dole. Ti nahoře 100% plní jen naše zájmy a přání.
Tak to mám chápat?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-11 23:21:51
avatar
ano, 100% máš volit lepší lidi a tedy zastoupení ... jací voliči, takoví politici ... politici se rekrutují z voličů ;)
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 02:11:59

Hlavně ta možnost svobodně volit a nemít zfalšované volby diktátorem. Nechápu nad čem část populace vůbec pochybuje, nebo přesněji proč jim vadí EU nebo USA. Po zkušenostech s komunismem to opravdu nechápu. A tím nemyslím 5 kolonu. Tam se to dá pochopit.
Drewitz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 12:41:50

No a pokud nejsi spokojen s možností při volbách, nic ti nebrání vybrat si tuto kariéru, oslovit potenciální voliče a zkusit si vytvořit takovou voličskou základnu, aby jsi mohl prosazovat svoje názory. Chápu, není to jednoduché. Ale to žádná práce, pokud se chceš dostat mezi pár vyvolených na špičce oboru.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 13:05:17
avatar
to nejde, on a jemu podobní by nemohli nadávat na ty "zatracené" politiky, EU a počasí, které to všechno kazí ...
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-13 01:39:09
avatar
paradoxne tí istí blbci, ktorí volia kreténov do EU parlamentu a do národných parlamentov sa zvyknú sťažovať, že ako tu je zle
Tommy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-11 20:23:06

Tiež som sa na tej vete pobavil
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-11 22:43:03
avatar
Zapomněl jsi na konci modlitby napsat amen. To je pro ortodoxního věřícího jako jsi ty fatální prohřešek. Na rozdíl od tebe, totiž tahle válka mnoha odborníkům bere spaní. Tyto vzácné suroviny jsou třeba i v jiných odvětvích a dokonce to hází vidle do zelené politiky EU, což z mého pohledu, pokud jde o zelený úděl, zase tak špatné není. Každému je jasné, že to povede k růstu cen a růst cen se rovná přikládání pod kotel inflace.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 02:27:22

Ten nenáviděný zelený úděl je pro příští generace. Nevím proč starší obyvatelstvo si s tím tak láme hlavu. Nejhorší jsou zapšklí postkomunisti, kteří se neustále starají o naše demokratické vlády a naši republiku vidí jako vazalskou, věčně někomu podlézající... Chce to mladou krev se zkušenostmi starších. Jenže ty zkušenosti jsou většinou deformované minulým režimem
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 03:25:03
avatar
Bože můj, do čeho jsi to duši dal.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 03:43:52

A ještě k tomu pokrytecky věřící.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 08:23:30
avatar
To je staré přísloví, které se pronášelo k lidem. Kulantně řečeno zabržděným.
Drewitz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 12:49:16

