Apple představuje nové MAC počítače a kompletně nahrazuje NVIDIA konkurencí od ATI Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 28 červenec 2010
altApple v posledních dnech představil nové MAC PC a zcela přešel na grafické karty ATI Radeon.

 

 

 

Zajímavá shoda okolností, která ale jen dokládá neuspokojivou produktovou situaci u NVIDIA. Ta v podstatě ze dne na den ztratila veškeré pozice na platformě počítačů Apple. Ještě nedávno to vypadalo, že NVIDIA a Apple mají velkou budoucnost. Pak ale NVIDIA naštvala Apple, se svými problémovými grafikami. Apple také nenasadil NVIDIA TEGRA platformu ani do iPadu ani do iPhone. A díky tomu, že Apple staví své počítače na platformě Intel, a dnes už výhradně na Core i3/5/7 procesorech, NVIDIA přišla i o významného odběratele svých GF9400 čipsetů (ION), protože s těmi současné procesory Intel nepracují. NVIDIA navíc není schopna nabídnout Apple moderní, výkonné grafické karty s nízkými energetickými nároky a tepelným vyzařováním, za rozumné ceny. NVIDIA tak kompletně zmizela z platformy Apple. Ta navíc stále posiluje a díky rozšiřování své působnosti se počítače Apple prosazují už i mimo USA, kde patří k velmi populárním. Pro NVIDII tak ztráta pozic na Apple není nic, nad čím by se dalo mávnout rukou, navíc v pozici, ve které se nachází …

  • Apple iMac

Nicméně podívejme se novinky u Apple, kterých je opravdu celá řada. Nové Apple iMac se dočkaly kompletní HW obměny. Všechny již staví na procesorech Intel Core i3 a Core i5. Už žádné Core 2 Duo a také žádné čipové sady NVIDIA. Základem je v některých procesorech tak integrovaná grafická karta s možností přepínání na dedikované ATI (to se využívá hlavně u NB).

V nabídce grafických karet pak už najdeme jen ATI Radeon a starší HD 4000 modely, který najdeme už jen v nejslabší verzi a to HD 4670 256MB, nahrazují nové 40nm HD 5670 512MB a HD 5750 1GB. V oblasti grafických karet tak dochází k výkonovému posunu a paradoxně budou nové počítače i úspornější a tišší, protože HD 5600/5700 grafiky nevyžadují dokonce ani přídavné napájení.

iMac jsou pak v nabídce od nejlevnějších verzích s IPS monitorem s rozlišením 1920x1080. Nejvyšší verze pak už mají skvělých 27“ a rozlišení 2560x1440. Ceny nejlevnějších verzí iMac začínají kolem 30 000 korun. Nejdražší verze bude ataktovat 50 000 korun včetně DPH.  

  • Apple Mac Pro

Pokud chcete něco výkonného na práci i na hry, pak je tu Apple MacPro. Ten se dočkal velmi výrazného upgrade. Je nabízen v několika verzích a osazen novými procesory Intel Xeon se 4 až 6 jádry. Ta nejvýkonnější verze bude mít dva šestijádrový procesory Intel Xeon na 2,66GHz nebo 2,93GHz a může mít až 32GB paměti. U všech modelů Apple MacPro jsou nově nasazeny grafické karty ATI Radeon HD 5600/5700 s možností osazení dvou-tří těchto grafik. Ceny jednotlivých modelů nejsou známy, ale vzhledem k použitému HW asi odhadneme, že to rozhodně nebude cenově dostupná záležitost. Zato výkon i podporu technologií budou mít perfektní.  

  • Apple LED Cinema Display

Jako novinku představuje Apple opravdu pěkný 27“ display, který je součástí nejvyšší verzí iMac počítačů. Tento IPS panel s rozlišením 2560x1440 si můžete pořídit tedy i zvlášť. Je vybaven webovou kamerou, mikrofonem a dvojicí reproduktorů. Má i dva USB a připojuje se přes MiniDisplayPort a USB kabelem. Monitor umí napájet i MacBooky. Cena tohoto monitoru by měla být poměrně solidních zhruba 26 000 korun.

