DDWorld na IFA 2010 - horké novinky z Berlína! 3D kamera do kapsy a Galaxy Pad Tisk E-mail
Napsal Tomáš "Holoway" Hort   
Pátek, 03 září 2010
alt3D technologie do kapsy, konkurence iPadu od Samsungu a Eyefinity monitory …

 

 

 

V Berlíně dnes začal největší Evropský veletrh spotřební elektroniky. Jak vám „DD“ u jedné z posledních aktualit sliboval, máte nyní možnost mít i bez vlastní návštěvy shlédnout to nejlepší přímo z místa konání.

IFA je největší veletrh spotřebního zboží v Evropě. Koná se každoročně v Berlině a tento rok má dokonce 50. výročí. Mám tu možnost vám referovat o představených novinkách přímo z místa konání, a tak nebudeme zdržovat a jdeme na to. Postupně během prvního dne (a ještě krátkého včerejšího dne, který byl jen pro novináře) procházím velké pavilony, kterých jsou tady desítky, a sleduji to nejzajímavější.

Jelikož jsem zde na pozvání společnosti Sharp, není asi s podivem, že jsem začal svou pouť přímo v pavilonu, kde svůj stánek umístila také tato firma. U společnosti Sharp už není tajnosti, že vyvinula zřejmě první 3D displej pro mobilní telefony. Jeho představení proběhlo již nějaký ten měsíc zpět a dle místních informací by se s jeho sériovou produkcí mělo začít na začátku roku 2011. My jsme si mohli prohlednout jak přímo tuto novinku, tak i s tím spojený 3D fotoaparát, obojí v jediném zařízení.

Zařízení, které právě vidíte, je zatím pouze prototyp, který se dle informací zatím nemusí vůbec vyrábět. Jedná se tak zřejmě o ukázku toho, jak by to mohlo vypadat a dle reakcí a zájmu se rozhodne, zda to bude mít budoucnost pro nějakou větší produkci. Zatím to vypadá jako mobilní telefon s dotykovým displejem tradičního tvaru a běžné velikosti.

Jenže zezadu mobilu jsou již dvě čočky, které umí snímat obraz ve 3D. Stejně jako jsme viděli filmařskou 3D kameru společnosti Panasonic, tak toto je velmi podobné. Jen o dost menší. Snímaný obraz lze ihned převést na 3D televizi či uchovat a poté přehrát. Ke správnému zobrazeni jsou potřeba aktivní 3D brýle. Ne, že by mě 3D nějak zajímalo, osobně jsem k této technologii zatím pesimista, avšak tato miniaturizace je zajímavá.

Jelikož se jedná o prototyp, mohli jsme si akorát vyzkoušet přímé snímaní obrazu na obrazovku. Jedna milá Japonka zde taky jednomu ze dvou zařízení vyměňovala baterii. To mě velmi zaujalo a ihned jsem si vnitřek vyfotil. Následná reakce ale nebyla přívětivá a hlášku: "No, no, no...you cannot photo this, it can be problem for me" jsem pochopil rychle. Samozřejmě jsem ukázal milou tvář, protože na DDWorldu se chováme vždy slušně a ctíme přání firem a partnerů a nechodíme pro informace přes mrtvoly, fotku jsem smazal. Ale mohu vám říci, co tam bylo: normální místo na baterii s kontakty :). Nic víc. Jenže spionáž je dneska asi všude, tak se nesmí vidět ani toto.

Jako další novinka zde byl představen očekávaný Samsung Galaxy Pad. Jedná se vlastně o takový zvetšený mobilní telefon Samsung Galaxy, nebo také zmenšený Apple iPad. Operační systém je použit Android už verze 2.2 Froyo. V podstatě vše je stejné jako u běžného Galaxy mobilu, jen vetší. Displej je stejně kvalitní, jeho reakce jsou špičkové. K tomu pomáhá i 1GHz procesor. Kamera je vepředu i vzadu. Zadní je 3Mpix s LED diodou.

