ASUS asi koupí mobilní segment společnosti TOSHIBA – vznikne třetí největší výrobce PC na světě Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 18 listopad 2009
altUž se o tom nějakou dobu spekuluje a šéf společnosti ASUS se nechal slyšet, že o TOSHIBA vážně mají zájem.

 

 

Jednalo by se o velmi významnou změnu v rozložení sil za mnoho posledních let. Zatím největšími změnami bylo v roce 2002 sloučení HP a Compaq a v roce 2005 pak odkup celé počítačové divize IBM čínským LENOVO. ASUS se nechal slyšet, že má o počítačovou divizi společnosti TOSHIBA vážný zájem a informace z druhé strany naznačují, že by k dohodě mohlo skutečně dojít.

TOSHIBA dnes drží 4-5 místo v prodejích počítačů, ASUS je pak na místě šestém. ASUS by se rád rozšířil a zejména proto, že konkurenční ACER mu poněkud ujíždí. Byl to sice ASUS, který na trh uvedl netbook, ale právě ACER jich prodává nejvíce. A právě za ACER by se ASUS po sloučení s TOSHIBA zařadil a měl by sílu soupeřit v objemech dodávek jak právě s ACER, který už nějakou dobu posiluje a aktuálně už je dvojka na trhu, tak dokonce i s HP, které se stále drží na první pozici.

Cenové podmínky ani přesný rámec, kdy by ke spojení ASUS a TOSHBA mělo dojít, nejsou známi. Mluví se o roku 2011. Tak uvidíme, každopádně pokud se obě firmy dohodnout, nevypadá to, že by jejich spojení mělo něco dále bránit a budeme zde mít třetího velmi silného výrobce a ještě větší konkurenční řevnivost mezi HP, ACER a ASUS.

Zdroj: DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 16:20:51

No hlavně aby ty notebooky pak měly kvalitu toshiba
wireless [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 16:21:02
avatar
Zatím největšími změnami bylo v roce 2020 sloučení HP
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 16:33:31

moment jaký je rok???
dej.vid [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 17:32:42
avatar
dd žije v jiném roce
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 17:34:12

Žije v zemi, kde zítra znamená včera
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 17:40:42

To my všichni
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 17:43:47

Otázkou zůstává, jestli je to dobře, nebo špatně.
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 11:12:26

Já bych se radši už někam pohnul...
Cajzl.z.Praglu1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 18:11:38

Správně je to v zemi kde zítra znamená všude jinde včera.
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 11:13:41

minulý měsíc
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 01:30:24

ne my se mame líp než predevčírem, ne včera (SLUNCE, SENO)
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - len to nie 2009-11-18 17:12:23
avatar
to sa dufam nestane. Toshibu predavam dlhe roky a asus jej nesiaha ani po paty. Servis vynikajuci. U asusu som sa viackrat sklamal.
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 17:19:27

Tak to já mám kliku: mám 3 roky starý ASUS A9Rp a jede bez problémů dodnes. Najeto 11399 hodin. Plasty kvalitní, chlazení nemazáno a dodnes tiché. Prostě všechno původní. Tenkrát to byl sice ten nejhorší lowend za pár šupů, ale vydělal jsem si na něho sám a měl pro mě obrovskou citovou hodnotu. Na druhou stranu, viděl jsem hromadu dvouletých i mladších ASUSů na odpis. Ale upřímně - už bych si nikdy ASUS, Acer, Msi a podobny segment nekoupil.
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 19:07:38
avatar
tady jde spis vo stesti i kdyz u nekterych znacek je potreba stesti v celku dost na dobrej kousek. za posledni leta jse zda ze e kvalita zveda. proste musi a to je dobre. snad bude stoupat rychleji jeste. mam hp ma 2 roky a bezi vyce nez nas domaci pc a nejak nemam s nim zadnej prioblem, kamarad ma 5 letou Toshibu a zadnej problem (skoro,az na to ze si iPodem odpalil USbecka ) a taky vi i o ThinkPadech ktere porad funguji a maji za sebou taky hodne ale co Aceru bych nesel, nak jim neverim. A Asus asi taky ne, jedine snad HP.
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 20:10:13