  • Apple Magic TrackPad

Zajímavou novinkou je i velký touchpad, který v podstatě nahrazuje myš i u stolního PC. Jeho princip je převzatý z notebooků. Je to prostě bezdrátový touchpad. Jeho rozměry jsou 120x120mm, je z hliníku a je napájen dvojicí tužkových baterií.

Osobně si myslím, že to není zrovna masový produkt, protože touchpady používáme, jen když musíme. Klasická myš v ruce je pohodlnější, přesnější a prostě lepší. Nicméně jako zajímavost a volba to nevypadá špatně a fungovat to jistě bude dobře. Cena by mohla být někde kolem 2000 korun.

  • Použití ATI grafik

Velkou diskusi vzbudilo kompletní nahrazení grafických karet NVIDIA, konkurenčními ATI a to u i MacPro počítačů. Zkouškou totiž prochází jeden velmi úzkostně udržovaný mýtus, že grafické karty NVIDIA nějakým způsobem nabízejí pro běžné používání soukromé i profesionální, softwarově něco navíc proti ATI, které jsou v něčem horší. To je jeden z argumentů, kteří používají kritici nasazení ATI grafik u Apple a dokonce přišly s tím, že ATI grafiky nepodporují některé funkce Apple OS.

Je to samozřejmě celé nesmysl – u softwaru třetích stran je podpora grafik ATI a NVIDIA stejná – standardy jsou stejné. Rozdíl najdeme jen u softwaru, za jehož tvorbou stojí ATI nebo NVIDIA, ale to není případ Apple – to je právě ta třetí strana. Jak dokazují první testy a zkušenosti, ATI grafické karty plně podporují všechno, co Apple vyžaduje a právě jedním z důvodů, proč se Apple už loni rozhodl přejít na ATI grafiky, je podpora všech nových standardů. Apple je jedním z hlavních hráčů, který tlačí věci jako OpenGL, OpenCL a DisplayPort a to všechno ATI na svých grafikách plně podporuje, ba dokonce tomu dává prioritu a je jedním z velkých zastánců těchto nových standardů. Jinými slovy si Apple, jako hlavně softwarový tvůrce a ATI jako HW tvůrce, v otázce politiky standardů skvěle rozumí.

  

První zkušenosti navíc ukazují, že nasazení grafických karet ATI nejen že je softwarově a podporou všech standardů a softwaru Apple bezproblémové, ale navíc mají nové karty i o něco vyšší výkon a velmi dobré provozní spotřebu. Chválu jsme slyšeli i na kvalitu přehrávaného videa, protože na tom ATI u svých grafik hodně zapracovalo a má v tom náskok před NVIDIA. Apple má navíc pravděpodobně další plány. Rozhodně by Apple nenasazoval a kompletně nenahrazoval grafické karty NVIDIA těmi od konkurence, kdyby nepodporovaly stávající software a byly s nimi po funkční stránce nějaké problémy. Koneckonců při pohledu na modely, které Apple nasazuje, tedy HD 5600/5700, mu asi těžko lze něco vyčítat, protože v daných cenových kategoriích NVIDIA není schopna nabídnout nic, co by se výše uvedeným modelům vyrovnalo, a tak vlastně Apple ani neměl jinou možnost. Ale je pravda, že Apple se pro ATI rozhodl už dávno, už loni skoupil dvouměsíční produkci HD 4600/4700 grafik. Na druhou stranu jeho rozhodnutí vsadit na HD 5600/5700 modely bylo jasné i kvůli tomu, že Apple samozřejmě věděl, že NVIDIA nepřijde s ničím podobným téměř dalšího ¾ roku a kdoví jestli vůbec.