Zadní strana je pěkně bílá. Z boku jsou sloty pro paměťovou SD kartu a SIM kartu, neb zařízeni je prostě opravdu takový přerostlý telefon. Při porovnání s mou Nokií E51 to vypadá takto:

Je to vetší, ale zase ne tak velké jako iPad. Do vetší kapsy se vejde, do zadní u kalhot zcela ideálně. Dle komentárů kolegu je to asi ideální velikost při spojeni mobilní komunikace a nástroje pro přehrávání videa, čtení knih a podobných záležitostí, které zvládá iPad.

Dotyková obrazovka má 7 palců. Přítomna je podpora Flash 10.1, sociálních sítí, navigace. Poradí se také s Google Street View. Jelikož bych při popisu určitě na něco zapomněl, tady jsem vám specifikaci vyfotil:

Jako poslední v tomto krátkém přehledu vám ukážu, jak vypadá Eyefinity s šesti monitory v podání Samsungu. Je to pěkné a moc pěkně se na tom hraje. Mě ale zajímalo, jak jsou monitory propojeny, neb skládat to doma na stůl vedle sebe mi moc ideální nepřijde.

Jedná se v podstatě o spojení monitorů pomocí sešroubování přes spojku. Jenže tyto monitory nejsou konvenční a na trhu je nenajdete. Škoda, jak jsem psal dříve v diskuzi, hodil by se set tří monitorů za dobrou cenu s možností podobného smontování. Možná už to někdo nabízí, ale zatím jsem to osobně nikde neviděl.

Tak a to je zatím z prvního představení vše. Je tady toho opravdu hodně, tak se jdu podívat zase dále. Jelikož je málo casu, tak další, a tentokrát mnohem větší nášup novinek a informací dostanete v neděli.

Zdroj: DDWorld.cz
AUTOR: Tomáš "holoway" Hort
Snažím se usměrňovat blogy se články od Vás, čtenářů. Pište o čem chcete, co chcete a jak chcete, ale ať to má hlavu patu ;) Pokud máte dotaz či chcete urgovat vydání článku v blogu, napište mi zprávu přes web nebo na icq.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
DDR0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 19:41:59
avatar
chtělo to vyfotit si i tu Japonku ať má radost
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 20:05:37
avatar
To by asi zaznělo no, no, no...you cannot photo this tits, it can be problem for my husband
Xerxes [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 20:11:38

Tak tíms mě rozsekal
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 19:44:50
avatar
Už se DD moooc těším Jel bych hned...tedy kdybych tu neměl zakázku co (jak by řekl Vito) kurevsky spěchá, tak bych tam byl
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 21:33:32
avatar
Chlapi, s tímto nemá DD nic společného. Tohle napsal Tomáš "Holoway" Hort
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 19:50:11

Baví mě jak se vždycky dokážeš obrátit názor na hlavu, jen když to vyrábí (ne)oblíbená značka - 7" do kalhot? Ale no tak, ne jen že bude člověk vypadat jako idiot ale téměř určitě to spadne a ipad má pořádnou a větší obrazovku, takže lze pořádně prohlížet něco na internetu, tohle je příliš malé (na tablet) či příliš velké (na poket pc) - a Cortex A8@1Ghz rozhodně není výkonnější než A4 (další informace naprosto nepodložena fakty), A4 u ipadu je nejvykonější čip pro mobilní zařízení co je na trhu ( tady například: http://www.anandtech.com/show/3633/apples-a4-soc-faster-than-snapdragon) , A8@600Mhz měl už starý iphone 3GS (proč vůbec píšu sakra, stejnak většina lidí jde a čte co chce aby byla pravda, ne to co je...)
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 20:00:44
avatar
U tohohle zařízení najednou ani nikomu nevadí, že tam chybí to pověstné USB
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 20:38:13

