Další změny u AMD: odchází Rick Bergman, vážný problém pro budoucnost AMD? Nikoliv. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 23 září 2011
altSpolečnost AMD opouští manager výroby a vývoje, a někteří z toho zbytečně dělají drama.

 

 

 

 

Musím říci, že jsem se celkem pobavil nad skoro katastrofálními scénáři, kteří tu někteří buď z neznalosti, nebo ze škodolibosti, po rychlém odchodu Ricka Bergmana z AMD dělají. Někteří mluví o skoro konci pro AMD, čehož se samozřejmě méně znalí lidé rádi chytí a šíří ty bludy dál.

Nejnovější oznámený odchod Ricka Bergmana z AMD se některými dost přeceňuje, tím spíše, že se obecně očekával! Tento člověk ani nebyl se společností AMD nijak zvlášť historicky spjatý. Do AMD přišel teprve po akvizici se společností ATI v roce 2006, a ani tam nepůsobil nijak dlouho (teprve od roku 2001). U AMD měl pak na starosti řízení výroby a vývoje – dodávek a vývojových teamů. Sám se však žádného vývoje neúčastnil a není to tedy žádný odliv mozků, klíčových pro vývoj produktů. Byl to jen technický manager, (i když schopných managerů má AMD málo) a rozhodně se nedá říci, že by sám výrazně stál za úspěchem grafických karet či myšlenkou APU procesorů, které vznikaly dávno před jeho příchodem do AMD. Jistě se managerským řízením teamů podílel na vydání mnoha významných grafických i procesorových produktů v poslední době. Ale stejně tak je to právě ten člověk, který nese zodpovědnost i za problémy s dodávkami a problémovým nástupem na trh u některých modelů.

 A celkem správně se objevují spekulace, že za jeho odchodem může stát hlavně managerské selhání a nezvládnutí situace s výrobou a pozicí AMD u TSMC a výrobou u GlobalFoundries, kde například start 32nm produkce byl opožděn a 32nm Llano zdaleka nedosahuje předpokládaných výtěžností, díky čemuž byl opožděn i Bulldozer atd. Stejně tak problémový start 40nm grafik HD 5000, které své jedinečné bezkonkurenční pozice pod jeho vedením nedokázaly využít atd. Jinými slovy, schopný a značce věrný manager, který ale udělal i několik méně šťastných rozhodnutí, nyní odchází z AMD. Ale rozhodně neodchází legenda, či nejdůležitější člověk v historii firmy AMD. Mnohem významnější byl odchod CEO Dirka Meyera na začátku roku, který skutečně byl legendou ve firmě AMD.

Navíc, jak jsem napsal v úvodu, odchod tohoto člověka z této pozice není zase tak nečekaný. Není totiž velkým tajemstvím, že právě Rick Bergman si dělal velký zálusk na uvolněné křeslo po Dirku Meyerovi. Nicméně nedostal důvěru vedení AMD. Tu naopak dostal nedávno zvolený Rory Read, který je v mnoha ohledech specializací i zaměřením velmi podobný pracovník a nutno říci, že za ním stojí velké úspěchy v posledních mnoha letech u firem Lenovo a IBM. Je tedy jasné, že Rick Bergman nebyl z rozhodnutí vedení AMD nijak nadšený a pak už následuje celkem běžný kolotoč při výměně vedení novým ředitelem. A Rick Bergman ve své pozici rozhodně patřil do ohrožené skupiny lidí při výměně vedení u každé společnosti. Nevíme, zda odchází z vlastní vůle nebo po dohodě, tipoval bych tu dohodu. Zda je to ztráta nebo ne pro AMD? To je otázka, ale za jeho vedení udělal dobré i špatné rozhodnutí s velkým dopadem pro produkty AMD a rozhodně by se daly některé věci bývali udělat lépe (i když po bitvě je každý generál). Nový šéf AMD je velmi schopný manager a celkem bych se divil, kdyby nenašel odpovídající náhradu za Ricka Bergmana, tím spíše, že s jeho odchodem se dalo počítat.

Odchod Ricka Bergmana rozhodně nijak neovlivní grafiky nebo procesory AMD, natož nějak ohrozí existenčně samotnou AMD firmu. Odchod pracovníka, který s AMD byl spojen v její 40tileté historii pouhými 5 lety, skutečně není nijak zásadní.  Byl skutečně jen managerem, nikoliv tvůrcem a strůjcem produktů. Otázkou je, zda jeho nástupce dokáže minimálně stejně dobře řídit vývoj i dodávky. Až za pár let budeme moci skutečně objektivně posoudit, zda odchází legenda a zda je to pro AMD katastrofa. Neznáme zatím jeho nástupce, takže nemůžeme říci nic. V každém případě není odchod Ricka Bergmana z AMD žádné velké drama a ani se neblíží důležitosti a dopadem odchodu bývalého CEO Dirka Meyera ze začátku letošního roku. Osobně bych řekl, že může být i dobrým rozhodnutím, jak do téměř neexistujícího marketingu a zkostnatělého vedení u AMD dostat novou krev. Ale jak jsem napsal, musíme s hodnocením rok-dva počkat. Nemohu ani souhlasit s tím, že je špatný čas na změnu. Naopak je čas velmi dobrý, nové produkty jsou na cestě, změna ve vedení s nimi nic neudělá a tak je vlastně nejlepší čas na změnu.

U AMD to ale není jediná změna, do společnosti přichází Paul Struhsaker, který se stane ředitelem nově vytvořeného oddělení pro obchodní záležitosti (Commercial Business Division). Konkrétně bude míst na starosti serverovou divizi a HPC produkty. Struhsaker doposud pracoval ve firmě Comcast, dříve v Motorola a všude měl na starosti technologie kolem síťových věcí a komunikací, takže celkem zajímavá volba.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-23 12:55:38
avatar
Každý je nahraditelný, hřbitovy jsou toho důkazem...
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-23 14:15:51
avatar
Pravdive a krute zaroven; vecne tu zatial nie sme, ale mozno raz ...
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-23 14:46:23

Neblbnete ,keby sme nezomierali tak by nebolo treba deti-> ani tie trapne zabavne pohyby
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-23 14:59:09
avatar
... alebo by tu bolo uz tolko deti, ze by kazdy chcel radsej letiet niekam do vesmiru. ... alebo tie deti by nas posielai ako dochodcov niekam do vesmiru. Mozna by to bolo lepsie ako domov dochdcov (to bolo odomna dost nepekne, ale chodi to tak )
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-23 18:30:32
avatar
Tak asi omlazuji i vedeni s nastupem novych cpu a vga
Darkhunter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - jen tak dál 2011-09-23 20:45:49

Vyhoďte je všechny, hlavně z vývojových pozic - bulldozer sice bude pěkný, ale na to jak dlouho ho připravovali, to samé llano, jedinné produkty, které předcházejí konkurenci jsou Brazos a grafiky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-24 01:18:13
avatar
zapomínáš, jaké má AMD finanční možnosti ... takže na to, že do vývoje dá za dva roky tolik, co Intel za 3 měsíce, to rozhodně není špatný

prostě AMD není Intel, jejich možnosti a pozice jsou diametrálně odlišné ... takže cokolvi alespoň výkonem a cenou blízkého je velký úspěch
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-25 20:48:30
avatar
No jeden člověk nedělá AMD a jestli to povede k lepšímu tak proč ne.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1157x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2068x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1918x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1289x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1286x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3899x
Komentářů: 0