Nové počítače Apple jsou ve všech ohledech lepší, než ty staré, co zůstává je na naše poměry vysoká cena. Za Apple se platí, a to jak za stroje, tak hlavně za ten perfektně funkční OS. Když to vezmeme kolem a kolem, ta cena odpovídá a když si postavíte počítač s IPS panelem, také to bude drahé. Z našeho českého pohledu, kde má stavění si PC hluboké kořeny, je přeci jen Apple poněkud méně zajímavý. Ale ne každý je nadšenec do stavění si PC. V současnosti usilujeme o to, si konečně nějaký ten Apple počítač otestovat a porovnat si jej s Windows PC …

Zdroj: Apple, DDWorld.cz
 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Patyjon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 13:53:02
avatar
Za současného stavu věcí je to jen logické vyústění situace, ale po pravdě řečeno z toho moc velkou radost nemám. Pokud to takhle půjde dál a nVidii se to začne celé sypat pod rukama, tak ATIna velmi brzy přejde ze své pozice konkurenta skrze nízké ceny v toho, kdo ceny určuje a to by bylo pro všechny špatně. Sakra pomalu začínám fandit nVidii, aby se jí zase konečně něco povedlo...to tu už dlouho nebylo
Jinak iMAC za ty prachy...nevim no...ve Sátech jsem ho pár měsíců používal a nezvykl jsem si...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 14:06:53
avatar
NVIDIA má ale pořád výhodu lepších vztahů s TSMC a více výrobníck kapacit u něj, ATI tak nemůže vyrobit více než NVIDIA ..... to se ale změní s náběhem na 28nm v druhé polovině příštího roku ....
Patyjon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 16:22:04
avatar
No právě...a pokud to ATIna začne válcovat v podobném duchu jako minulý půlrok, tak tady za chvíli máme po konkurenčním prostředí...no snad je to jenom nereálný katastrofický scénář a bude dobře (rozuměj levně )
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 14:00:39
avatar
Dobrý článek to musím přiznat.Já sám moc do Epplu nevidím ale můj kámoš grafik na něj nedá dopustit.Teť tak trochu z jiné strany.Pravda je NV stím že přišla o Epple přišla o dost značný příjem do své Kapci a rozhodně myslím že to byla velká chyba s jejich strany že to dopustila a nechala jsi to vyfouknout od konkurence.Já sám za sebe jsem rád že teť u Epple vládne co se týče grafik ATI a ještě kdyby AMD tam dokázalo prosadit své procesory tak to bude super .Ale to je možná hudba budoucnosti možná.
2MATRIX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 14:15:44
avatar
Bravo,bravo,bravo prvé som si myslel že našemu "DD"mu niekto hackol account a pridal tu članok,musím ta DD pochválit,prvý krat čo si normalne písal o Apple,aj ked musím povedat ten monitor z IPS technologiou a mega bezkonkurenčným rozlíšením 2560x1440 mi príde drahý Za to už mám skoro 2x HD5970 inak musí byt fakt kvalita a hned by som ho bral len mi je luto tolko zan vyhodit,snad nanom rychle padne cena,čo ale u Apple produktu neexistuje
Jirka Navrátil Gocek.Tigr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 16:24:02
avatar
taky jsem si všim "DD" už asi zmoudřel nebo co, má u mě palec nahoru. Jinak ten monitor by teda nevadil
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 19:50:47
avatar
tak se podivej kolik stojej jiny srovnatelny monitory...
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 21:40:46

Hm, ale přemýšlejme - čím sakra asi může být? Apple je stejný jaký byl, ceny jsou vysoké, všechno je stejné...oh počkat...málem bych zapomněl - DD je "fair and balance" asi jako Fox news
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 21:44:50
avatar
??? to o těch cenách jsem tam napsal a kromě toho proti Apple PC jsem nikdy nic neměl, neznám je tak dobře, abych je mohl hodnotit, vím jen, že MAC OS X je velmi funkční ... takže o co jde a proč mě urážíš?
Anonymní  2010-07-28 14:16:54