Růst cen není v zásadě špatně. Ceny mají odrážet možnosti obyvatel pořídit si danou věc v širším kontextu. Ne všichni musí mít všechno a hned 2x. Nevím kolik ti je roků, co všechno pamatuješ. Ale třeba pouze 30 roků zpátky moje babička s dědou mi povolovali svítit 1 hodinu denně. Protože nechtěli plýtvat elektřinou. Záchod měli sice nový splachovací, ale chodili na starý suchý, aby šetřili vodou. Proč proboha dnes má každé vemeno pocit, že má právo na 2 auta a 3 televize a kaviár ke snídani? Tou obrovskou spotřební horečkou jsme si velmi zhoršili prostor k životu. A je jedno jestli v USA víc, v Číně víc. Nebo EU víc. Planeta je jedna pro všechny a někdo to prostě začít musí. Jinak lidem budou televize k ničemu, protože nebudou mít co pít a co jíst a kde se ochladit.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 17:36:59
avatar
Ale o to přece vůbec nejde, ale když už tě to zajímá, jsem ročník 60. Vyrůstal jsem na vesnici a splachovací toaletu jsme měli dřív, než jsem se narodil. Rodiče kladly důraz na hygienu a tak jsme se koupali každý večer. Vše je věc priorit. Díky vesnici mám k přírodě kladný vztah, ale nejsem fanatik. Já horuji za výrobu produktů kde bude životnost o proti dnešku klidně 3x-4x delší a bude je snadné opravovat. Ze své první mzdy jsem matce koupil mixer kombinovaný se šlehačem ETA, představ si, že bezchybně pracuje ještě dnes. Tedy cca 44 let. Evropa ve svém blouznění se zeleným šílenstvím dosáhla toho tak, že vytlačuje energeticky náročnou výrobu mimo EU a tedy hlavně do Číny. Jak ale může EU existovat, když nebude mít ocelárny, hlinikárny, cementárny, atd ? Jak bude stavět budovy, mosty, železniční tratě, atd, když se výrobci rozhodnou toto EU nedodat, a nebo dodat s hodně mastnou přirážkou. Jak může být EU konkurence schopná. V ekonomice platí, že vyhrává ten co má přístup k levným surovinám, levným energiím a má továrny, tedy výrobu pod svou kontrolou. O toto vše EU úspěšně přišla. Jak pak hodlá zajistit živobytí pro cca 450 milionů obyvatel EU. EU díky své politice zvýšení ceny energií zřejmě dotlačí nadnárodní společnosti nevozit kde co po celé zeměkouli, což je dobře. Ale jako negativum tohoto stavu bude nutné stavět zpracovatelský a výrobní průmysl co nejblíže k lokaci, kde se pro ní těží potřebné suroviny a jsou levné energie. Tedy mimo EU. Do EU se už nebudou vozit suroviny, ani polotovary či komponenty, ale hotové výrobky. Převoz hotových výrobků je totiž k spotřebované energii a tuně nákladu nejefektivnější. EU řídí amatéři, co nejsou sto dohlédnout následků vlastních rozhodnutí a nebo naopak to dobře vědí a vše dělají na něčí objednávku.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 09:56:29
avatar
Ti co vidí naši republiku jako vazalskou mi taky pěkně pijou krev. Sebemrskající se frustráti, kteří jen fňukají, jak se mají špatně, přitom zrovna naše země patří do 20% světa žijícího v blahobytu. Chápu, že i v naší zemi jsou chudé regiony, kde nejde najít dobrou a dobře placenou práci, ale kolik lidí ohrožených chudobou v nich žije?

Ale ten zelený úděl je podle mě taky kravina, hlavně to, jak se to tlačí násilím. A stejně to z globálního hlediska nic nezmění. EU má pouze 450 miloónů obyvatel, to je nic proti 2,5 miliardám Indů a Číňanů dohromady, kteří pálí uhlí ve velkém.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 10:32:43

Tlačení násilím je subjektivní termín. Někdy se začít musí a právě teď žijeme v době přechodu na ekologicky udržitelnější systém pro hustě obydlenou Evropu. Do budoucna je to kvůli klimatu důležité. To jestli se to rozšíří i mezi ostatní kontinenty a za jak dlouho, nesmí hrát roli ve snaze se o to vůbec pokusit.
Drewitz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 12:54:24

Zkuste si najít jak to je s elektrifikací aut v Číně. Tam už nyní dělají to o čem se tady dezolátská scéna jen hádá. Možná to v EU neumíme jinak, než X let o problémech kecat, než se něco udělá. A díky spoustě lobby ve výsledku jde o kompromis nedávající smysl. Ale rozhodně je vždy lepší dělat alespoň něco, než jen sedět a čekat na smrt. A jestli se zbytek světa přidá? No dříve nebo později se přidá určitě. Protože budeme bojovat o přežití. Ostatně tak jako do teď většina světa.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 17:04:03
avatar
Ale elektrická auta přece nejsou řešením dokud kvůli nim budeme pálit tisíce tun uhlí.
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 08:09:10
avatar
jistěže to russko ekonomicky oslabí... protože musí prodávat pod cenou a ztratil objemově obrovský evropský trh... nadto pro nás výhra, že na nás už nemá páku a nemůže nás vydírat přes dodávky (cenově, uzavřením apod)... čili pro nás win, russko je nestabilní stát, velmi rizikový, nedodržuje smlouvy, vytírá si s nimi zadel jak se mu zlíbí... takže ať si strčí svůj plyn apod. do špic
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 08:48:33
avatar
No technicky vzato, je embargo také porušení smlouvy.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-11 16:20:29