A ještě větší ironie je, že ipadu říkaly přerostlý iphone a jak je to k ničemu, přitom ipad až na OS a podobný vzhled měl kompletně přepracovaný interface a aplikace využívají velkou obrazovku (například zde: http://www.youtube.com/watch?v=anEouIbCX2c) - přitom zde je to úplně stejné u úvodní obrazovky ale i v samostatných aplikacích NIKDE není nic upraveného, prostě je to větší rozlišení na velké obrazovce a systém toho nijak nevyužívá a zde NIKDO nic neřekl proti tomu (teď nemyslím DDho, ale obecně veřejnost)! A dokážete si představit jak dlouho by se applu smáli novináři a geekové kdyby iPadem šlo volat?

Neberte mě špatně, ipad má mnoho míst ke kritice (stejně jako apple), ale většina té kritiky co je vidět od laické společnosti a novinářů co nikdy apple produkty neměla, je naprosto směšná, věci které kritizují v praxi vůbec nevadí - chcete vědět nějaké skutečné věci co kritizovat na ipadu a iOS? iPad má velkou váhu, 0.7kg se nezdá ale je to dost a má jen 256MB RAM (fail apple, fail) v praxi, stačí nahrát tři záložky v browseru a při vrácení na jinou záložku (nepochopitelné - vždyť malinkej iPhone 4 má 512MB!!) a iOS má dost špatný systém notifikací (na dlouho), to při profi používání může vadit dost - ale néé radši budeme psát o populárním flashi (která nezvládají ani nejsilnější ARM mobily : droid 2: http://blog.laptopmag.com/mobile-flash-fail-weak-android-player-proves-jobs-right či třeba baterie v nexus one: http://www.flashmobileblog.com/2010/02/24/battery-performance-with-flash-player-10-1-on-nexus-one/ )
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-05 14:38:53
avatar
Ahoj. tak jsem zpět, a proto mohu reagovat. článek jsem psal já, posílal jsem ho DDmu, který do něj lehce zasáhl. To je ale fuk, každopádně teď už je to tak, jak jsem to psal já (bez narážek na Apple ) Jinak tuším, žes Galaxy Pad v ruce neměl, avšak s těmi kalhotami to ani nebyl můj nápad. Tak nějak jsme to zkoušeli (byl na lanku, takže tak napůl) a do kapsy se to vejde. Pohodlné to extra není, ale dá se. Zatím žádný šikovný obal nepředstavili a dá se s tím volat, takže prostě to nějak s sebou nosit musíš. Já nejsem zastánce těchto megamobilů, už samotný Galaxy S je dle mě přehnaný.

Jinak nekritizuj prosím stylem: novináři, co nikdy produkt neměli, neviděli apod (to je výňatek z tvých reakcí). Já třeba oboje viděl, produkty Apple jsem měl. A vůbec, ono podle úspěchu Galaxy pad budeme moci soudit, jak se povedl. Teď je to takové subjektivní dost. Mě se líbí, ale nechtěl bych to třeba iPad se mi líbí, jeho možnosti jsou malé, cena velká, ale jinak je to pro uživatele na úrovni vypnout/zapnout počítač ideální.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 20:21:50
avatar
no taky nevim jak bych to daval do zadni kapsy u rifli...se mi tam vleze tak akorat penezenka a ta je oproti tomuhle polovicni
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 21:08:19
avatar
DD asi myslel kapsu hopera, ti nosí XXXXXL a vejde se jim tam i notebook
PanPrcek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 21:22:10
avatar
tak tim si me dostal :-D
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-04 21:10:43
avatar
Místo úplně zbytečných komentářů "tak tím si mě dostal" radši dávejte palce nahoru. Proto tu jsou.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-05 14:41:20
avatar
Vejde se asi ne do všech, ale na obrázku to vypadá větší, než to pak ve skutečnosti je. Zkoušel jsem to u svých běžných džín s běžnými kapsami a v pohodě (viz. popis v reakci na Bucho)
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 21:14:05

A4 = ma graficky procesor Power VR SGX 355 + A8 Cortex
Galaxy Tab = ma graficky procesor Power SGX 360 + A8 Cortex

Vykonnostne je Power VR SGX 360 asi dvakrat rychlejsia ako Power VR SGX 355.