DD, zase to tu katastroficky neprehanaj, NVIDIA zostala v produktoch macBook, MacBook Pro, macBook Air a Mac mini. ATI je v iMac a mac Pro, takze stale to je lepsie pre NV ako pre ATI

A taktiez nezabudajme kto ako prvy realne predviedol fungujuce OpenCL cez GPU - bola to NVIDIA na macoch
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Presne to 2010-07-28 14:24:19

som chcel napisat. Este doplnim, ze Apple stale pouziva Core2Duo procesory v MacBookoch, v MacBookoch Air a v 13'' MacBookoch Pro
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 15:03:43
avatar
pokud vím, i v těchto produktech dochází v současnosti k nahrazování Core 2 platforrmy nvoou Core i, takže bude následovat cestu desktopu ....

též jsem nikde nezpochybňoval, že by NV ty standardy také nepodporovala ;)
Anonymní  2010-07-28 15:31:47

V najblizsej dobe sa urcite nebude menit mac mini a ani macbook, macbook pro sa na core i platformu menil len nedavno a aj tam je NV grafika. Jedina otazka je pri MacBook Air, o ktorom sa vsak zatial mlci ... takze ziadne nasledovanie desktopu sa v najblizsej dobe nekona.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 15:46:21
avatar
Ale bude, za pár měsíců uvidíš a budeš překvapen, jakou novou platformu Apple použije ;)
Anonymní  2010-07-28 16:01:28

Nechcem ti kazit naladu, ale uz viem aka platforma bude v novej rade MacBook (aj Pro a Air) ... ATI to veru nie je

Takze vec sa ma tak, ze ATI prichadza na desktopy a predavanejsie notebooky zostavaju aj nadalej vyhradne grafikami od NV.

EDIT: takze AIR tu bude coskoro, tak uvidime ako to teda je v skutocnosti
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 16:06:42
avatar
mě je to jedno jestli tam bude ATI nebo NV mě o značku čipu nejde takže mi náladu kazit nemůžš ...

BTW: já mluvím stejně o modelech pro rok 2011 ne o současných ;)
Anonymní  2010-07-28 16:16:39

Ja tak isto hovorim o novej generacii macBook ... prve modely pridu uz tento rok a zacne sa to s Air.
Anonymní  2010-07-28 15:37:33

Citace:
též jsem nikde nezpochybňoval, že by NV ty standardy také nepodporovala ;)


Ano, v clanku ospevujes ATI v celom odstavci, avsak nikde nespomenies, ze NV poskytuje tie iste standardy a vlastne OpenCL podporovala na macoch skor ako ATI ... mozno to z mojej srany vyznieva ako podpichovanie ale proste citit z tvojich clankov preferovanie ATI - ked pises o NV, vzdy prizvukujes ze ATI ma to iste ak nie lepsie ... ked pises o ATI, tak na NV zabudas (teda pokial neratame vyzdvihovanie jej negativ)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 15:47:30
avatar
prosimtě nevymýšlej si ... to že NVIIDA tyto standardy podporuje je známé a jasné a píšeme o tom často. Opět další zbytečný flame. Vůbec nikde jsem nenapsal nic o tom, že by Aple dal NV vale kvůli nepodpoře technologií!!!!

možná ty cítítš nějaké preferování ATI proto, že velmi upřednostńuješ NVIDIA ačkoliv nemůžš popřít, že to jak o NV píšu je pravda a situace je přesně taková. Rád vyzdvihnu pozitiva obou firem, stejně jako se nebojím psát o negativech. Takže jaká pozitiva jsem u NVIDIA zapomněl a jaké negativa jsem si vymyslele a samozřejmě naopak o ATI. Pokud mě neustále bude někdo napadat z nějakého preferování, jisté má důkazy o tom, že tak činím!
sapphirecz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 15:58:12

on ale důkaz, že tak činíš uvedl..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 16:07:39
avatar
proboha kde??? Napsal lež, že jsem někde napasl, že NVIDIA ty stnadardy nepodporuje ... a to zjevně není rpavda, takže jaký důkaz???
Anonymní  2010-07-28 16:18:27

prosim? kde som to napisal????
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 16:36:41
avatar
no to vyplývá z toho co si napsal ...
Anonymní  2010-07-28 16:40:03