No tak Acer mám taky - dvouletý TM5520G a má to nekvalitní plasty (prasklé víko u kloubů), poddimenzované a hlučné chlazení, nekvalitní barevný nástřik a display plný částečně vadných pixelů. Baterka je pro změnu hodně kvalitní. Jinak další ntb bude MacBook
Pool44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - foto 2009-11-18 23:28:31
avatar
Mohl by si postnout fotku toho aceru ??? Protože se mi tvoje tvrzení nepozdává a nějak ti nevěřím, mám podobnej taky a moji známý = celkem 9 notebooků TM s exteza šasím a všichni si je nemůžou vynachválit, chlazení tichoučké, chladí to taky dostatečně a nic jim nepraská.
Nástřik se mírně ošoupe pod dlaní ruky, ale to není tragédie, děje se to u každého notebooku s barevným nástřikem.
Nasdílej fotku http://www.uloziste.net/
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 23:58:07

No to nevím, jestli k něčemu bude, protože jsem to asi v srpnu nastříkal na černo, prostě se na to nedalo dívat. Jinak prasklý plast můžu postnout. Mimochodem, měl jsi ten ntb rozdělaný? Já jo a plasty víka displeje jsou fakt tragické. Počkej, zítra to spáchám.
Pool44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 04:54:47
avatar
No částečně si za to můžeš sám, nemáš si kupovat turion procesor kterej je nevýkonej a topí, ale C2D.
Pokud se ti procesor přehřívá, profoukni kompresorem chlazení a pokud bude chlazení, nasávání i vrtule čisté, tak to přepastuj, už jsem to dělal a nic to není.
Mě můj TM 7720G a dalším co ho mají v okolí, jede skoro 24/7 už přes 2 a čvrt roku a naprosto bez zavání a bez sebemenší závady. Co se týče pantů, taky bezproblémů a na aukru sem si taktéž nevšiml, že by tam někdo prodával notes takto poškozený, proto se mi to nepozdává a vše nasvědčuje tomu, že buďto nemluvíš pravdu a nebo ses k němu choval jak dobytek, v takovém případě by ti povolil každej notes.
No sem zvědavej na ty fotky, určitě je pošli.

Když se podíváš http://www.aukro.cz/7828_poskozene.html?id=7828&p=0 není tam jedinej vadnej podobnej Acer, jen jeden a to je obyčejná extenza = horší baterie a obyčejná základní deska, právě tu základní desku má vadnou, na panty si nestěžuje nikdo.
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 16:32:17