IPAD (16GB) 3G stoji v Nemecku 599 Euro priamo z Apple store
Galaxy TAB (16GB) bude v O2 za 99Euro + 27,5x24 = 759 Euro
(podla oficialneho O2 twitteru) http://twitter.com/o2myhandy

Sami si vyberte co je lepsie , a mimochodom Galaxy TAB nema Super Amoled displej ale len TFT displej so 16M farbami. Baterku ma Galaxy Tab slabsiu ako IPAD a tak vydrzi 7hodin zatial co Ipad 10hodin.
Proste ak chcete nieco ako IPAD kupte si IPAD , ak chcete nieco lepsie treba pockat na nieco s tegra2 .
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 21:02:09

iPad má PowerVR 535 nic o SGX 360 jsem nenašel (http://en.wikipedia.org/wiki/PowerVR#PowerVR_Video.2FDisplay_Cores.28PDP.29) a i kdyby měl o něco lepší GPU čip (ten slouží pro akceleraci videa a hry a tam konkurenci nemá) , šlo především o procesor a výkon celkového systému a v tom je vlastní návrh applu mnohem lepší než současné snapdragony.

Ta cena je dost vysoká, menší a horší diplej, neupravený systém a pár funkcí které nejsou kritické pro tablet = 250 euro vyšší cena než cena základního modelu iPadu? to je příliš (ale rozhodně bych s tím neměl problém, kdyby to byl dokonale vyladěný systém a měl inovativní hardware.)
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-04 10:50:35

Co sa tyka tych GPU hej sekol som sa malo tam byt 535 u ipadu a 540tka u Samsungu.

540tka je zhruba 2x vykonejsia ako 535ka.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 23:37:52
avatar
Já proti Apple nic nemám, naopak ....


vycházel jsem z frekvence toho čipu .... pokud je to co říkáš pravda, tak jsem se spletl, stane se .... ale nemá to nic společného s apple. Já proti Apple nic nemám, když mi tedy neposílají účty
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Prestan pisat o Apple 2010-09-04 03:27:19

DD uz prestan pisat o Apple, lebo si neobjektivny a pises polopravdy alebo rovno klamstva. Keby ta sponzoroval Apple, tak by si pisal pozitivne o Apple. Nikdy si nic od Apple nemal a nemas ziadne skusenosti s niecim od Apple. Zrazu je iPad neskladny, lebo Samsung pripravuje svoju napodobneninu iPadu so 7'' displayom. Fakt si trapny.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-05 14:44:33
avatar
Upraveno Každopádně jsem to psal já (DD jen lehounce doplnil - zřejmě, aby diskuze nestála, jak tak koukám ). Já mám zkušenosti s applem, většinu jeho produktů jsem měl a ne jen týden nebo dva. iPad je neskladný, je to prostě fakt. Galaxy Pad je na hranici. Do kapsy větší se to vejde, ideální to není. Jinak Galaxy Pad je zcela něco jiného než iPad. úplně jiný operační systém, možnosti, schopnosti...podle mě se to srovnávat moc nedá.
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-06 00:45:51

iPad nie je na to, aby sa nosil vo vrecku. iPad je tensi a lahsi ako akykolvek netbook a preto je skladnejsi ako akykolvek netbook.
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 21:53:08
avatar
Ale tá slečna v okuliaroch by nejaké dimenzie naviac potrebovala, alebo to len žlté tričko skresľuje...
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 22:09:57
avatar
At je ta slečna jaká je, mě zajímá její hardware i software
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 22:26:34
avatar
Mňa najmä ten hardware...
Ale bola by to dobrá reklama, pobrať do tých stánkov nejaké špatné Nemky a napísať:
Beer or 3D? After 3D you still can drive a car...
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-03 22:29:07