Precitaj si prosim poriadne co som napisal, lebo ocividne si si to nespravne vysvetlil.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 16:56:47
avatar
čtu, vytýkáš mi, že jsem něco nenapsal, tak ti to jen vracím stejným stylem .... nebo už si pochopil že neustálé rýpání bez důkazů není argument?
Anonymní  2010-07-28 17:05:48

Prepac, ale tvoje PR casti clankov mi proste nejak nesadli a tak som sa ozval.

Citace:
Jak dokazují první testy a zkušenosti, ATI grafické karty plně podporují všechno, co Apple vyžaduje a právě jedním z důvodů, proč se Apple už loni rozhodl přejít na ATI grafiky, je podpora všech nových standardů. Apple je jedním z hlavních hráčů, který tlačí věci jako OpenGL, OpenCL a DisplayPort a to všechno ATI na svých grafikách plně podporuje, ba dokonce tomu dává prioritu a je jedním z velkých zastánců těchto nových standardů. Jinými slovy si Apple, jako hlavně softwarový tvůrce a ATI jako HW tvůrce, v otázce politiky standardů skvěle rozumí.


Tento text totiz jednoznacne budi dojem, ze tu NV zaostava, alebo nepodporuje vsetky potrebne standardy. Stacilo by napisat, ze NV rovnako podporuje vsetky standardy a bolo by to ok, nikto by nemal pocit ze to je silne naklonene ATI. V skutocnosti totiz NV rovnako podporuje tieto standardy a pri OpenCL dokonca vyvija vacsie aktivity ako ATI ...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 21:38:18
avatar
PR části článků??? Tak to už je vrchol .... ty mě tady ustavičně napadáš, lžeš a vymýšlíš si a ještě mě spojuješ s nějakým blbým PR, které mě vůbec nezajímá ...

Ten text žádný takový dojem nebudí o NVIDIA tam není ani jedno křivé slovo, dokonce žádné slovo! ATI grafiky podporovaly nové standardy na 40nm grafikách dříve, díky tomu, že nová generace tu byla dříve, a co se týká aktivit kolem standardů, chápu, že jako člověk zjevně napojený na NVIDIA vidíš vaši společnost v růžovém, pardon, zeleném světle, ale nelži si do kapsy.

Pokud jde o podporu standardů, HardWarově se nedá ATI nic vytknout, podpora standardů je maximální, a co víc by dělat jako HW společnost měla než dávat maximální podporu třetím stranám a tedy vývojářům SW. Těžko jako HW vývojář můžeš dělat víc, .... tedy můžeš, třeba netlačit uměle žádnou svou technologii jako CUDA když standard, tak pro všechny takže OpenCL apliakce, které poběží na všech grafikách bez ohledu na logo čipu. A v tomto ohledu se nedá říci, že by přístup ATI a NVIDIA byl v otázce standardů jednotný ...

každopádně své PR si laskavě jdi dělat jinam, tady na ně není nikdo zvědav ... ...
Lovap [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-29 11:36:43

Keď nikto nie je na PR na DDWorlde zvedavý, tak ho nerob ...
Boss [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-29 14:09:13

Citace:
ty mě tady ustavičně napadáš, lžeš a vymýšlíš si


Rád bych viděl jedinou větou od čtenáře matp, kde Vás napadl! A také bych rád viděl nějakou větu, kde lže!

A mimochodem - ten Váš text, který matp odcitoval, naprosto jednoznačně evokuje dojem, že výše uvedené standardy podporuje pouze ATI a nVidia nikoliv.