Tak to vezmem od začátku.
a) poddimenzované chlazení
Podle Odkaz má TL-58 TDP 31W, což je naprosto srovnatelné s konkurencí od intelu. takže ty povídačky o "topení" si můžeš odpustit. Nepsal jsem, že se CPU přehřívá, ve skutečnosti jsem ho nikdy nedostal na víc než 67°C. Změna pasty byla první, co jsem dělal - nechutnou sériovou orbitku jsme vyměnil za MX-2. Lopatky na vrtulce jsou čisté, mřížky chladiče taky. To snad patří k pravidelné údržbě. Problém je chlazení jako celek. Stačí odmontovat spodní kryt a podívat se na chlazení disku. Chudák je utopený v plastovém chlívku a nezbývá mu nic jiného, než se přehřívat. Při teplotě okolí 22°C a déletrvající diskové operaci jsem se dostal na 62°C, což je až moc. Problém je, že disk není chlazen nuceným oběhem vzduchu. Konstruktéři sice spojili diskové lože se sektorem základní desky malým čtveratým kanálkem, ale ten toho moc nevytrhne. Nucený oběh vzduchu totiž jde z vnějšího prostředí přes mřížky v krytu do ventilátoru a tudy přes žebrování chladiče ven. Jediné místo, kudy je možné nasávat vzduch z prostoru základní desky je asi milimetrová mezera mezi krytem ventilátoru a žebrováním chladiče. Rychle proudící médium tu způsobuje podtlak a nasává malé, ale opravdu malé, množství ohřátého vzduchu. Kdyby ventilátor nasával část vzduchu z vnitřního prostoru (edit: tak se omlouvám technikům spol. Acer - mezi ventilátorem a spodním krytem těla notebooku je skutečně milimetrová mezera, její vliv na zlepšení chlazení je zanedbatelný), takové problémy by nebyly, protože jakmile by se ventilátor spustil, došlo by k úplné výměně vzduchu uvnitř notebooku. Právě teď mám otevřený kryt na spodní straně notebooku teplota je 55°C a 45°C na procesoru respektive harddisku. Jakmile bych kryt přimontoval zpět, zvedly by se teploty o 4 až 5°C. Takže jsem se rozhodl odmontovat ohýbaný plech, honosně nazvaný Disk Anti Shock Protection (DASP), vzal jsem korkové distanční podložky, které se používají ve sklenářství a pomocí nich disk v diskovém loži upevnil. Přestupu tepla z disku do okolí nebrání žádný plech a navíc je konečně realizováno tlumení případných vibrací.
b) hlučné chlazení
To je asi nejsubjektivnější charakteristika. Myslím si, že lopatky ventilátoru mají geometrii více než vhodnou pro vznik aerodynamického hluku. Když k tomu připočteme relativně ostré hrany žebrování chladiče, vyjde nám, že notebook je na můj vkus hlučný. SIce ne tak, jako modely s desktopovým CPU z roku 2003, ale nemůžu si pomoct, já to chlazení slyším i ve dne i při zapnuté televizi. Asi nějak moc slyším.
c) srovnání s TM7720G
Je obecně známo, že sedmičková serie těchto strojů je mnohem kvalitnější. Nejlépe to jde vidět právě na víku displeje, kdy se uvádí, že je vyhotoven ze slitiny hořčíku a hliníku. Nemůžu říct, jestli je to skutečně tak, ale vím, že materiál působí mnohem pevnějším dojmem a neprohýbá se tolik.
d) aukro
Lidé, kteří si kupují Acer, tak činí povětšinou v různých x-marketech a mnozí ani o aukru neví. Navíc notebooků této značky se u nás prodá zdaleka nejvíc, čemuž ale neodpovídá procentuální zastoupení na aukru. Zkrátka mizivé procento těchto strojů je možné dále prodávat, protože se toho povětšinou nedožijí a pokud ano, tak jsou ve stavu nevhodném pro prodej.
e) pravda/nepravda
Pokud vydržíš, postnu sem fotky. Snad to stihnu ještě dneska, přinejhorším v pátek v podvečer.
f)panty
Panty jsou v pořádku - aby ne, když jsou řešeny kovovými vylisky, problém je ve víku a jeho mizivé odolnosti na ohyb. Celá situace bude zřejmá z fotek. Mimochodem - ty plastové "věci" které jsou vidět a o nichž si většina lidí myslí, že jsou to panty, jsou ve skutečnosti jenom kryt...
f) chování
Těžko můžu dokazovat svoje chování za poslední dva roky. A i kdyby, nemusíš tomu věřit. Notebook jsem nosil v kvalitní brašně Samsonite, většinu času stál na stole, ale musím připustit, že jsem hodně často otevíral a zavíral víko. Snad se mně ale podaří demonstrovat, že pouhým otevíráním/zavíráním víka displeje tzn. cyklickým namáháním dojde k poruše celistvosti víka a není náhodou, že iniciátor trhliny je právě v místě, kde dojde ke skokové změně vlastnosti ohýbaného předmětu, tj.k drastickému a hlavně skokovému poklesu průřezového modulu v ohybu.
edit opravil jsem nespočet gramatických a faktických chyb
Pool44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - foto 2009-11-21 07:25:57
avatar
Já chci vidět tu fotku prasklého víka.
O kvalitě aceru mi vykládat nemusíš, já jsem snad jasně psal, že jsem s nimi max. spokojen a koupím si ho až mi klekne můj Umax klidně zase.
Na aukru, poslal jsem ti link, je sekce poškozené, tam právě najdeš odpověď na to, které modely se kur.. a které ne.
Percentuální zastoupení prodeje nových notebooků se 100% promítá i do percentuálního zastoupení prodeje použitých notebooků. Ovlivňovat to může jen spokojenost uživatele s daným produktem. Ten kdo je s notebookem max. spokojen ho bude měnit daleko později než ten. kdo je nespokojen.
Zkrátka, když se podíváš na aukro na složení notebooků co se prodávají, tak těch co tam bude nejvíc budou povětšinu stát za houno.