Čina už ma 7nm proces, jedine čo nema je to EUV, preto Huawei vyraba stale. Vyraba sa EUV v nizozemsku, tak že zapad ma EUV pod kontrolou, aj ked je len otazka času kedy to objavia aj oni. Problem je v bateriach čina objavila a patentovala uhlikove baterie, vie ich vyrobiť 100x lacnejšie ako my a my chceme baterky.

To že im zostarla populace je kôli obmedzeniu 1 dieťa a dosť, preto za 20 rokov ostali na 1,5 miliardach a preto india s 1 miliardy vyskočila na 2 miliardy. Tak že keby to Čina neurobila dnes ich by pobehovalo 3 miliardy, čo na druhej strane nieje až tak zle že Činalov ostalo 1,5 a nieje ich 3 miliardy.
Keby toto urobila aj afrika a nepremnožila sa s 200 milionov na 1500 milionov, nebolo by tolko migrantov.
Zavyslosť na Čine je velky problem, Nemci (EU) vyvaža do činy 1/3 vyrobkov, to by znamenalo 1/3 EU by prišla o pracu a 1/3 prijmov. Rusom sme dali sankcie čo je prakticky nič a teraz mame 20% inflaciu za rok, keby sme toto urobili Čine inflacia by bola v stovkach % proste s € by sa stal toaleťak. Tak že keby nie toto USA už by davno rozputalo vojnu s Činou tak ako s Ruskom, lenže Čina nieje Rusko, bankrot € a dolara to treba poriadne premyslieť ako na Činu
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-11 18:21:40
avatar
Jen bych doplnil, že dle vyjádření ředitele Renaultu, pokud by opravdu nastalo omezení, či rovnou zákaz vývozu Germania a Gália, znamenalo by to automaticky konec el. sra-ek, protože tyto prvky jsou nenahraditelné právě v bateriích a volné místo by okamžitě obsadili el. vozy Čínské výroby.
Takže až tak optimisticky jako DeDe, bych to určitě neviděl. Protože než se vůbec v EU vyběhá povolení a začne těžba těchto prvků, tak to se nebavíme o roce, či dvou, ale minimálně o desetiletí.
A pak by zde nastal "ráj", protože by tady byla konečně spousta potencionálních pracovníků, právě z automobilového průmyslu a ne ta svoloč, co je dnes volná na pracovním trhu.
Drewitz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-12 13:00:07

Co je to desetiletí z pohledu vesmíru? Tak závislost na Číně také nevznikla přes noc. Tak to holt něco bude trvat. A asi budeme muset víc pracovat a mít se hůř. Nějakou dobu. Ale to souvisí spíš s tím, že od kupónové privatizace stát rozdává peníze které nemá. A tak jsme se měli nad možnosti. Teď se holt bude víc splácet.
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-13 01:48:58
avatar
Inflácia v EU (eura) nie je kvôli sankciám voči Rusku, už sa spamätajte, tu sa 12rokov tlačili peniaze na fixovanie potápajúcich sa krajín, terajšia inflácia je dôsledok nezodpovednej politiky zopár európskych krajín, ktoré si žili a žijú nad pomery. Zachránili sme ich za cenu terajšej inflácie. O infláciu sa ECB snažila 10rokov a nedarilo sa jej, tak teraz ju konečne dosiahli. Tie dlhy bolo treba spáliť. A ešte nie sme na konci.
Dubik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-11 19:08:39
avatar
Mě to tady přijde fakt jako na Prima CNN nebo Novinky.cz
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1267x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2171x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1935x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1297x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1289x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3910x
Komentářů: 0