A buďte od té lásky, pane Stachu, a přestaňte dělit společnosti na SW a HW! Nikde přece není psáno, že když se někdo jmenuje nVidia, tak nesmí vytvářet SW, který podporuje její HW produkty! Společnost nVidia může začít třeba péct rohlíky, začít je prodávat a nikdo nemůže říct ani popel. To je přeci věc nVidia samotné, pokud to akcionáři schvalují...

Citace:
Jinými slovy si Apple, jako hlavně softwarový tvůrce a ATI jako HW tvůrce, v otázce politiky standardů skvěle rozumí.


Zrovna touto větou jste si tedy naběhl na vidle! Právě Apple je totiž krásný příklad společnosti, která vyrábí mimořádně široké spektrum HW produktů a k nim si většinou sám vytváří SW.

Takže pane Stachu, laskavě nechte toho dělení na SW a HW společnosti, nechte na firmách samotných, čím se budou zabývat a hodnoťte pouze produkty jako takové!

Jeden příklad za všechny: když se nVidia vlastní prací zasadila o to, že na jejích kartách AA ve hře Starcraft II funguje, tak o tom neplácejte něco o tom, že by to dělat neměla a kdesi cosi! NVidia to prostě udělala a zaslouží tak jen a jen pochvalu, protože svým klientům a majitelům karet nVidia poskytla oproti konkurenci něco navíc. Tečka.
2MATRIX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 14:19:37
avatar
Len že nVidia je tam len doteraz na starích modeloch aktualne tam má najaktualnejšiu GPU len GTX330,len že ako dojdu nové modely MacBook a podobne tak podla mna tam bude ATI.
Anonymní  2010-07-28 14:25:01

len pred nedavnom (15.6) vysiel novy mac mini, ktory ma NV grafiku.

EDIT: a novy macbook vysiel 18.5, takze su to pomerne nove masinky
2MATRIX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 14:39:36
avatar
Myslím že tieto budu čoskoro nahradené novými kde bude namiesto Core 2 Duo a NV,Core i5,Core i7 a ATI hento je len taká evolucia starších MacBook.No uvidíme,ale nečudoval by som sa keby to aj tak bolo lebo ATI menej žeru,menej hreju a to je v MacBooku sakra doležité,Apple robí čo najlepšie produkty aby sa mohol vychvalovat,už vydím jak budu hovorit mame nový Mac z najdlhšou vydržou baterie na svete atd..Ale ten Apple LED Cinema Display chcem mat doma krucinal ten je riadna šupa ASUS,ACER,HP a pod sa možu schovat.