Ještě k tomu tvému postřehu: Je obecně známo, že sedmičková serie těchto strojů je mnohem kvalitnější. Nejlépe to jde vidět právě na víku displeje, kdy se uvádí, že je vyhotoven ze slitiny hořčíku a hliníku. Nemůžu říct, jestli je to skutečně tak, ale vím, že materiál působí mnohem pevnějším dojmem a neprohýbá se tolik.
Je vidět, že jsi v obraze, skutečně v propagaci bylo uváděno, že se jedná o hořčíkovou slitinu, při poklepu a omaku se mi to zdá nějaké odlišné od obyčejného plastu.
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-21 19:05:56

Původně ta fotka měla být uploadlá v pátek, ale kvůli vrozené neschopnosti jistého člověka musím udělat změnu plánu. Zítra skočím do obchodu pro baterky do takového starého krámu (kterým jsem to původně fotit nechtěl) a vyfotím to s ním. Zkusíl jsem to mobilem, ale při umělém osvětlení to vypadá, jako by to maloval impresionista, prostě hnus. Prosím, vydrž...
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-22 10:24:52

Tak jsem konečně vytvořil slíbené fotky, ale úplně se za ně stydím (pofidérní foťák a umělé osvětlení). Pro začátek malý úvod. Prasklina se objevila asi před 8 měsíci, před 3 měsíci jsem se ji rozhodl nějak opravit. Takže následovla demontáž víka a omrknutí situace. Na nějaké vyztužování nebylo místo, tak jsem zvolil vysoceelastické syntetické lepidlo nějaké značky ??? Tušil jsem, že při tloušťce plastu asi 1,5 mm nemusí lepení dopadnout dobře. Lepidlo jsem nanesl i z rubové a lícní strany, lícní následně břebrousil, čímž vznikla nenalakovaná - vydřená místa. Byl jsme si vědom ohyzdnosti takto upraveného stroje a proto jsem celé víko a také dlaňovou opěrku nastříkal několika vrstavmi černého laku. Asi za měsíc prasklo víko nanovo a v místě lepení a na exponovaných místech se začal odloupávat černý lak. Takže s vědomím, že už není co pokazit a s uplynulou záruční dobou na krku jsem provedl několikahodinové odstraňování černého emailu. Nemusím snad zmiňovat, že celý proces byl náročný zejména na slovní zásobu. Víko notebooku je v současné době ve stavu čekání na operaci broušení a nanesení velkoformátové nálepky...
No nic, vrhnem se na fotky.
Poznámka: fotky měly původně název a komentář, ale systém na uloziste.net nepodporuje diakritiku, tak jsem popisky vzdal.
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Odkaz
Na fotkách, dokumentujících namáhání rámečku displeje na ohyb, je vidět, že materiál této části šasi notebooku se opravdu nehodí na použitou konstrukci. Je příliš měkký, nejměkčí z trojice displej-zadní kryt displeje-rámeček displeje.
Pokud otevíráme víko, displej tvoří pevnou osu, podle níž se plasty víka kroutí, tzn zadní část je namáhaná na tlak - to nevadí. Pokud víko zavíráme, rámeček displeje se kroutí a pevný spodní rok displeje namáhá zadní víko na ohyb i tah, což spolu s velmi tuhým pohybem kloubu víka vyústilo ve vznik trhliny. Celá situace je dostatečně jasná z linkovaných fotek, kdy prasklina vznikla na úrovní levého dolního rohu displeje a pokračovala na zadní straně dolů k pantu.
Rohlik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 19:17:26
avatar
no ty novější ACERy bych zas tak neodsuzoval, kvalitativně jsou srovnatelné s ostatními značkami. Jen servis je v případě TOSHIBY opravdu excelentní a mám zkušenosti zatím jen pozitivní.
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 20:04:50

brněnský servis Aceru, nic víc není potřeba dodávat...
Son Gito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 23:12:55
avatar
Ja mam MSI EX610. Na začiatku bol veľmi vyťažený, ale čo mám Destkop, tak ho používám zriedkakedy, aj tak stále šlape. A to pochodil so mnou aj Európu. Ale myslím, že všade sa nájdu spoľahlivé aj špatné notebooky. Asi ide len o štatistiku a šťastie.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-18 22:28:17
avatar
Nijako ma toto zlúčenie nepoteší (ak k nemu dôjde) tak ako Toshiba aj Asus má svoje designové vychytávky a detaily ktoré boli pre ich notebooky špecifické.
Čo sa týka kvality, videl som pokazené Toshiby aj Asusy, pri dnešných cenách notebookov tvrdiť že jeden špička druhý šmejd je zcestné...
Bezak je vsio zdelano v chinach a na taiwane
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 08:03:37

tak to v tej cinskej tovarni, kde to vsetko robia, budu mat jednoduchsie.. odpadne im jednoznacenie.. ;-)
Raccon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-19 11:17:15

Probouraj jednu stěnu a jsou spojený
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1085x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1553x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1126x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1194x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3780x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1464x
Komentářů: 0