EK Water Blocks (EKWB) má velké problémy – dluží všem kolem a neplní závazky. Co dál? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 23 duben 2024
altManagement a styl vedení firmy to v posledních letech vedl špatně a popíral realitu.

 

 

 

Poslední týdny se hromadí v zákulisí špatné zprávy o EKWB. To je známý výrobce zejména komponent pro velké vodní chlazení PC. Slovinská firma založená v roce 2003 si postupně vybudovala slušné renomé a přes výrazně specializované zastoupení a velmi náročné malé publikum dokázala uspět. Jenže s růstem firmy přišla i změna vedení, kdy populární zakladatel Edvard König předal řízení najatému vedení, a to poslední roky vedlo firmu zvláštním stylem. Příliš nepomohlo ani to, že firma má nyní dvě větve, původní Evropskou a novou Americkou. A obě se prý nenávidí.

Firma se vehementně brání jakýmkoliv spekulacím o problémech, ale další a další bývalí zaměstnanci, a hlavně partneři mluví prakticky stejně. Firma neplatí dodavatelům, partnerům, a dokonce i zaměstnancům. Mnohým dluží mzdy za měsíce, faktury pro partnery jsou na tom stejně. Firma také dluží na daních.

EK má sice peníze, ovšem ty jsou hlavně v akciích, nemovitostech a především skladových produktech. Chybí jí volné peníze na uhrazení závazků atd. Navíc velkým problémem je celý model hospodaření. EK si totiž většinu svých produktů (pokud dnes vůbec nějaké), sama nevyrábí, což někteří konkurenti na tomto malém, ale náročném trhu dělají, jelikož je to prostě ekonomičtější a z hlediska kvalit jistější. EK ale všechnu výrobu zadává třetím firmám, samozřejmě nejčastěji do Číny. Problém je, že tito velkovýrobci žádají objednávku v určitém minimálním množství produktů, jinak se tím ani nezabývají. Nestojí jim to za to. Jejich minimální množství však často převyšuje, co je firma schopná v dané oblasti reálně v rozumném čase prodat. A tak má peníze v naskladněných starších produktech, které se jí nedaří prodávat a ty produkty, o které je zájem a mají být nové, nemá, protože je není schopna zaplatit. A partneři jí už odmítají vzhledem k neuhrazeným fakturám a zpožděním, vycházet dále vstříc. Takže mnohý sortiment firmě už chybí. Do toho se množí nespokojení zaměstnanci, kterým firma dluží a špatně se s nimi zachází.

Situace už došla tak daleko, že původní zakladatel už zase firmě šéfuje a bývalého najatého šéfa, kterého ale on osobně vybral, v únoru propustil. Firma však zjevně bude muset projít nějakou restrukturalizací, ale zejména kompletní změnou přístupu. Bohužel ten zůstává velmi špatný. Gamers Nexus a posléze i další odhalili vše plně. Firma však stále odmítala, že je něco špatně, ba dokonce se snažila právně vydírat a zastrašovat ty, kteří informace o jejích problémech vynesli a informují o všem dále, ačkoliv na to nemá právo.

  • Situace je prý horší, než se říká …

Prý jsou věci a situace firmy EKWB mnohem horší, než Gamers Nexus doposud podrobně informoval. A celkový přístup EK budí tak značné rozpaky. Rozhodně však nelze věřit dosavadním vyjádřením firmy o tom, že je vše v pořádku a že prý bude lepší pro všechny, když se věci budou řešit tiše. Vzhledem k odhaleným skutečnostem to půjde těžko. EKWB by naopak měla využít příležitosti, a začít řešit vše otevřeně. To by mohlo obnovit důvěru partnerů, zaměstnanců i zákazníků. Současný přístup zjevně firmě nepomáhá a řešení nepřispívá. Po Gamers Nexus se vyjádřili i další dnes už bývalí partneři z řad nadšenců a situace se zdá být jasná:

  • Zakladatel vstoupil do situace …

Edvard König, který firmu založil a partneři si jej stále váží, před lety předal řízení firmy najatému vedení a stáhl se. Nicméně v únoru stávají vedení propustil a ujal se opět řízení firmy. Vzhledem k rychle se množícím zprávám a veřejným vystoupením všech, musel na situaci reagovat a vydal tedy vlastní oficiální stanovisko a video:

Podle těch, kteří jej znají, je to fakticky poslední krok, jak zachránit zbytky pověsti EK, protože její zakladatel a nyní tedy opět šéf, se stále těší slušné pověsti a důvěře. Avšak oprávněně mnozí říkají, že měl jednat dříve a rozhodně bylo chybou nechat dojít věci takhle daleko, speciálně když vše nasvědčuje, že věci jsou mnohem horší, než dosavadní zprávy naznačují. EK především přichází o dobrou pověst, vztahy a partnery, o které si prostě na tak malém specializovaném trhu, kde působí, nemůže dovolit přijít. Jinými slovy, dosavadní přístup EK k celé věci udělal značné škody a bude trvat, než je, byť jen částečně, napraví. Jak ale mnozí dodávají, vystoupení staronového šéfa a zakladatele je opatrným krokem správným směrem, byť zdaleka ne dostatečným, neboť k diskutabilní komunikaci a jednání EK docházelo v posledních týdnech už pod jeho vedením.

Takže uvidíme, EKWB by byla rozhodně škoda, bohužel jednou z nevýhod toho, když vaše firma naroste a chcete ji jako zakladatel předat k provozování najatým manažerům, abyste se mohli soustředit na jiné věci, že i prostě předáváte někomu, kdo k ní nemá stejný vztah jako vy. Zájmy najatých manažerů zdaleka nejsou stejné. Je to jako s půjčeným a vlastním autem. K vlastnímu se většina lidí chová jinak než k půjčenému. EK tedy zdaleka není první ani poslední a podobných případů selhání najatých manažerů najdeme mnoho dnes i v minulosti. Někdy už to zachránit nejde, někdy se to vybrat podaří. Jaký bude případ EK, se teprve ukáže v dalších měsících …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Frantin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-25 12:53:14
avatar
Doufám, že se z toho vyhrabou, je to totiž můj oblíbený dodavatel. Aktuálně mám LIAN-LI O11 Dynamic EVO a mám chuť ji vybavit EKčkem
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1148x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1635x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2290x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2035x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1348x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1320x
Komentářů: 1