EDIT no ako pozerám tak Apple už má Mac z Core i7 na palube
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 15:28:17
avatar
No on ten 27" palcový displej je fakt skvělý, já ho mám v iMacu, ale všechno má svoje. Když nacpete poč s i7 do monitoru, musí to být někde znát... Třeba teď jenom čučím na web a hřeje to pěkně:
Obrázek
Když ho vytížím naplno, tak po nějaké době na počítači nejde udržet ruka. A to nemyslím obrazně, ale vážně... Jsem zvědavý jak dlouho ten displej vydrží...
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 17:26:31
avatar
No jsem zvědavý, jak dlouho ti vydrží HDD. To můj dosahoval v nedávných vedrech až 38°C a moc se mi to nelíbilo.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 18:00:40
avatar
To jsem taky zvědavý...
Naštěstí se jednak všechno pracovní valí na serverech a druhak mám i svoji mašinu průběžně zálohovanou na externím HDD s Timemaschinou připojeném přes FW.
Ale i tak si říkám kolik snese...
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 18:19:29
avatar
to je prd, přítelkyně má v notebooku AThlon 2,1GHz a zahřeje se na 89 stupnu, to ale už dávno nemá 2,1GHz, vlastně sem takovou frekvenci u něj nikdy neviděl většinou tak 1,8 nebo 1,6. Ještě jedno čidlo ukazuje i 95, nezjistil sem od čeho je, možná chipset. Ale přesvědčit ženskou že to fakt potřebuje vyčistit když se jí v tom kouše i farmwille a videa na youtube, je nemožný, protože si na to zvykla a stačí jí to...
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 18:26:00
avatar
Minulý rok v horúčavách som dusil dve 4870 v crossfire na Riddickovi. Dolná 85° a nad ňou druhá 89°... Nepomohlo ani otvorenie skrine...
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 18:21:50
avatar
Pozerám do Everestu, môj HDD má momentálne 42°C a je to najžhavejší komponent celej zostavy... Pri dlhšom hraní minule mal 47°C. Výrobca uvádza do 60°C všetko v norme...
Terepin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 21:56:15
avatar
Blbo chladená skrinka.
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 22:07:05
avatar
Napíšem sťažnosť do Thermaltake... Ale nie, je pravda, že som ventilátor, ktorý sa stará práve o HDD nezapojil, lebo je v celej skrini najmenší a najhlučnejší a naozaj mi lezie na nervy! Všetky ostatné komponenty sú v idle výrazne pod 40°C...
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-29 00:52:29
avatar
Daj na napájanie ventilátora chladenia Hdd 50 Ohm odpor a uvidíš aký bude tichý
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-29 01:26:16
avatar
Uf tak na toto sa nechytám! Ale ak by si bol ochotný ozrejmiť mi to, vyskúšam čokoľvek. Dal by som aj na ventilátor nad procákom... Do elektriny sa moc nevyznám, ja len rád skladám bedne od TT, ale všetko len z originálnych dielov, aj keď som už stokrát uvažoval vyrobiť niečo vlastné...
kuko61 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-29 23:29:22
avatar
Prevadzkova teplota HDD okolo 40°C je v poriadku, s chladenim to netreba prehanat, prilis nizke teploty nie su pre disky idealne, tak isto ako prilis vysoke...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-30 08:28:36

Ake su prilis nizke teploty? Ja ich mam na 27-32...
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-30 10:54:26
avatar
To sú teploty pre disk, alebo aj ostatné komponenty zostavy v idle? Aký trik používaš? Vodu?
Vždy som myslel, že teploty čo najbližšie izbovej sú tie najlepšie. Ale zase nie za cenu vysávača vo vnútri PC... A na vodu som bol lenivý.
kuko61 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-30 11:53:51
avatar
Na strane 6 tohoto PDF su grafy Odkaz

Ako idealna vychadza teplota medzi 35-45°C, zvysovanie teploty nevedie k vyraznemu zvyseniu chybovosti, nizsia teplota vsak ano... Za kriticke teploty sa povazuju az teploty okolo 60-65°C
RockingTad [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 15:35:18
avatar
Jablíčka zelená začínají dozrávat pomaličku pěkně do červeňoučka.

Pokud je to nevhodné tak to smažte,díky.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-29 09:20:00

Jak nevhodné? Je to velmi vtipné a trefné!

Nechce někdo vytvořit animaci a hodit to sem?
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 17:23:56
avatar
U ATI si musely říct. „Návrat ztraceného syna.“
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 20:52:27
avatar
Budoucnost ukaze, zda bude opravdu Apple pod grafikama ATI. Ale zacina to pomalu, nahrazuje se jedna rada a nejspis bude nasledovat dalsi
Terepin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-28 21:55:25
avatar
Ha, 30000, ale u nás to bude 36000! Zbožňujem 1€ = 1$...
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-29 09:18:50

Konečně něco od Applu co mi vysloveně udělalo radost. Ale jejich HW si stejně nikdy nekoupím.
honcka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - mac pro 2010-07-29 09:26:07
avatar
nechapu, ze do mac pro nedavaj i nejakou lowend grafiku, pro hudebniky a 2d grafiky jsou to jenom vyhozeny prachy, jediny k cemu to muze bejt je k akceleraci strihani, ale nejsem si jistej sw podporou openCL nebo Streamu ve strihacim softwaru.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-29 11:38:17
avatar
HD 5750 je ideální grafika není drahá a akceleraci má
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 882x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1796x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1858x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1248x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1266x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3873x
Komentářů: 0