no, já ti nevím, ale prej (já to osobně nezkoušel) po nekolika desítkách minut sledování 3D tě bolí hlava. V tom nevidim oproti pivu rozdíl
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-04 02:43:14
avatar
po pivu boli hlava tak maximalne rano a to musis vypit par litru az po 3 hodinovym 3D me bolel akorat otlacenej nos od bryli, nic vic...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-04 02:47:44
avatar
tak software je dulezitej, ale ten nijak nepoznas. musis ho vyzkouset a to chce abys minimalne tu jednu noc tomu venoval
Triplespace [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-04 00:31:02
avatar
V NAYshope som si skusal Ipad a nemohol som sa od toho odtrhnut naozaj super vecicka skoda tej ceny a chybajucich konektorov
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-04 07:16:40
avatar
Pěkné hračky,sice se to tu trochu strhává jiným směrem co se týče slečen ale co by člověk očekával od Webu plného chlapů že.Já bych zkusil ty brýle zaměřit na tu slečnu jestli náhodou nemají i rentgenoví mód s možností lehkého odebírání svršků.To by byl teprve technologicky komerční trhák.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-04 08:14:20
avatar
Co jiného jsme od tebe mohli čekat Všechno by si vyslékl.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-04 08:49:10
avatar
Jo,já již jiný nebudu.Ale stejnak by to bylo super,chodit po těchto akcích a mít brýle s tou to vymožeností a jenom pozorovat.Kolika vážným mýlkám by se člověk vyhnul v životě a i někde jinde.
DeathMaster [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - OLED 2010-09-04 19:46:38

Tak mě napadlo jestli ty monitory nejsou OLED. To by vysvětlovalo dost štíhlé hrany okolo panelů a to, že nejsou "komerční". Jejich čas ale přijde. LG už taky představilo nové OLEDy, tak se v tomto roce nejspíš máme na co těšit
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-05 14:48:04
avatar
Nene, OLED to fakt nejsou. Jsou to nějaké normální Samsungy a ty okraje to zas tam malé nemělo. To se ti právě zdá a je na tom dobře vidět, že na těch okrajích nezáleží, pokud samozřejmě nemají třeba 4 centimetry.

O OLED bude teď další velká novinka zítra ;) LG se činilo a OLED v nějakolika kusech samozřejmě ukázalo. A ono i LED televize a monitory už mají extratenký rámeček. No koukni zítra, připravuji velký přehled toho, co tam bylo
DDR0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-04 20:11:33
avatar
Všimnul si někdo v té záplavě novinek že bylo oznámeno pokračování vývoje a vydání příští rok Duke Forever
A už je dokonce "dualcore" prohlížeč Maxthon 3
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-04 21:23:21
avatar
o dukovi to zname uz dva-tri dny a "dualcore" maxthon neni nic prevratnyho kdyz tu mame uz nejakou dobu quad-six core konqueror
DDR0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-04 23:56:59
avatar
Konqueror je na Linux a s tim si moc netykam....
Někdy je až moc vidět jak drasticky málo lidí dělá na tomhle webu
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-05 14:50:33
avatar
Tak všechno se pochytit nedá a tento web opravdu nemá zatím (a ani nemůže) mít ambice na to, rovnat se velkým redakcím s mnoha stálými redaktory. To jen uživatelé si to myslí a podle toho taky vypadá návštěvnost, která je hodně slušná na to, že je to podle některých "blog"
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-05 15:53:14
avatar
Tak jednou měsíčně by se tu "návštěvnost " mohla zveřejnit
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-05 17:56:22
avatar
Máš tady dole takovej odkaz na návštěvnosti. Není to aktualni ale no
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-05 18:51:19
avatar
Díky,lepší něco než nic. Ale
vision_fx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-06 07:37:05

konecne som pochopil ako nosit Galaxy Tab vo vrecku Odkaz
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 457x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1498x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1777x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1208x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1234x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3831x
Komentářů: 0